7ος Αγώνας Παν. Πρωτ. ΜΧ, Καρδίτσα – Ο Δ.Κοντολέτας κέρδισε την ΜΧ1

IMG_0780Τις καλύτερες υποσχέσεις για το 2014 άφησε στον τελευταίο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΜΧ στην Καρδίτσα ο πρωταθλητής της ΜΧ2 Δημήτρης Κοντολέτας κερδίζοντας και τα δύο σκέλη της μεγάλης κατηγορίας και βάζοντας υποψηφιότητα για νίκες έναντι του κυρίαρχου της ΜΧ1 Παναγιώτη Κουζή. Στην ΜΧ2 ο Η.Krastev κέρδισε και τα δύο σκέλη ενώ το ίδιο έκανε στην ΟΡΕΝ ο Σταμάτης Δημολιάνης. Δύσκολα κέρδισε ο Γ.Καπέλης στα Quad. 

Μετά από δύο χρόνια η πίστα της Μητρόπολης Καρδίτσας φιλοξένησε ξανά αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross αυτή την φορά με συνεργασία δύο σωματείων του ΣΜΟΚ και της τοπικής ΜΟΛΕΜ. Πολλές ήταν οι αλλαγές και οι αναβαθμίσεις της πίστας τόσο στην σχεδίαση του αγωνιστικού χώρου όσο και στο σύστημα κατάβρεξης αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερες υποδομές(κυρίως τουαλέτες για τους θεατές) για να ακολουθήσει η πίστα τα δεδομένα των υπόλοιπων διοργανώσεων του πρωταθλήματος. Το διάστημα δύο ετών απραξίας από αγώνες motocross, η συνεργασία των δύο σωματείων ή και ακόμα ο λάθος συντονισμός από τους ανθρώπους της ομοσπονδίας παραλίγο να τινάξουν τον αγώνα στον αέρα όταν στο αγωνιστικό πρόγραμμα του Σαββάτου η πίστα δεν καταβρέχτηκε με αποτέλεσμα η σκόνη να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους αγωνιζόμενους αλλά και στους ίδιους τους διοργανωτές. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειωθεί η σκόνη συνέβη το εγκληματικό από τους διοργανωτές να βρέχουν τις ράμπες των αλμάτων την ώρα χρονομετρημένων δοκιμαστικών. Αποτέλεσμα, δύο σοβαροί τραυματισμοί και το πρόγραμμα να συνεχίζεται χωρίς ασθενοφόρο. Κάπου εκεί παρενέβησαν οι παλαιότεροι αγωνιζόμενοι, αυτοί της κατηγορίας ΟΡΕΝ και σε συνεργασία με τον Αλυτάρχη του αγώνα τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρά για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μετά από σκληρή δουλεία των διοργανωτών η πίστα ήρθε σε ιδανικές συνθήκες για τους αγώνες της Κυριακής με την μόνη αλλαγή στο πρόγραμμα των αγώνων της κατηγορίας OPEN που έγιναν και τα δύο σκέλη την Κυριακή. Αρκετός κόσμος ήρθε στην πίστα για να παρακολουθήσει τους αγώνες και παρά το γεγονός ότι οι συμμετοχές ήταν σχετικά λίγες, έκατσε μέχρι και τα δεύτερα σκέλη, πιστεύουμε κυρίως λόγω των ιδανικών συνθηκών που αναφέραμε παραπάνω. Κάπως έτσι έκλεισε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross που γνώρισε μια ανοδική πορεία μέσα στο 2013 με ικανοποιητικές συμμετοχές, αρκετούς θεατές, αναβαθμισμένες πίστες, καινούργιες πίστες και όμορφο συναγωνισμό.

IMG_0623

Οι αρκετοί θεατές έδωσαν όμορφο χρώμα στον αγώνα.

