1ος Αγώνας Παν. Πρωτ. ΜΧ, Χαλκίδα – Ολική αναβάθμιση

IMG_4867Αναβαθμισμένο συνολικά παρουσιάστηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross στον πρώτο του αγώνα για το 2014 στην Χαλκίδα. Οι 116 συμμετοχές και η άψογη διοργάνωση προσέφεραν αρκετές συγκινήσεις στο μεγάλο πλήθος θεατών που βρέθηκε στην πίστα και χειροκρότησε τον Παναγιώτη Κουζή και τον Γιάννη Τουρατζίδη για την επικράτηση τους στα σκέλη της ΜΧ1 και ΜΧ2 αντίστοιχα. Η πίστα της Χαλκίδας δέχτηκε σημαντικές βελτιώσεις χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων της ΑΜΛΕΧ για να αγκαλιάσει ο Δήμος Χαλκιδαίων το άθλημα του motocross και να επενδύσει για καλύτερους αγώνες. Αν και στην πίστα είδαμε σημαντικά έργα με καινούργια πλυντήρια, ειδικούς χώρους για την γραμματεία και αναβαθμισμένο με τσιμέντο χώρο απονομών, ωστόσο τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται  το αυτόματο πότισμα του αγωνιστικού χώρου και η ηλεκτροδότηση της πίστας. Αναβαθμισμένη ήταν και η συνολική διοργάνωση με αρκετό προσωπικό και σωστή λειτουργία σε όλη την διάρκεια του προγράμματος έστω κι αν καθυστέρησε λίγο με τον πρωινό αγιασμό και αν εξαιρέσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα Quad.

IMG_4498

Ο πρωινός αγιασμός στον χώρο των απονομών.

Σε ένα καλοστημένο σκηνικό οι αθλητές μπόρεσαν και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σε έναν δύσκολο αγωνιστικό χώρο που είχε καλυφτεί με αρκετή άμμο αλλά και αρκετό νερό μετά την έντονη πρωινή βροχή του Σαββάτου. Τα δύο αυτά στοιχεία διαμόρφωσαν μια δύσκολη πίστα που δοκίμασε στο έπακρο την αντοχή των αθλητών και δυστυχώς δεν έλειψαν και τα ατυχήματα. Η τελική επικράτηση του Παναγιώτη Κουζή και στα δύο σκέλη της ΜΧ1 έδειξε ότι ο περσινός πρωταθλητής έχει και φέτος τον πρώτο λόγο αλλά η χρονιά δεν αναμένεται να είναι όπως η περσινή. Στην ΜΧ2 ο Γιάννης Τουρατζίδης δεν ήταν φαβορί για την νίκη στην Χαλκίδα αλλά μετά την διπλή νίκη του είναι πρώτος στην λίστα των φαβορί για τον φετινό τίτλο.

Κατηγορία ΜΧ1
Όπως είχαμε τονίσει και στο άρθρο μας στην παρουσίαση του πρωταθλήματος, βαρόμετρο για την φετινή χρονιά θα είναι και πάλι η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο Παναγιώτης Κουζής. Ο περσινός πρωταθλητής κατάφερε να εκμεταλλευτεί την δύσκολη πίστα και να επιβληθεί του ανεβασμένου ανταγωνισμού του(Γιώργος Ηλιόπουλος) αλλά και του νέου(Δημήτρης Κοντολέτας) που έδειξε ότι είναι πιο κοντά του από την περσινή σεζόν. Στο πρώτο σκέλος ο Κουζής με τον Κοντολέτα έφυγαν μπροστά από την εκκίνηση, καταφέρνοντας σταδιακά να απομακρυνθούν από τους Δημήτρη Βαγγελάκο, Γιώργο Ηλιόπουλο και Δημήτρη Μπαξεβάνη που ακολουθούσαν. Ο Κοντολέτας κατάφερε να κρατηθεί σε σταθερή απόσταση  από τον Κουζή μέχρι τα μισά του σκέλους όμως από εκεί και μετά, μικρά λάθη του περσινού πρωταθλητή της ΜΧ2, τον έφερναν όλο και πιο μακριά από τον αλάνθαστο Κουζή. Το σκέλος το πήρε ο Κουζής με τον Κοντολέτα να ακολουθεί στην δεύτερη θέση ενώ την μάχη της τρίτης θέσης κέρδισε ο Ηλιόπουλος από τον τέταρτο Βαγγελάκο και τον πέμπτο Μπαξεβάνη. Έκτος τερμάτισε ο Μανώλης Σκύβαλος φανερά εκτός του καλού του εαυτού.

