1ος Αγώνας Παν. Πρωτ. ΜΧ 2015, Χαλκίδα – Απαιτητικός αγώνας

Δυνατά ξεκίνησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross στην πίστα της Χαλκίδας, με τους πολλούς συμμετέχοντες να αψηφούν τις κακές καιρικές προβλέψεις και την λάσπη που είχε σαν αποτέλεσμα δύσκολους αγώνες. Σε ρυθμούς παγκοσμίου ο Παναγιώτης Κουζής πήρε μια επιβλητική νίκη στην ΜΧ1 ενώ ο Παναγιώτης Παπίλας έφερε και αυτός νίκη στην Honda κερδίζοντας στην ΜΧ2 μέσα στην πόλη του. Ο Σταμάτης Λυρίου κέρδισε την ΟΡΕΝ, ο Άγγελος Βογιατζής την ΜΧ85 και ο Αντώνης Σάγμαλης στην ΜΧ65.

Για ακόμα μια χρονιά ο πρώτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα. Μεγάλο το ενδιαφέρον για αυτόν τον πρώτο αγώνα καθώς φέτος το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί μέσα σε 18 εβδομάδες αλλά και γιατί ο αγώνας είναι ο κοντινότερος στην Αθήνα του προγράμματος. Εκτός από τις συμμετοχές που άγγιξαν τις 130, νούμερο εντυπωσιακό για έναν αγώνα που οι προβλέψεις έδιναν ότι θα είναι βρόχινος και σίγουρα λασπερός, στον αγώνα βρέθηκαν και αρκετοί θεατές που κυρίως αψήφησαν το τσουχτερό κρύο αφού τελικά στους αγώνες της Κυριακής δεν έβρεξε. Την έντονη λάσπη που είχε δημιουργηθεί στην πίστα από τις βροχές των προηγούμενων ημερών διαχειρίστηκε άψογα το σωματείο της ΑΜΛΕΧ που για ακόμα μια χρονιά πραγματοποίησε έναν πολύ καλό αγώνα με τις πρόσφατες εγκαταστάσεις(πλυντήρια) να δουλεύουν υπερωρίες αλλά χρειάζονται κι άλλες κυρίως στην φιλοξενία των θεατών.

kouzen attack

Ο Π.Κουζής δεν επιτέθηκε μόνο στον ανταγωνισμό στην Χαλκίδα αλλά και στην δύσκολη πίστα.

Κατηγορία ΜΧ1
Όπως μας είχε αποκαλύψει στην συνέντευξη που μας είχε δώσει ο πρωταθλητής της κατηγορίας Παναγιώτης Κουζής, την φετινή χρονιά μεγάλος του στόχος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross και από τον πρώτο φετινό αγώνα έδειξε τους φετινούς του σκοπούς. Στο πρώτο σκέλος ο πρώην πρωταθλητής της ΜΧ2 Ανάργυρος Τσαρνάς που επέστρεψε στην ενεργό δράση μετά από τρία χρόνια, πήρε την εκκίνηση αλλά σύντομα τον πέρασαν οι Κουζής και Δημήτρης Κοντολέτας. Οι δύο οδηγοί συνέχισαν τις μάχες τους από τους τελευταίους αγώνες της προηγούμενης σεζόν και προσέφεραν έντονο θέαμα και δυνατές συγκινήσεις. Ο Κοντολέτας κατάφερε σε ντουμπλαρίσματα, που ήταν πολλά στην δύσκολη πίστα, να περάσει τον Κουζή και το ίδιο έκανε και ο Κουζής λίγο αργότερα. Όμως, στην προσπέραση και στην κόντρα ποιος θα φτάσει πρώτος στο “στριφτό” άλμα της πίστας οι δύο οδηγοί λόγω των πολλών σαμαριών έχασαν προς στιγμή τον έλεγχο των μοτοσυκλετών τους, ακούμπησαν με αποτέλεσμα να έχει μια πτώση ο Κοντολέτας. Ο Κουζής από εκεί και μετά οδήγησε άνετα στην πρώτη θέση ενώ ο Κοντολέτας επηρεασμένος από την πτώση, παρά την μεγάλη διαφορά που είχε από τον τρίτο Τσαρνά έχασε την δεύτερη θέση στους τελευταίους γύρους. Στο δεύτερο σκέλος και πάλι ο Τσαρνάς ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση αλλά και πάλι οι Κουζής και Κοντολέτας πέρασαν μπροστά. Αυτή την φορά ο Κουζής  έπιασε έναν δαιμονισμένο ρυθμό που κανένας δεν κατάφερε να ακολουθήσει και όπως δήλωσε, έβλεπε πίστα επιπέδου(δυσκολίας) παγκοσμίου μπροστά του.

