ΜXDN 2013 – Το Βέλγιο επικράτησε στον αγώνα των αν..! (video)

Το Βέλγιο επικράτησε σε ένα από τα πιο απρόβλεπτα Motocross των Εθνών τελευταίων ετών κερδίζοντας την 67η διοργάνωση του θεσμού ξεδιπλώνοντας τον καλύτερο εαυτό των οδηγών του, με ένα σταθερό και πεισματάρη Ken deDycker, τον εξαιρετικό Jermemy van Horebeek και με την ποιότητα του άτυχου τελικά Clement Desalle. Φανερά απογοητευμένοι οι δεύτεροι αμερικάνοι, επέστρεψαν στο βάθρο οι ιταλοί.

Ένα από τα ποιο δραματικά Motocross των Εθνών εξελίχθηκε στην Γερμανία, με τους βέλγους να κατακτούν το 15ο  Champerlain Trophy στην ιστορία τους. Τα πολλά “αν” που άφησε ο αγώνας στο τέλος του, εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο πόσο δραματική ήταν η εξέλιξη του. Αν για παράδειγμα οι γερμανοί είχαν και πάλι τον Markus Shiffer στην ομάδα τους, που τραυματίστηκε λίγο πριν τον αγώνα, ίσως να ήταν και πάλι νικητές αφού οι επιδώσεις των Ken Roczen(2-1) και Max Nagl(11-4) ήταν ικανές για κάτι τέτοιο ή μόνο “αν” o Dennis Ulrich τερμάτιζε σε ένα σκέλος μέσα στην πρώτη δεκάδα και όχι 40-39. Από την άλλη “αν” ο Eli Tomac δεν ήθελε τόσο πολύ να κερδίσει την ΜΧ2 φέρνοντας την κόντρα του με τον Roczen από το αμερικανικό πρωτάθλημα,, ίσως να μην έπεφτε στο πρώτο σκέλος κυνηγώντας τον Roczen και να κρατούσε την τρίτη θέση που στο τέλος, θα μπορούσε να χαρίσει στις Η.Π.Α. την νίκη. Μια και είπαμε για την ΜΧ2 πόσο διαφορετικό θα ήταν αυτό το ΜΧDN “αν” αγωνιζόταν τελικά ο παγκόσμιος πρωταθλητής Jeffrey Herlings; Συνεχίζοντας με τις απουσίες “αν” είχε επιλεχτεί ο Marvin Musquin μήπως η ομάδα της Γαλλίας ίσως να μην έδειχνε και τόσο καταδικασμένη. Στον αγώνα πάλι, οι βέλγοι πόση βαθμολογική διαφορά θα είχαν στην πρώτη θέση “αν” ο Desalle δεν έπεφτε στην εκκίνηση με αποτέλεσμα να βγάλει τον ώμο του και να εγκαταλείψει στο δεύτερο σκέλος; Αν…αν…αν, όλα αυτά τα αν και οι απρόβλεπτες καταστάσεις που κρύβουν πίσω τους, είναι αυτό που κάνει αυτόν τον αγώνα τόσο ξεχωριστό.Όλα θα κριθούν μέσα σε τρία σκέλη και φυσικά ο παράγοντας τύχη παίζει μεγάλο ρόλο, προσφέροντας αγωνία και συγκινήσεις στο τέλος της ημέρας. Οι βέλγοι δεν είχαν ιδέα στο τελευταίο σκέλος τι έπρεπε να κάνουν για να κερδίσουν μετά την εγκατάλειψη του Desalle αλλά και πως να έχουν αφού ο αγώνας θα εξαρτιόταν κυρίως από το τι θα τερμάτιζαν οι αμερικάνοι. Για καλό και για κακό, πίεσαν τον deDycker να περάσει τον Nagl για την δεύτερη θέση κάτι που τελικά δεν επηρέασε την κατάταξη. Μέσα από τις γνωστές τους ατυχίες στον θεσμό οι βέλγοι κατάφεραν να ξαναπάρουν το Motocross των Εθνών μετά από εννέα χρόνια αφήνοντας τους πολυνίκης αμερικάνους στην δεύτερη θέση γνωρίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ατυχίες, κάτι που δεν το είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.  Πέρσι στο Lommel ήταν η βαθιά άμμος, φέτος όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και είναι εμφανές ότι το ευρωπαϊκό motocross διαθέτει γρήγορους και ικανούς οδηγούς που μπορούν να κερδίσουν τους αμερικάνους superstars. Κρίμα που οι αμερικάνοι δεν έδειξαν ανωτερότητα ούτε στο βάθρο, φεύγοντας αμέσως μετά τις απονομές και αφήνοντας μόνους τους ιταλούς με τους βέλγους να ανοίγουν τις σαμπάνιες.

