Συνέντευξη Steven Frossard

Στο φετινό Motocross των Εθνών στην Λετονία είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Steven Frossard μια ημέρα πριν από την κατάκτηση της Γαλλικής ομάδας του 68ου MXDN. Αρκετά συγκεντρωμένος και χαλαρός μας είπε κάποια πράγματα για την έως τώρα πορεία του και μας αποκάλυψε τότε την μεταγραφή του στην Wilvo KTM που ανακοινώθηκε μόλις σήμερα. 

Ξεκινώντας θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για τον εαυτό σου και πως ξεκίνησες το motocross.
Είμαι 27χρονών και κατοικώ στην Marsiglia της Toulon στην Γαλλία. Περνάω τον περισσότερο καιρό κοντά στο σπίτι μου στην Γαλλία εκτός από το διάστημα των αγώνων και της περιόδου προπόνηση με την ομάδα όπου κάνουμε δοκιμές στην μοτοσυκλέτα. Ξεκίνησα να οδηγώ μοτοσυκλέτες όταν ήμουν 8 ετών με μοτοσυκλέτα 80cc μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό. Περνούσαμε τον περισσότερο χρόνο κάνοντας enduro και motocross χώρις όμως να συμμετέχουμε σε κάποιους αγώνες. Κάποια στιγμή αποφάσισα να δοκιμάσω αγώνες motocross και στον πρώτο μου αγώνα τα πήγα πάρα πολύ καλά. Έτσι επέλεξα να το συνεχίσω και ανέβαινα σταδιακά από αγώνα σε αγώνα. Κέρδισα μερικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα στην Γαλλία και μόλις τελείωσα το σχολεία στα 18 μου, αφοσιώθηκα αποκλειστικά στους αγώνες motocross.

Περνώντας στο σήμερα, πως ήταν η φετινή σου χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP;
Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την φετινή μου χρονιά. Ο αρχικός στόχος ήταν να τερματίσω στην πρώτη πεντάδα χωρίς να έχω προβλήματα και τραυματισμούς. Το κατάφερα και μάλιστα βρίσκομαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας την Γαλλική ομάδα στο Motocross των Εθνών. Όμως η ταχύτητα μου μέσα στην χρονιά ήταν για να βρίσκομαι στην πρώτη τριάδα κάτι που θα ήθελα αλλά όπως θα ξέρεις τα τελευταία δύο χρόνια είχα ταλαιπωρηθεί με τραυματισμούς στο γόνατο μου και δεν ήθελα φέτος να κάνω κάποιο λάθος ρισκάροντας για κάτι παραπάνω. Ολοκλήρωσα την χρονιά χωρίς προβλήματα, πέτυχα τον αρχικό μου στόχο και τελικά δεν είμαι και τόσο απογοητευμένος.

IMG_3954

Πιστεύεις ότι την επόμενη σεζόν μπορείς να ρισκάρεις λίγο παραπάνω;
Ναι πιστεύω ότι την επόμενη σεζόν θα πρέπει να πιέσω τα πράγματα λίγο παραπάνω. Φέτος είχα συνέχεια στο μυαλό μου τον τραυματισμό και δεν έφτασα ποτέ στα όρια μου. Πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά θα μπορέσω να δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου.

Θεωρείς ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι αρκετά μεγάλο σε διάρκεια με πολλούς αγώνες και είναι πιο εύκολο να τραυματιστεί κάποιος οδηγός;
Ναι η περίοδος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος είναι πολύ μεγάλη και απαιτητική. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις την φυσική σου κατάσταση ταξιδεύοντας συνέχεια σε πολλούς και διαφορετικούς προορισμούς. Επίσης οι πίστες αλλάζουν αγώνα με τον αγώνα και είναι δύσκολο να προετοιμάσεις την μοτοσυκλέτα σου. Όλο αυτό επηρεάζει τον τρόπο που οδηγείς και είναι εύκολο να τραυματιστείς.

IMG_4109

Ας περάσουμε στο Motocross των Εθνών. Νωρίτερα μέσα στην χρονιά είχαμε μια συνέντευξη με τον Gautier Paulin όπου δεν ήθελε να σχολιάσει το γεγονός ότι η γαλλική ομάδα είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του αγώνα, γιατί όπως είπε, αυτό λένε κάθε χρόνο και τελικά δεν γίνεται ποτέ. Εσύ τι πιστεύεις;
Στην Γαλλία όπως και την Αμερική έχουμε πολλούς καλούς αναβάτες και θα μπορούσαμε να έχουμε κατεβάσει δύο ισάξιες ομάδες μόνο με Γάλλους οδηγούς. Σκέψου ότι είναι εκτός ομάδας οδηγοί όπως ο Marvin Musquin και ο Christophe Pourcel. Όμως η φετινή μας ομάδα είναι πολύ γρήγορη με τον Paulin φυσικά αλλά και τον Dylan Ferrandis που είναι αρκετά γρήγορος πάνω σε 250cc και με εμένα που πιστεύω ότι βρίσκομαι σε καλή κατάσταση. Έχουμε καλή ομάδα και στόχος μας είναι να βρεθούμε στο βάθρο αλλά σίγουρα θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τον αγώνα όπως κάνουμε κάθε χρόνο.

