Δοκιμάζουμε τα ελαστικά της Duro Tires

IMG_3344Ολοένα και περισσότερες εταιρίες ελαστικών κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά της χωμάτινης μοτοσυκλέτας από τους αγώνες των rally και το enduro μέχρι το motocross και το trial. Πρόσφατα ο συνεργάτης μας ATD Kassimis μας κάλεσε να δοκιμάσουμε τα ελαστικά της Duro για σκληρά εδάφη και εμείς αποδεχτήκαμε την πρόσκληση..

Η εταιρία
Η Duro Tires  ξεκίνησε το 1945 να κατασκευάζει ελαστικά στην Ταϊβάν και μέχρι σήμερα έχει επεκτείνει τις παραγωγικές της μονάδες σε Κίνα, Ταϊλάνδη και Πολωνία. Η παραγωγή της αφορά ελαστικά επιβατικών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, ATV, βιομηχανικών οχημάτων, ποδηλάτων κ.α.

Κατά την τοποθέτηση
Στην διάθεση μας είχαμε τα ελαστικά DM 1156 εμπρός και DM 1112 πίσω για σκληρά εδάφη, μια και είναι η κατάλληλη εποχή για να τα δοκιμάσουμε. Ξεκινήσαμε την δοκιμή από την τοποθέτηση των ελαστικών με λεβιέδες και όχι με μηχάνημα καθώς οι περισσότεροι αγωνιζόμενοι(ειδικά στους αγώνες) αλλά και αρκετοί χομπίστες αλλάζουν μόνοι τους τα ελαστικά τους και πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής ελαστικών για αυτούς. Το  εμπρός ελαστικό τοποθετήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και μπορούμε να πούμε ότι ήταν από τα εύκολα ελαστικά που έχουμε συναντήσει ενώ το θηριώδες πίσω ελαστικό μας δυσκόλεψε λίγο με την ακαμψία του δυνατού σκελετού που διαθέτει. Σαν αρχική πίεση ξεκινήσαμε από τα 15psi με την οποία μείναμε ικανοποιημένοι και ξαναγυρίσαμε σε αυτή μετά από τις υπόλοιπες πιέσεις που δοκιμάσαμε. Εδώ να αναφέρουμε ότι το εμπρός ελαστικό διαθέτει βέλος φοράς ενώ το πίσω μπορεί να φορεθεί και από τις δύο φορές του.

 IMG_3344  IMG_3337

IMG_3342

DM 1156

IMG_3341

DM 1112

Η λειτουργία
Μια και στην εποχή μας δύσκολα θα βρούμε ελληνικό αγώνα να διεξάγετε σε σκληρό τερέν,οπότε περισσότερο τα ελαστικά για σκληρά εδάφη χρησιμοποιούνται σε προπονήσεις από ότι αγώνες. Έτσι αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τα σκληρά ελαστικά της Duro σε αυτοσχέδιες πίστες προπόνησης οι οποίες ήταν δουλεμένες αρκετά και είχαν πέτρες και αρκετά σαμάρια. Με λίγα λόγια σε συνθήκες όπου οι πλειοψηφία των φίλων του motocross θα συναντήσουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Στα σκονισμένα σκληρά και δύσκολα τερέν του καλοκαιριού τα ελαστικά της Duro πραγματικά βρίσκονται στο στοιχείο τους. Είναι προβλέψιμα και δίνουν καλή πληροφόρηση για το τι θέλουν να κάνουν οι τροχοί καθ όλη την διάρκεια της οδήγησης. Το εμπρός ελαστικό δίνει την αίσθηση ότι χάνει ευκολότερα από το πίσω την πρόσφυση όσο το χώμα γίνεται σκληρότερο ενώ οι ρόλοι αντιστρέφονται όταν το χώμα είναι πιο μαλακό. Τα πράγματά γίνονται ακόμα καλύτερα για το πίσω ελαστικό όταν στην πίστα υπάρχουν και πέτρες. Το DM 1112 μένει ακλόνητο και σου δίνει σιγουριά να ορμίσεις στα δύσκολα αφού προστατεύει την ζάντα από τα χτυπήματα είτε σε πέτρα είτε σε κοφτό μεγάλο σαμάρι ενώ παράλληλα δεν σου δημιουργεί το φόβο να τραυματιστεί η σαμπρέλα.  Όσο για το εμπρός DM 1156, δεν το πιέσαμε σε δύσκολες συνθήκες γιατί δεν μας κέρδισε την εμπιστοσύνη(όσο το πίσω) ότι θα αποφύγουμε κάποιο κλατάρισμα ή χτύπημα στην ζάντα. Με τις απρόβλεπτες βροχοπτώσεις του φετινού καλοκαιριού είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα ελαστικά και σε βρεγμένο έδαφος(όχι λάσπη). Αν και δεν είναι σχεδιασμένα για τέτοια τερέν μπορούμε να πούμε ότι δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα με το εμπρός ελαστικό όμως το πίσω έδειχνε την δυσφορία του χάνοντας πρόσφυση.

 IMG_3347  IMG_3345

 

Η αντοχή
Γενικά τα ελαστικά που είναι σχεδιασμένα για σκληρά τερέν παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στην χρήση και στον χρόνο αφού είναι σχεδιασμένα για δύσκολες καταστάσεις και πρέπει να ανταπεξέλθουν στις χειρότερες συνθήκες για τα ελαστικά που θα συναντήσουμε στο motocross. Εμείς για να έχουμε καλύτερες και γρηγορότερες ενδείξεις τα δοκιμάσαμε με μοτοσυκλέτα 450cc όπου οι φθορές στα ελαστικά είναι εντονότερες. Το DM 1112 πίσω ελαστικό της Duro με τις μεγάλες του διαστάσεις και τα ψηλά και χοντρά τακούνια, προσφέρει αυτά που η όψη του καταμαρτυρεί. Η αντοχή είναι δεδομένη όμως εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι όταν οι γωνίες των τακουνιών χάνονται υπάρχει σταδιακή απώλεια πρόσφυσης. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο όμως βαθμό και με το DM 1156 όμως το εμπρός ελαστικό της Duro δείχνει να κρατάει τα τακούνια του και ειδικά τα πλαϊνά που είναι σε όλα τα ελαστικά πιο ευπαθή.

Τι θα πρέπει να ξέρετε για τα Duro
Τα ελαστικά της Duro DM 1156 και DM 1112 για σκληρά εδάφη είναι μια οικονομική πρόταση για να βγάλετε τις προπονήσεις του καλοκαιριού σε δύσκολες και σκληρές πίστες. Έχουν αρκετά καλό κράτημα όσο τα τακούνια τους διατηρούν τις γωνίες τους και δείχνουν να αντέχουν στην έντονη χρήση αποφεύγοντας το ανεπιθύμητο κόψιμο των τακουνιών.  Τα ελαστικά της Duro μπορείτε να τα βρείτε στο κατάστημα ATD Kassimis, Παπαδιαμάντη 28 Μεταμόρφωση, τηλ.210 2220450 – 2220539.

906 More posts in ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ category
Recommended for you
BIKEN…TO NEO E-BIKE ΤΗΣ SHERCO!

Το BIKEN της Sherco, είναι ένα ευέλικτο ηλεκτρικό ποδήλατο για διασκέδαση σε όλα τα εδάφη.Κατακτήστε...