Ο ιπτάμενος της άμμου Ολλανδός (video)

Στον τρίτο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Valkenswaart ο τοπικός ολλανδός Jeffrey Herlings κατάφερε να πάρει το πρώτο GP της καριέρας του στην ΜΧ2 δημιουργώντας φρενίτιδα στις τάξεις των θεατών. Στην ΜΧ1 ο Cairoli φαίνεται πως έπιασε ρυθμό κερδίζοντας και τα δύο σκέλη.

Αν ο Cairoli πάρει καλή εκκίνηση, δεν έχει αντίπαλο.

Κατηγορία ΜΧ1
Στην κατηγορία των μεγάλων 450cc ήταν θέμα δυνάμεων στην βαθιά άμμο και στα δύο σκέλη, και επικράτησαν όσοι έκαναν σωστή διαχείριση μέχρι το τέλος. Αυτός που δεν είχε πρόβλημα ήταν ο πρωταθλητής Antonio Cairoli που ναι μεν ήταν πάνω σε μοτοσικλέτα 350cc κυβικών αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι ο Cairoli. Στο πρώτο σκέλος ο Σικελός είχε καλή εκκίνηση και δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα να οδηγήσει το σκέλος από την αρχή μέχρι και την καρό σημαία. Πίσω του μέχρι και τα μισά του σκέλους βρέθηκε ο Ρώσος Evgeny Bodryshev, μετά όμως “κάρφωσε” όπως λέγεται στην mx ορολογία χάνοντας δυνάμεις και θέσεις. Με σταθερό ρυθμό και μετά από κακές εκκινήσεις οι Steve Ramon και David Philippaerts ανέβαιναν θέσεις μέχρι που οι δυό τους βρέθηκαν να παλεύουν για την δεύτερη θέση. Νικητής αυτής της μάχης αναδείχτηκε ο δεύτερος Philippaerts αφήνοντας τρίτο τον Ramon. Σταθερό αγώνα έκανε και ο Max Nagl οδηγώντας γύρο από την πρώτη τριάδα σε ολόκληρο το σκέλος καταφέρνοντας να τερματίσει τέταρτος μπροστά από τον Tanel Leok που έφτασε μέχρι την πέμπτη θέση αναρριχώμενος από πολύ πίσω στην αρχή του σκέλους.  Την εξάδα έκλεισε ο Ken deDycker ενώ ο Clement Desalle σε αυτό το σκέλος με τον Jonathan Barragan το προηγούμενο διάστημα τραυματίστηκαν άσχημα και θα απουσιάσουν από το πρωτάθλημα. Στην αρχή του δεύτερου σκέλους οι ιταλοί Cairoli και Philippaerts έδωσαν δυνατές μάχες φεύγοντας μπροστά από την εκκίνηση. Στον τρίτο γύρο ο Cairoli είχε μια πτώση αλλά οι μπελάδες δεν τελείωσαν εκεί για τον πρωτοπόρο Philippaerts, ο Ramon που ακολουθούσε τον πίεσε και του πήρε την πρωτοπορία δύο γύρους μετά. Ο Cairoli πιο πίσω είχε και άλλη μια πτώση όμως δεν το έβαλε κάτω πίεζε συνέχεια και τελικά κατάφερε να πιάσει τον Ramon και να τον περάσει στον 15ο γύρο. Cairoli και Ramon έκαναν το ένα δύο σε σκέλος και σύνολο ενώ ο Philippaerts μπορεί να κέρδισε προς στιγμήν την μάχη με τον deDycker για την τρίτη θέση όμως ο T.Leok τους πέρασε και τους δύο στον τελευταίο γύρο κερδίζοντας έτσι την τρίτη θέση. Τέταρτος πέρασε την γραμμή του τερματισμού ο Philippaerts ανεβαίνοντας μάλιστα στο τρίτο σκαλί του βάθρου για το GP με πέμπτο τον Bobryshev που εκμεταλλεύτηκε τόσο αυτός όσο και ο έκτος Nagl την πτώση στο τέλος του deDycker.