mx1 vathro

Ο ρυθμός ήταν τόσο δυνατός που ο Κουζής κατάφερε να ρίξει γύρο μέχρι και την τέταρτη θέση κερδίζοντας φυσικά την πρώτη θέση σε σκέλος και αγώνα. Δεύτερος στο σκέλος αλλά και στο σύνολο τερμάτισε ο Κοντολέτας(3-2) που ταλαιπωρήθηκε από κακή ρύθμιση στην μοτοσυκλέτα του, με τρίτο τον Τσαρνά(2-3) που εντυπωσίασε τόσο με την τρίτη θέση του συνόλου μετά από μεγάλη αποχή από τους αγώνες, όσο και με την ώριμη και όμορφη οδήγηση του. Τέταρτος τερμάτισε ακόμα ένας νεαρός και ελπιδοφόρος αναβάτης ο Νίκος Λυρίου(6-4) ενώ στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Κυριάκος Κόττης(5-7) οδηγώντας δυνατά στο πρώτο σκέλος. Την εξάδα έκλεισε ο Δημήτρης Βαγγελάκος(8-5) που βρέθηκε εκτός καλού ρυθμού στον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Άτυχος ο Γιώργος Ηλιόπουλος φεύγοντας με τραυματισμό από τον αγώνα χωρίς να συμμετάσχει στο δεύτερο σκέλος.

papilas1

Ο Π.Παπίλας πήρε την νίκη στον πρώτο αγώνα της χρονιάς σε μια κατηγορία που είναι φωτιά και φέτος.

Κατηγορία ΜΧ2
Στην κατηγορία είχαμε δύο σκέλη με τρεις εκκινήσεις αφού στο πρώτο σκέλος μετά από δύο γύρους έπεσε κόκκινη σημαία λόγω προβλήματος στην χρονομέτρηση. Και στις τρεις εκκινήσεις πρώτος έστριψε ο Γιώργος Αρβανίτης και μάλιστα οδήγησε για αρκετή ώρα και τα δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος ένα λάθος του Σερραίου αθλητή έδωσε την πρωτοπορία και μάλιστα με διαφορά στον Παναγιώτη Παπίλα την οποία και κράτησε μέχρι και τον τερματισμό. Ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας Γιάννης Τουρατζίδης κατάφερε να πιάσει τον Αρβανίτη και στην προσπάθεια του να τον περάσει είχε μια πτώση που τον καθυστέρησε αρκετά. Βέβαια δεν ήταν ο μόνος καθώς οι περισσότεροι οδηγοί αντιμετώπισαν προβλήματα με το βαρύ τερέν που με τις πολλές συμμετοχές δημιουργούσε προβλήματα ορατότητας ειδικά στις πίσω θέσεις με τα ντουμπλαρίσματα. Πολύ καλός στις δύσκολες συνθήκες ήταν ο Γιάννης Μόσιος που πήρε την τρίτη θέση κάνοντας ένα έξυπνο και δυνατό αγώνα. Στο δεύτερο σκέλος Αρβανίτης και Τουρατζίδης έφυγαν από την αρχή μπροστά και έδωσαν τον δικό τους ρυθμό στον αγώνα. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν πολλές φορές κοντά οι δύο οδηγοί,  ο Τουρατζίδης δεν επιχειρούσε την προσπέραση κρατώντας δυνάμεις για το τέλος του σκέλους όπου τελικά κατάφερε να περάσει τον Αρβανίτη και να πάρει το σκέλος. Σε μεγάλη αλλά σταθερή απόσταση ο Παπίλας(1-3) τερμάτισε στην τρίτη θέση, αποτέλεσμα που του έδωσε μια πολύτιμη νίκη στον πρώτο φετινό αγώνα και μάλιστα μέσα στην πόλη του.

