ΑΜΑ ΜΧ – O R.Dungey πήρε νωρίς τον τίτλο(video)

Στο Southwick ήταν τελικά γραφτό του Ryan Dungey να κερδίσει τον αγώνα και να στεφτεί πρωταθλητής στα 450cc μετά από μια σειρά απίστευτων γεγονότων που συνέβησαν στους άμεσους ανταγωνιστές του. Την δεύτερη φετινή του νίκη πέτυχε ο πατέρας πλέον Tyla Rattray στα 250cc.

Ο Dungey έγινε ο νεότερος αναβάτης(20 ετών) που κατακτά το πρωτάθλημα AMA Motocross.

Κατηγορία 450cc
Η τύχη ευνοεί τους ισχυρούς και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη στην περίπτωση του Ryan Dungey. Απλά στο Southwick, ο Θεός ήθελε να του δώσει τον τίτλο σε αυτόν τον αγώνα. Ο Dungey χρειαζόταν μια θέση στο τέλος της ημέρας που θα τον έφερνε με λιγότερους από 11 βαθμούς από τον Andrew Short και 25 βαθμούς από τον Brett Metcalfe για να κατακτήσει τον τίτλο. O Short βγήκε εκτός από τα δοκιμαστικά όταν μηχανικά προβλήματα τον έφεραν να μην κάνει χρόνο και να του δίνει χαριστικά η οργάνωση την τελευταία θέση στην μπάρα της πιο δύσκολη εκκίνησης του πρωταθλήματός. Όσο για τον Metcalfe τα πράγματα ξεκίνησαν ιδανικά στο πρώτο σκέλος όταν πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα, όμως η τύχη του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Πίσω από τον Metcalfe βρέθηκε στην αρχή ο Ben Townley που στην προσπάθεια του να περάσει τον Metcalfe έπεσε πάνω του με αποτέλεσμα να έχει μια πτώση ο Townley και στην συνέχεια να έχει λίγο πιο κάτω άλλη μια σύγκρουση με τον Short με αποτέλεσμα ο νεοζηλανδός να εγκαταλείψει. Περνώντας το εμπόδιο του Thomas Hahn ο Dungey κατάφερε να πιάσει τον Metcalfe που είχε κάνει μια μικρή απόσταση, ανοίγοντας έτσι την μάχη της πρώτης θέσης. Λίγο μετά τα μισά του σκέλους ο Dungey έκανε την επίθεση του στον Metcalfe χωρίς όμως να καταφέρει να τον περάσει. Μάλιστα ο Metcalfe ξανάνοιξε την διαφορά στους τελευταίους γύρους όμως στον τελευταίο γύρο, λίγο πριν τον τερματισμό, η μοτοσικλέτα του έμεινε από βενζίνη χαρίζοντας το σκέλος στον Dungey. Οι διαφορά που είχαν κάνει από τους υπόλοιπους οι δύο πρώτοι ήταν τέτοια, που ο Metcalfe εγκαταλείποντας στο σκέλος βρέθηκε στην 14η θέση της κατάταξης. Εκμεταλλευόμενος την καλή του εκκίνηση αλλά και την ανεβασμένη απόδοση του το τελευταίο διάστημα ο Hahn κρατήθηκε μπροστά τερματίζοντας στην δεύτερη θέση. Δίνοντας αρκετές μάχες ο Mike Alessi τερμάτισε τρίτος με τέταρτο τον Kyle Chisholm. Πέμπτος τερμάτισε ο Kyle Regal με έκτο τον Matt Goerke. Εδώ να πούμε ότι και ο Short έμεινε από βενζίνη στο τέλος του σκέλους μετά από μεγάλη προσπάθεια να μπει στους βαθμούς.

Το πρόσωπο του αγώνα ήταν ο Brett Metcalfe. Θα κέρδιζε στα ίσα τον Dungey αν δεν έμενε από βενζίνη!

