Τι έγινε πέρσι στα Γιαννιτσά

IMG_1104

(Η δεύτερη συνάντηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΜΧ για το 2014 θα γίνει και πάλι στην πίστα των Γιαννιτσών. Ας θυμηθούμε τι είχε γίνει πέρσι στο συγκεκριμένο αγώνα όπου ο Μανώλης Σκύβαλος είχε κάνει την έκπληξη κερδίζοντας την ΜΧ1).

Ο δεύτερος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross στα Γιαννιτσα, έφερε την έκπληξη στην ΜΧ1 με τον Μανώλη Σκύβαλο να κερδίζει το πρώτο σκέλος και τελικά το σύνολο της κατηγορίας μετά την άτυχη στιγμή του περσινού πρωταθλητή και πρωτοπόρου της βαθμολογίας Παναγιώτη Κουζή. Στην ΜΧ2 ο Δημήτρης Κοντολέτας μπορεί να μην κέρδισε και τα δύο σκέλη, πήρε όμως την νίκη και τους βαθμούς που αύξησαν το βαθμολογικό του προβάδισμα.

Ο αγώνας των Γιαννιτσών είχε εορταστικό χαρακτήρα αφού η διοργανώτρια λέσχη Ο.Φ.Μ.Γ. έκλεισε 20 χρόνια λειτουργίας προσφέροντας μάλιστα για τον σκοπό αυτό ένα μπουφέ το απόγευμα του Σαββάτου σε όλους του φίλους του αθλήματος και κλήρωσε δώρα την Κυριακή σε όσους είχαν λαχνό αξίας ενός ευρώ. Πολύ καλή δουλεία είχε γίνει και στην προετοιμασία της πίστας εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου κάτι που βοήθησε να υπάρχει θέαμα παρά τις μειωμένες συμμετοχές(73) και κράτησε την πλειοψηφία των θεατών μέχρι το τέλος της διάρκειας του προγράμματος.

Κατηγορία ΜΧ1
Η τεχνική πίστα των Γιαννιτσών με το σκληρό χώμα, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη όταν είναι βρεγμένη με αποτέλεσμα να γίνονται πολλά λάθη από τους οδηγούς και οι πτώσεις να είναι μέσα στο πρόγραμμα, κάτι που χαρακτήρισε το πρώτο σκέλος της κατηγορίας στην μάχη τον πρώτων θέσεων και έκρινε το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα. Θύμα των πτώσεων και ο πολυπρωταθλητής Παναγιώτης Κουζής που πήρε την εκκίνηση και οδήγησε το πρώτο σκέλος μπροστά από τους Δημήτρη Βαγγελάκο και Μανώλη Σκύβαλο που μάχονταν για την δεύτερη θέση. Στον δεύτερο γύρο όμως  ήρθε η  άτυχη στιγμή για τον Κουζή στο γεμάτο λούκια διπλό άλμα μετά την γραμμή του τερματισμού με αποτέλεσμα να έχει μια πτώση και να καθυστερήσει να ξεκινήσει. Αυτό επέτρεψε στους Βαγγελάκο και Σκύβαλο να τον περάσουν ενώ ο Κουζής όταν ξεκίνησε βρέθηκε μέσα στην πρώτη δεκάδα. Άτυχος ήταν και ο Γιώργος Ηλιόπουλος που δεν πήρε καλή εκκίνηση και ενώ βρισκόταν στην τέταρτη θέση είχε και αυτός μια πτώση στο ίδιο σημείο με τον Κουζή, όμως ο Ηλιόπουλος τραυματίστηκε και οδήγησε πολύ συντηρητικά το υπόλοιπο σκέλος. Όπως ήταν λογικό η μάχη για την πρώτη θέση φούντωσε με τους δύο διεκδικητές  να τα δίνουν όλα σε ένα ξέφρενο ρυθμό. Μέχρι τα μισά του σκέλους ο Βαγγελάκος έδειχνε να ελέγχει τον αγώνα όμως ο Σκύβαλος στους τελευταίους γύρους εξαπέλυσε δυνατή επίθεση καταφέρνοντας να περάσει τον Βαγγελάκο στον προτελευταίο γύρο. Ο Βαγγελάκος δεν μπόρεσε να αντιδράσει καθώς αμέσως μετά την προσπέραση του Σκύβαλου είχε μια πτώση που τον περιόρισε στην δεύτερη θέση. Τρίτος τερμάτισε ο Κουζής που δεν μπόρεσε να καλύψει την διαφορά με τους πρώτους μετά την πτώση του αλλά και μετά από τις πολλές προσπεράσεις που έπρεπε να πραγματοποιήσει.

IMG_1069

Εορταστικό κλίμα στον αγώνα των Γιαννιτσών.