Για ακόμα μια χρονιά το MXDN γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Πρώτο σκέλος ΜΧ1/ΜΧ2
Την εκκίνηση του πρώτου σκέλους της ημέρας πήρε ο αυστραλός Dean Ferris και οδήγησε τον αγώνα για ένα γύρο μέχρι που ένα λάθος έφερε μπροστά τον πρωταθλητή ΕΜΧ250 Valentin Guillod. Στον τέταρτο γύρο την πρωτοπορία πήρε ο Roczen με τον Antonio Cairoli να τον ακολουθεί λίγο μετά ανεβαίνοντας από την όγδοη θέση όπου ξεκίνησε. Στους πρώτους γύρους οι βέλγοι είχαν τον vanHorebeek στην πρώτη πεντάς και τον deDycker έξω από την πρώτη δεκαπεντάδα, κοντά στον deDycker και ο Dungey με τον Tomac για τους αμερικάνους ενώ εκτός εικοσάδας ήταν ο γερμανός Nagl.  Στον 14ο γύρο ο Cairoli έκανε την επίθεση του στον Roczen περνώντας στην πρώτη θέση και συνέχισε σε αυτήν μέχρι και τον τερματισμό. Μετά από ένα απίστευτο αγώνα ο Tomac βρέθηκε στην τρίτη θέση(από 16ος) όμως στην προσπάθεια του να περάσει τον Roczen είχε μια πτώση που τον έστειλε ξανά στην 16η θέση. Έτσι ο Roczen ήταν αυτός που πέρασε την γραμμη του τερματισμούς δεύτερος με τον αθόρυβο βρετανό Tommy Searle τρίτο. Τέταρτος ήταν ο Ferris πέμπτος ο Gautier Paulin έκτος μετά από εκπληκτικό αγώνα και αυτός, ο Dungey με έβδομο τον vanHorebeek όγδοο τον DeDycker ενώ ο Nagl τερμάτισε στην 11η θέση. Σκληρή μάχη για την 14η θέση έδωσε ο ιταλός Alessandro Lupino που ήταν αρκετή για να βάλει την Ιταλία στην πρώτη θέση της κατάταξης μετά το σκέλος, δεύτεροι οι γερμανοί, τρίτοι οι βέλγοι.

Είπαν ότι πέρσι κέρδισε επειδή το Lommel είναι το δεύτερο του σπίτι. Φέτος ο Cairoli κέρδισε ξανά δύο σκέλη και την ΜΧ1 κλείνοντας αρκετά τα στόματα.

Αποτελέσματα σκέλους ΜΧ1/ΜΧ2
1 13 Cairoli, Antonio ITA
2 2 Roczen, Ken GER
3 22 Searle, Tommy GBR
4 29 Ferris, Dean AUS
5 16 Paulin, Gautier FRA
6 7 Dungey, Ryan USA
7 5 van Horebeek, Jeremy BEL
8 4 de Dycker, Ken BEL
9 55 Guillod, Valentin SUI
10 28 Metcalfe, Brett AUS
11 1 Nagl, Maximilian GER
12 17 Tixier, Jordi FRA
13 14 Lupino, Alessandro ITA
14 32 Tonkov, Aleksandr RUS
15 52 Lynggaard, Kasper DEN

