Συνέντευξη Παναγιώτη Κουζή

Μετά από 13 τίτλους και μάλιστα εννέα συνεχόμενους, ίσως να μην υπάρχει ερώτηση μας που να μην την έχει απαντήσει ο Παναγιώτης Κουζής. Η κατάκτηση του φετινού τίτλου της ΜΧ1 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross αλλά και η συμμετοχή του στο MXDN και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Σουηδία ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την συνέντευξη που ακολουθεί. 

Την φετινή σεζόν κατέκτησες ακόμα έναν τίτλο. Μετά από δεκατρείς τίτλους τι σημαίνει αυτός ο τίτλος για εσένα;
Καταρχήν είναι ακόμα μια δικαίωση για την ομάδα μου. Η καλή δουλειά που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα και είναι σημαντικό ότι καταφέρνουμε να βελτιωνόμαστε κάθε χρόνο. Ο φετινός τίτλος δεν ήρθε εύκολα, είναι ακόμα μια επιτυχία με έναν πολύ δυνατό αντίπαλο τον Δημήτρη Κοντολέτα.

Το φετινό πρωτάθλημα πως κύλησε για εσένα;
Φέτος είχαμε μια ωραία διοργάνωση του πρωταθλήματος με μια καινούργια και όμορφη πίστα στον Πύργο. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε καλά με συμμετοχές και θεατές να στηρίζουν τους αγώνες αλλά τελειώσαμε άσχημα με ένα πρόχειρο αγώνα στην Καρδίτσα. Προσωπικά κατάφερα να ελέγχω το πρωτάθλημα από την αρχή, είχα κάποιες ατυχίες αλλά και έναν δυνατό Δημήτρη Κοντολέτα  που έκαναν τα πράγματα πιο δύσκολα.

Μπορεί να πέρασε τον καλύτερο όλων των εποχών του ελληνικού motocross Λευτέρη Καρέτσό, όμως ακόμα δεν κοιτάει πίσω.

 

Ο Δ.Κοντολέτας κατάφερε στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία να σου στερήσει τρεις νίκες. Περίμενες ότι θα ήταν τόσο δυνατός φέτος;
O Δημήτρης είναι φίλος μου και κάπου υπήρχε και χαρά για τις καλές εμφανίσεις του. Βέβαια με πείραξε που έχασα αυτές τις νίκες αλλά δεν μπορεί πάντα να κερδίζει μόνο ένας. Έτσι πρέπει να είναι αν θέλουμε το άθλημα να πηγαίνει μπροστά και να ανεβαίνει το επίπεδο.

Μια από αυτές τις νίκες του Κοντολέτα ήρθε στην Μεγαλόπολη όπου είχες μια άσχημη πτώση τραυματίζοντας σοβαρά την μοτοσυκλέτα σου. Παρόλα αυτά συνέχισες με κίνδυνο να τα χάσεις όλα πάνω σε μια επικίνδυνη μοτοσυκλέτα. Άξιζε το ρίσκο;
Στην Μεγαλόπολη συννέβει κάτι που δεν το έχουμε δει σχεδόν ποτέ εκεί. Στην πίστα είχε γίνει εξαιρετική δουλειά και για πρώτη φορά υπήρχε πρόσφυση. Μετά από ένα χάσιμο, άνοιξα περισσότερο από ότι έπρεπε το γκάζι και απλά η μοτοσυκλέτα βρήκε καλή πρόσφυση και εξαφανίστηκε από τα πόδια μου. Δεν περίμενα τέτοια πρόσφυση σε αυτήν την πίστα. Ευτυχώς δεν χτύπησα και όταν πήγα στην μοτοσυκλέτα μου είδα ότι δουλεύει και ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον αγώνα. Δεν ένοιωσα ότι ρισκάρω, έλεγχα την κατάσταση, απλά ήθελα να μαζέψω βαθμούς γιατί εκεί ήξερα ότι θα μπορούσε να χαθεί το πρωτάθλημα.

Με λαβωμένη μοτοσυκλέτα μετά από άσχημη πτώση, ο Π.Κουζής τερματίζει στην τρίτη θέση στην Μεγαλόπολη σώζοντας την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Σε πανελλήνιους motocross τίτλους ξεπέρασες φέτος τον μεγάλο Λευτέρη Καρέτσο. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσένα;
Δεν ξέρω τι πρέπει να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Ο Καρέτσος ήταν ένας σημαντικός αναβάτης του ελληνικού motocross με μια εντυπωσιακή πορεία. Εγώ, ακόμα δεν κοιτάω πίσω, δεν πιστεύω ότι έχω καταφέρει αυτά που μπορώ. Κοιτάω μπροστά και προσπαθώ να βάζω τον εαυτό μου σε μεγαλύτερες δοκιμασίες, προσπαθώντας να κερδίζω όσο περισσότερους τίτλους μπορώ. Μακάρι την νέα σεζόν να έχουμε ακόμα περισσότερους δυνατούς οδηγούς με ακόμα υψηλότερο επίπεδο συναγωνισμού και γιατί όχι να βρεθεί ένας νέος οδηγός που θα με ξεπεράσει πηγαίνοντας το άθλημα πιο μπροστά.

