Συνέντευξη Kiara Fontanesi

Συνέντευξη Παναγιώτη ΚουζήΠρόσφατα καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με την τρεις φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γυναικών Kiara Fontanesi η οποία δέχτηκε να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις μας σχετικά με την έως τώρα πορεία της.  

Θα θέλαμε να μας πεις πως ξεκίνησες το motocross, ένα άθλημα που θεωρείτε κυρίως αντρικό;
Μεγάλωσα από μικρή ηλικία μέσα σε πίστα motocross και δεν μπορώ να καταλάβω πόσο πολύ θεωρείτε το motocross αντρικό άθλημα. Για εμένα είναι φυσιολογικό, είναι το άθλημα μου, η δουλειά μου και ο τρόπος ζωής μου.

Πέρσι κατέκτησες τον τρίτο σου παγκόσμιο τίτλο. Τι σημαίνει αυτός ο τίτλος για εσένα;
Έχει ξεχωριστή σημασία για εμένα αυτός ο τίτλος για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί είναι ο τρίτος συνεχόμενος, δεύτερον γιατί κρίθηκε στους τελευταίους αγώνες και τέλος γιατί τον κέρδισα όταν ο περισσότερος κόσμος δεν πίστευε ότι θα τα κατάφερνα. Επίσης κέρδισα αυτόν τον τίτλο γιατί ήξερα ότι κάποιος από ψηλά με πρόσεχε.

Το 2013 προς το τέλος της σεζόν, τραυματίστηκες σοβαρά στον αστράγαλο αλλά αυτό δεν σε εμπόδισε να πάρεις τον τίτλο. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό το επίτευγμα;
Ήταν μια δύσκολη στιγμή. Την Τετάρτη πριν από τον αγώνα στην προπόνηση δεν μπορούσα να αλλάξω ταχύτητες στην μοτοσυκλέτα και περπατούσα με πατερίτσες. Είχα αρκετούς βαθμούς πρωτοπορίας στο πρωτάθλημα και αυτό διευκόλυνε κάπως τα πράγματα. Ήθελα μόνο μια νίκη στους τελευταίους αγώνες για να πάρω τον τίτλο. Παιζόταν το πρωτάθλημα και δεν μπορούσα απλά να πάω σπίτι μου, έπρεπε να το παλέψω.  Με την ομάδα μου κάναμε ότι μπορούσαμε για να ξεκινήσω τον αγώνα. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πως κατάφερα και τερμάτισα δεύτερη σε εκείνο τον αγώνα.

KiaraFontanesi_Sardegna_ 7

Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος σου αντίπαλος μέχρι τώρα;
Είναι δύσκολο να πω, όταν πέφτει η μπάρα δεν έχεις έναν αντίπαλο αλλά 39 που όλοι μπορεί με τον τρόπο τους να σου κάνουν δύσκολη την μέρα. Ωστόσο δεν υπάρχει ένας αντίπαλος που φοβάμαι και δεν έχω μπει σε κανέναν αγώνα με άγχος η πίεση, οπότε είναι ανάλογα πως θα εξελιχθεί ο αγώνας. Αν όμως έπρεπε να διαλέξω μια αθλήτρια αυτή θα ήταν η Steffi Laier, γιατί  από την πρώτη μου χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών, πάντα ήταν το φαβορί, ήταν η πιο σταθερή, αυτή που κέρδισε περισσότερο από κάθε άλλη και είναι αυτή από την οποία έμαθα τα περισσότερα και για αυτό την ευχαριστώ.

Ποιο είναι κατά την γνώμη σου αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό, τι είναι αυτό που σε κάνει να κερδίζεις;
Όπως έχω πει και παλαιότερα πιστεύω ότι ξέρω να ελέγχω τον εαυτό μου πολύ καλά πριν από τον αγώνα. Μόλις βάλω το κράνος μου και με δεις να χαμογελώ, σημαίνει ότι όλα είναι υπό έλεγχο, το μυαλό μου είναι η δύναμη μου.

Πιστεύεις ότι το γυναικείο motocross μεγαλώνει ή έχει παραμείνει στάσιμο τα τελευταία χρόνια;
Πιστεύω ότι συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι συμμετοχές είναι περισσότερες τα τελευταία χρόνια και από περισσότερα μέρη του κόσμου ενώ παράλληλα το επίπεδο ανεβαίνει χρόνο με τον χρόνο κάτι που φαίνεται από την ταχύτητα και τους χρόνους που γυρίζουμε σε σχέση με τις κατηγορίες ανδρών. Το γυναικείο motocross πιστεύω ότι μεγαλώνει σε όλους τους τομείς.

