AMA MX – Πήρε τον τίτλο ο Jeremy Martin(video)

O ενδέκατος γύρος του ΑΜΑ Μotocross πραγματοποιήθηκε στην ολοκαίνουργια πίστα της Indiana όπου ο καιρός έδωσε τον πρώτο λασπερό αγώνα της χρονιάς. Καλύτεροι στην λάσπη αποδείχτηκαν οι ευρωπαίοι με τον Ken Roczen να κερδίζει έναν σημαντικό αγώνα για την έκβαση του πρωταθλήματος στην μεγάλη κατηγορία και ο Marvin Musquin να επικρατεί στα 250cc. Άνθρωπος του αγώνα ο Jeremy Martin που κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στα 250cc.

Κατηγορία 450cc
Παρά τις σημαντικές προσπάθειες από τους διοργανωτές να περιορίσουν την λάσπη από την βροχή που έπληξε την πίστα το Σάββατο το πρωί, ο αγώνας ήταν λασπερός και δύσκολος για τους αγωνιζόμενους. Η εκκίνηση θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο ειδικά για τους δύο διεκδικητές του πρωταθλήματος Ken Roczen και Ryan Dungey καθώς η λάσπη μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω σε έναν αγώνα. Και στα δύο σκέλη ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Roczen ήταν αυτός που βρέθηκε μπροστά μετά την πτώση της μπάρας. Στο πρώτο σκέλος ο Roczen γλίτωσε την πτώση οριακά σε ένα γλίστρημα στην πρώτη στροφή αλλά από εκεί και μετά οδήγησε άνετα στην κατάκτηση της πρώτης θέσης. Αντίθετα ο Dungey βγήκε εκτός πίστας στην πρώτη στροφή και μετά από σκληρό αγώνα κατάφερε να τερματίσει στην δεύτερη θέση μπροστά από τον Trey Canard που έχασε την δεύτερη θέση μετά από πτώση στον τρίτο γύρο.

O K.Roczen είναι αγκαλιά με τον πρώτο του τίτλο στα 450cc.

Στο δεύτερο σκέλος όμως ο Canard ήταν αυτός που έφυγε μπροστά από την αρχή και με τον Roczen πίσω του να μην ενδιαφέρεται να κερδίσει το σκέλος(κέρδιζε τον αγώνα και με την δεύτερη θέση) τα πράγματα δεν άλλαξαν για την πρώτη τριάδα με τον Ryan Sipes να οδηγεί και αυτός από την αρχή μέχρι το τέλος  στην τρίτη θέση. Νικητής του αγώνα αναδείχτηκε ο Roczen 1-2 που μάλιστα αύξησε την βαθμολογική διαφορά του στους 20 βαθμούς από τον Dungey και έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την κατάκτηση του τίτλου πηγαίνοντας στον τελευταίο αγώνα στην Utah το επόμενο Σαββατοκύριακο. Η πτώση του στο πρώτο σκέλος, στέρησε την πολυπόθητη πρώτη νίκη του Canard 3-1 στην μεγάλη κατηγορία όμως πήρε το δεύτερο σκέλος της καριέρας του και βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στην νίκη του αγώνα. Δύο καταστροφικές εκκινήσεις ήταν αρκετές για να περιορίσουν τον Dungey 1-9 στην τρίτη θέση. Επέστρεψε μπροστά στο πρώτο σκέλος όμως στο δεύτερο ήταν φανερά κουρασμένος για να επαναλάβει το ίδιο. Τώρα θέλει ένα θαύμα για να πάρει τον τίτλο στον επόμενο και τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος. Εντυπωσιακή εμφάνιση είχαμε στον αγώνα από τον Ryan Sipes  που  αγωνίζεται περιστασιακά στο πρωτάθλημα αντικαταστώντας τους τραυματίες οδηγούς της Rocstar Energy KTM. O Sipes με τερματισμούς 10-3 κατάφερε να βρεθεί μια ανάσα από το βάθρο του αγώνα. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Andrew Short 8-4 με τον Chad Reed να μπαίνει μετά από πολύ καιρό στην πρώτη εξάδα 7-6. Επίσης πολύ καλό αγώνα έκανε ο Eli Tomac ειδικά στο πρώτο σκέλος όταν από σχεδόν τελευταίος τερμάτισε τέταρτος έχοντας όμως και αυτός ατυχίες στο δεύτερο σκέλος.

