Συνέντευξη Σ.Γεωργακόπουλου (Αντ/δρος ΑΣΟΑΜ)

Θέλοντας να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή ο σύλλογος αγωνιζομένων motocross ΑΣΟΑΜ, αποφάσισε να προβεί σε εκλογές, με σκοπό να περάσει την σκυτάλη στην νέα γενιά. Μπροστά σε αυτήν την κίνηση βγήκε  ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου Σταύρος Γεωργακόπουλος όπου δέχτηκε ευπρόσδεκτα να μας απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν την πορεία του συλλόγου και τις επικείμενες εκλογές.



Η πορεία του συλλόγου τα τελευταία χρόνια ακολουθούσε μια φθίνουσα καμπή  γνωρίζοντας την αδιαφορία των όλο και περισσότερων αγωνιζομένων χρόνο με τον χρόνο. Οι λάθος αποφάσεις και πρακτικές του Δ.Σ. αλλά κυρίως η απουσία από τους αγώνες και γενικότερα από το Ελληνικό motocross έφεραν τον σύλλογο μακριά από τον κύριο σκοπό του. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε η διοργάνωση και η έμπρακτη υποστήριξη μελών του Δ.Σ. του συλλόγου στο πρωτάθλημα της ΑΜΟΤΟΕ  πράττοντας αντίθετα σε ότι ευαγγελιζόταν μέχρι τότε, ενάντια στην διάσπαση του ελληνικού motocross.

Με πρόθεση και διάθεση να τραβήξει μια γραμμή στο παρόν αφήνοντας το παρελθόν πίσω ο Σταύρος Γεωργακόπουλος με σύμφωνο το Δ.Σ. του συλλόγου βγήκε μπροστά και ενημέρωσε στην πίστα της Χαλκίδας την πρόθεση του ΑΣΟΑΜ να διεξάγει εκλογές. Σε μια περίοδο που οργανωτές και αγωνιζόμενοι έχουν βρει μόνοι τους τον δρόμο τους διαγράφοντας την πορεία του ελληνικού motocross, έστω και με δύο πρωταθλήματα, η κίνηση του ΑΣΟΑΜ θα κληθεί να δώσει μια νέα πνοή και οντότητα στις τάξεις των αγωνιζομένων ή θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και θα γίνει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης και διάσπασης; Πολλά θα εξαρτηθούν και από τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι επικείμενες εκλογές.

Ο άνθρωπος που με την πορεία που χάραξε βαθιά και με μεγάλα γράμματα το όνομα του στην ιστορία του ελληνικού motocross Σταύρος Γεωργακόπουλος ως Αντιπρόεδρος του ΑΣΟΑΜ μας απάντησε σε όλα αυτά τα καυτά ζητήματα που αφορούν τον σύλλογο και τους αγωνιζόμενους.

Ας αρχίσουμε την συζήτηση από την τελευταία πρόσκληση του ΑΣΟΑΜ προς του αγωνιζόμενους στη Χαλκίδα. Τι αφορούσε αυτή η συνάντηση;
Μετά από ένα διοικητικό συμβούλιο ο σύλλογος αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκλογές. Πιστεύουμε ότι πρέπει ο σύλλογος να ανανεωθεί και να μπούνε νέα παιδία στο διοικητικό. Για αυτό αποφασίσαμε να μην βάλουμε υποψηφιότητα κανένας από το Δ.Σ. σε αυτές τις εκλογές και να παραμείνουμε απλά μέλη του συλλόγου βοηθώντας και συμβουλεύοντας το νέο προεδρείο που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές.  Διαλέξαμε την πίστα της Χαλκίδας γιατί είναι ένας χώρος που προσελκύει πολλούς αγωνιζόμενους του motocross και θα ήταν εύκολο να μαζέψουμε αρκετούς για να τους ενημερώσουμε για τις προθέσεις του συλλόγου.

Αυτή ήταν μια προσωπική πρωτοβουλία ή ήταν μια συνολική απόφαση; Το ρωτάω αυτό γιατί από το υπάρχον Δ.Σ.  παρευρέθησαν ελάχιστα άτομα στην Χαλκίδα.

