Συνέντευξη Ashley Fiolek

H πρωταθλήτρια γυναικών του AMA WMX Ashley Fiolek βρέθηκε στην Αθήνα ως επίσημη καλεσμένη στα πλαίσια των εκδηλώσεων της TEDx Athens με θέμα “Αυτοί που Πράττουν” (The Ones Who Do). Ανάμεσα σε 27 ομιλητές και μπροστά σε κοινό 1500 ενδιαφερομένων(sold out) η Ashley μίλησε για την θέληση της και την καταξίωση στο motocross παρά την εκ γεννητής κώφωση της, προκαλώντας το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των δημοσιογράφων που παρακολούθησαν την εκδήλωση.Εμείς, καταφέραμε να αποσπάσουμε μερικές απαντήσεις σε ερωτήσεις μας σχετικά με τους λόγους της επίσκεψής της αλλά και την ζωή της στο άθλημα του motocross.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η TEDx Athens φιλοξένησε, σπουδαίες προσωπικότητες  από το χώρο της τεχνολογίας, της επιστήμης, της τέχνης, του εθελοντισμού, της κοινωνικής δράσης και όχι μόνο, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό τις ιδέες που κατάφεραν και έκαναν πράξη. Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν, «Αυτοί Που Πράττουν» (“TheOnesWhoDo”). Ανάμεσα τους και η Ashley Fiolek η τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Αμερικής στο motocross γυναικών που μίλησε για την κώφωση της και τα κίνητρα που την οδήγησαν να έχει μια τόσο επιτυχημένη καριέρα στον χώρο του motocross. Η ευχάριστη προσωπικότητα της και η θετική της αύρα κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων, πρεσβεύοντας με τον καλύτερο τρόπο το άθλημα του motocross. Την επόμενη μέρα η Fiolek βρέθηκε στην Πεντέλη για να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση της Red Bull και του σωματείου ΑΡΗΣ Πεντέλης όπου μοιράστηκε στιγμές motocross με μικρούς φίλους του αθλήματος αλλά και ανθρώπους του χώρου.

Μερικά από τα επιτεύγματα της Ashley Fiolek
Η Ashley ξεκίνησε τους αγώνες σε ηλικία 7 ετών όπου μετά από εννέα χρόνια το 2008 κατάφερε να πάρει τον πρώτο της τίτλο στο AMA WMX και έγινε η πρώτη γυναίκα αγωνιζόμενη που μπήκε στο εξώφυλλο του Transworld Motocross Magazine. Την επόμενη χρονιά έγινε η πρώτη γυναίκα αγωνιζόμενη που υπέγραψε συμβόλαιο με την εργοστασιακή ομάδα American Honda Racing ενώ την ίδια χρονιά(2009) κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο ΑΜΑ WMX και κέρδισε το πρώτο στην ιστορία Moto X γυναικών στα X Games. To 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο της “”Kicking Up Dirt” και κέρδισε ξανά το Moto X. To 2011 και το 2012 κατάφερε να πάρει τον τίτλο στο AMA WMX ενώ έχασε και τις δύο χρονιές το MotoX λόγω τραυματισμού. Για το 2013 είναι ακόμα αμφίβολη η συμμετοχής της στο ΑΜΑ WMX.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Πως ξεκίνησαν όλα με το motocross και τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ξεκινήσεις τους αγώνες;
O πατέρας μου και ο παππούς μου έτρεχαν αγώνες motocross στο παρελθόν. O πατέρας μου με πήγε όταν ήμουν πολύ μικρή σε έναν αγώνα motocross και από τότε ερωτεύτηκα το άθλημα.

