C.Desalle και M.Musquin κέρδισαν για τον “Sharky” (video)

Κάτω από την συναισθηματική φόρτιση του χαμού του Andrew “Sharky” MacFarlane πραγματοποιήθηκε ο τρίτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross στην Πορτογαλία. Με έναν απίστευτο τρόπο ο Clement Desalle επικράτησε στην ΜΧ1 χωρίς όμως να κερδίσει σκέλος ενώ στην ΜΧ2 ο Marvin Musquin επέστρεψε στις νίκες και στην κορυφή της βαθμολογίας.

Όλοι αγωνίστικαν με το logo του "Sharky" στις μοτοσικλέτες τους με πρώτο και καλύτερο τον A.Cairoli.

Κατηγορία ΜΧ1
Ένας από τους οδηγούς που γνώρισε καλά τον Andrew MacFarlane ήταν αυτής της κατηγορίας ο πρωταθλητής Antonio Cairoli που είχε καταφέρει να πάρει τον τίτλο της ΜΧ2 από τον συμπαθή αυστραλό το 2005. Με κύριο εκφραστή τον Cairoli ο αγώνας της Agueda ήταν φόρος τιμής στον αδικοχαμένο “Sharky” με όλους τους οδηγούς να έχουν στην μοτοσικλέτα τους, αυτοκόλλητο με το logo του. Η βροχή που έπεσε το Σάββατο κατά τα προκριματικά αλλά και μετέπειτα το βράδυ έκαναν αρκετά βαρύ το τερέν της πίστας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία αγωνιστική γραμμή περιορίζοντας τις προσπεράσεις. Η καλή εκκίνηση ήταν σημαντική και αυτό το γνώριζε καλύτερα από όλους ο Max Nagl που επέστρεψε στις καλές του εκκινήσεις στρίβοντας πρώτος στο εναρκτήριο σκέλος της κατηγορίας. Πίσω του βρέθηκαν από την αρχή ο Desalle και ο νικητής του προκριματικού αγώνα και pole man David Philippaerts. Λίγο πιο πίσω στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Rui Goncalves στον πρώτο του αγώνα στην μεγάλη κατηγορία αφού ένας τραυματισμός πριν την έναρξη του πρωταθλήματος τον είχε κρατήσει εκτός. Ο πρωταθλητής Cairoli είχε πολύ κακή εκκίνηση ξεκίνησε από την δέκατη πέμπτη θέση και καθυστέρησε στην δύσκολη για προσπέραση πίστα να περάσει κόσμο. Μπροστά ο Nagl έχοντας καθαρή πίστα και κρατώντας ένα πολύ καλό γυρολόγιο κατάφερε να πάρει άνετα το σκέλος αφήνοντας δεύτερο τον Desalle αρκετά πίσω του. Αντίθετα ο Philipaerts ένοιωσε την πίεση του Xavier Boog προς το τέλος του αγώνα, ανέβασε ρυθμό και τερμάτισε στην τρίτη θέση πολύ κοντά στον Desalle. Ο πρωτοπόρος του γαλλικού πρωταθλήματος Boog μετά την Γαλλία εντυπωσίασε και στο παγκόσμιο τερματίζοντας τέταρτος σε μια πολύ καλή εμφάνιση, αγγίζοντας την πρώτη τριάδα. Κρατώντας δυνατό ρυθμό μέχρι και τον τερματισμό ο Cairoli κατάφερε να φτάσει και να τερματίσει στην πέμπτη θέση κερδίζοντας στον τελευταίο γύρο τον έκτο τελικά Tanel Leok.

Με εντυπωσιακό τρόπο ήρθε η πρώτη φετινή νίκη για C.Desalle και Suzuki στην ΜΧ1.