Δεύτερο σκέλος ΜΧ2/ΟΡΕΝ
Παρά το γεγονός ότι οι οδηγοί της ΜΧ2 ήταν πιο κουρασμένοι από το πρώτο σκέλος ωστόσο οδήγησαν τον αγώνα μετά την εκκίνηση οι Ferris(ξανά), Roczen και Tomac με τον Justin Barcia να ακολουθεί ως πρώτος οδηγός της ΟΡΕΝ. Σύντομα η μάχη για την πρώτη θέση είχε δύο διεκδικητές τον Roczen με τον Tomac αφού οι Ferris και Barcia έμειναν πιο πίσω. Ανοδική πορεία είχε ο Desalle μέσα στην πρώτη δεκάδα ενώ αντίθετα καταστροφική ήταν η εκκίνηση για τον vanHorebeek που βρισκόταν στην 26η θέση. Δύσκολα τα πράγματα και για τους ιταλούς με τον Lupino να είναι μεν στην πρώτη δεκάδα αλλά με τον David Philippaerts να είναι στην 20η θέση. Πλησιάζοντας προς το τέλος του σκέλους ο Tomac εξαπέλυσε την επίθεση του στον Roczen χωρίς όμως να καταφέρει να τον περάσει ενώ ο Desalle κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση από τον Barcia. Roczen, Tomac, Desalle η πρώτη τριάδα με τους βέλγους να περνούν μπροστά στην κατάταξη των χωρών μετά τον καταπληκτικό αγώνα τόσο του Desalle όσο και του vanHorebeek που από 26ος τερμάτισε στην έβδομη θέση. Οι αμερικάνοι παρέμειναν στην δεύτερη θέση ενώ οι ιταλοί έπεσαν στην τρίτη θέση. Οι γερμανοί έχασαν τον Ulrich μετά από δύο πτώσεις στην εκκίνηση και αργότερα μέσα στο σκέλος με αποτέλεσμα να έχει ραγίσει το ένα του πλευρό κάνοντας αμφίβολη την συμμετοχή του στο τελευταίο σκέλος και βάζοντας την Γερμανία εκτός βάθρου.

Για τέταρτη φορά στο MXDN ο Ken Roczen ήταν ο καλύτερος της ΜΧ2.

Αποτελέσματα ΜΧ2/ΟΡΕΝ
1 2 Roczen, Ken GER
2 8 Tomac, Eli USA
3 6 Desalle, Clement BEL
4 9 Barcia, Justin USA
5 29 Ferris, Dean AUS
6 21 Leok, Tanel EST
7 5 van Horebeek, Jeremy BEL
8 14 Lupino, Alessandro ITA
9 18 Charlier, Christophe FRA
10 32 Tonkov, Aleksandr RUS
11 23 Nicholls, Jake GBR
12 17 Tixier, Jordi FRA
13 42 Karro, Matiss LAT
14 15 Philippaerts, David ITA
15 33 Mikhaylov, Evgeny RUS

Τρίτο σκέλος ΟΡΕΝ/ΜΧ1
Οι γερμανοί όμως δεν το έβαλαν κάτω, ο Ulrich μπήκε στο τελευταίο σκέλος και ο Nagl πήρε την εκκίνηση και πρωτοπορία του αγώνα. Πίσω του ο ρώσος Evgeny Bobryshev με τον Cairoli ακολουθούσαν ενώ και πάλι υπήρχε δράμα για τις δύο χώρες που προηγούνταν στην κατάταξη. Το Βέλγιο έχασε τον Desalle στην πτώση μετά την εκκίνηση που εγκατέλειψε με εξαρθρωμένο τον αριστερό του ώμο και στην ίδια πτώση πιάστηκε και ο Barcia που όμως συνέχισε. Οι deDycker και Dungey βρισκόντουσαν στην έβδομη και έκτη θέση αντίστοιχα. Μπροστά ο Nagl δεν άντεξε στην πίεση του Cairoli και στον δέκατο γύρο παρέδωσε την πρωτοπορία ενώ ο deDycker είχε ανέβει στην τρίτη θέση. Στο τέλος του σκέλους ο Cairoli κέρδισε και το δεύτερο σκέλος όπου συμμετείχε καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στους οδηγούς της ΜΧ1. Ο deDycker στον τελευταίο γύρο πέρασε τον Nagl προσπαθώντας να δώσει όσο περισσότερους βαθμούς στην ομάδα του ενώ ο Bobryshev τερμάτισε τρίτος εκμεταλλευόμενος ένα λάθος του τέταρτου Nagl. Μετά τον τερματισμό των πρώτων όλοι περίμεναν να τερματίσουν οι αμερικάνοι οδηγοί για να δούνε την τελική κατάταξη των χωρών πως είχε διαμορφωθεί. Με τον Dungey να τερματίζει στην έβδομη θέση μετά από πολλά λάθη και τον Barcia στην ενδέκατη μετά την πτώση του στην εκκίνηση, το Βέλγιο παρέμεινε στην πρώτη θέση κερδίζοντας το MXDN του 2013. Η τρίτη θέση πήγε στους ιταλούς μετά από καλό αγώνα του Philippaerts. Παρηγοριά για τους αμερικάνους η διάκριση του Barcia ανάμεσα στους οδηγούς της ΟΡΕΝ.