IMG_5475

Ο Π.Κουζής ξεκίνησε δυνατά την χρονιά.

Στο δεύτερο σκέλος ο Κουζής με τον Ηλιόπουλο κατάφεραν να οδηγήσουν το σκέλος με τον Κοντολέτα και τον Σκύβαλο να τους ακολουθούν από κοντά. Ο Σκύβαλος άρχισε να μένει λίγο πίσω ενώ αντίθετα ο  Κοντολέτας πίεσε τον Ηλιόπουλο για την δεύτερη θέση όμως ο Ηλιόπουλος κρατήθηκε σταθερά πίσω από τον Κουζή. Μέχρι και τον τερματισμό η διαφορά των δύο πρωτοπόρων μια αυξάνονταν και μια μειώνονταν χωρίς όμως ποτέ να βρεθούν δίπλα δίπλα. Ο Κουζής ήταν αυτός που πήρε και το δεύτερο σκέλος κερδίζοντας φυσικά τον αγώνα, με τον Ηλιόπουλο να πετυχαίνει τερματισμούς 3-2 και να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Τρίτος σε σκέλος και σύνολο ήταν ο Κοντολέτας(2-3) που είχε και μια πτώση στο δεύτερο σκέλος που τον ανάγκασε να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση. Με δύο τέταρτες θέσεις ο Βαγγελάκος ήταν ο απόλυτος τέταρτος του αγώνα αφού δεν κατάφερε να κινηθεί σε ρυθμούς βάθρου και στα δύο σκέλη.  Η καλή εκκίνηση στο δεύτερο σκέλος και η καλύτερη συνολική του παρουσία από το πρώτο σκέλος έφεραν τον Σκύβαλο(6-5)  στην πέμπτη θέση με τον Μπαξεβάνη(5-6) να καταλαμβάνει την έκτη. Καλή εμφάνιση έκανε ο Νίκος Λυρίου(8-7) σλλά και ο παλιός πρωταθλητής της κατηγορίας Νεκτάριος Παπαβασιλείου(7-8) πάνω σε μια δίχρονη μοτοσυκλέτα.

Κατηγορία ΜΧ2
Αποζημίωσε με τον καλύτερο τρόπο την φήμη της πιο απρόβλεπτης κατηγορίας της φετινής σεζόν.  Οι τέσσερις διεκδικητές του τίτλου προσέφεραν δυνατές συγκινήσεις στα δύο απολαυστικά σκέλη με τον Γιάννη Τουρατζίδη να εντυπωσιάζει με την συνολική του παρουσία και φυσικά με την διπλή του νίκη. Το πρώτο σκέλος στην αρχή οδήγησαν οι Μανώλης Κρητικός και Γιώργος Αρβανίτης όμως λάθη τους κράτησαν πίσω δίνοντας την πρωτοπορία στο δίδυμο της τρίτης θέσης Παναγιώτη Παπίλα και Τουρατζίδη. Οι δύο οδηγοί αντάλλαξαν την πρώτη θέση όμως στο τέλος ο Τουρατζίδης ήταν αυτός που κατάφερε να διατηρήσει τον δυνατό ρυθμό και να πάρει άνετα το πρώτο σκέλος της χρονιάς. Ο Παπίλας τερμάτισε άνετα και αυτός στην δεύτερη θέση ενώ στον τελευταίο γύρο ο Κρητικός κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση από τον Αρβανίτη.

2014 xalkida toyratzidis

Ο Γ.Τουρατζίδης πέταγε στην πίστα της Χαλκίδας.