Με τις ουδέτερες εμφανήσεις του Ramon έχουμε ξεχάσει ότι είναι και αυτός Sand - Specialist.

Αποτελέσματα Valkenswaard πρώτου σκέλους ΜΧ1
1 Cairoli, Antonio KTM
2 Philippaerts, David Yamaha
3 Ramon, Steve Suzuki
4 Nagl, Maximilian KTM
5 Leok, Tanel    Honda
6 de Dycker, Ken Yamaha
7 Guarneri, Davide Honda
8 Albertson, Jimmy Honda
9 Bobryshev, Evgeny Honda
10 de Reuver, Marc Suzuki

Αποτελέσματα Valkenswaard δεύτερου σκέλους ΜΧ1
1 Cairoli, Antonio KTM
2 Ramon, Steve Suzuki
3 Leok, Tanel    Honda
4 Philippaerts, David Yamaha
5 Bobryshev, Evgeny Honda
6 Nagl, Maximilian KTM
7 de Dycker, Ken Yamaha
8 Albertson, Jimmy Honda
9 Coppins, Joshua Aprilia
10 Swanepoel, Gareth    Honda

O Helrings είναι η απάντηση της ΚΤΜ - S.Everts στο φαινόμενο Roczen.

Κατηγορία ΜΧ2
Ο μόλις δεκαπέντε χρονών Herlings πέτυχε κάτι που μέχρι πέρσι θεωρούνταν απίστευτο πριν από την νίκη του άλλου δεκαπεντάχρονου Ken Roczen που κέρδισε το GP της πατρίδας του σε τόσο μικρή ηλικία. Το σενάριο επαναλήφθηκε με τον Herlings που και αυτός κατάφερε να πάρει το πρώτο του GP μέσα στην πατρίδα του την Ολλανδία. Όσο για τον πρωταθλητή και μέχρι αυτόν τον αγώνα πρωτοπόρο της βαθμολογίας Marvin Musquin η άσχημη πτώση του στα προκριματικά του Σαββάτου περιόρισε αισθητά την απόδοση του. Από το πρώτο σκέλος ο Herlings αποζημίωσε τους χιλιάδες ολλανδούς που βρέθηκαν στην πίστα (οι περισσότεροι ειδικά για αυτόν), πήρε την εκκίνηση και οδήγησε δυνατά μπροστά από τον Roczen που δεν μπορούσε να τον απειλήσει. Με μεγάλη διαφορά ο Herlings τελικά κατάφερε να πάρει την πρώτη του νίκη σε σκέλος στην ΜΧ2 και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο μέσα στην πατρίδα του. Οι εκπλήξεις δεν τελείωσαν όμως εκεί. Δεύτερος τερμάτισε ο Roczen που και αυτός ψάχνει την πρώτη του νίκη όμως προέχει το πρωτάθλημα αφού είχε πολλές ελπίδες με το στραβοπάτημα του Musquin να πάρει το κόκκινο ταμπελάκι του πρωτοπόρου της βαθμολογίας στο τέλος της ημέρας. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε και ο Shaun Simpson που επανέρχεται ανοδικά μετά τον τραυματισμό του τον χειμώνα, πήρε καλή εκκίνηση και δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την τρίτη θέση. Τέταρτος τερμάτισε ο Stephen Frossard που δεν τα πάει καλά με την άμμο με πέμπτο τον Arnaud Tonus και έκτο τον πρωταθλητή της ΕΜΧ2 Christophe Charliew που ανεβαίνει και αυτός αγώνα με τον αγώνα .Στο δεύτερο σκέλος και πάλι ο Herlings είχε πολύ καλή εκκίνηση, περιόρισε τον βρετανό Jake Nichols που τον πίεσε στους πρώτους γύρους και έκανε ξανά διαφορά. Ο Roczen έμπλεξε στην αρχή με τους ανταγωνιστικούς Nichols και Charlier όμως στον τρίτο γύρο πέρασε στην δεύτερη θέση και προσπάθησε να κυνηγήσει τον πρωτοπόρο. Δεν τα κατάφερε και έτσι ο Herlings με δύο νίκες στα ισάριθμα σκέλη του δικού του Ολλανδικού GP κατάκτησε το πρώτο του GP μέσα στην πατρίδα μέσα σε μια ονειρική ατμόσφαιρα. Δεύτερος τερμάτισε ο Roczen σε σκέλος και GP ενώ ανέβηκε για ένα βαθμό στην κορυφή της βαθμολογίας. Σε ένα δυνατό τελευταίο γύρο ο Frossard κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση στο σκέλος καταλαμβάνοντας και την τρίτη θέση του συνόλου ενώ ο Jeremy vanHorebeek κατάφερε να περάσει και αυτός τον Musquin που μέχρι τον προτελευταίο γύρο βρισκόταν τρίτος και τελικά τερμάτισε πέμπτος. Την εξάδα έκλεισε ένας άλλος master της άμμου ο βέλγος Joel Roelants.