O Ken deDycker ήταν ο άνθρωπος πίσω από την κατάκτηση του αγώνα για το Βέλγιο.

Αποτελέσματα σκέλους ΟΡΕΝ/ΜΧ1
1  A. Cairoli(13) KTM
2  K. d. Dycker(4) KTM
3  E. Bobryshev(31) HON
4  M. Nagl(1) HON
5  T. Searle(22) KAW
6  G. Paulin(16) KAW
7  R. Dungey(7) KTM
8  B. Metcalfe(28) KAW
9  M. d. Reuver(10) KTM
10  D. Philippaerts(15) HON
11  J. Barcia(9) HON
12  S. Simpson(24) YAM
13  T. Waters(30) KTM
14  V. Guillod(55) KTM
15  M. Walkner(72) KTM

Η ελληνική ομάδα και ο B-Final
Την πρώτη τους παρουσία στο Motocross των Εθνών έκαναν οι Δημήτρης Βαγγελάκος, Γιάννης Τουρατζίδης και Γιώργος Αρβανίτης καταφέρνοντας να τερματίσουν στην 36η θέση στο 67ο MXDN ανάμεσα στις 40 χώρες που συμμετείχαν. Δυστυχώς δεν κατάφεραν να προκριθούν στους αγώνες της Κυριακής B-Final με την χώρα που θα φιλοξενήσει το επόμενο MXDN την Λετονία, να κερδίζει και να προκρίνεται στο A-Final.

Αποτελέσματα Εθνών
1 Βέλγιο 27
2 Η.Π.Α. 30
3 Ιταλία 33
4 Αυστραλία 40
5 Γαλλία 44
6 Αγγλία 49
7 Γερμανία 57
8 Ρωσία 78
9 Ελβετία 87
10 Εσθονία 92
11 Ολλανδία 99
12 Αυστρία 107
13 Ισπανία 117
14 Δανία 118
15 Τσεχία 121
16 Λετονία 129
17 Πορτογαλία 130
18 Φιλανδία 131
19 Νορβηγία 166
20 Νέα Ζηλανδία 167
21. Πόρτο Ρίκο 12
22. Ιρλανδία
23. Καναδάς 13
24.  Ιαπωνία 16
25.  Πολωνία 32
26.  Λιθουανία 35
27.  Σλοβενία 37
28.  Ουγγαρία  38
29.  Ουκρανία 42
30.  Σουηδία 44
31.  Βραζιλία 45
32.  Ρουμανία 53
33   Βενεζουέλα 59
34   Κροατία 59
35   Σλοβακία 60
36  Ελλάδα 66
37  Ισλανδία 66
38  Λουξεμβούργο 69
39  Ταϊλάνδη 70
40   Ισραήλ 73

Επόμενο MXDN 28/09/14 Kegums Λετονία.

Δείτε την Ζωντανή Ενημέρωση του mxin.gr

Ακολουθεί video με τις απονομές του αγώνα.

4015 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – NIKH ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ C.WEBB ΣΤΟ FOXBOROUGH

Την τέταρτη φετινή του νίκη πέτυχε ο Cooper Webb στον 13ο γύρο του AMA Supercross...