MXDN 2010 – Ο R.Dungey έδωσε την νίκη στην Αμερική(video)

Σημαδεύοντας με την επίδοση του το 64ο Motocross des Nations ο αμερικανός Ryan Dungey πήρε δύο νίκες που χάρισαν στις Η.Π.Α. την 21η τους νίκη στον θεσμό. Εκπληκτικός και ο Ken Roczen που απείλησε με την ομάδα της Γερμανίας την κυριαρχία των αμερικανών μέσα στην έδρα τους. Τρίτη η Γερμανία με δεύτερο το αθόρυβα αποτελεσματικό Βέλγιο. Οι υψηλές θερμοκρασίες και το μεγάλο υψόμετρο ταλαιπώρησαν τις Ευρωπαϊκές ομάδες του παγκόσμιου πρωταθλήματος, που δεν είχαν αντίστοιχη εμπειρία στο παρελθόν. Σχεδόν όλες οι μοτοσικλέτες της ΚΤΜ δεν είχαν την επιθυμητή απόδοση με κυριότερη αυτή του παγκόσμιου πρωταθλητή Marvin Musquin που αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει δύο φορές από μηχανική βλάβη. Όλοι όσοι αγωνίζονταν στο αμερικανικό πρωτάθλημα είχαν καλά αποτελέσματα και μόνο η Suzuki από ευρωπαϊκής πλευράς έδειχνε ανταγωνιστική. Βέβαια τα πράγματα ισορρόπησαν όταν οι αμερικάνοι Short και Canard είχαν δύο πτώσεις σε αντίστοιχα σκέλη, και λίγο έλειψε η Γερμανική ομάδα του Ken Roczen, Marcus Shiffer και Max Nagl να κάνουν την έκπληξη. Όμως η ποιότητα του Dungey και η ψυχή του Short έδωσαν στο τελευταίο σκέλος την νίκη για τους αμερικανούς.

Για άλλη μια φορά, νικητές του MXDN οι αμερικάνοι.

Στο προσωπικό επίπεδο ο αμερικανός Ryan Dungey κατέκτησε την κατηγορία ΜΧ1 με τερματισμούς 1-1, ο γερμανός Ken Roczen την ΜΧ2 πετυχαίνοντας 7-3 και ο βέλγος Clement Desalle την OPEN τερματίζοντας 4-3.

Ο άνθρωπος του αγώνα...Ryan Dungey.

MX1-MX2
Το πρώτο σκέλος της ημέρας είδε τον Jonsathan Baraggan να στρίβει πρώτο μετά την εκκίνηση και να οδηγάει την κούρσα έχοντας πίσω του τους Ryan Dungey, Bret Metcalfe και Antono Cairoli. Σύντομα οι Dungey και Cairoli βρέθηκαν στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα ανοίγοντας την μάχη από νωρίς για την κατάκτηση της κατηγορίας ΜΧ1. Αλάνθαστός και με βασικότερο όπλο την αντοχή του ο Dungey κατάφερε να αντέξει στην πίεση του Cairoli, έκανε στο τέλος και μια διαφορά ασφαλείας που του χάρισε την πρώτη νίκη στο πρώτο σκέλος. Πολύ καλή εμφάνιση για τον Metcalfe στην τρίτη θέση αφήνοντας τέταρτος τον Baraggan. Για άλλη μια χρονιά ο Gautier Paulin έκανε ένα καλό σκέλος στο MXDN τερματίζοντας πέμπτος πάνω σε ένα 450cc αλλά η ομάδα του είχε μια καταστροφική στιγμή όταν ο Marvin Musquin εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη (ενώ βρισκόταν έκτος) καταδικάζοντας νωρίς την γαλλική ομάδα. Την εξάδα συμπλήρωσε μετά από κακή εκκίνηση ο Ken Roczen πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση της κατηγορίας ΜΧ2.  Άτυχος στην εκκίνηση ήταν ο Trey Canard όταν είχε μια πτώση στην πρώτη στροφή μετά από σύγκρουση με τον Zach Osborne. Ξεκινώντας από τελευταίος κατάφερε να τερματίσει δωδέκατος βάζοντας με αυτόν τον τρόπο νωρίς την αμερικανική ομάδα στην πρωτοπορία της βαθμολογίας. Στην δεύτερη θέση, επτά βαθμούς πίσω από τις Η.Π.Α. βρέθηκε η ομάδα της Γερμανίας μετά την εκπληκτική επίδοση της 14ης θέσης του Marcus Shiffer. Σε ισοβαθμία με την Γερμανία αλλά στην τρίτη θέση λόγο τερματισμών, βρέθηκε το Βέλγιο που δεν είχε σε καλή μέρα τον Jeremy vanHorebeek.