Όταν ξεκίνησες τους αγώνες, η Αρχή του σπορ ΑΜΑ χρειάστηκε να αλλάξει τους κανονισμούς ή σε δέχτηκαν από την αρχή; Το ρωτάω αυτό γιατί στην Ελλάδα μετά από ένα ποσοστό κώφωσης δεν μπορείς να βγάλεις άδεια οδήγησης και δεν είναι σίγουρο ότι ένας κωφός μπορεί να τρέξει αγώνες motocross;
H AMA δεν είχε κανένα κανονισμό για την κώφωση, οπότε μπορούσα να τρέχω αγώνες κανονικα, ωστόσο έπρεπε να αντεπεξέλθω σε άλλες απαιτήσεις του αθλήματος άσχετες με το γεγονός της κώφωσης. Όταν ήρθα στην Ευρώπη το 2009 να τρέξω μερικούς αγώνες έκανα αίτηση στην FIM για license και είχαν τους ίδιους κανονισμούς με την ΑΜΑ, δεν είχα πρόβλημα και εδώ. Μπορεί ίσως επειδή ήμουν μια πετυχημένη οδηγός στην Αμερική και επειδή είχα άδεια από την ΑΜΑ να παρέβλεψαν το γεγονός ότι είμαι κωφή.

Η Fiolek στην Πεντέλη.

.’
Πιστεύεις ότι είχες ταλέντο από μικρή στο motocross, χρειάστηκε να μάθεις ειδικές τεχνικές και ικανότητες; Μπορείς να μας πεις μερικές από αυτές, για παράδειγμα πως ξέρεις πότε να αλλάξεις ταχύτητες;

Ναι πιστεύω ότι έχω ταλέντο και φυσικά μεγάλο πάθος για το motocross. Αγαπώ πολύ να οδηγώ και να τρέχω αγώνες motocross και τίποτα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να με σταματήσει από αυτό. Χρειάστηκε στην πορεία να δουλέψω πάνω σε ορισμένα πράγματα σχετικά με την οδήγηση μου ειδικά όταν ανέβηκα από τα 50cc στα 65cc που έπρεπε να αλλάζω ταχύτητες. Ο πατέρας μου έμαθε να καταλαβαίνω πότε να αλλάξω ταχύτητα από τους κραδασμούς της μοτοσυκλέτας αντί για τον ήχο.
.
Πόσο δύσκολο είναι να κερδίζεις στο αμερικάνικο πρωτάθλημα WMX και αν είναι στα πλάνα σου να έρθεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WMX στο μέλλον;
Νομίζω ότι είναι αρκετά δύσκολο. Το πρωτάθλημα έχει οχτώ αγώνες και πρέπει να είσαι αποφασισμένος, να είσαι υγιής και να δίνεις πάντα τον καλύτερο σου εαυτό. Ορισμένες φορές είναι αρκετά δύσκολο να μπορείς να πετύχεις και τα τρία αυτά μαζί. Την φετινή χρονιά για παράδειγμα, έχασα έναν ολόκληρο αγώνα από μια διάσειση. Έχω τρέξει μερικούς αγώνες από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WMX αλλά ποτέ ολόκληρο το πρωτάθλημα. Δεν ξέρω αν θέλω να τρέξω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WMX, η  κατάσταση με τους αγώνες γυναικών στην Ευρώπη δείχνει να καταρρέει αυτήν την στιγμή.
.
Πως ήταν η επίσκεψη σου στην Ελλάδα και πως βλέπεις το γεγονός ότι είσαι ένα άτομο έμπνευσης για την κοινωνία που ήταν και ο λόγος της επίσκεψης σου για την εκδήλωση της TEDx Athens;

Περνάω πολύ καλά στην Ελλάδα. Είχα λίγο άγχος για την εκδήλωση της TEDx που ήμουν ομιλήτρια αλλά νομίζω ότι τελικά πήγε πολύ καλά. Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως άτομο έμπνευσης αλλά χαίρομαι που κάποιοι άνθρωποι με βλέπουν με αυτόν τον τρόπο. Προσπαθώ να είμαι ένα θετικό πρότυπο για τους μικρούς οδηγούς του motocross και για την κοινωνία των κωφών.
.
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που εμπνέουν εσένα;

Πάντα κοιτάω τους Ryan Villopoto και James Stewart σαν αγωνιζόμενους και έχω πρότυπο την κωφή ηθοποιό Marlee Matlin.

Η A.Fiolek μιλάει μπροστά σε κοινό 1500 ατόμων στην εκδήλωση της TEDx στην Αθήνα.

4027 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
AMOTOE – ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ 2024

Αναρτήθηκε η λίστα των υποψηφίων για τις προσεχής αρχαιρεσίες της ΑΜΟΤΟΕ, την οποία μπορείτε να...