Πρωτάθλημα Ανατολικής Ευρώπης, Γιαννιτσά – Σταθερή αξία

Ο τελευταίος αγώνας του Πρωταθλήματος Ανατολικής Ευρώπης αλλά και γενικότερα του θεσμού όπως τον ξέραμε, έπεσε στα Γιαννιτσά αναβιώνοντας στην όμορφη , σταθερής αξίας πίστας και λέσχης την πρώτη διοργάνωση της ΑΜΟΤΟΕ τόσο στον θεσμό όσο και στην εν λόγο πίστα. Με πολλές απουσίες από την ελίτ του Ελληνικού motocross η ομάδα της Βουλγαρίας επικράτησε στον αγώνα.
Για ακόμα μια χρονιά το Πρωτάθλημα Ανατολικής Ευρώπης(πρώην Βαλκανικό) συνεχίστηκε στην χώρα μας αυτήν την φορά αλλάζοντας Ομοσπονδία διοργάνωσης από την ΟΜΕ στην ΑΜΟΤΟΕ. Η ευκαιρία αυτής της διοργάνωσης έφερε ξανά στο προσκήνιο μετά από δύο χρόνια απραξίας την άρτια σε εγκαταστάσεις και όμορφη πίστα των Γιαννιτσών, που με την όρεξη του δραστήριου Ο.Φ.Μ.Γ. επέστρεψε το ελληνικό motocross στις πολύ καλές διοργανώσεις. Τις προσπάθειες του συλλόγου τίμησαν με την παρουσία τους πάνω από χίλιοι θεατές παρά τον βαρύ καιρό που απειλούσε με βροχή ολόκληρη την ημέρα της Κυριακής. Από την πλευρά των αγωνιζομένων οι 76 συμμετοχές θεωρούνται λίγες αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Έλληνες οδηγοί δεν ξεπέρασαν τους 45. Δυστυχώς ο αριθμός αυτός μειώθηκε μετά τους τραυματισμούς αρκετών οδηγών που αντιμετώπισαν πρόβλημα με το ολισθηρό τερέν της πίστας λόγω του ψιλόβροχου κατά διαστήματα που συντήρησε την ολισθηρότητα της πίστας σε όλη την διάρκεια του διημέρου. Η Ελλάδα κατέλαβε την δεύτερη θέση σε επίπεδο χωρών και για πρώτη φορά είδαμε τους εκπροσώπους της  ΑΜΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους της ΟΜΕ να ανεβαίνουν μαζί στο βάθρο αφού η χώρα μας μπορεί να εκπροσωπήθηκε από τις δύο ομοσπονδίες όμως βαθμολογήθηκε ως Ελλάδα.

O N.Kumanov παραμένει ένα δυνατό όνομα στα Βαλκάνια.

Για την νέα χρονιά ο θεσμός του Πρωταθλήματος Ανατολικής Ευρώπης αναβαθμίζεται(Πρωτάθλημα Νότιοανατολικης Ευρώπης) και εντάσσεται στις κατηγορίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για τις κατηγορίες ΕΜΧ85cc και ΕΜΧ65cc. Από τις τέσσερις ζώνες όπου έχει χωριστεί η Ευρώπη θα υπάρχουν τέσσερα ξεχωριστά πρωταθλήματα και οι δέκα πρώτοι αυτών των πρωταθλημάτων θα αγωνιστούν σε έναν αγώνα στο τέλος της χρονιάς για να αναδειχτεί ο Πρωταθλητής Ευρώπης στην ΕΜΧ85cc και ΕΜΧ65cc

