4ος Αγώνας Παν. Πρωτ. ΜΧ 2015, Πτολεμαΐδα – Καταπληκτικός αγώνας!

Στον τέταρτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2015 στην πίστα της Πτολεμαΐδας έγιναν τόσα πολλά  που δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα σύντομο πρόλογο. Από που να ξεκινήσει κανείς, από το “σεμινάριο” οδήγησης του Filip Thuresson, την μάχη για τους τίτλους στην ΜΧ2 και ΜΧ85, τις ανατροπές στην ΟΡΕΝ, τον συναγωνισμό στα Quad…έγιναν πολλά, που κράτησαν το ενδιαφέρον του αγώνα σε υψηλό επίπεδο. 

Το αθλητικό σωματείο Α.Μ.Ο.Ε. «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» και το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτ. Μακεδονίας διοργάνωσαν τον τέταρτο αγώνα του θεσμού στην πίστα της Πτολεμαΐδας σε μια διοργάνωση που μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε καλή. Και αυτό γιατί υπήρχαν δικαιολογημένα παράπονα για σκόνη στα πρώτα σκέλη του Σαββάτου πριν πιάσει βροχή και στα χρονομετρημένα δεν υπήρχε ενημέρωση στα pits με οθόνη από τους χρονομέτρες. Την Κυριακή η βροχή που έπεσε στην πίστα τα ξημερώματα και κατά διαστήματα, βοήθησε να γίνουν καλοί αγώνες χωρίς προβλήματα. Οι 91 συμμετέχοντες και οι αρκετοί θεατές που βρέθηκαν στον αγώνα απόλαυσαν δυνατές μάχες σε μια πίστα που είχε δεχτεί περισσότερη άμμο από τον περσινό αγώνα και οι εγκαταστάσεις είχαν αναβαθμιστεί στην χωροδιάταξη των paddocks. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν με συγκεκριμένο χορηγό του πρωταθλήματος αλλά θα πρέπει να φτιαχτεί και ένα βάθρο,  για να φαίνεται η καλή δουλειά που έχει γίνει στην πίστα και στις εγκαταστάσεις από τον Α.ΜΟ.Ε. και την ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια.

IMG_7171

Το πρόσωπο του αγώνα ήταν ο Σουηδός Filip Thuresson που ήρθε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στην ΜΧ1, προσκεκλημένος μάλιστα του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Παναγιώτη Κουζή. Ο πρωταθλητής του 2013 στο επαγγελματικό πρωτάθλημα Σουηδίας, μάγεψε με την οδήγηση του και κράτησε όλους μέχρι το τέλος του προγράμματος να τον απολαμβάνουν με την απλότητα και γρηγοράδα του στην δύσκολη πίστα της Πτολεμαΐδας.” Ήμασταν τυχεροί που είχε με την ευκαιρία να δούμε έναν “GP” οδηγό σε δική μας πίστα”, δήλωσε ένα παλιός πολυπρωταθλητής του ελληνικού ΜΧ, μια δήλωση που την προσυπογράφουμε.

Κατηγορία ΜΧ1
Ο Thuresson ήταν σε άλλο επίπεδο από τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά του Σαββάτου και όλοι περίμεναν στον αγώνα να δούνε τον Σουηδό πρωταθλητή κόντρα στον δικό μας τον Παναγιώτη Κουζή. Στο πρώτο σκέλος ο Κουζής είχε μια πτώση στον πρώτο γύρο και εκεί τελείωσε νωρίς η αδημονία μιας μάχης. Ο Thuresson που είχε πάρει την εκκίνηση είδε τους Hristian Ilioski και Δημήτρη Κοντολέτα να προσπαθούν να τον ακολουθήσουν στους πρώτους γύρους, όμως ο Σουηδός ήταν σταθερά γρήγορος και δεν δυσκολεύτηκε να κάνει διαφορά και να κερδίσει το σκέλος. Στο δεύτερο σκέλος και πάλι ο Thuresson πήρε την εκκίνηση και σύντομα πίσω του βρέθηκε ο Κουζής. Με γρήγορο γυρολόγιο στους πρώτους γύρους ο Thuresson είδε τον Κουζή να μην μπορεί να ακολουθήσει και μόλις χάθηκε από το οπτικό πεδίο του Έλληνα πολυπρωταθλητή, έσβησε και η όποια ελπίδα για μάχη της πρώτης θέσης.