Κατηγορία ΜΧ1
Στο πρωτάθλημα, μόνο δύο οδηγοί κατάφεραν να κερδίζουν αγώνα στην μεγάλη κατηγορία με τον Παναγιώτη Κουζή να έχει κερδίσει όλους τους αγώνες εκτός των Γιαννιτσών όπου την νίκη έκλεψε ο Μανώλης Σκύβαλος. Στην Καρδίτσα ο “ψηλός” έχοντας κατακτήσει τον τίτλο από τον προηγούμενο αγώνα στο Άργος, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στους αγώνες ταχύτητας συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Τρίπολη και μάλιστα με αξιώσεις(5ος στα Supersport). Αυτό άνοιξε τον δρόμο για νίκη στους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της κατηγορίας μόνο που αυτή την φορά ήρθε να προστεθεί και ο πρωταθλητής της ΜΧ2 Δημήτρης Κοντολέτας ο οποίος θα αγωνίζεται στην μεγάλη κατηγορία την επόμενη χρονιά. Από τον πρώτο του αγώνα ο νεαρός αθλητής από την Ζαχάρω έδειξε περίσσιο θράσος κλέβοντας την εκκίνηση και την πρωτοπορία στα δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος ο Δημήτρης Βαγγελάκος τον πίεσε και κατάφερε να περάσει στην πρώτη θέση όμως ο Κοντολέτας είχε την απάντηση ανακτώντας την πρώτη θέση την οποία και κράτησε μέχρι και τον τερματισμό. Στους τελευταίους γύρους έγινε ωραία μάχη για την δεύτερη θέση μεταξύ του Βαγγελάκου και του Γιώργου Ηλιόπουλου με τον Βαγγελάκο να βγαίνει νικητής. Στο δεύτερο σκέλος την παλιά σειρά έναντι του νέου Κοντολέτα υπερασπίστηκε ο Σκύβαλος καταφέρνοντας να πιέσει τον πρωταθλητή της ΜΧ2 για αρκετούς γύρους. Όμως και πάλι ο Κοντολέτας είχε την απάντηση κερδίζοντας σχετικά άνετα το σκέλος.

IMG_0890

Ο Δ.Κοντολέτας πάνω στην YZF450 2014, πήρε δύο νίκες στην ΜΧ1.

Η προσπάθεια του Σκύβαλου τον κούρασε στους τελευταίους γύρους με αποτέλεσμα να γίνει εύκολη λεία για τον Βαγγελάκο που πέρασε στην δεύτερη θέση λίγες στροφές πριν από τον τερματισμό. Όσο για τον Ηλιόπουλο, αντιμετώπισε πρόβλημα που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει.Νικητής στην πρώτη του εμφάνιση σε πρωταθληματικό αγώνα στην μεγάλη κατηγορία ήταν ο Κοντολέτας που έδειξε ότι θα είναι σκληρός αντίπαλος του Κουζή την επόμενη χρονιά. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Βαγγελάκος(2-2) με τρίτο τον Σκύβαλο(4-3) και τέταρτο τον Δημήτρη Μπαξεβάνη(5-4) ενώ την εξάδα συμπλήρωσαν οι Γιάννης Πάσσας(7-5) και Άκης Κοσμάς(6-6).Στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος καθορίστηκαν οι υπόλοιπες θέσεις πίσω από τον πρωταθλητή Παναγιώτη Κουζή με τον Βαγγελάκο να τερματίζει στην δεύτερη θέση κερδίζοντας την μάχη που είχε με τον τέταρτο Σκύβαλο ολόκληρη την χρονιά. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Μπαξεβάνης με έκτο τον Γιώργο Γεωργούση που δεν συμμετείχε στον τελευταίο αγώνα.