Είσαι από τους πρωταθλητές που θέλει να κερδίζει ή δεν του αρέσει να χάνει;
Σίγουρα δεν μου αρέσει να χάνω, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικό για εμένα. Είμαι από τους οδηγούς που επιδιώκουν την εξέλιξη. Δεν μου αρέσει να μένω στάσιμος και προσπαθώ συνεχώς να εξελίσσομαι και να δοκιμάζω πράγματα βλέποντας και συγκρίνοντας τον εαυτό μου με τους κορυφαίους του αθλήματος. Αυτό το κάνω περισσότερο για προσωπικούς λόγους και όχι τόσο για να κερδίζω.

MXGP_12_S_2014_MXGP_0868

Στον αέρα με τον C.Dessale στο GP της Σουηδίας.

 

Φέτος είχες την ευκαιρία να δεις τους κορυφαίους του αθλήματος συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP στην Σουηδία αλλά και στο Motocross των Εθνών στην Λετονία. Πως ήταν σαν εμπειρία και που βρίσκεσαι σε σχέση με τον ανταγωνισμό εκεί;
Στην Σουηδία η πίστα ήταν κοντά στα ελληνικά δεδομένα και είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση μου. Φυσικά βρέθηκα στις πίσω θέσεις αλλά όταν πήγαμε με την εθνική ομάδα στην Λετονία κατάλαβα πόσο πιο δύσκολα μπορούν να γίνουν τα πράγματα και πόσο εύκολα μεγαλώνουν οι διαφορές. Η πίστα στην Λετονία είχε άμμο και ώρα με την ώρα γινόταν ακόμα πιο δύσκολη κάτι που στην Ελλάδα δεν το έχουμε συνηθίσει. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους μου τους Σουηδούς από το bigballsmx.com που έκαναν εφικτή την συμμετοχή μου στο GP της Σουηδίας αλλά και την ομοσπονδία ΑΜΟΤΟΕ για την δύσκολη αποστολή του Motocross των Εθνών στην μακρινή Λετονία. Είδα πράγματα, εξελίχτηκα σαν οδηγός και πέτυχα τον σκοπό μου. Τώρα σαν εμπειρία τι να πω, απλά βρέθηκα στις καλύτερες διοργανώσεις του αθλήματος στον κόσμο, αυτό τα λέει όλα.

Θα ξαναπροσπαθούσες να τρέξεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα;
Φυσικά, όποτε μου δοθεί η ευκαιρία εννοείτε ότι θα το ξανακάνω. Προσπαθώ φέτος να οργανώσω κάποιους αγώνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Τα έξοδα είναι μεγάλα και θέλει τρομερή οργάνωση. Τουλάχιστον από την περσινή εμπειρία ξέρω τι πρέπει να κάνω για να σταθώ αξιοπρεπώς σε μια τέτοια διοργάνωση. Χρειάζεται όμως βοήθεια από όλους, από την ομοσπονδία, τους χορηγούς και γενικότερα από όλο τον χώρο της χωμάτινης μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα. Θα δούμε, μέχρι στιγμής πάει καλά αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε.

IMG_3166

Με την εθνική ομάδα στο Motocross των Εθνών.

 

Το φετινό πρωτάθλημα παρουσιάζει νέο ενδιαφέρον κυρίως με το γεγονός ότι θα ολοκληρωθεί σε 18 εβδομάδες. Υπάρχει μια αναταραχή στο ελληνικό motocross με αυτή την απόφαση, εσύ πως την κρίνεις;
Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι όταν σαν ΑΣΟΑΜ προσπαθήσαμε να συμμετέχουμε σε αυτές τις αποφάσεις, οι αγωνιζόμενοι δεν μείναμε ενωμένοι. Τώρα απλά δεν με απασχολεί, ας κάνει η ομοσπονδία αυτό που θεωρεί σωστό, εγώ ακολουθώ.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για την νέα σεζόν;
Την νέα χρονιά θα υπερασπιστώ τον τίτλο μου στην κατηγορία ΜΧ1 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross και προσπαθώ να οργανώσω την κατάσταση για να τρέξω πέντε αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP το καλοκαίρι.
.

Ευχαριστήριο Παναγιώτη Κουζή

IMG_4943

 

 

 

 

 

4025 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
BIKEN…TO NEO E-BIKE ΤΗΣ SHERCO!

Το BIKEN της Sherco, είναι ένα ευέλικτο ηλεκτρικό ποδήλατο για διασκέδαση σε όλα τα εδάφη.Κατακτήστε...