Στο δεύτερο σκέλος η πίστα ήταν πιο στεγνή και αυτό ήταν ότι χρειαζόταν ο Cairoli και το SXF350cc του για να πάρει την εκκίνηση και να οδηγήσει τον αγώνα. Αν και ο Desalle αγωνιζόταν τραυματίας με ρήξη στον ώμο από το Valkenswaart και χωρίς  προπόνηση από τότε, ωστόσο κατάφερε να πάρει άλλη μια καλή εκκίνηση και περνώντας τον Boog στον δεύτερο γύρο, δεν έδειξε να έχει πρόβλημα να ακολουθήσει τον Cairoli μπροστά. Πίσω από την πρώτη τριάδα ο Ken deDycker έδειχνε αρκετά δυνατός ανεβαίνοντας θέσεις, γεγονός που τον έφερε στην τρίτη θέση λίγο μετά τα μισά του αγώνα. Πέντε γύρους πριν τον τερματισμό το σκηνικό άλλαξε μπροστά όταν ο Desalle είχε μια πτώση χάνοντας την δεύτερη θέση μαζί με τις ελπίδες του να κερδίσει το GP. Ο βέλγος όμως δεν το έβαλε κάτω, σηκώθηκε γρήγορα και από την πέμπτη θέση που βρέθηκε κατάφερε μέσα σε τέσσερις γύρους να ανακτήσει την δεύτερη θέση, να τερματίσει σε αυτήν και να κερδίσει το GP της Πορτογαλίας. Ήταν μια εντυπωσιακή κίνηση αν σκεφτεί κανείς ότι βρισκόταν τέσσερα δεύτερα πίσω από τον Cairoli πριν πέσει και τερμάτισε μόλις τρία πίσω από τον ιταλό που πήρε το σκέλος και την δεύτερη θέση στο GP. Τρίτος τερμάτισε ο deDycker βρίσκοντας τον παλιό καλό του ρυθμό του πάνω στην Yamaha με τέταρτο ξανά τον Boog που έχασε για λίγο την τρίτη θέση του βάθρου από τον πέμπτο τελικά Nagl. O γερμανός είχε μια πολύ κακή εκκίνηση και περίπου είχε ένα αντίστοιχο σκέλος με το πρώτο του Cairoli, με σφιχτά γυρολόγια και πολλές προσπεράσεις. Την εξάδα έκλεισε και πάλι ο T.Leok.

C.Desalle, A.Cairoli και M.Nagl οι νικητές της ΜΧ1.

Αποτελέσματα Aqueda πρώτου σκέλους ΜΧ1
1 Nagl, Maximilian KTM
2 Desalle, Clement Suzuki
3 Philippaerts, David Yamaha
4 Boog, Xavier Kawasaki
5 Cairoli, Antonio KTM
6 Leok, Tanel    Honda
7 Ramon, Steve Suzuki
8 Pourcel, Sebastien Kawasaki
9 Bobryshev, Evgeny Honda
10 de Reuver, Marc Suzuki

Αποτελέσματα Aqueda δεύτερου σκέλους ΜΧ1
1 Cairoli, Antonio KTM
2 Desalle, Clement Suzuki
3 de Dycker, Ken Yamaha
4 Boog, Xavier Kawasaki
5 Nagl, Maximilian KTM
6 Leok, Tanel    Honda
7 Bobryshev, Evgeny    Honda
8 Philippaerts, David Yamaha
9 Pourcel, Sebastien Kawasaki
10 Guarneri, Davide Honda

Ολική επιστροφή στην κορυφή για τον Musquin.

Κατηγορία ΜΧ2
Εκτός από τον Desalle το Valkenswaart ήταν δύσκολο και για τον πρωταθλητή της ΜΧ2 Marvin Musquin που μια πτώση στα προκριματικά που του επέφερε ελαφριά διάσειση και έναν δύσκολο αγώνα στην Ολλανδική άμμο. Κατάφερε όμως να το ξεπεράσει γρήγορα και να επανέλθει ανταγωνιστικός στην Πορτογαλία επικρατώντας σε δύο δύσκολα σκέλη. Στο πρώτο είχε να αντιμετωπίσει τον εκ των έσω ανταγωνισμό του Jeffrey Herlings που πήρε την εκκίνηση και οδήγησε σε ένα πολύ δυνατό ρυθμό δυσκολεύοντας τον δεύτερο Musquin να τον ακολουθήσει. Τρίτος ακολουθούσε ο Ken Roczen που έχανε ραγδαία την επαφή με τους δύο πρώτους. Ο αγώνας όμως θα γύριζε όταν ο Herlings άρχισε να φθίνει όσο πλησίαζε το τέλος του σκέλους επιτρέποντας στον Musquin να τον πιάσει και όπως στην Mantova να τον περάσει στους τελευταίους γύρους και να του πάρει το σκέλος. Μόλις έχασε την πρώτη θέση ο Herlings “έσκασε” επιτρέποντας στον Roczen να τον περάσει χάνοντας και την δεύτερη θέση που πήγε στον γερμανό. Κατάφερε να σώσει την τρίτη θέση με τον έτσι κι αλλιώς πολύ πίσω, τέταρτο στο σκέλος Shaun Simpson που επανακάμπτει από τραυματισμό. Πολύ δυνατά οδήγησε σε αυτόν τον αγώνα ο αμερικανός Zach Ozborne για την πέμπτη θέση ενώ ο Christophe Charlier έχει γίνει μόνιμος κάτοικος της πρώτης εξάδας στα τελευταία σκέλη.