Κατηγορία ΜΧ2
Με τον Δημήτρη Κοντολέτα να αγωνίζεται στην ΜΧ1, το πεδίο για τους υπόλοιπους διεκδικητές της πρώτης θέσης έγινε πιο καθαρό και όλοι περίμεναν μεγάλη μάχη μεταξύ των Γιάννη Τουρατζίδη, Παναγιώτη Παπίλα, Γιώργου Αρβανίτη και του Μανώλη Κρητικού που επέστρεψε δυναμικά στην ενεργό δράση μετά τον τραυματισμό του, πετυχαίνοντας μάλιστα τον ταχύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά του Σαββάτου. Όμως στον αγώνα συμμετείχε και ο Hristian Krastev από την γειτονική Βουλγαρία που μπορεί να μην βαθμολογούταν στο πρωτάθλημα ήταν όμως ικανός να στερήσει την νίκη από τον ελληνικό ανταγωνισμό. Πράγματι ο Krastev οδήγησε από την αρχή το πρώτο σκέλος και έδειξε δυνατός για να πάρει την νίκη. Πίσω του οι Παπίλας, Αρβανίτης και Κρητικός είχαν στήσει την δική τους μάχη ακολουθώντας σε απόσταση τον πρωτοπόρο. Μετά από μερικούς γύρους οι Παπίλας και Κρητικός ανέβασαν ρυθμό για την διεκδίκηση της δεύτερη θέσης και κατάφεραν να πλησιάσουν σταδιακά τον Krastev. Τότε ο βούλγαρος έκανε ένα λάθος, πέφτοντας στην τρίτη θέση και οι μάχη του Παπίλα με τον Κρητικό συνεχίστηκε αυτή την φορά για την πρώτη θέση. Περίπου στην μισή διάρκεια του σκέλους ο Κρητικός αποφάσισε να κάνει την κίνηση του στον Παπίλα. Προσπάθησε να μπει εσωτερικά σε μια κλειστή στροφή όμως δεν υπολόγισε καλά το τερέν που ήταν βρεγμένο, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τον Παπίλα και να πέσουν και οι δύο οδηγοί στο έδαφος, καθυστερώντας μάλιστα να επανεκινήσουν τις μοτοσυκλέτες τους.

Ο H.Krastev ήταν ο ταχύτερος της ΜΧ2 αλλά χρειάστηκε και λίγο τύχη για να πάρει τα δύο σκέλη της κατηγορίας.

Αυτό επέτρεψε στους Krastev, Αρβανίτη και Τουρατζίδη να περάσουν στην τρεις πρώτες θέσεις τις οποίες και κράτησαν μέχρι και τον τερματισμό. Ο Παπίλας μετά την πτώση του συνέχισε τερματίζοντας στην τέταρτη θέση ενώ ο Κρητικός εγκατέλειψε. Στο δεύτερο σκέλος ο Παπίλας ήταν αυτός που μπήκε δυνατά και οδήγησε τον αγώνα(μετά την έξοδο στον πρώτο γύρο του Αρβανίτη που είχε πάρει την εκκίνηση) για αρκετούς γύρους μέχρι ο Krastev να περάσει μετά από μέτρια εκκίνηση στην δεύτερη θέση και να αρχίσει να τον πιέζει. Η πίεση έφερε αποτέλεσμα όταν ο Παπίλας έκανε ένα λάθος παραδίδοντας την πρώτη θέση εύκολα στον Krastev. Από εκεί και μετά ο βούλγαρος δεν είχε πρόβλημα να κερδίσει το σκέλος και τον αγώνα της ΜΧ2. Δεύτερος τερμάτισε ο Παπίλας με τρίτο τον Αρβανίτη και τέταρτο τον Κρητικό. Στο βάθρο στο δεύτερο σκαλί ανέβηκε ο Αρβανίτης(2-3) με τον Παπίλα(4-2) να ακολουθεί στην τρίτη θέση, τον Τουρατζίδη στην τέταρτη και τον Απόστολο Κάκαρη στην πέμπτη. Στο πρωτάθλημα ο Κοντολέτας είχε κατακτήσει τον τίτλο από τον 5ο αγώνα στην Πτολεμαϊδα και στην Καρδίτσα ο Τουρατζίδης κατάφερε να κρατηθεί στην δεύτερη θέση αφήνοντας τρίτο τον Αρβανίτη. Για την τέταρτη θέση έγινε μάχη μεταξύ  Παπίλα και Κρητικού, δύο οδηγών που τραυματίστηκαν στην διάρκεια του πρωταθλήματος. Μετά την εγκατάλειψη του Κρητικού στο πρώτο σκέλος, ο Παπίλας τερμάτισε στην τέταρτη θέση αφήνοντας τον Κρητικό στην πέμπτη. Έκτος στο πρωτάθλημα τερμάτισε ο Αλέξανδρος Γεωργαντάς που δεν συμμετείχε στους τελευταίους δύο αγώνες.

