MXGP – Νέοι κανονισμοί για το 2014

Η επιτροπή της FIM για τα παγκόσμια πρωταθλήματα Motocross/SuperMoto συνεδρίασε στις 31 Οκτωβρίου και καθιέρωσε νέους κανονισμούς για την οριοθέτηση του αγωνιστικού χώρου(πίστα). Είναι εμφανές ότι η επιτροπή θέλει να βάλει ένα τέλος στην εσκεμμένη παραβίαση της οριοθέτησης από τους οδηγούς που τόσες φορές έχουμε δει στο παγκόσμιο αλλά και στο αμερικανικό πρωτάθλημα.

Για το 2014 στους κανονισμούς Motocross/SuperMoto προσθέτονται τα εξής:

Σχετικά με την πίστα

047.3.8 Συνεχόμενη διαδρομή
Οι συνεχόμενες διαδρομές σε κάθε πίστα πρέπει όταν είναι εφικτό, να έχουν ελάχιστο πλάτος ανάμεσα τους τα 10 μέτρα. Επίσης θα πρέπει να ξεχωριστά προστατευμένα από τα παρακάτω: ξύλινο φράκτη, πλαστικό φράκτη, αχυρόμπαλες ή διαφημιστικό υλικό. Ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στις συνεχόμενες περιοχές ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα άδικο πλεονέκτημα από κανένα που θα κόψει την συγκεκριμένη διαδρομή.

047.4 Οριοθέτηση πίστας και φράκτες
Στα παγκόσμια πρωτάθλημα των MXGP/MX2, Γυναικών,  Junior,  και Sidecar Motocross στο MXDN και στο παγκόσμιο κύπελλο βετεράνων, η διαδρομή θα πρέπει να ορίζεται από τα παρακάτω:

α) Οριοθέτηση διαδρομής
Τα σημάδια οριοθέτησης πίστας καθορίζουν το πλάτος της πίστας και μπορούν να αποτελούνται από πλαστικά πασαλάκια, αχυρόμπαλες, αναχώματα, ή ευλύγιστα διαφημιστικά κτλ.

β) Ουδέτερη ζώνη
Η ουδέτερη ζώνη είναι η περιοχή στα άκρα της πίστας η οποία σηματοδοτείτε από τα σημάδια της διαδρομής και και την οριοθέτηση της πίστας(η εξωτερική πλευρά της ουδέτερης ζώνης). Η ουδέτερη ζώνη μπορεί να διαφέρει σε πλάτος, αλλά όποτε είναι εφηκτό θα πρέπει να είναι περίπου ένα μέτρο. Όποτε είναι δυνατόν η ουδέτερη ζώνη θα πρέπει να είναι ανάχωμα συνεχώμενο ή και διακεκομένα ύψους 50cm.

γ) Οριοθέτηση πίστας
Η εξωτερική μεριά της πίστας μπορεί να καθορίζετε από πασαλάκια, αχυρόμπαλες, αφρώδες ή ελαστικούς κύβους, αναχώματα, διαφημιστικά banners ή ευλύγιστο φράκτη.

δ) Κάγκελα οριοθέτησης θεατών
Η οριοθέτηση των θεατών μπορεί να είναι από διάφορες κατασκευές, κατά προτίμηση με σιδερένιους αλυσιδωτούς φράκτες, και θα πρέπει να είναι ικανοί να αποτρέπουν την παραβίαση από τους θεατές αλλά ταυτόχρονα να μην εμποδίζουν την παρακολούθηση του αγώνα. Οι φράκτες αυτοί θα πρέπει να είναι ελάχιστου ύψους δύο μέτρων και να απέχουν τουλάχιστον πέντε μέτρα από την ουδέτερη ζώνη, δημιουργώντας χώρο για την διέλευση του προσωπικού του αγώνα. Οι φράκτες αυτοί θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και για την οριοθέτηση στις ζώνες των θεατών.

047.5.2 Ευθεία εκκίνησης
Η ευθεία της εκκίνησης θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο κατά την εκκίνηση του αγώνα και να μην αποτελεί μέρος της διαδρομής , εκτός αν αποτελεί το κλείσιμο του γύρου.

Άλλοι κανονισμοί

2.10 Συμπεριφορά αναβατών και βοηθών
18. Οι αναβάτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο την οριοθετημένη διαδρομή. Αν παρεμπιπτόντως κατά λάθος ξεφύγουν από την διαδρομή, θα μπορούν να συνεχίσου μόνον αν κάψουν αισθητά ταχύτητα και επανέλθουν στην πίστα με ασφάλεια από το πλησιέστερο σημείο και χωρίς να έχουν κατά την διάρκεια κερδίσει κάποιο πλεονέκτημα.

FIM Motocross των Εθνών
Αν συμμετέχουν πάνω από 36 χώρες στον αγώνα θα υπάρχει και Γ-Τελικός όπου η νικήτρια ομάδα θα προκρίνεται στον B-Τελικό. Το ανώτατο επιτρεπτό όριο των χωρών που μπορούν να συμμετάσχουν στον Γ-Τελικό είναι 13 χώρες.

4025 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
BIKEN…TO NEO E-BIKE ΤΗΣ SHERCO!

Το BIKEN της Sherco, είναι ένα ευέλικτο ηλεκτρικό ποδήλατο για διασκέδαση σε όλα τα εδάφη.Κατακτήστε...