mx2 vathro

Η δεύτερη θέση του συνόλου πήγε στον Αρβανίτη(2-2) που οδήγησε για την νίκη στην Χαλκίδα όμως το λάθος στο πρώτο σκέλος και γενικότερα οι λεπτομέρειες θα καθορίζουν από εδώ και πέρα τον νικητή και στους επόμενους αγώνες της σφιχτής κατηγορίας. Ο Τουρατζίδης(4-1) ξεπέρασε ένα μικρό τραυματισμό από το τέλος της προηγούμενης σεζόν και δεν είχε την απόδοση που τον είχαμε απολαύσει πέρσι στην Χαλκίδα. Η τρίτη θέση στο τέλος της ημέρας δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα κακό ξεκίνημα για τον πρωταθλητή. Στην τέταρτη θέση του συνόλου βρέθηκε ο Μόσιος(3-4) έχοντας καλό ξεκίνημα και αυτός για την νέα χρονιά ενώ αντίθετα ο πέμπτος Αλέξανδρος Γεωργαντάς(5-5) αντιμετώπισε προβλήματα με πτώσεις και κακές εκκινήσεις.  Προβλήματα και για τον Μανώλη Κρητικό(6-7) από την προετοιμασία του πρωταθλήματος αντιμετωπίζοντας ένα σοβαρό τραυματισμό που σίγουρα δεν του επέτρεπε να συμμετάσχει στον αγώνα και ίσως να τον ακολουθήσει ολόκληρη την φετινή σεζόν. Η επιλογή του Μανώλη ήταν να τρέξει στον πρώτο αγώνα και να το παλέψει. Αποτέλεσμα, η έκτη θέση του συνόλου.

Κατηγορία ΜΧ2Τ
Στην δίχρονη υποκατηγορία της ΜΧ2 μπήκε πολύ σωστά ηλικιακό όριο και έτσι η κατηγορία αποτελεί πλατφόρμα για τους νέους οδηγούς που μπαίνουν στις μεγάλες κατηγορίες. Στην Χαλκίδα ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας Φραγκίσκος Ζούνης κέρδισε τον αγώνα με δεύτερο τον Νίκο Δεμερδεσλή και τρίτο τον Παναγιώτη Αλετρά. Δυστυχώς και φέτος δεν έχουμε επίσημα αποτελέσματα για αυτήν την κατηγορία. Τα αποτελέσματα και η κατάταξη της κατηγορίας βρίσκονται κάτω από κάθε σελίδα που αφορά τα αποτελέσματα της  MX2.

liriou1

Ο Σ.Λυρίου θα έχει φέτος μια πιο οργανωμένη προσπάθεια για την κατάκτηση του τίτλου της OPEN.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Το νέο ηλικιακό όριο και οι νέοι κανονισμοί έδωσαν μια μορφή κατηγορίας βετεράνων για την ΟΡΕΝ όπου προσέλκυσε αρκετές συμμετοχές επαναφέροντας παλιούς αγωνιζόμενους που περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη αλλά και καινούργιους που είδαν την αλλαγή πιο προσιτή για τα δεδομένα τους. Μπορεί να μην είχαμε τα νούμερα συμμετοχών του περσινού αγώνα είχαμε όμως ένα πολύ καλό αριθμό για βρόχινο αγώνα σε μια κατηγορία που οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν πολύ τις συμμετοχές. Παρά τις λάσπες, τις πτώσεις και τις κακές εκκινήσεις ο Σταμάτης Λυρίου(1-2) ξεκίνησε εκεί που είχε σταματήσει πέρσι δηλαδή με νίκη. Στο πρώτο σκέλος ξεκαθάρισε νωρίς την πρώτη θέση με τον πολύ καλό Νίκο Σωτηρόπουλο ενώ στο δεύτερο οι πτώσεις τον κράτησαν στην δεύτερη θέση πίσω από τον περσινό πρωταθλητή της κατηγορίας Σταμάτη Δημολιάνη(3-1). Δεύτερος στο σύνολο ήταν ο Δημολιάνης που και αυτός είχε ένα δυνατό ξεκίνημα ενώ ο τρίτος του αγώνα Σωτηρόπουλος(2-3) με την εμφάνιση του στην Χαλκίδα σίγουρα θα απασχολήσει για το βάθρο και στους επόμενους αγώνες.  Τέταρτος τερμάτισε ο ανεβασμένος Αλέκος Καρανάσης(5-4), πέμπτος ο δυνατός Χρήστος Τομαράς(4-6) και έκτος ο πολύ καλός στις δύσκολες συνθήκες Χρήστος Τσούνης(8-5).

