Συνέντευξη Παναγιώτη Κουζή

 

Ο πανελλήνιος πρωταθλητής 2010 της ΜΧ1 Παναγιώτης Κουζής παρέμεινε για δεύτερη χρονιά αήττητος κερδίζοντας τον ένατο τίτλο της καριέρας του. Διανύοντας μια χρονιά με έντονη αγωνιστική δραστηριότητα στο motocross, ο Έλληνας  πολυπρωταθλητής μας μίλησε για όλους τους αγώνες που συμμετείχε φέτος και για τον συναγωνισμό που συνάντησε.

K.Π. Μετά από ένα χρόνο αήττητος πίστευες ότι θα κέρδιζες τον φετινό τίτλο συνεχίζοντας για ένα ακόμα χρόνο αήττητος;
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του 2009, πίστευα ότι ο Δημήτρης Βαγγελάκος θα ήταν πιο ανταγωνιστικός. Τελικά αυτό δεν έγινε λόγω των στρατιωτικών του υποχρεώσεων όποτε σκέφτηκα ότι όλα θα ήταν λίγο πιο εύκολα για ακόμα μια χρονιά αήττητος. Στην συνέχεια όμως ο Χρήστος Φωτόπουλος εμφανίστηκε πανέτοιμος και πολύ ανταγωνιστικός το οποίο με έκανε να είμαι πιο προσεκτικός στον αγώνα αποφεύγοντας τα λάθη. Στόχος μου είναι πάντα οι νίκες και ειδικά η συνέχιση του σερί των νικών που έχω, όσο καλοί κι αν είναι οι αντίπαλοι μου.

K.Π. Παρέμεινες αήττητος όχι μόνο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ΟΜΕ αλλά και σε όποιον αγώνα συμμετείχες φέτος, εκτός από έναν φιλικό αγώνα στην Σύρο. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό και πόσο σε πιέζει η σκέψη του να παραμείνεις αήττητος;
Δεν με πιέζει ιδιαίτερα αλλά με κάνει να παίρνω πιο σοβαρά τους αγώνες και να προσπαθώ για την επίτευξη της νίκης.

K.Π. Ένοιωσες κάποια πίεση από τον Χρήστο Φωτόπουλο στην Χαλκίδα και στους τελευταίους αγώνες από τον Στέλιο Γαλατιανό;
Ο Χρήστος και ο Στέλιος είναι δυο παρά πολύ καλοί οδηγοί αλλά ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητες του. Η πίεση και από τους δυο ήταν κάτι που είχα να νοιώσω από τον τελευταίο αγώνα μου στην Καρδίτσα το 2009. Ήταν πολύ ενδιαφέρον γιατί τότε μόνο έχει άξια η νίκη. Μπορεί ένας εύκολος αγώνας να είναι ευχάριστος αλλά ο δύσκολος είναι αυτός που θα σου δώσει το κίνητρο να πιέσεις για να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό.

K.Π. Φέτος είχαμε το ατυχές γεγονός να έχουμε ξανά δύο πρωταθλήματα αυτήν την φορά OME και AMOTOE. Πως το κρίνεις εσύ, και γιατί πιστεύεις ότι δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση;

Φέτος αυτό που πετύχανε ήταν να χωρίσουνε ξανά τους αγωνιζόμενους και να μην έχουμε συμμετοχές με γεμάτες μπάρες σε κάθε αγώνα. Καλό είναι να υπάρχει ανταγωνισμός αλλά όχι σε βάρος των αθλητών οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να κάνουν ευχάριστα τους αγώνες τους. Λύση δεν νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί όταν όλοι κοιτάνε το συμφέρον τους και όχι το γενικό καλό του αθλήματος.