Στο δεύτερο σκέλος και πάλι Metcalfe με τον Townley ξεχύθηκαν μπροστά μετά την εκκίνηση όμως ο Metcalfe είχε μια πτώση δίνοντας την πρωτοπορία στον Townley και την δεύτερη θέση στον Dungey. Σταδιακά ο Dungey άρχισε να πιέζει τον Townley και δεν άργησε να περάσει στην πρώτη θέση και να εξαφανιστεί μπροστά. Στο τέλος του σκέλους ο Dungey έγραψε ιστορία, κατακτώντας από το πρώτο σκέλος βέβαια, τον τίτλο στην μεγάλη κατηγορία σημειώνοντας το ανεπανάληπτο ρεκόρ της κατάκτησης των τίτλων Supercross και Motocross στην πρώτη χρονιά συμμετοχής του. Δεύτερος τερμάτισε ο Townley με τρίτο τον Goerke που έκανε ένα εκπληκτικό σκέλος καταλαμβάνοντας και την τρίτη θέση του συνόλου. Τέταρτος τερμάτισε ο Alessi χάνοντας στο τέλος την τρίτη θέση από τον Goerke, γεγονός όμως που δεν του στέρησε την δεύτερη θέση του βάθρου. Πέμπτος την γραμμή του τερματισμού πέρασε ο Kevin Windham που είχε καλή εκκίνηση αλλά δεν άντεξε στο τέλος του σκέλους. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Chisholm ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Mettcalfe μετά την πτώση του, από τελευταίος τερμάτισε έβδομος. O τοπικός ήρωας του αγώνα ο βετεράνος John Dowd έδωσε και πάλι το παρόν στο Southwick όμως μηχανικά προβλήματα και πτώσεις τον έφεραν μακριά από μια καλή επίδοση. Τέλος ο James Stewart την στιγμή που δεν επιλέχτηκε στην αμερικανική ομάδα MXDN δεν θα ακολουθήσει τους τελευταίους αγώνες όπως είχε δηλώσει.

Αποτελέσματα Southwick κατηγορία 450cc.
1. Ryan Dungey Suzuki (1-1)
2. Mike Alessi  KTM (3-4)
3. Matt Goerke  Yamaha (6-3)
4. Kyle Chisholm  Yamaha (4-6)
5. Kevin Windham Honda (7-5)
6. Nick Wey  (8-9)
7. Ben Townley Honda (34-2)
8. Tommy Hahn  Suzuki (2-32)
9. Brett Metcalfe Honda (14-7)
10. Dan Reardon Yamaha (13-11)

Μεγάλη μέρα για τον Rattray. Έγινε πατέρας, κέρδισε το Southwick και ανέβηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Κατηγορία 250cc
Ο αγώνας στο Southwick ήταν μοναδικός για τον Tyla Rattray όχι μόνο γιατί κατάφερε να κερδίσει τον δεύτερο του φετινό αγώνα αλλά γιατί νωρίτερα μέσα στην ημέρα πληροφορήθηκε την γέννηση του πρώτου παιδιού. Οι χαρές όμως δεν τελείωσαν εκεί. Στο τέλος της ημέρας είδε την αναρρίχηση του στην τρίτη θέση της βαθμολογίας περνώντας για ένα βαθμό τον Dean Wilson. Στο πρώτο σκέλος ο Wil Hahn ζηλεύοντας την καλή επίδοση του αδερφού του στα 450cc πήρε την εκκίνηση και πρωτοπορία του αγώνα έχοντας πίσω του τον Trey Canard. O πρωτοπόρας της βαθμολογίας Christophe Pourcel είχε μια πτώση στον πρώτο γύρο και βρισκόταν έξω από την πρώτη δεκάδα. Δίνοντας σκληρή μάχη ο Canard κατάφερε να περιορίσει τελικά στην δεύτερη θέση τον Hahn, καταφέρνοντας να δημιουργήσει και μια άνετη διαφορά που όμως δεν θα έμενε μέχρι το τέλος. Διαγράφοντας εκπληκτικούς χρόνους προς το τέλος του αγώνα ο Rattray βρέθηκε στην δεύτερη θέση και δύο γύρους πριν τον τερματισμό πάλεψε για την πρώτη θέση με τον Canard. Τελικά όμως ο Canard ήταν ο νικητής του σκέλους με δεύτερο τον Rattray και τρίτο τον Hahn. Τέταρτος τερμάτισε ο Justin Barcia με πέμπτο τον Dean Wilson και έκτο τον Eli Tomac.