Ήταν μια κοινή απόφαση. Όλοι νιώσαμε την ανάγκη ο σύλλογος να ανανεωθεί, να μπούνε ενεργοί αγωνιζόμενοι και νέα παιδία για να τρέξουν τα πράγματα όπως το απαιτεί η εποχή. Κοίταξε όσο αφορά το άτομο μου, εγώ το motocross το αγαπάω, είναι το άθλημα που με έχει αναδείξει και αν με ξέρουν δέκα άνθρωποι στο χώρο της μοτοσικλέτας, είναι γιατί είχα μια πορεία σε αυτό το άθλημα. Έχω βγάλει λεφτά μέσα από το motocross και έχω ξοδέψει επίσης πολλά λεφτά. Έχω κάνει μέσα από το motocross μαγαζιά, φίλους που τους έχω μέχρι τώρα και έχω εκπληρώσει πολλά από τα παιδικά όνειρα μου κερδίζοντας πρωταθλήματα. Όταν σταμάτησα τους αγώνες θεώρησα σωστό για αυτά που έδωσε το motocross, να δώσω και εγώ κάτι πίσω. Να αφήσω κάτι στα νέα παιδιά. Μπλέχτηκα με τα οργανωτικά, διατέλεσα Πρόεδρος επιτροπής motocross στην ΕΛΠΑ και πάλεψα για καλύτερους αγώνες. Δυστυχώς η τότε διοίκηση με ήθελε για γλάστρα σε αυτήν την θέση και γι’ αυτό αποχώρησα. Συνέχισα να προσπαθώ όμως και μέσω του ΑΣΟΑΜ αλλά και μέσω της επαφής μου με τις εταιρίες για καλύτερο motocross. Θεωρώ όμως ότι έφτασε η στιγμή να αποχωρίσω και από αυτόν τον ρόλο. Πιστεύω ότι αν μπορούσα να δώσω κάτι παραπάνω θα το είχα δώσει. Απλά δεν μπορώ να δώσω κάτι παραπάνω και όταν συμβαίνει αυτό την σκυτάλη πρέπει να την πάρει κάποιος άλλος.

O Αντιπρόεδρος του ΑΣΟΑΜ, Σ.Γεωργακόπουλος μιλάει στους αγωνιζόμενους στην Χαλκίδα.

Γιατί επιλέγει αυτή η συγκεκριμένη χρονική στιγμή να γίνουν εκλογές, που ήταν ο σύλλογος τα προηγούμενο διάστημα;
Τα τελευταία χρόνια στην μετά ΕΛΠΑ εποχή, οι εξελίξεις στο χώρο του motocross έτρεχαν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες που ήταν αδύνατον για εμάς να τις παρακολουθήσουμε. Όλο αυτό το διάστημα φτάσαμε να έχουμε ανθρώπους από την ΕΛΠΑ να κάνουν δικές τους ομοσπονδίες την ΠΟΜ και την ΟΜΕ, να γίνονται συσπειρώσεις μια ΠΟΜ-ΕΛΠΑ και μια ΠΟΜ-ΟΜΕ  μέχρι την σημερινή κατάσταση με τα δύο πρωταθλήματα ΟΜΕ και ΑΜΟΤΟΕ. Ο σύλλογος δεν θα έλεγα τόσο ότι αδράνησε όσο ότι δεν είχε τα αντανακλαστικά να ακολουθήσει τις εξελίξεις. Το καταλάβαμε αυτό και θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε εκλογές για να τρέξουν τον σύλλογο τα νέα παιδιά που θα μπορούν να ανταποκριθούν στους ρυθμούς της νέας εποχής.

Τα τελευταία χρόνια οι αγωνιζόμενοι έμαθαν μόνοι τους, χωρίς ηγέτες ή συνδικαλιστικούς φορείς να διεκδικούν τα αιτήματα τους από τους οργανωτές και κατά την προσωπική μου άποψη, τώρα  υπάρχει μια πολύ καλή σχέση, μεταξύ αγωνιζόμενων και οργανωτών. Γιατί θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι η λειτουργία του ΑΣΟΑΜ; Ποιες ανάγκες καλείτε να καλύψει;

