Συνέντευξη Σπύρου Κοσμά

Ο πρωταθλητής της ΜΧ2 (ΟΜΕ) Σπύρος Κοσμάς κατάφερε να κερδίσει την φετινή χρονιά, τον δεύτερο σερί τίτλο της καριέρας του. Παλεύοντας σχεδόν συνέχεια με τον Ανάργυρο Τσαρνά χάρισε άφθονο θέαμα στην πάντα θεαματική κατηγορία της ΜΧ2. Ένα πρωτάθλημα όμως δεν έρχεται έτσι απλά, και ο Σπύρος μας μίλησε για όσα αντιμετώπισε φέτος μέσα στις πίστες αλλά και έξω από αυτές.

.

.

.

K.Π. Τι σημαίνει αυτός ο δεύτερος συνεχόμενος  τίτλος για εσένα;
Αυτόν τον τίτλο τον ήθελα περισσότερο από τον προηγούμενο. Πέρσι είχαν πει πολλοί, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Ανάργυρου Τσαρνά ότι δεν είχα κάποιον δυνατό αντίπαλο να αντιμετωπίσω. Με τον Τσαρνά δυνατό φέτος είχα ένα επιπλέον κίνητρο για τον φετινό τίτλο, απέδειξα ότι άξιζα και τα δύο πρωταθλήματα στην ΜΧ2.

K.Π. Ο Τσαρνάς ήταν δυνατός αντίπαλος φέτος κερδίζοντας τις περισσότερες νίκες σε σκέλη(εννέα). Προσπάθησες για περισσότερες νίκες(έξι) και δεν σου βγήκε ή έκανες αγώνα τακτικής για το πρωτάθλημα;
Ο στόχος κάθε χρόνο είναι ένας, το πρωτάθλημα. Το είχα συζητήσει και με τον Λευτέρη Καρέτσο που με βοηθάει σε τέτοια ζητήματα, και το πλάνο μου ήταν το πρωτάθλημα, χωρίς να με ενδιαφέρει το πόσες νίκες θα κέρδιζα. Έκανα πάντα αυτό που έπρεπε για να πάρω το πρωτάθλημα και το ίδιο θα κάνω και του χρόνου.


Κ.Π. Φέτος το πρωτάθλημα της ΟΜΕ είχε αρκετούς αγώνες με λάσπη, ένα τερέν που είσαι καλός. Πιστεύεις ότι αυτό ήταν το κύριο πλεονέκτημα σου σε αυτόν τον τίτλο;
Παλαιότερα είχα δουλέψει πολύ στην λάσπη με τον Καρέτσο όταν αγωνιζόταν, δεν παρατάγαμε προπόνηση ακόμα και όταν έβρεχε.. Κάναμε προπόνηση σε όλες τις συνθήκες και αυτό μου βγήκε μετά από τρία χρόνια, είναι ένα τερέν στο οποίο δεν έχω κανένα πρόβλημα οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είχα δουλέψει αρκετά στην λάσπη.

K.Π. Πέρσι είχε φτάσει στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος με λιγότερους βαθμούς διαφοράς από τον Γιώργο Ηλιόπουλο από ότι φέτος με τον Τσαρνά. Ποιος ήταν πιο δύσκολος αντίπαλος;
Χωρίς να θέλω να μειώσω τον Ηλιόπουλο θα πω ο Τσαρνάς για ένα λόγο. Ο Τσαρνάς είχε δίπλα του μια πολύ καλή ομάδα, πολύ έμπειρη με πολλά πρωταθλήματα τόσο με τον Λευτέρη Παπανικολάκη όσο και με τον αδερφό του τον Αλέξη. Πιστεύω ότι είχε την καλύτερη δυνατή βοήθεια από δύο πολύ καλούς οδηγούς.

K.Π. Αντιμετώπισες προβλήματα μέσα στην χρονιά;
Είχαμε αρκετά προβλήματα με την μοτοσικλέτα και γενικότερα στο τεχνικό κομμάτι. Μας ήρθαν προβλήματα που δεν τα περιμέναμε με αποτέλεσμα να μην κάνουμε την προετοιμασία που προσωπικά θα ήθελα. Στο τέλος όμως όλα πήγαν καλά, πήραμε τον τίτλο και τα καταφέραμε.


K.Π. Ποια κατά την γνώμη σου ήταν η λεπτομέρεια που σου χάρισε τον φετινό τίτλο;
Όπως είπα και πριν είχα κάποια προβλήματα μέσα στην χρονιά. Δεν περίμενα ότι θα πήγαινα καλά στον πρώτο αγώνα και γενικότερα στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Όμως κατάφερα να βρεθώ μπροστά στην βαθμολογία και να παραμείνω εκεί. Αυτό με βοήθησε να είμαι σταθερός και να πιέζω όσο πρέπει στο υπόλοιπο πρωτάθλημα με τερματισμούς πάντα στο βάθρο.