IMG_1156

Οι πρωταθλητές του 2013, Σταμάτης Δημολιάνης, Δημήτρης Κοντολέτας και Γιώργος Καπέλης. Απουσιάζει ο Παναγιώτης Κουζής της ΜΧ1 και ο Νικόλας Φανουράκης της ΜΧ2Τ.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Με δύο σχετικά εύκολες νίκες έκλεισε την σεζόν ο πρωταθλητής από τον προηγούμενο αγώνα Σταμάτης Δημολιάνης. Στο πρώτο σκέλος οι Βασίλης Ράπτης και Βασίλης Τσεκούρας προσπάθησαν να πιέσουν τον Δημολιάνη όμως γρήγορα άρχισαν να μάχονται μεταξύ τους αφήνοντας τον πρωταθλητή της κατηγορίας να απομακρυνθεί. Στους τελευταίους γύρους ο Τσεκούρας κατάφερε να επικρατήσει του Ράπτη για την δεύτερη θέση. Στο δεύτερο σκέλος τον Δημολιάνη κυνήγησε ο περσινός πρωταθλητής Κυριάκος Κιουτσουκώστας έχοντας σχετικά κοντά και τον Τσεκούρα. Οι τρεις οδηγοί δεν άλλαξαν θέσεις μέχρι και τον τερματισμό. Πρώτος στον αγώνα με δύο νίκες αναδείχτηκε ο Δημολιάνης με δεύτερο τον Τσεκούρα(2-3) και τρίτο τον Κιουτσουκώστα(5-2) ενώ την εξάδα συμπλήρωσαν οι Ράπτης(3-5), Θανάσης Αργυρόπουλος(6-4) και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος(4-6). Στην βαθμολογία πίσω από τον πρωταθλητή Δημολιάνη τερμάτισαν στην δεύτερη θέση ο Κιουτσουκώστας, στην τρίτη ο Παπαδόπουλος, στην τέταρτη ο Αργυρόπουλος στην πέμπτη ο Νίκος Κριμπούνης και στην έκτη ο Σταμάτης Λυρίου.

IMG_0924

Παρά την αντίσταση στο πρώτο σκέλος του Σ.Μπριλή, ο Γ.Καπέλης πήρε την νίκη στα Quad.

Κατηγορία Quad
Παρά τις λίγες συμμετοχές η κατηγορία των τετράτροχων κατάφερε να προσφέρει θέαμα ειδικά στο πρώτο σκέλος όπου αναβίωσε μια παλιά κόντρα μεταξύ του πρωταθλητή Γιώργου Καπέλη και του πρωταθλητή του 2011 Σπύρου Μπριλή. Μετά την εκκίνηση ο Μπριλής έστριψε πρώτος και σύντομα πίσω του βρέθηκε ο Καπέλης. Οι δύο οδηγοί οδήγησαν κοντά ο ένας στον άλλο μέχρι και τον τερματισμό με νικητή τον Μπριλή. Στο δεύτερο σκέλος ο Καπέλης είχε καλύτερη εκκίνηση και με δυνατό ρυθμό κατάφερε να κερδίσει εύκολα το σκέλος και τον αγώνα. Δεύτερος σε σκέλος και σύνολο ο Μπριλής(1-2) με απόλυτο τρίτο της ημέρας τον Κων/νο Ντούζο(3-3). Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Αλέκος Κατσινέλης(4-4), Βασίλης Μιτσούλης(6-5) και Ζαχαρίας Χριστόπουλος(5-0). Στο πρωτάθλημα ο Καπέλης ήταν και αυτός από τους οδηγούς που στέφτηκαν πρωταθλητές από τον προηγούμενο αγώνα στο Άργος, στην Καρδίτσα όμως άλλαξε η δεύτερη θέση που κατέληξε στα χέρια του Ντούζου  αφού ο τρίτος τελικά στο πρωτάθλημα Γιώργος Χαραλάμπους δεν συμμετείχε στον τελευταίο αγώνα. Τέταρτος στην τελική κατάταξη τερμάτισε ο Κατσινέλης με πέμπτο τον Χριστόπουλο και έκτο τον Απόστολο Τρανταφύλλου.

IMG_0451

Η πίστα την ημέρα του Σαββάτου ήταν ακατάλληλη ακόμα και για δοκιμαστικά. Ευτυχώς η εικόνα την Κυριακή ήταν τελείως διαφορετική.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1794 More posts in ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ENDURO ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 2023

Λίγο πριν την έναρξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Enduro 2024, ας δούμε αναλυτικά τις...