Αλλάζει ο χώρος του Σχινιά

2014 sxinias 1Ένας από τους παλαιότερους motocross προορισμούς της Αττικής φαίνεται να παίρνει μια οριστική κατάσταση με αναδάσωση σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που μας έστειλε ο ΦΟΔΕΠΑΣΜ. Δυστυχώς στοχοποιείται το motocross ενώ στην περιοχή υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες, επαγγελματικές, που δεν αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα (ΦΟΔΕΠΑΣΜ) σχετικά με το Δελτίο Τύπου μας ενημέρωσαν ότι στον χώρο απαγορεύεται κάθε είδους δραστηριότητα συμπεραλαμβανομένου και του motocross. Εμείς τους ενημερώσαμε ότι ενοχληθήκαμε για την αναφορά τους “Ο συγκεκριμένος χώρος αυθαίρετα είχε μετατραπεί σε πίστα Moto cross” καθώς θα ήταν πιο ορθό να ανέφερε ότι ο χώρος χρησιμοποιείτε από αθλητές του motocross αφού για να μετατραπεί ένας χώρος σε πίστα απαιτούνται μηχανήματα και δεν αρκεί απλά η διέλευση της motocross μοτοσυκλέτας.και επίσης, δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση. Δυστυχώς με αυτές τις αναφορές δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις κάτι που από ότι φαίνεται καταφέραμε να εξηγήσουμε στους υπεύθυνους. Όπως και να έχει, εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν μπορεί να χρησιμοποιείτε από κανέναν καθώς είναι Εθνικό Πάρκο αλλά δεν βλέπουμε τον ίδιο ζήλο δίωξης για εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα σε αυτόν τον χώρο ακόμα και στην παραλία του Πάρκου. Θα παρακολουθούμε το θέμα ελπίζοντας ότι ο ρόλος του ΦΟΔΕΠΑΣΜ έχει περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
« Αποκατάσταση φυσικού ανάγλυφου εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα »
Στις 26-6-2014 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης φυσικού ανάγλυφου σε χώρο ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, εντός των ζωνών Α1 και Β1 (συνημμένη φωτογραφία 1). Ο συγκεκριμένος χώρος αυθαίρετα είχε μετατραπεί σε πίστα Moto cross (συνημμένες φωτογραφίες 2,3).

Ο χώρος ιδιοκτησιακά ανήκει στο μουσείο Μπενάκη το οποίο και ευχαριστούμε για την έγκριση του στην πραγματοποίηση των εργασιών.  Οι παραπάνω ενέργειες δεν θα ήταν εφικτές χωρίς την εθελοντική συνδρομή του κ. Στέφανου Τσολακίδη και της εταιρείας του ΚΛΕΟΣ Α.Ε τον οποίο και ευχαριστούμε για τη συνολικότερη στήριξη του σε ενέργειες προστασίας και ανάδειξης του Εθνικού Πάρκου. Ο συγκεκριμένος χώρος σύντομα θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση πειραματικής επιφάνειας δενδρυλλίων κουκουναριάς με διάφορες μεθόδους σποράς. Τα δενδρύλλια αυτά προέρχονται από σπόρους κουκουναριάς του πευκοδάσους του Σχινιά των οποίων την φροντίδα για τα δύο πρώτα χρόνια ανάπτυξης τους έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του Ε.Λ.Γ.Ο σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ
Δρ. Χάρης Δ. Καμπεζίδης
Διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ

2014 sxinias 2

2014 sxinias 3

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα (ΦΟΔΕΠΑΣΜ)
Management Board of Schinias-Marathon National Park (MBSMNP)

4015 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ MICHELIN POWER SLICK MOTOGP™ ΚΑΙ MOTO-E™:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Σταθερές επιδόσεις σε μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Τα ελαστικά MICHELIN Power Slick MotoGP...