K.Π. Εντυπωσίασες με την απόδοση σου στον Ελληνικό γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της ΜΧ2. Καταρχήν πως σου φάνηκε αυτός ο αγώνας και ποιο ήταν το κίνητρο για την εντυπωσιακή σου εμφάνιση;
Ναι όντως πήγα καλά σε εκείνο τον αγώνα. Μου άρεσε σαν αγώνας και πήγα χωρίς άγχος και πίεση γιατί δεν κυνηγούσα κάτι. Λύθηκα και οδήγησα άνετα. Μου άρεσε και οι κόντρα με του ξένους οδηγούς, με έκανε να πιέσω λίγο παραπάνω. Σαν αγώνας είναι σίγουρα ξεχωριστός και προσφέρει σε εμάς του Έλληνες οδηγούς πολλές και ξεχωριστές εμπειρίες από πιο έμπειρους οδηγούς και ομάδες. Η οργάνωση ήταν πάρα πολύ καλή και σίγουρα θα ήθελα να αγωνιστώ και  στους επόμενους αγώνες του θεσμού που θα γίνουν στην χώρα μας.

K.Π. Αν και οι περισσότεροι καταλαβαίνουν το γιατί, θα ήθελα όμως να μας πεις γιατί δεν συμμετείχες στο Athens Supercross;
Δεν συμμετείχα καθαρά λόγο της διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Μετά το Athens Supercross είχαμε τον τελευταίο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στο Άργος  Δεν ήθελα να ρισκάρω με κάποιον τραυματισμό. Κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα ήθελα να αγωνιστώ αλλά παρακολούθησα τον αγώνα σαν θεατής και μου άρεσε επίσης πολύ.


K.Π. Φέτος είχαμε το ατυχές γεγονός να έχουμε ξανά δύο πρωταθλήματα αυτήν την φορά OME και AMOTOE. Πως το κρίνεις εσύ, και γιατί πιστεύεις ότι δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση;
Οι λόγοι πιστεύω είναι οικονομικοί και γι αυτό δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση. Αυτό δεν κάνει καλό στους αγώνες γιατί κάποιοι αγώνες έχουν πολλές συμμετοχές και άλλοι έχουν πολύ λίγες. Τα δύο πρωταθλήματα απομακρύνουν τον κόσμο από το άθλημα και αυτό κάνει κακό σε όλους τους οδηγούς τόσο σε εμάς τους διεκδικητές του πρωταθλήματος όσο και στους υπόλοιπους.

K.Π. Γιατί ακολούθησες φέτος ολόκληρο, μόνο το πρωτάθλημα της ΟΜΕ και όχι και τα δύο;
Αυτό το πρωτάθλημα υποστήριζε η εταιρία μου η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ A.E.E. αλλά και με μια συζήτηση που είχε γίνει με αρκετούς οδηγούς αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε ολόκληρο το πρωτάθλημα της ΟΜΕ.

K.Π. Του χρόνου όπως όλα δείχνουν θα έχουμε επίσης δύο πρωταθλήματα. Ποιο θα ακολουθήσεις και γιατί;
Τα δύο πρωταθλήματα όπως είπα είναι κάτι πολύ κακό. Εγώ θα ακολουθήσω αυτό που θα ακολουθήσει η εταιρία (ΚΤΜ Hellas).

K.Π. Για την νέα σεζόν θα είσαι σε άλλη εταιρία και με μια νέα μοτοσικλέτα. Ποιοι είναι οι στόχοι σου και πως βλέπεις αυτήν την νέα συνεργασία;

Οι τίτλοι εκτός από χαρά φέρνουν και ένα επιπλέον βάρος κάθε χρόνο. Δεν έχω την πολυτέλεια να επαναπαυτώ. Πρέπει να προσπαθώ συνέχεια σε όλους τους τομείς γνωρίζοντας ότι οι άλλες ομάδες θα προσπαθήσουν περισσότερο από πέρσι και έτσι πρέπει κι εγώ να προσπαθήσω περισσότερο. Του χρόνου θα έχω δίπλα μου μια πολύ καλή ομάδα για να υπερασπιστώ τον τίτλο μου στην ΜΧ2.

K.Π. Ποιους θέλεις να ευχαριστήσεις για την φετινή χρονιά;

Τον πρώτο άνθρωπο που θα ήθελα να ευχαριστήσω είναι ο Λευτέρης Καρέτσος που με βοηθάει όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα, αν και απουσιάζει από τους αγώνες motocross. Χωρίς αυτόν δεν νομίζω ότι θα ήμουνα εδώ που είμαι σήμερα. Φυσικά ευχαριστώ τον πατέρα μου και την οικογένεια μου που είναι πάντα στο πλευρό μου, την εταιρία ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε και τον κύριο Γιάννη Μυτιλινάκη, για την μεγάλη βοήθεια, την εμπιστοσύνη του και για τις επιτυχίες που πετύχαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Τα λιπαντικά Rock Oil, τον κύριο Γιάννη Τζορτζόπουλο για την βοήθεια του με την ένδυση της SINISALO τις μπότες SIDI και τα κράνη SHOEI. Ευχαριστώ την MICHELIN για τα ελαστικά και τον μηχανικό μου Σωτήρη Χρονόπουλο.

4025 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
BIKEN…TO NEO E-BIKE ΤΗΣ SHERCO!

Το BIKEN της Sherco, είναι ένα ευέλικτο ηλεκτρικό ποδήλατο για διασκέδαση σε όλα τα εδάφη.Κατακτήστε...