Αν κάποιοι οδηγοί μπορούν να έχουν καλές σχέσεις με τους οργανωτές και να ικανοποιούν προσωπικά τους αιτήματα είτε χρηματικά είτε κάτι άλλο αυτό είναι καλό για τους ίδιους. Και σε εμένα στο παρελθόν μου είχαν προσφέρει χρήματα σαν πρωταθλητής να συμμετέχω στο Κύπελλο Βορείου Ελλάδος. Δεν είναι κακό να παίρνουν χρήματα οι οδηγοί αλλά δεν θεωρώ σωστό ότι θα πρέπει να αλλάζουν οι κανονισμοί για να βολεύουν τους οδηγούς που τα έχουν καλά με τους οργανωτές.  Οι αγώνες πρέπει να είναι δίκαιοι για όλους, να υπάρχουν κανονισμοί που θα τηρούνται στο ακέραιο και να αλλάζουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Να γίνονται αλλαγές, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένας φορέας που θα διαπραγματεύεται τις αλλαγές, καλύπτοντας τις ανάγκες και τις απόψεις από τους πρώτους οδηγούς μέχρι και τους τελευταίους. Εμείς σαν ΑΣΟΑΜ είχαμε κάνει αποχή το 1996 γιατί η ΕΛΠΑ αποφάσισε να αυξήσει το παράβολο συμμετοχής χωρίς να το αιτιολογήσει. Έκανα και εγώ αποχή που είχα τις συμμετοχές μου πληρωμένες γιατί πίστευα ότι για να γίνω πρωταθλητής, έπρεπε να αγωνιστούν και οι υπόλοιποι που πλήρωναν από την τσέπη τους. Εκείνη την χρονιά τινάχτηκε το πρωτάθλημα στον αέρα, χάσαμε χορηγούς αλλά καταφέραμε την επόμενη χρονιά το παράβολο συμμετοχής να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Τώρα αν οι οδηγοί έχουν φτάσει το επίπεδο επικοινωνίας με τους οργανωτές σε τέτοιο σημείο που μπορούν να λύνουν όλα τα προβλήματα τους από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο οδηγό, εγώ να συμφωνήσω ότι ο σύλλογος δεν χρειάζεται. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση θα σου πω ότι όλες οι εποχές δεν είναι ίδιες και πιστεύω χρειάζεται ένα συλλογικό όργανο να υπάρχει ώστε να καλύψει ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Για να ανοίξουμε λίγο τη συζήτηση θα πάμε στο συνδικαλιστικό κίνημα που γνωρίζει την κοινωνική απαξίωση στην χώρα μας λόγω της διαφθοράς και των συντεχνιακών αποφάσεων που έχει πάρει κατά καιρούς. Ο ΑΣΟΑΜ είναι μια μικρογραφία αυτής της κατάστασης κατά την άποψη αρκετών αγωνιζομένων. Πιστεύεις ότι έχει απαξιωθεί ο σύλλογος;

O ΑΣΟΑΜ έχει κάνει πράγματα που είναι για τους οδηγούς. Δεν κάνει πράγματα που είναι προς όφελος των ατόμων του Δ.Σ. ή μεμονωμένων μελών του. Ότι έχει πετύχει ο σύλλογος το έχουν καρπωθεί οι οδηγοί και κατά επέκταση το motocross. Δεν νομίζω ότι έχει παρθεί ποτέ κάποια απόφαση που ευνοούσε μεμονωμένα ή ατομικά συμφέροντα.

Ο σύλλογος έχει κατά καιρούς κάνει επαφές με εκπροσώπους της Πολιτείας και παράγοντες του χώρου της μοτοσικλέτας, χωρίς όμως να έχει ενημερώσει τουλάχιστον μετά, το τι συζητήθηκε. Υπήρχε κρυφή ατζέντα;
Ναι είναι αλήθεια ότι είχαμε πράγματι για παράδειγμα συνάντηση με τον Γ.Γ. Αθλητισμού τον κ.Δουβή στο παρελθόν αλλά εδώ ξεκινάει και ένα άλλο πρόβλημα που είχαμε σαν σύλλογος. Έχουμε την χαρά να υπάρχουν αγωνιζόμενοι σε όλοι την Ελλάδα αλλά επίσης και το πρόβλημα πως θα τους ενημερώσουμε όλους μαζί σε ένα κοινό χώρο ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Εμείς σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορέσαμε να βρούμε λύση, ελπίζω τα νέα παιδία και το καινούργιο Δ.Σ. του συλλόγου να το καταφέρει ώστε να μην δημιουργείται η εντύπωση της κρυφής ατζέντας.

