Κοντά η επιστήμη στην θεραπεία σπονδυλικής στήλης

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η δοκιμαστική θεραπεία αποκατάστασης τραυμάτων σπονδυλικής στήλης από αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας. Τα πρώτα δείγματα που εφαρμόστηκαν σε πειραματόζωα είναι θετικά και η εταιρία ελπίζει ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα καταφέρει να εφαρμόσει την θεραπεία και σε ανθρώπους.

Την πρώτη επίσημη γενικευμένη, δοκιμαστική θεραπεία αποκατάστασης με βλαστοκύτταρα σε έναν αμερικανό που έμεινε παράλυτος από κάκωση στη σπονδυλική στήλη, ξεκίνησαν ειδικοί στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη φάση κλινικής μελέτης κατά την οποία θα αξιολογηθούν οι ασφάλεια και η απόκριση της πολύπλοκης θεραπείας, σε ασθενή που έχει υποστεί πρόσφατη κάκωση θωρακικού σπόνδυλου που προκάλεσε παράλυση.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε τον Ιανουάριο την άδεια στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Geron για να κάνει πειράματα σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας την πειραματική θεραπεία «GRNOPC1». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα βλαστικά κύτταρα που θα ενεθούν στη σπονδυλική στήλη του πάσχοντα, αναμένεται να μετατραπούν σε διάφορους τύπους κυττάρων, όπως νευρικών, οστίτη και συνδετικού ιστού και να αντικαταστήσουν τα κύτταρα που έχουν «πεθάνει» από τον τραυματισμό.

Με αυτόν τον «θεωρητικό», προς το παρόν, τρόπο αναμένεται να γίνει και η αποκατάσταση της παράλυσης, ενώ ειδικοί στο νοσοκομείο της Ατλάντα στη Τζόρτζια, όπου γίνεται η κλινική δοκιμή, θα ελέγχει παράλληλα την ασφάλεια της μεθόδου. Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά ακόμη και εάν έχει απόλυτη επιτυχία η επέμβαση, για να θεωρηθεί ασφαλής μία μέθοδος θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια. Πάντως, προηγούμενα πειράματα που έγιναν με την ίδια μέθοδο σε παράλυτους αρουραίους κατάφεραν μερική αποκατάσταση κίνησης.

Μια δυστυχώς συνήθης εικόνα στους αγώνες motocross στο εξωτερικό. Η θεραπεία μοιάζει να είναι κοντά.

Η Geron είναι εταιρεία επιστημονικής αιχμής με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ στο Σαν Φρανσίσκο και έχει επενδύσει 170 εκ. δολάρια στην ανάπτυξη θεραπείας αποκατάστασης κακώσεων σπονδυλικής στήλης με βλαστοκύτταρα.

Προηγούμενες θεραπείες που έχουν γίνει με βλαστικά κύτταρα αφορούσαν τμήματα συγκεκριμένων οργάνων (όπως τραχεία κ.λπ.) και όχι πολύπλοκα νοσήματα όπως η παράλυση.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα
Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα που υπάρχουν στο έμβρυο, στον ενήλικο και στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Η πρόσβαση στα βλαστοκύτταρα του εμβρύου και του ενήλικα είναι δύσκολη, όμως σε αυτά του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι πολύ ευκολότερη, αφού μπορούν να αποσπαστούν κατά τη γέννηση ενός μωρού μετά την αποκοπή του ομφάλιου λώρου από το αίμα που παραμένει στον πλακούντα.
Τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης, εγκαυμάτων, εγκεφαλικών κ.α.

Πόσο αυτό αφορά τα μηχανοκίνητα σπορ
Ένας από τους χειρότερους τραυματισμούς που μπορούν να επέλθουν στους λάτρεις της ταχύτητας των μηχανοκίνητων σπορ είναι ο τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη. Ανάλογα με την περιοχή και την σοβαρότητα του τραύματος ο τραυματίας μπορεί να μείνει παράλυτος μερικώς ή ολικώς. Στο motocross έχει ξεκινήσει εδώ και μια πενταετία η έρευνα μέσω του οργανισμού Wings For Life που χρηματοδοτείται από τον χώρο του παγκόσμιου motocross. Αποτελέσματα του οργανισμού δεν έχουν δημοσιευτεί μέχρι και σήμερα αλλά η κίνηση της δημιουργίας αυτού του οργανισμού δείχνει την βαρύτητα που δίνει η κοινωνία του motocross στην θεραπεία αυτών των τραυμάτων.

.

4015 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ MICHELIN POWER SLICK MOTOGP™ ΚΑΙ MOTO-E™:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Σταθερές επιδόσεις σε μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Τα ελαστικά MICHELIN Power Slick MotoGP...