Αποτελέσματα Indianapolis, 450cc
1. Ken Roczen, Germany, KTM (1-2)
2. Trey Canard, Shawnee, Okla., Honda (3-1)
3. Ryan Dungey, Belle Plaine, Minn., KTM (2-9)
4. Ryan Sipes, Flaherty, Ky., KTM (10-3)
5. Andrew Short, Colorado Springs, Colo., KTM (8-4)
6. Chad Reed, Australia, Kawasaki (7-6)
7. Eli Tomac, Cortez, Colo., Honda (4-10)
8. Josh Grant, Riverside, Calif., Yamaha (12-5)
9. Fredrik Noren, Sweden, Honda (9-8)
10. Matt Goerke, Sun City, Calif., KTM (6-11)

Κατηγορία 250cc
Στην Indiana η κατηγορία έβγαλε πρωταθλητή και δεν ήταν άλλος από τον Jeremy Martin. O αναβάτης της Yamaha έφερε ξανά στην μπλε εταιρία τον τίτλο μετά από πολλά χρόνια(από το 1992 με τον Jeff Emig) κάτι που δεν διαφαινόταν στην αρχή της χρονιάς και σχεδόν κανένας δεν θεωρούσε τον Martin φαβορί για τον τίτλο. Όμως ο αναβάτης από την Minnesota κατάφερε να κερδίσει 8 σκέλη και 4 αγώνες διατηρώντας την πρωτοπορία στην βαθμολογία από την αρχή μέχρι και το τέλος του πρωταθλήματος. Στον αγώνα τώρα ο Jessy Nelson  ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και με την βοήθεια της λάσπης κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Jeremy Martin μέχρι το τέλος του σκέλους.

“Από τότε που έχω έρθει στην Αμερική, αυτός ήταν ο πρώτο αγώνας με λάσπη που έχω τρέξει” ήταν οι δηλώσεις του Μ.Musquin μετά τον αγώνα.

Στο δεύτερο σκέλος ο Nelson προσπάθησε να κάνει το ίδιο όμως ο Joey Savatgy τον πέρασε στον τέταρτο γύρο μέχρι να επιτεθούν και στους δύο οι γάλλοι Musquin και Christophe Pourcel στα μισά του σκέλους. Πρώτος την καρό σημαία είδε ο Musquin που σε συνδυασμό με τον πολύ καλό πρώτο σκέλος, πήρε τον δεύτερο φετινό του αγώνα στην κατηγορία. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Savatgy(4-3) με τρίτο τον Nelson(1-8) που δεν άντεξε στον δυνατό ρυθμό του δεύτερου σκέλους. Άτυχος ο C.Pourcel(9-2) μετά από πτώση και πέρασμα από τα pits στο πρώτο σκέλος που τον περιόρισαν στην τέταρτη θέση.  Πτώσεις και λάθη και για τον Cooper Webb(6-5) δεν του επέτρεψαν κάτι καλύτερο από την πέμπτη θέση και δεν του έδωσαν τους βαθμούς να εκμεταλλευτεί την εγκατάλειψη του Blake Baggett για να ανέβει ξανά στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Συνεχίζοντας τις καλές εμφανίσεις του στους τελευταίους αγώνες ο Dean Wilson (8-6) συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα.

Αποτελέσματα Indianapolis, 250cc
1. Marvin Musquin, France, KTM (3-1)
2. Joey Savatgy, Thomasville, Ga., KTM (4-3)
3. Jessy Nelson, Paso Robles, Calif., Honda, (1-8)
4. Christophe Pourcel, France, Yamaha (9-2)
5. Cooper Webb, Morehead City, N.C., Yamaha, (6-5)
6. Dean Wilson, Scotland, Kawasaki (8-6)
7. Alex Martin, Millville, Minn., Yamaha (7-7)
8. Jeremy Martin, Millville, Minn., Yamaha (2-15)
9. Jason Anderson, Edgewood, N.M., KTM, (5-10)
10. Blake Baggett, Grand Terrace, Calif., Kawasaki (14-4)

Βαθμολογίες

450cc
1. Ken Roczen, Germany, KTM, 494
2. Ryan Dungey, Belle Plaine, Minn., KTM, 474
3. Trey Canard, Shawnee, Okla., Honda, 418
4. Brett Metcalfe, Australia, Kawasaki, 304
5. Eli Tomac, Cortez, Colo., Honda, 281
6. Andrew Short, Colorado Springs, Colo., KTM, 278
7. Weston Peick, Wildomar, Calif., Suzuki, 268
8. Josh Grant, Riverside, Calif., Yamaha, 243
9. James Stewart, Haines City, Fla., Suzuki, 226
10. Chad Reed, Australia, Kawasaki, 185

Ο πρωταθλητής ΑΜΑ Motocross 250cc 2014 J.Martin.

250cc
1. Jeremy Martin, Millville, Minn., Yamaha, 450
2. Blake Baggett, Grand Terrace, Calif., Kawasaki, 381
3. Cooper Webb, Morehead City, N.C., Yamaha, 379
4. Marvin Musquin, France, KTM, 374
5. Christophe Pourcel, France, Yamaha, 355
6. Justin Bogle, Cushing, Okla., Honda, 331
7. Jason Anderson, Edgewood, N.M., KTM, 270
8. Cole Seely, Newbury Park, Calif., Honda, 244
9. Jessy Nelson, Paso Robles, Calif., Honda, 238
10. Dean Wilson, Scotland, Kawasaki, 204

Επόμενος αγώνας 23/8/14 Tooele UT.

Ακολουθεί video με τα στιγμιότυπα του αγώνα.

 

4021 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ 14Ο ΓΥΡΟ ΤΟΥ NASHVILLE

Ο 14ος γύρος του AMA Supercross 2024 αποτέλεσε αρνητικό σταθμό για την συνέχεια του πρωταθλήματος...