Αποτελέσματα σκέλους MX1-MX2
1 Dungey, Ryan Suzuki
2 Cairoli, Antonio KTM
3 Metcalfe, Brett Honda
4 Barragan, Jonathan    Kawasaki
5 Paulin, Gautier Yamaha
6 Roczen, Ken     Suzuki
7 Ramon, Steve Suzuki
8 Wilson, Dean Kawasaki
9 Goncalves, Rui  KTM
10 Leok, Tanel Honda

O Townley κέρδισε το ένα σκέλος αλλά μια πτώση στο δεύτερο του στέρησε την νίκη στην κατηγορία OPEN.

MX2-OPEN
Με ξεκούραση μιας ώρας η κατηγορία της ΜΧ2 ξαναστήθηκε στην μπάρα για το σκέλος της με την κατηγορία OPEN. Πρώτος στην πρώτη στροφή έστριψε ο φοβερός στις εκκινήσεις Andrew Short με δεύτερο τον Ben Townley και τρίτο την έκπληξη Roczen που κατάφερε να βρεθεί με το 250cc τόσο μπροστά στην εκκίνηση. Ο γερμανός όμως είχε περίσσιο θράσος σε αυτό το σκέλος και δεν αρκέστηκε στην καλή του εκκίνηση. Μέσα σε τρεις γύρους κατάφερε να περάσει τον πεισματάρη Townley και δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την πρωτοπορία από τον Short. Αυτό δεν άρεσε και τόσο στον Townley που ανέλαβε να σώσει το γόητρο της κατηγορίας OPEN. O νεοζηλανδός αφού έκανε μπερμ και έριξε στο έδαφος τον Short στην προσπάθεια του να τον περάσει, έβαλε στόχο τον Roczen και την πρώτη θέση. Σύντομα οι δύο πρωτοπόροι βρέθηκαν να δίνουν μια σκληρή μάχη για δεύτερη φορά μέσα στο σκέλος, αλλά αυτήν την φορά νικητής ήταν ο Townley. O Roczen όμως δεν θα κατάφερνε να κρατήσει ούτε την δεύτερη θέση αφού ο Kyle Regal ήρθε δυνατά από τις πίσω θέσεις και πέρασε τον κουρασμένο Roczen. Πρώτος λοιπόν στο σκέλος ο Townley με δεύτερο τον Regal και τρίτο τον Roczen που κέρδισε την κατηγορία ΜΧ2 αλλά και το βραβείο Ricky Carmichael ως ο νεότερος οδηγός του αγώνα. Το ακόμα καλύτερο για τον Roczen είναι ότι είδε την Γερμανία να περνάει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μετά από αυτό το σκέλος αφήνοντας πέντε βαθμούς πίσω της τους δεύτερους Βέλγους και με έξι βαθμούς, τρίτους τους αμερικάνους. Μετά από μέτρια εκκίνηση ο Desalle τερμάτισε στην τέταρτη θέση αφήνοντας πέμπτο τον γερμανό Max Nagl και έκτο τον Dean Wilson. Οι αμερικάνοι μετά την πτώση του Short και την κακή εκκίνηση του Canard βρέθηκαν πίσω στην βαθμολογία με καλύτερο τερματισμό σε αυτό το σκέλος την έβδομη θέση του Canard. Όσο για τους γάλλους, έχασαν κάθε ελπίδα όταν και σε αυτό το σκέλος ο Musquin εγκατέλειψε νωρίς, ξανά από μηχανική βλάβη.