Υπάρχει η άποψη και όχι άδικα, ότι το πρωτάθλημα της ΑΜΟΤΟΕ το ξεκίνησε ο ΑΣΟΑΜ. Οργανωτής αυτού του πρωταθλήματος είναι  μέλος του Δ.Σ. του ΑΣΟΑΜ και έχουμε δει σύσσωμο το προεδρείο στους αγώνες της ΑΜΟΤΟΕ. Ποια είναι η άποψη σου ως αντιπρόεδρος του συλλόγου;
Αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο πρόβλημα και το έχουμε συζητήσει στο Δ.Σ. του συλλόγου. Το ξέρουμε και το έχουμε συζητήσει με τον Στέλιο Χριστοδούλου που είναι γραμματέας του συλλόγου και οργανωτής του motocross της ΑΜΟΤΟΕ. Δεν μπορεί να είναι στο προεδρείο του ΑΣΟΑΜ και να επηρεάζει καταστάσεις μέσα από το Δ.Σ. Αυτός είναι και ένας λόγος που το Δ.Σ. του συλλόγου δεν θα βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές. Δεν θέλουμε να νομίζει ο κόσμος ότι κινούμε τα νήματα προς μια κατεύθυνση.

Επανέρχομαι στο θέμα των εκλογών. Πως έχεις σκεφτεί να γίνουν, με ποιες διαδικασίες και πως μπορεί να συμμετέχει κάποιος είτε σαν ψηφοφόρος είτε σαν υποψήφιος;
Το επόμενο διάστημα θα βγάλουμε μια ανακοίνωση για το πώς θα γίνουν οι εκλογές και πως μπορεί κάποιος να βάλει υποψηφιότητα. Τώρα για την ψηφοφορία σκεφτόμαστε να γίνει στους δύο πρώτους αγώνες των δύο πρωταθλημάτων στα Τρίκαλα το Σάββατο στις 13/03.11 της ΟΜΕ και στην Χαλκίδα πάλι το Σάββατο στις 19/03/11 της ΑΜΟΤΟΕ, όπου πιστεύουμε θα υπάρχει έντονη παρουσία του κυρίως κορμού των αγωνιζομένων motocross. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε το motocross σε ΟΜΕ και ΑΜΟΤΟΕ, ακόμα κι αν βρεθεί και ένας τρίτος φορέας να κάνει αγώνες εμείς θα είμαστε εκεί. Για αυτό σκεφτήκαμε ότι στους δύο πρώτους αγώνες των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων θα δώσουμε την δυνατότητα σε ένα σεβαστό αριθμό αγωνιζομένων να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Αν υποθέσουμε ότι το νέο Δ.Σ. είναι νέα παιδιά. Τι θα τους συμβούλευες για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο σύλλογος;
Καταρχήν θα τους συμβούλευα να ακολουθήσουν τον δρόμο της αξιοπρέπειας και της ειλικρίνειας. Να βλέπουν τα πράγματα όπως είναι και να μην συναλλάσσονται με χορηγούς, οργανωτές και ομοσπονδίες που δεν είναι ξεκάθαροι απέναντι τους. Να μπορούν να διακρίνουν ποιος μπορεί να υλοποιήσει αυτά που λέει ώστε να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις. Νομίζω ότι αν το καταφέρουν αυτό, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Θα έχουν μια σταθερή πορεία και θα μπορέσουν να πάνε το motocross προς το καλύτερο. Εγώ και τα υπόλοιπα μέλη του τωρινού Δ.Σ. θα παραμείνουμε μέλη του ΑΣΟΑΜ και θα είμαστε  πάντα στο πλευρό τους σε οτιδήποτε μας χρειαστούν.

4015 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ MICHELIN POWER SLICK MOTOGP™ ΚΑΙ MOTO-E™:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Σταθερές επιδόσεις σε μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Τα ελαστικά MICHELIN Power Slick MotoGP...