Κατηγορία ΜΧ1
Η παρουσία του Nikolay Kumanov και η απουσία πρωτοκλασάτων Ελλήνων αναβατών στην κατηγορία, έδωσαν εύκολα την νίκη και τους βαθμούς στην βουλγαρική ομάδα. Ο Kumanov κατάφερε να πάρει εύκολα και τα δύο σκέλη και μόνο το νέο αίμα του Ελληνικού ΜΧ βρέθηκε στα Γιαννιτσά για να υπερασπιστεί τα ελληνικά χρώματα. Οι Γιάννης Μόσιος και Δημήτρης Μπαξεβάνης αν και δεν είναι η φυσική τους κατηγορία η ΜΧ1(αγωνίζονται και οι δύο στην ΜΧ2) ωστόσο έδωσαν σκληρές μάχες και ειδικά στην περίπτωση του Μόσιου, εντυπωσίασαν πάνω στις μεγάλες μοτοσικλέτες. Ο Μόσιος τερμάτισε δεύτερος και στα δύο σκέλη με τρίτο στο πρώτο σκέλος τον σκοπιανό Goce Tomovski ενώ στο δεύτερο σκέλος ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας και τελικά πρωταθλητής για την ΜΧ1 ο ρουμάνος Lazos Bazesku κατάφερε να περάσει τον Tomovski και να πάρει την τρίτη θέση και τον τίτλο. Ο Μπαξεβάνης είχε κακή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος αλλά κατάφερε να τερματίσει τέταρτος ενώ στο δεύτερο σκέλος είχε μια πτώση με ελαφρό τραυματισμό που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει. Στο βάθρο για την κατηγορία ανέβηκαν πρώτος ο Kumanov, δεύτερος ο Μόσιος και τρίτος ο Tomovski από τους συνδυασμούς των αποτελεσμάτων  τους στα δύο σκέλη(όπως γίνεται και στο παγκόσμιο).

Με εξαιρετική οδήγηση ο J.Matej κέρδισε την ΜΧ2.

Κατηγορία ΜΧ2
Από τα δοκιμαστικά του Σαββάτου όλοι περίμεναν τον Γιάννη Τουρατζίδη που είχε σπάσει τα χρονόμετρα, να επικρατήσει εύκολα την Κυριακή. Δυστυχώς για τα ελληνικά χρώματα αυτό δεν έγινε, και από την αφάνεια των δοκιμαστικών του Σαββάτου λόγω τραυματισμού μετά από πτώση του στα ελεύθερα, ο κροάτης Jaro Matej κυριάρχησε από το πουθενά την Κυριακή κερδίζοντας με διαφορά και στα δύο σκέλη. Σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε και η αυξημένη ολισθηρότητα της πίστας την Κυριακή λόγω του ψιλόβροχου και ίσως το γεγονός ότι οι αγωνιζόμενοι που κυνηγούσαν την βαθμολογία του θεσμού δεν ρίσκαραν να συναγωνιστούν τον Matej σε ένα δύσκολο τερέν. Στο πρώτο σκέλος πίσω από τον Matej τερμάτισε ο Georgi Gochev με τρίτο τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας George Cabal. Στο δεύτερο σκέλος ο Cabal πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου στην κατηγορία τερματίζοντας δεύτερος μετά από μάχη με τον τρίτο Antic Branko. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Matej πήρε την νίκη στο σύνολο ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με δεύτερο τον ρουμάνο Cabal και τρίτο τελικά τον σέρβο Branko μετά την ακύρωση του βούλγαρου Gochev στο δεύτερο σκέλος για κόψιμο διαδρομής στα πίσω κομμάτια. Πρωταθλητής για την κατηγορία αναδείχτηκε ο Cabal.

Κατηγορία ΜΧ2 Junior
Η παράβαση αυτή στέρησε στον Gochev και ίσως και την νίκη στην υπό-κατηγορία της ΜΧ2 την ΜΧ2 Junior αφού τερμάτισε πρώτος για αυτήν την κατηγορία στο πρώτο σκέλος και ήταν δεύτερος στο δεύτερο σκέλος(πριν ακυρωθεί). Αυτό έφερε τον Cabal με μια δεύτερη θέση στο πρώτο σκέλος και μια πρώτη στο δεύτερο, να κερδίζει την κατηγορία(στα αποτελέσματα είναι λάθος η κατάταξη της κατηγορίας). Δεύτερος ήρθε στην κατηγορία ο Branko με τρίτο τον Kristian Angelov. Μεγάλη μέρα για τον Cabal αφού μετά τον τίτλο της ΜΧ2 πήρε και αυτόν της ΜΧ2 Junior.

Ο Χρήστος Σούλιος κέρδισε την ΜΧ65cc για την Βουλγαρία!