Στο δεύτερο σκέλος ο Κουζής ήταν αυτός που έκανε το τέσσερα στα τέσσερα στις φετινές εκκινήσεις και χωρίς να κάνει λάθος αυτή την φορά οδήγησε άνετα στην πρώτη θέση μέχρι και τον τερματισμό. Στην αρχή του σκέλους ο Σκύβαλος κατάφερε να τον ακολουθήσει αλλά μετά έμεινε πιο πίσω σιγουρεύοντας την δεύτερη θέση που του χάριζε αυτόματα και την νίκη στον αγώνα, την πρώτη του στην μεγάλη κατηγορία. Τρίτος στο σκέλος τερμάτισε ο Βαγγελάκος μετά όμως από πολύ κακή εκκίνηση και πολλές προσπεράσεις ενώ στους τελευταίους γύρους κατάφερε να έχει στο οπτικό του πεδίο τον Σκύβαλο χωρίς όμως να μπορεί να τον απειλήσει. Στο τέλος της ημέρας ο Σκύβαλος ήταν ο μεγάλος νικητής με τον Κουζή να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί  του βάθρου και τον Βαγγελάκο στο τρίτο. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Νικόλας Λυρίου στον πρώτο του αγώνα στην κατηγορία, πηγαίνοντας πολύ καλά και καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στο σύνολο με τερματισμούς 5-4. Ανεβαίνοντας φέτος στην μεγάλη  κατηγορία ο Δημήτρης Μπαξεβάνης(4-6)  οδήγησε πολύ καλά στα Γιαννιτσά ξεπερνώντας ένα μικρο τραυματισμό που δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στον πρώτο αγώνα στην Χαλκίδα. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Ηλιόπουλος που αγωνίστηκε για δεύτερο αγώνα φέτος τραυματισμένος και σαν να μην του έφτανε αυτό ξεκίνησε και τελευταίος στο δεύτερο σκέλος μετά από κακή εκκίνηση.

IMG_0979

Ο Δ.Κοντολέτας #92 κέρδισε τον αγώνα και ο Μ.Κρητικός #160 τις εντυπώσεις.

Κατηγορία ΜΧ2
Μπορεί η κατηγορία της ΜΧ1 να επιφύλασσε την πιο δυνατή έκπληξη όμως η κατηγορία της ΜΧ2 ήταν η πιο θεαματική του αγώνα με πάρα πολλές μάχες για όλες σχεδόν τις θέσεις. Στο πρώτο σκέλος ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας και περσινός πρωταθλητής Δημήτρης Κοντολέτας οδήγησε τον αγώνα έχοντας πίσω του τον Μανώλη Κρητικό που βρέθηκε μέσα λιγότερο από ένα γύρο από την πέμπτη θέση στην δεύτερη και μάλιστα πίεζε τον τον Κοντολέτα για την πρώτη θέση. Την μάχη της πρώτης θέσης παρακολουθούσε από κοντά ο Παναγιώτης Παπίλας χωρίς όμως να εμπλακεί σε αυτήν. Μετά τα μισά του σκέλους ο Κοντολέτας κατάφερε να ανοίξει την διαφορά του από τον Κρητικό, και ο  νεαρός από την Πεντέλη βρέθηκε να μάχεται για την δεύτερη θέση με τον Παπίλα. Όμως ο Κρητικός κατάφερε να αντέξει στην πίεση του Παπίλα που κουράστηκε και αρκέστηκε στην τρίτη θέση στους τελευταίους γύρους. Στο δεύτερο σκέλος και πάλι ο Κοντολέτας ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση και οδήγησε στο τιμόνι του οδηγού το σκέλος. Αυτήν την φορά όμως στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Παπίλας που πίεσε ασφυκτικά τον περσινό πρωταθλητή μέχρι που κατάφερε να τον περάσει. Με δυνατό ρυθμό ο Παπίλας κατάφερε να ελέγξει τον αγώνα αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Κοντολέτα και στην τρίτη τον Κρητικό. Στο σύνολο ο Κοντολέτας ήταν και πάλι ο κερδισμένος της ημέρας ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την βαθμολογική του διαφορά από τους Κρητικό και Παπίλα στην κατάταξη του πρωταθλήματος. Δεύτερος στο βάθρο ανέβηκε ο νικητής του δεύτερου σκέλους Παπίλας ενώ στο τρίτο σκαλί ανέβηκε ο Κρητικός. Στην τέταρτη θέση της ημέρας τερμάτισε ο Γιώργος Αρβανίτης(4-5)  μετά από μικρές πτώσεις και σκληρές μάχες με τους Γιάννη Τουρατζίδη στο πρώτο σκέλος και Αλέξανδρο Γεωργαντά στο δεύτερο. Ο Γεωργαντάς κατέλαβε την πέμπτη θέση(6-4) μετά από ένα εκπληκτικό πρώτο σκέλος αφού βρέθηκε να ξεκινάει τελευταίος μετά από κακή εκκίνηση και να φτάνει μέχρι την έκτη θέση ενώ στο δεύτερο έδωσε σκληρή μάχη με τον Αρβανίτη για την τέταρτη θέση. Έκτος στο σύνολο ήταν ο Τουρατζίδης (6-5) που και αυτός αντιμετώπισε πτώσεις και έδωσε σκληρές μάχες με Αρβανίτη και Ανέστη Ράδο. Να τονίσουμε ότι η ΜΧ2 ήταν η πιο γρήγορη κατηγορία του αγώνα αφού πέτυχε τον ταχύτερο γύρο στα δοκιμαστικά του Σαββάτου και ολοκλήρωσε και τα δύο σκέλη(15 γύρους) σε χρόνο ταχύτερο από την ΜΧ1.