K.Π. Γιατί ακολούθησες φέτος ολόκληρο, μόνο το πρωτάθλημα της ΟΜΕ και όχι και τα δύο;

Υπάρχουν δυο λόγοι. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αυτό το πρωτάθλημα συμφωνήσαμε να το ακολουθήσουμεοι περισσότεροι οδηγοί , είχαμε από πίσω τις εταιρείες οι οποίες και αυτές υποστήριξαν το πρωτάθλημα της ΟΜΕ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο καθένας μας θέλει ένα κίνητρο για να διαλέξει μέσα από τον ανταγωνισμό και αυτό το είχε η ΟΜΕ, γιατί μέσα στην κρίση και τις δυσκολίες έβαλε χρηματικό έπαθλο στους 15 πρώτους που θα έχουν τρέξει τους περισσότερους αγώνες της.

K.Π.  Του χρόνου όπως όλα δείχνουν θα έχουμε επίσης δύο πρωταθλήματα. Ποιο θα ακολουθήσεις και γιατί;
Πρώτα πρέπει οι δυο ομοσπονδίες να μας παρουσιάσουν τα πλάνα τους για την νέα χρονιά και έπειτα πρέπει όλοι οι οδηγοί ενωμένοι να αποφασίσουμε, γιατί αλλιώς μόνο χαμένοι θα είμαστε. Να αποφασίσουμε ποιο από τα δυο πρωταθλήματα μας συμφέρει και είναι πιο αξιόπιστο. Οι ομοσπονδίες θα πρέπει να μας δείξουν το πόσο μας θέλουν μαζί τους.

K.Π. Μέσα στην χρονιά είχαμε και έναν αγώνα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ΜΧ3 στην Μεγαλόπολη. Πως σου φάνηκε ο αγώνας και πως εκτιμάς την απόδοση σου;

Αυτό ήταν ένα γεγονός το οποίο περιμέναμε χρόνια στην Ελλάδα και χάρη στον Στέλιο Χριστοδούλου επιτέλους το καταφέραμε και έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε αγώνες τέτοιου επιπέδου. Ο αγώνας ήταν άριστος και το καλό στη όλη υπόθεση ήταν ότι παρά πολλοί θεατές αλλά και αγωνιζόμενοι ήρθαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα κάτι που λείπει από τους δικούς μας αγώνες. Όσο για μένα, πιστεύω ότι γενικά τα πήγα καλά, έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό αν και απροπόνητος λόγω κάποιου μικροτραυματισμού.

K.Π. Θα ακολουθήσεις του χρόνου και άλλους αγώνες της ΜΧ3 εκτός από το ελληνικό GP;

Μάλλον ναι, εάν βέβαια έχω και την οικονομική δυνατότητα. Χρειάζονται κι άλλοι αγώνες γιατί αν κανείς δυο με τρεις αγώνες μαζί, τότε έχεις άλλο ρυθμό και λιγότερο άγχος όταν κάθεσαι δίπλα σε καλύτερους οδηγούς.

K.Π. Πρόσφατα έγινε και το Athens Supercross μετά από απουσία σχεδόν δύο ετών. Εντυπωσίασες με την απόδοση σου και έδειχνες έτοιμος να συναγωνιστείς τους ξένους. Πόσο δύσκολος είναι για εσένα αυτός ο αγώνας και τι γεύση τελικά σου άφησε;
Το κακό ήταν ότι πριν τον αγώνα είχα τραυματιστεί και δεν μπορούσα να κουνήσω τον δεξιό μου ώμο, το οποίο με κούραζε πολύ. Πάντα σε κάθε διεθνή αγώνα που παίρνω μέρος στόχος μου είναι να κυνηγήσω τους ξένους αναβατές γιατί μόνο τότε θα ανεβάσω το επίπεδο μου. Αυτό έκανα και τελικά είχα δυνατές μάχες με αρκετούς ξένους χωρίς όμως να τις κερδίσω όλες. Μακάρι να γινόταν κάθε χρόνο αυτός ο αγώνας με ακόμα περισσότερη διαφήμιση γιατί από αυτόν τον αγώνα περιμένουν μαζί με εμάς και οι χορηγοί μας να φανούν και να τους μάθει ο κόσμος. Για εμένα είναι ο καλύτερος αγώνας της χρονιάς και αυτήν την γεύση μου αφήνει πάντα.