vathro junior

To βάθρο της ΜΧ85.

Κατηγορία ΜΧ85(Junior)
Επέστρεψαν τα “μικρά” στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μετά από την δυσαρέσκεια του χώρου για την προηγούμενη κατάσταση. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην πλαισιώθηκε από συμμετοχές αλλά σίγουρα οι καλύτεροι οδηγοί αυτών των κατηγοριών μπορούν να τρέχουν στο ίδιο πρωτάθλημα ανεβάζοντας την απόδοση τους και κερδίζοντας ένα πραγματικό πρωτάθλημα.  Στην MX85 όπως θα πρέπει να λέμε από εδώ και πέρα την Junior, οι Άγγελος Βογιατζής και Νίκος Ανδρέου μοιράστηκαν νίκες και βαθμούς για να κριθεί ο νικητής στο καλύτερο αποτέλεσμα του δεύτερου σκέλους  με τον Βογιατζή(2-1) να κερδίζει άξια τον αγώνα. Ο Ανδρέου κανονικά θα έπρεπε να αγωνίζεται στην MX65(Mini) όμως μια αλλαγή στους κανονισμούς του επέτρεψε να αγωνιστεί στην MX85 μια και ο Χαλκιδαίος αθλητής έχει εντυπωσιακή εξέλιξη. Ο Ανδρέου και Βογιατζής έδωσαν όμορφες μάχες στο πρώτο σκέλος και λίγο πριν φουντώσει η μάχη στο δεύτερο σκέλος ο Ανδρέου(1-2) είχε μια πτώση που τον άφησε στην δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Τάσος Αλειφερόπουλος(4-3) με τέταρτο τον Κωνσταντίνο Ευαγγελόπουλο(3-6), πέμπτο τον Γιώργο Καριώτη(5-4) και έκτο τον Αναστάσιο Τζουτζίδη(6-5).

Untitled

Αντώνης Σάγμαλης

Κατηγορία ΜΧ65(Mini)
Παρά τον πυρετό και την ίωση που αντιμετώπιζε ο Αντώνης Σάγμαλης(1-1) πήρε δύο άνετες και με μεγάλη διαφορά νίκες στην κατηγορία, οδηγώντας πραγματικά σε άλλο επίπεδο από τον ανταγωνισμό. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Μάριος Κανάκης(3-2) με τον Νικόλα Κανελλόπουλο(2-3) να πλαισιώνει το βάθρο στην τρίτη θέση. Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Στέλιος Μουρατίδης, Γιώργος Αγιομαυρίτης και Μιχάλης Σακελλαρίου. Εδώ να δώσουμε τα εύσημα στους μικρούς αθλητές που σε μια πολύ δύσκολη πίστα για μικρές μοτοσυκλέτες κατάφεραν να τερματίσουν όλοι τον αγώνα.

mx65 vathro

Το βάθρο της ΜΧ65.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 21-22/03/15, Σέρρες.

1795 More posts in ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεπερνώντας τις 130 συμμετοχές θα ξεκινήσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 στο νησί της Κέρκυρας...