Έχετε βρεθεί αρκετές φορές πολύ κοντά να κερδίσετε τον αγώνα αλλά πάντα κάτι γίνεται και δεν τα καταφέρνετε. Πιστεύεις ότι ήσασταν άτυχοι τα προηγούμενα χρόνια και τι σκοπεύεται να αλλάξετε φέτος για να κερδίσετε;
Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν είναι εύκολο να κερδίσεις αυτόν τον αγώνα.  Ακόμα κι αν εγώ δώσω τον καλύτερο μου εαυτό ή βρεθώ σε εξαιρετική μέρα δεν είναι αρκετό γιατί θα πρέπει να ακολουθήσει και η ομάδα μου με καλά αποτελέσματα. Πρέπει να βρεθούν και οι τρεις οδηγοί σε καλή μέρα κάτι που είναι δύσκολο. Τώρα το κλίμα στην ομάδα είναι καλό παρά τις κριτικές που έχουν ασκηθεί το τελευταίο διάστημα από τον γαλλικό Τύπο για την επιλογή των οδηγών. Και οι τρεις οδηγοί είμαστε σε καλή κατάσταση και πιστεύω ότι αυτό είναι αρκετό για να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό στον αγώνα.

Ποια είναι τα πλάνα σου για την επόμενη χρονιά;
Αυτή την στιγμή τίποτα δεν είναι σίγουρο. Γίνονται πολλές συζητήσεις και ανακατατάξεις στην Kawasaki με το συμβόλαιο μου να τελειώνει αυτή την σεζόν. Έχω επαφές και με άλλες ομάδες και αν δεν συνεχίσω με την Kawasaki υπάρχει πιθανότητα να βρεθώ με ΚΤΜ την επόμενη χρονιά.

Βιογραφικό
Ημ/νια Γεννήσεως: 14/07/1987
Τόπος Γεννήσεως: Miribel Γαλλία
Τόπος Κατοικίας: Marsiglia-Toulon
Εθνικότητα: Γαλλική
Ιστοσελίδα: www.steven-frossard.com
Πρώτος αγώνας GP: 2004 Γαλλία St.Jean d’Angely ΜΧ2
Πρώτη νίκη σε GP: 2010 Σουηδία Uddeballa MX2
Τελευταία νίκη σε GP: 2011 Σουηδία Uddeballa MX1

IMG_4044

Palmares Steven Frossard 

  • 2002: 8° Γαλλικό Πρωτάθλημα ΜΧ 80cc (Kawasaki)
  • 2002: 11°Γαλλικό Πρωτάθλημα ΜΧi 85cc (Kawasaki)
  • 2003: 15° Γαλλικό Πρωτάθλημα ΜΧ junior MX2 (Kawasaki)
  • 2004: 2° Γαλλικό Πρωτάθλημα ΜΧ  junior MX2 (Husqvarna)
  • 2004: 8° Γαλλικό Πρωτάθλημα ΜΧ élite MX2 (Husqvarna)
  • 2004: 17° Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΜΧ 125cc (Husqvarna)
  • 2005: 1° Γαλλικό Πρωτάθλημα ΜΧ junior MX2 (KTM)
  • 2005: 13° Γαλλικό Πρωτάθλημα ΜΧ élite MX2 (KTM)
  • 2006: 2° Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΜΧMX2 (KTM)
  • 2006: 10° Γαλλικό Πρωτάθλημα ΜΧ élite MX2 (KTM)
  • 2007: 6° Γαλλικό Πρωτάθλημα ΜΧ élite MX2 (KTM)
  • 2007: 26° Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MX2 (KTM)
  • 2008: 1° Γαλλικό Πρωτάθλημα ΜΧ élite MX2 (Kawasaki)
  • 2008: 10° Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MX2 (Kawasaki)
  • 2009: 2° Motocross των Εθνών Γαλλία (Kawasaki)
  • 2009: 3° Γαλλικό Πρωτάθλημα élite MX2 (Kawasaki)
  • 2009: 6° Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MX2 (Kawasaki)
  • 2010: 3° Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MX2 (Kawasaki)
  • 2011:  2   Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP (Yamaha)
  • 2012: 21 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP (Yamaha)
  • 2013: 19 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP (Yamaha)
  • 2014: 5   Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP (Kawasaki)
  • 2014: 1° Motocross των Εθνών Γαλλία (Kawazaki)

IMG_4352

4027 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
AMOTOE – ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ 2024

Αναρτήθηκε η λίστα των υποψηφίων για τις προσεχής αρχαιρεσίες της ΑΜΟΤΟΕ, την οποία μπορείτε να...