Μπορεί να μην κέρδισε τον πρώτο του αγώνα ακόμα ο Roczen, πήρε όμως το κόκκινο ταμπελάκι.

Αποτελέσματα Valkenswaard πρώτου σκέλους ΜΧ2
1 Herlings, Jeffrey KTM
2 Roczen, Ken     Suzuki
3 Simpson, Shaun KTM
4 Frossard, Steven Kawasaki
5 Tonus, Arnaud Suzuki
6 Charlier, Christophe Yamaha
7 Roelants, Joel KTM
8 Musquin, Marvin KTM
9 Kullas, Harri    Yamaha
10 Osborne, Zach Yamaha

Αποτελέσματα Valkenswaard δεύτερου σκέλους ΜΧ2
1 Herlings, Jeffrey KTM
2 Roczen, Ken     Suzuki
3 Frossard, Steven Kawasaki
4 van Horebeek, Jeremy Kawasaki
5 Musquin, Marvin KTM
6 Roelants, Joel KTM
7 Simpson, Shaun KTM
8 Charlier, Christophe    Yamaha
9 Tonus, Arnaud Suzuki
10 Nicholls, Jake KTM

Πολύ άσχημη πτώση στα προκριματικά για τον Musquin, έσωσε βαθμούς στον αγώνα.

Βαθμολογίες
ΜΧ1

1 Cairoli, A. 138
2 Nagl, M. 120
3 Ramon, Steve 101
4 Philippaerts, D.    100
5 de Dycker, Ken 94
6 Desalle, C. 79
7 Boog, Xavier 70
8 Leok, Tanel    66
9 Barragan, J. 56
10 Guarneri, D. 56

ΜΧ2
1 Roczen, Ken    130
2 Musquin, M.    129
3 Herlings, J. 122
4 Frossard, S. 107
5 Tonus, Arnaud 90
6 Simpson, Shaun 87
7 van Horebeek, J. 80
8 Osborne, Zach 78
9 Kullas, Harri     61
10 Charlier, C.     60

Ο Philippaerts είναι ο μόνος που παλεύει τον Cairoli.

Κατασκευαστών
ΜΧ1

1 KTM    147
2 Suzuki 125
3 Yamaha 116
4 Honda 83
5 Kawasaki 82
6 Aprilia 49
7 TM 23
8 CCM     11

ΜΧ2
1 KTM    150
2 Suzuki 130
3 Kawasaki 107
4 Yamaha 87
5 Honda 27
6 TM 4

Επόμενος αγώνας 09/5/2010 Aqueda Πορτογαλία.

Aκολουθεί video με τα στιγμιότυπα του αγώνα.

4021 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ 14Ο ΓΥΡΟ ΤΟΥ NASHVILLE

Ο 14ος γύρος του AMA Supercross 2024 αποτέλεσε αρνητικό σταθμό για την συνέχεια του πρωταθλήματος...