Ο Roczen προσπάθησε σκληρά για να κρατήσει το κόκκινο number-plate, δεν τα κατάφερε.

Στο δεύτερο σκέλος ο Musquin πήρε την εκκίνηση και προσπάθησε να καθαρίσει το σκέλος από νωρίς. Μάταια όμως, ο Roczen ήθελε την πρώτη του φετινή νίκη και δεν θα το έβαζε εύκολα κάτω. Πίεσε ασφυκτικά τον Musquin για 17 γύρους μέχρι να συγκρουστεί σε ένα ντουμπλάρισμα και να έχει μια πτώση που τον έστειλε αρκετές θέσεις πίσω. Έτσι ο πρωταθλητής επέστρεψε στις νίκες κατακτώντας το GP και την κορυφή της βαθμολογίας με τον Herlings να τερματίζει δεύτερος σε σκέλος και σύνολο. Με ακόμα μια καλή εκκίνηση και ένα δυνατό σκέλος ο Osborne πέρασε τρίτος την γραμμή του τερματισμού με τέταρτο Jeremy vanHorebeek που μαζί με τον ομοσταυλό του και πέμπτο στο σκέλος Steven Frossasrd είχαν καταστροφικό πρώτο σκέλος. Την εξάδα μετά την πτώση του έκλεισε ο Roczen που παρόλα αυτά κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του πορτογαλικού GP.

M.Musquin, J.Herlings και K.Roczen οι νικητές της ΜΧ2.

Αποτελέσματα Aqueda πρώτου σκέλους ΜΧ2
1 Musquin, Marvin KTM
2 Roczen, Ken     Suzuki
3 Herlings, Jeffrey KTM
4 Simpson, Shaun  KTM
5 Osborne, Zach Yamaha
6 Charlier, Christophe    Yamaha
7 Kullas, Harri     Yamaha
8 Roelants, Joel KTM
9 Tonus, Arnaud Suzuki
10 Karro, Matiss Suzuki

Αποτελέσματα Aqueda δεύτερου σκέλους ΜΧ2

1 Musquin, Marvin KTM
2 Herlings, Jeffrey KTM
3 Osborne, Zach Yamaha
4 van Horebeek, Jeremy Kawasaki
5 Frossard, Steven Kawasaki
6 Roczen, Ken     Suzuki
7 Tonus, Arnaud Suzuki
8 Roelants, Joel KTM
9 Nicholls, Jake KTM
10 Verbruggen, Dennis KTM

Με λίγη αντοχή ακόμα ο Herlngs μπορεί να ελπίζει σε πολλές νίκες μέσα στην χρονιά.

Βαθμολογίες
ΜΧ1

1 Cairoli, A 179
2 Nagl, M. 161
3 Philippaerts, D. 133
4 Ramon, Steve 124
5 Desalle, C. 123
6 de Dycker, Ken 114
7 Boog, Xavier 106
8 Leok, Tanel    96
9 Bobryshev, E. 79
10 Pourcel, S 75

ΜΧ2
1 Musquin, M.    179
2 Roczen, Ken    167
3 Herlings, J. 164
4 Frossard, S. 133
5 Tonus, Arnaud 116
6 Osborne, Zach 114
7 Simpson, Shaun 105
8 van Horebeek, J. 101
9 Kullas, Harri  83
10 Charlier, C.  81

Μετά τις πολλές επιτυχίες στο γαλλικό πρωτάθλημα ο X.Boog ανεβαίνει και στο παγκόσμιο.

Κατασκευαστών
ΜΧ1

1 KTM    197
2 Suzuki 169
3 Yamaha 156
4 Kawasaki 118
5 Honda 113
6 Aprilia 63
7 TM    37
8 CCM    11

ΜΧ2
1 KTM     200
2 Suzuki 167
3 Kawasaki 135
4 Yamaha 123
5 Honda 40
6 TM 9

Επόμενος αγώνας 16/5/2010 Bellpuig Ισπανία.

Ακολουθεί video με τα στιγμιότυπα του αγώνα.

4021 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ 14Ο ΓΥΡΟ ΤΟΥ NASHVILLE

Ο 14ος γύρος του AMA Supercross 2024 αποτέλεσε αρνητικό σταθμό για την συνέχεια του πρωταθλήματος...