Αποτελέσματα σκέλους MX2-ΟΡΕΝ
1 Townley, Ben Honda
2 Regal, Kyle    Honda
3 Roczen, Ken     Suzuki
4 Desalle, Clement Suzuki
5 Nagl, Maximilian KTM
6 Wilson, Dean Kawasaki
7 Canard, Trey Honda
8 Anderson, Brad Honda
9 Monni, Manuel Yamaha
10 van Horebeek, Jeremy Kawasaki

Ο shorty έδωσε μάχες, άλλες τις κέρδισε και άλλες όχι. Έκανε αυτό που έπρεπε στο τέλος για την Αμερική.

MX1-OPEN
Το τρίτο και τελευταίο σκέλος θα έκρινε τον νικητή, με τους ξεκούραστους αναβάτες της ΜΧ1 και τους λιγότερο ξεκούραστους οδηγούς της OPEN. Οι αμερικάνοι ήταν με την πλάτη στον τοίχο κινδυνεύοντας να χάσουν την νίκη μέσα στην πατρίδα τους. Οι Short και Dungey ξεχύθηκαν μπροστά μετά την εκκίνηση και οδήγησαν ο σκέλος έχοντας πίσω τους τον Townley. Οι υπόλοιποι δεν έδειχναν την διάθεση να τους κυνηγήσουν, με τον Deasalle να βρίσκεται πέμπτος και να ολισθαίνει μαζί με τον συμπατριώτη του τον Ramon. O Cairoli είχε κακή εκκίνηση και πάλευε να βρεθεί στην πρώτη εξάδα. Λίγο πριν τα μισά του σκέλους ο Dungey είδε την διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους πίσω του και πέρασε τον Short για την κατάκτηση και αυτού του σκέλους. Ο Short έπεσε στην τρίτη θέση όταν τον πέρασε ο Townley όμως ξαναβρέθηκε δεύτερος μετά την πτώση και εγκατάλειψη του νεοζηλανδού. Πτώση και εγκατάλειψη είχε και ο Nagl μετά από κακή εκκίνηση, εξανεμίζοντας τις ελπίδες της Γερμανίας για την πρώτη θέση. Κάνοντας το ένα δύο στο σκέλος οι Dungey και Short έφεραν την Αμερική και πάλι στην πρώτη θέση κατακτώντας το 21ο τρόπαιο στον θεσμό. Μεγάλος νικητής και της ΜΧ1 ήταν ο Ryan Dungey σφραγίζοντας με το όνομα του το 64ο MXDN. Τρίτος στο σκέλος και νικητής της κατηγορίας OPEN ήταν ο Desalle που εκμεταλλεύτηκε την πτώση του Regla και κατάφερε να κρατήσει πίσω του στην τέταρτη θέση τον Cairoli. Πέμπτος τερμάτισε ο Metcalfe μετά από μάχη στους τελευταίους γύρους με τον έκτο Ramon.

Αποτελέσματα σκέλους MX1-OPEN
1 Dungey, Ryan Suzuki
2 Short, Andrew Honda
3 Desalle, Clement Suzuki
4 Cairoli, Antonio KTM
5 Metcalfe, Brett Honda
6 Ramon, Steve Suzuki
7 Boog, Xavier Kawasaki
8 Tonus, Arnaud Suzuki
9 Paulin, Gautier Yamaha
10 Marmont, Jay Yamaha

Αποτελέσματα Εθνών

1.    USA: Dungey, Canard, Short
2.    Belgium: Ramon, Van Horebeek, Desalle
3.    Germany: Schiffer, Roczen, Nagl
4.    Great Britain: Nicholls, Wilson, Anderson
5.    Italy: Cairoli, Lupino, Monni
6.    Australia: Metcalfe, Ferris, Marmont
7.    France: Paulin, Musquin, Boog
8.    New Zealand: Coppins, Groombridge, Townley
9.    Portugal: Goncalves, Basaula, Correia
10. Puerto Rico: Ruiz, Osborne, Regal

Οι νικητές των κατηγοριών. Από αριστερά, Ryan Dungey MX1, Ken Roczen MX2 και Clement Desalle ΟΡΕΝ.

Ακολουθεί video με τα στιγμιότυπα του αγώνα.

4017 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...