IMG_1037

Ο Ν.Φανουράκης νικητής στην ΜΧ2Τ.

Κατηγορία ΜΧ2Τ
Το μέλλον της υποκατηγορίας της ΜΧ2 δεν δείχνει να είναι και τόσο ελπιδοφόρο αφού και σε αυτόν τον αγώνα οι συμμετοχές ήταν απελπιστικά λίγες. Οι δύο συμμετέχοντες ήταν ο Νικόλας Φανουράκης που συνεχίζει αήττητος να επικρατεί στην κατηγορία και ο Δημήτρης Καρατζιάς που τερμάτισε δεύτερος.

IMG_1279

Οι νικητές της κατηγορίας ΟΡΕΝ.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Χωρίς τον νικητή του πρώτου αγώνα Δημήτρη Στούπα, ο Σταμάτης Δημολιάνης δείχνει να έμεινε χωρίς αντίπαλο αφού είναι πιο γρήγορος από τον υπόλοιπο συναγωνισμό. Όμως η φρεσκοβρεγμένη πίστα του Σαββάτου προκάλεσε πολλές πτώσεις, έφερε ανακατατάξεις και έκανε τον Δημολιάνη να παλέψει με τον περσινό πρωταθλητή Κυριάκο Κιουτσουκώστα για την πρώτη θέση. Ο Δημολιάνης πήρε το πρώτο σκέλος και κατέκτησε πιο άνετα το δεύτερο σκέλος την Κυριακή κερδίζοντας τον αγώνα. Με δύο δεύτερες θέσεις ο Κιουτσουκώστας τερμάτισε δεύτερος ενώ τις τρίτες θέσεις στα σκέλη μοιράστηκαν οι Νίκος Κριμπούνης και ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος με τον Κριμπούνη όμως να έχει το καλύτερο συνδυασμένο αποτέλεσμα(3-4) και να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου αφήνοντας τον Παπαδόπουλο(5-3) στην τέταρτη θέση και τον Θανάση Αργυρόπουλο(4-5) μετά από όμορφες μάχες και στα δύο σκέλη στην πέμπτη. Έκτος ήταν ο ανεβασμένος φέτος Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου(6-7).

Οι νικητές της κατηγορίας Quad.

Οι νικητές της κατηγορίας Quad.

Κατηγορία Quad
Αυτήν την φορά χωρίς τα προβλήματα του πρώτου αγώνα στην Χαλκίδα, ο Γιώργος Καπέλης κατάφερε να επικρατήσει από την αρχή μέχρι και τον τερματισμό και στα δύο σκέλη της κατηγορίας κερδίζοντας φυσικά τον αγώνα. Για τις υπόλοιπες θέσεις επικράτησε πανδαιμόνιο με τον νικητή του πρώτου αγώνα Χρήστο Καναβά να επικρατεί τελικά του Κωνσταντίνου Ντούζου στο πρώτο σκέλος. Ο Ντούζος έδωσε σκληρή μάχη και στο δεύτερο σκέλος με τον Στυλιανό Τσίγκο που πήρε τελικά την δεύτερη θέση στο σκέλος αφήνοντας τρίτο τον Ντούζο που όμως με τα αποτελέσματα του στα δύο σκέλη πήρε την τρίτη θέση στο σύνολο. Δεύτερος στο βάθρο ανέβηκε ο Καναβάς(2-4)  ενώ στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο εκκινησάκιας φέτος Αλέκος Κατσινέλης(5-4).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 11-12/05/13 Μεγαλόπολη.

Ακολουθεί video με στιγμιότυπα του αγώνα.

4029 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ ΤΟΥ 15ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ PHILADELPHIA

Το AMA Supercross 2024 έφτασε στον 15ο του γύρο και την Philadelphia, όπου η σχεδίαση...