K.Π. Επίσης φέτος αγωνίστηκες και στο WEC στις Σέρρες. Πως πήρες αυτήν την απόφαση και πως σου φάνηκε σαν εμπειρία;
Με πήρε τηλέφωνο τρεις εβδομάδες πριν τον αγώνα ο Βασίλης Σιαφαρίκας και με ρώτησε αν θέλω να τρέξω στον αγώνα. Χωρίς δεύτερη σκέψη του είπα ναι, γιατί δεν είχα τρέξει ποτέ αγώνα enduro και ο Βασίλης θα με βοηθούσε όσο μπορούσε για να τα καταφέρω. Θέλω να ευχαριστήσω τον Βασίλη αλλά και τον Νίκο Ζουρνατζή που μου έδωσαν την ευκαιρία να τρέξω σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα που κάθε χρόνο διοργανώνει η χώρα μας.

K.Π. Ποια είναι τα σχέδια σου και οι στόχοι σου για του χρόνου; Θα αλλάξει κάτι από αυτά που ξέρουμε;

Ο στόχος μου είναι το πρωτάθλημα motocross και το μόνο που αλλάξει είναι ότι θα τρέξω και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα enduro μαζί με τον αγώνα του WEC που θα γίνει στην χώρα μας. Θέλω να αποκτήσω ακόμα περισσότερες εμπειρίες και να δω και εκεί τις δυνατότητες μου.

K.Π.Είναι εφικτό να κάνεις τόσους πολλούς αγώνες έχοντας πάντα στόχο την νίκη;
Το θέμα δεν είναι να πηγαίνεις μόνο για να νικάς αλλά να ευχαριστιέσαι τον αγώνα και να περνάς καλά. Ότι και να γίνει βασικός στόχος μου είναι να διατηρήσω το αήττητο αλλά και να μην το καταφέρω δεν τρέχει και τίποτα. Μετράει η προσπάθεια γιατί δεν σημαίνει τίποτα να χάσεις μια ή δύο μάχες, σημασία έχει να κερδίσεις τον πόλεμο δηλαδή το πρωτάθλημα.

K.Π. Ποιους θέλεις να ευχαριστήσεις για την φετινή χρονιά;
Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα από όλους την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. και ειδικά τον άνθρωπο που γνωρίζω ως Yamaha τον κύριο Γιάννη Μυτιλινάκη για την πολύχρονη βοήθεια που μου παρέχει στους αγώνες. Ευχαριστώ την INTRAMOTO με τα ελαστικά PIRELLI και τον κύριο Βαγγέλη Ηλιόπουλο για την βοήθεια στους αγώνες αλλά και για την επαγγελματική συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρία IGOL με τα εξαιρετικά της λιπαντικά, την εταιρία KRD για την ένδυση FOX και τα γυαλιά SPY και τους Αντώνη και Γιώργο Κοκωτσάκη του Κ-Shock για την προετοιμασία των αναρτήσεων . Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δικούς μου ανθρώπους που είναι πάντα στο πλευρό μου, την οικογένεια μου και το κατάστημα μας Moto Kouzis (motokouzis.com), τον Γιώργο Πανδή για την άψογη επισκευή και συντήρηση της μοτοσικλέτας μου, τον μηχανικό και φίλο σε κάθε αγώνα Άγγελο Ταργαζίκη και τον θείο μου Παύλο.

4025 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
BIKEN…TO NEO E-BIKE ΤΗΣ SHERCO!

Το BIKEN της Sherco, είναι ένα ευέλικτο ηλεκτρικό ποδήλατο για διασκέδαση σε όλα τα εδάφη.Κατακτήστε...