Κατηγορία ΜΧ85cc
Μεγάλες μάχες για την πρώτη θέση δεν είδαμε ούτε σε αυτήν την κατηγορία αφού ο βούλγαρος Michael Ivanov δεν είχε αντίπαλο και στα δύο σκέλη επικρατώντας άνετα του δεύτερου Ανέστη Ράδου. Τρίτος τερμάτισε και στα δύο σκέλη ο Georgi Gerorgiev και οι τρεις αυτοί αναβάτες συμπλήρωσαν το βάθρο με την ίδια σειρά. Οι νίκες του Ivanov ήταν αρκετές για να τον φέρουν πρωταθλητή στην κατηγορία.

Κατηγορία ΜΧ65cc
Η επικράτηση της Βουλγαρίας συνεχίστηκε και σε αυτήν την κατηγορία με έναν Έλληνα, η καλύτερα από πατέρα Έλληνα. Ο Χρήστος Σούλιος που έχει γεννηθεί και μένει στην Βουλγαρία κέρδισε τα δύο σκέλη της κατηγορίας με τον Δημήτρη Τουρατζίδη να τον ακολουθεί από την δεύτερη θέση και τις δύο φορές. Τρίτος στο πρώτο σκέλος τερμάτισε ο βούλγαρος Momchil Ivanov ενώ στο δεύτερο σκέλος την τρίτη θέση κατέλαβε ο Βασιλής Γρηγοριάδης, ανεβαίνοντας και στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Πρωτάθλημα με νίκη και για τον Σούλιο στην μικρή κατηγορία.

Οι νικητές της ΜΧ3.

Κατηγορία ΜΧ3(ΟΡΕΝ)
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δημήτρης Κεραμιδάς κέρδισε τον τίτλο στην κατηγορία πετυχαίνοντας δύο δεύτερες θέσεις στον αγώνα των Γιαννιτσών. Με αυτόν τον τίτλο και αυτόν τον αγώνα ο Κεραμιδάς έκλεισε την αγωνιστική του καριέρα μετά από είκοσι και πλέον χρόνια στους αγώνες. Στο πρώτο σκέλος ο Βασίλης Πακαταρίδης πήρε μετά από μικρές μάχες το σκέλος ενώ στο δεύτερο σκέλος ο βούλγαρος Anton Naydenov πήρε άνετα το σκέλος. Στο πρώτο σκέλος ο Παναγιώτης Καδόγλου τερμάτισε τρίτος ενώ στο δεύτερο την τριάδα συμπλήρωσε ο Πακαταρίδης. Μετά τα δύο σκέλη νικητής αναδείχτηκε ο Πακαταρίδης για την κατηγορία με δεύτερο τον Κεραμιδά και τρίτο τον Naydenov.


Κατηγορία ATV(Quad R)
Οδηγώντας σε άλλο επίπεδο ο βούλγαρος Kalin Lesindrenski αν και έφυγε άσχημα μετά την εκκίνηση στο δεύτερο σκέλος ωστόσο κατάφερε να φύγει νικητής και στα δύο σκέλη κερδίζοντας και το πρωτάθλημα για την κατηγορία. Δεύτερος στα δύο σκέλη και στο σύνολο τερμάτισε ο συμπατριώτης του Martin Alamurov ενώ την τρίτη θέση στα σκέλη μοιράστηκαν ο Γιώργος Καπέλης και Χρήστος Καναβάς, στο βάθρο όμως τρίτος ανέβηκε ο Καπέλης. Στον αγώνα συμμετείχε και μια γυναίκα η Magia Naydenov πετυχαίνοντας τερματισμούς 7η και 8η θέση στα αντίστοιχα σκέλη.

Κατηγορία Χωρών
Με δυναμική παρουσία σε όλες τις κατηγορίες η Βουλγαρία κέρδισε τις τέσσερις από τις οχτώ κατηγορίες και πήρε τους τρεις τίτλους από τους οχτώ του πρωταθλήματος. Στην δεύτερη θέση η Ελλάδα που κατέκτησε τον αγώνα της ΜΧ3 με τον Βασίλη Πακαταρίδη και πήρε τον τίτλο στην ίδια κατηγορία με τον Δημήτρη Κεραμιδά. Με μικρή αλλά σημαντική παρουσία η Ρουμανία πήρε την τρίτη θέση στον αγώνα με συγκομιδή δύο νικών και δύο πρωταθλημάτων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

4017 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...