Ο τοπικός J.Barcia και περσινός νικητής του αγώνα πετούσε στην άμμο κερδίζοντας το δεύτερο σκέλος.

Στο δεύτερο σκέλος ο Barcia ήταν αυτός που οδήγησε τον αγώνα μπροστά από τον Hahn και τον Pourcel. Πιο πίσω στην έκτη θέση βρισκόταν ο Canard που όμως έχασε αρκετές θέσεις όταν είχε μια σύγκρουση στην προσπάθεια του να περάσει τον Wilson. Όλοι περίμεναν τον Pourcel να κάνει την κίνηση του για την πρωτοπορία αλλά ο γάλλος έδειχνε αρκετά συντηρητικός στην οδήγηση του και όχι άδικα αφού πέρσι σε αυτόν τον αγώνα είχε χάσει μετά από μηχανική βλάβη τον τίτλο. Αντίθετα ο Barcia με τον Rattray έδειχναν καλύτεροι γύρο με τον γύρο κάτι που έδωσε στον πρώτο μεγαλύτερη διαφορά από τους υπόλοιπους και στον δεύτερο την άνοδο του από την τέταρτη θέση στην δεύτερη. Οι δύο πρώτοι τερμάτισαν με αυτήν την σειρά με τον Rattray να κερδίζει τον αγώνα του Southwick και τον Barcia να κερδίζει το σκέλος και την δεύτερη θέση του βάθρου. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Pourcel σώζοντας πολύτιμους μετά το άσχημο του πρώτο σκέλος χάριν βέβαια και του άσχημου δεύτερου σκέλους του Canard(τερμάτισε ένατος). Τέταρτος τερμάτισε ο Wilson που δεν έπεσε μετά την σύγκρουσή του με τον Canard με πέμπτο τον Hahn και έκτο τον φιλοξενούμενος της Yamaha από το παγκόσμιο Gareth Swanepoel. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Canard σταματώντας εδώ το νικηφόρο σερί του.

Αποτελέσματα Southwick κατηγορία 250cc.
1. Tyla Rattray  Kawasaki (2-2)
2. Justin Barcia  Honda (4-1)
3. Trey Canard  Honda (1-9)
4. Wil Hahn, Decatur  Honda (3-5)
5. Christophe Pourcel  Kawasaki (7-3)
6. Dean Wilson  Kawasaki (5-4)
7. Eli Tomac  Honda (6-7)
8. Gareth Swenapoel  Yamaha (10-6)
9. Martin Davalos  Yamaha (11-8)
10. Broc Tickle  Yamaha (8-11)

Και σε αυτόν τον αγώνα ο Pourcel δεν απέφυγε τα λάθη. Οδήγησε συντηρητικά και έχασε μόνο τρεις βαθμούς από τον Canard.

Βαθμολογίες
450cc

1. Ryan Dungey  468
2. Andrew Short  317
3. Brett Metcalfe  314
4. Mike Alessi  273
5. Ben Townley  271
6. Josh Grant  260
7. Kyle Chisholm  216
8. Chad Reed  204
9. Kyle Regal  201
10. Ryan Sipes  194

250cc
1. Christophe Pourcel  399
2. Trey Canard  386
3. Tyla Rattray  364
4. Dean Wilson  363
5. Justin Barcia  291
6. Eli Tomac  262
7. Blake Wharton 259
8. Broc Tickle 232
9. Martin Davalos 210
10. Jake Weimer  195


Ακολουθούν τα στιγμιότυπα του αγώνα των 450cc.

Ακολουθούν τα στιγμιότυπα του αγώνα των 250cc.


Επόμενος αγώνας 05/9/2010 Steel City PA.

κ

3996 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO “BEHIND THE GATE”…ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ “0” ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΖΟΝ!

Η σειρά ντοκιμαντέρ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP ξεκινάει το 2024 με το πρώτο επεισόδιο πρόλογος...