Στο δεύτερο σκέλος ο Τουρατζίδης μπήκε από την αρχή δυνατά και οδήγησε το σκέλος μπροστά από τους Κρητικό και Παπίλα και κατάφερε να διατηρηθεί σε αυτήν την θέση  παρά την πίεση του Κρητικού. Οι Τουρατζίδης(1-1) και Κρητικός(3-2) κατάφεραν να απομακρυνθούν από τους υπόλοιπους χωρίς να αλλάξουν θέσεις τερματίζοντας πρώτος και δεύτερος αντίστοιχα σε σκέλος και σύνολο. Κάνοντας ξανά ένα μοναχικό αγώνα, αυτή την φορά στην τρίτη θέση, ο Παπίλας(2-3) συμπλήρωσε το βάθρο ενώ η κακή εκκίνηση του Αρβανίτη(4-4)  δεν του επέτρεψε κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση. Όμορφες μάχες είχαμε για την πέμπτη θέση μεταξύ του Αλέξανδρου Γεωργαντά(6-5) και του επανεμφανιζόμενου στην κατηγορία Γιάννη Μόσιου(5-6) δίνοντας ξεχωριστό ενδιαφέρον στον αγώνα.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Στην δύσκολη πίστα της Χαλκίδας ο Σταμάτης Λυρίου ήταν καταιγιστικός κερδίζοντας πάνω σε μια δίχρονη μοτοσυκλέτα και τα δύο σκέλη της κατηγορίας. Παρά την κακή του εκκίνηση στο πρώτο σκέλος κατάφερε να φτάσει σχετικά γρήγορα στην πρώτη θέση κάτι που επανέλαβε και στο δεύτερο σκέλος επικρατώντας στην κατηγορία. Δεύτερος και στα δύο σκέλη ήταν ο περσινός πρωταθλητής Σταμάτης Δημολιάνης με την τρίτη θέση να καταλαμβάνει ο Κων/νος Τσάτσος(3-3). Δύο τέταρτες θέσεις για τον τοπικό Δημήτρη Στούπα και δύο πέμπτες θέσεις για τον Δημήτρη Κεραμιδά που επιστρέφει στους αγώνες. Την εξάδα συμπλήρωσε ένα ακόμα που επέστρεψε στην αγωνιστική δράση ο Γιώργος Ταμβάκος.

IMG_4165

Δεν μπόρεσε να απολαύσει και να χαρεί την άξια νίκη του ο Σ.Μπιρλής στα Quad.

Κατηγορία Quad
Τους αγώνες επισκίασε ένα άδικο γεγονός της οργάνωση που δεν είχε αποφασίσει το πότε θα διεξαχθούν τα σκέλη της κατηγορίας. Με το αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας να παρουσιάζετε το πρωί της Παρασκευής οι αθλητές των Quad ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να τρέξουν και τα δύο σκέλη τους το Σάββατο με διαφορά 50 λεπτών. Όπως ήταν λογικό και όπως αποδείχτηκε αυτό δεν ήταν εφικτό γιατί οι οδηγοί δεν προλάβαιναν ούτε να ξεκουραστούν αλλά ούτε και να προετοιμάσουν τις μοτοσυκλέτες τους. Έτσι αποφάσισαν να μην αγωνιστούν στο δεύτερο σκέλος και με την οργάνωση να μην λαμβάνει υπόψιν της τα παράπονα τους, δεν συμμετείχαν στην απονομή(του πρώτου σκέλους) και από ότι πληροφορηθήκαμε τις έκαναν μόνοι τους σε ταβέρνα το Σαββάτο το βράδυ. Θα έπρεπε οι διοργανωτές να έχουν βγάλει το πρόγραμμα νωρίτερα ώστε αυτά τα προβλήματα να είχαν λυθεί ή να έδιναν την ευκαιρία να προετοιμαστούν καλύτερα οι οδηγοί τον Quad. Αυτές οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής δημιουργούν προβλήματα στην εικόνα των αγώνων motocross. Τώρα, στο ένα και μοναδικό σκέλος της κατηγορίας ο Σπύρος Μπιρλής οδήγησε από την αρχή τον αγώνα και παρά την πίεση των Κων/νο Ντούζο και Γιώργου Καπέλη κατάφερε να πάρει την πρώτη νίκη της χρονιάς. Ο Ντούζος, κέρδισε την μάχη της δεύτερης θέσης από τον περσινό πρωταθλητή Καπέλη που όμως είχε προβλήματα στο τέλος του σκέλους με την εξάτμιση της μοτοσυκλέτας του. Τέταρτος τερμάτισε ο Απόστολος Τριανταφύλλου με πέμπτο τον Αριστείδη Τριανταφύλλου ενώ την εξάδα έκλεισε ο Γιάννης Μανίκας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 12-13/4/14 Γιαννιτσά.

1812 More posts in ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ 2024 ΣΤΟ SPORTAL-TV

Το SportalTV θα βρίσκεται και στον δεύτερο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024 στα Τρίκαλα...