KiaraFontanesi_Sardegna_ 32

Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή σου πέρσι;
Η καλύτερη μου στιγμή ήταν πέρσι στο πρώτο σκέλος του τελευταίου αγώνα του πρωταθλήματος στο Loket, όπου κατέκτησα το πρωτάθλημα και την νίκη στο GP. Η χειρότερη στιγμή κράτησε αρκετά, από τον πρώτο αγώνα στο Κατάρ όπου είχα μια πτώση, έκανε ένα διάλειμμα στον δεύτερο αγώνα στην Ιταλία και συνεχίστηκε μέχρι και τον προτελευταίο αγώνα στην Γερμανία. Ας πούμε ότι πέρσι η πραγματική Kiara ήταν παρούσα μόνο στο Loket(γέλια).

Ποιος ή ποια είναι το ίνδαλμα σου στο motocross και ποιον υποστηρίζεις φέτος στα πρωταθλήματα αδρών; 
Ας πούμε ότι δεν είχα ποτέ ινδάλματα αλλά ο Valentino Rossi παραμένει ένα μυθικό πρόσωπο για εμένα. Από το ΜΧ υπάρχουν πολλοί οδηγοί που με εμπνέουν και όλοι τους είναι πολύ γρήγοροι. Σαν οδηγικό στυλ μου αρέσει ο Gautier Paulin και ο Tommy Searle.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;
Την φετινή χρονιά σίγουρα ο πρωταρχικός  μου στόχος είναι η υπεράσπιση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Γυναικών. Όταν πάρεις τον πρώτο σου τίτλο απλά δεν μπορείς να αφήσεις να σου πάρουν τον επόμενο και αυτό συνεχίζεται και την φετινή χρονιά.

Το 2011 είχες έρθει στην Ελλάδα για το GP που είχε πραγματοποιηθεί μαζί με την ΜΧ3. Πως σου είχε φανεί η χώρα μας και τι έχεις να πεις στους φίλους του motocross στην Ελλάδα;
Ναι θυμάμαι τον αγώνα τότε, μου άρεσε τόσο το μέρος όσο και η πίστα. Επίσης έχουμε έρθει για διακοπές με την οικογένεια μου πολλές φορές όταν ήμουν μικρή. Για τους φίλους του αθλήματος θα ήθελα να τους πω να χειροκροτούν και εμένα και να τους δώσω μια μεγάλη αγκαλιά!

KiaraFontanesi_Sardegna_ 25

 

Αγωνιστική πορεία Palmares

  • 2000: 1η Κύπελλο Lemm
  • 2002: 1η Τοπικό Πρωτάθλημα FMI Νέων
  • 2003: 1η Τοπικό Πρωτάθλημα FMI ερασιτεχνών
  • 2004: 1η Τοπικό Πρωτάθλημα FMI ερασιτεχνών
  • 2005: 1η Τοπικό Πρωτάθλημα FMI ερασιτεχνών
  • 2006: 3η Κύπελλο Ιταλίας Γυναικών (με 85cc)
  • 2007: 1η Κύπελλο Ερασιτεχνών Η.Π.Α. “Loretta Lynns”
  • 2008: 1η Πρωτάθλημα Γυναικών Ιταλίας
  • 2009: 9η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΧ Γυναικών(1 νίκη σε σκέλος)
  • 2010: 4η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΧ Γυναικών(2 νίκες σε σκέλος) – 1η Πρωτάθλημα Γυναικών Ιταλίας
  • 2011: 4η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΧ Γυναικών(6 νίκες σε σκέλος, 2 νίκες σε GP) – 1η Πρωτάθλημα Γυναικών Ιταλίας
  • 2012: 1η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΧ Γυναικών
  • 2013: 1η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΧ Γυναικών- 3η X Games Los Angeles – 1η Supercross Queen of Geneve
  • 2014: 1η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΧ Γυναικών

 

4029 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ ΤΟΥ 15ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ PHILADELPHIA

Το AMA Supercross 2024 έφτασε στον 15ο του γύρο και την Philadelphia, όπου η σχεδίαση...