2015 4os Ptolemaida (469)

Ελπίζουμε να μας ξανά έρθει ο Filip Thuresson…καλός αναβάτης και ευχάριστος τύπος.

 

Νικητής του αγώνα ήταν ο Thuresson(1-1) με δεύτερο τον Παναγιώτη Κουζής(3-2) που κατάφερε μετά την πτώση του να ανακάμψει και να μπει στην πρώτη τριάδα  του πρώτου σκέλους. Καλό αγώνα έκανε ο Δημήτρης Κοντολέτας(2-3) δεδομένων των αναλογιών αφού πέρσι είχε κερδίσει τον αγώνα της Πτολεμαΐδας. Έδωσε μικρές μάχες τις οποίες και κέρδισε με σταθερή απόδοση και στα δύο σκέλη. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Hristian Ilioski(5-4) από τα Σκόπια έχοντας καλές εκκινήσεις και στα δύο σκέλη και ήταν ένας από τους πολλούς οδηγούς που ταλαιπωρήθηκαν με πτώσεις. Δυνατή εμφάνιση έκανε ο Δημήτρης Βαγγελάκος(4-6) δίνοντας πολλές μάχες και στα δύο σκέλη με τους Γιώργο Ηλιόπουλο, Κυριάκο Κόττη και Δημήτρη Μπαξεβάνη για την πέμπτη θέση του συνόλου. Μια πτώση στην αρχή του πρώτου σκέλους και ίσως η κούραση από την υπερπροσπάθεια να φτάσει στην πρώτη πεντάδα να επηρέασαν στην αντοχή του Άρη Τσαρνά(7-5)  στο δεύτερο σκέλος, φέρνοντας τον αθλητή από την Κω μακριά από το βάθρο και στην έκτη θέση της ημέρας.

Κατηγορία ΜΧ2
Το πρωτάθλημα για την κατηγορία έχει πάρει για τα καλά φωτιά μετά την νίκη του Γιάννη Τουρατζίδη(1-1) στην Πτολεμαϊδα. Ο Θεσσαλονικιός αθλητής έδειξε τις προθέσεις του από τα δοκιμαστικά του Σαββάτου, και στην πίεση ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Γιώργος Αρβανίτης(2-2) είχε μια άτυχη στιγμή στα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά που σίγουρα τον επηρέασε και στους αγώνες της Κυριακής. Εκεί ο Αρβανίτης έδειξε να θέλει να πάρει τα ηνία του αγώνα όταν βρέθηκε να οδηγεί και τα δύο σκέλη στην αρχή, όμως ο Τουρατζίδης ήταν εκεί να τον πιέζει και να διεκδικεί την πρώτη θέση. Δυστυχώς το όμορφο αυτό θέαμα έληξε κάπως άδοξα όταν ο Αρβανίτης έκανε από ένα λάθος σε κάθε σκέλος επιτρέποντας στον Τουρατζίδη να πάρει δύο άξιες νίκες. Βέβαια πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια και στους δύο οδηγούς για τους γρήγορους χρόνους που πέτυχαν και την διαφορά που ανέπτυξαν από την τρίτη θέση.

2015 4os Ptolemaida (171)

Ο Γ.Τουρατζίδης πλησίασε στην βαθμολογία τον Γ.Αρβανίτη.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρχε και για την τρίτη θέση με τους Παναγιώτη Παπίλα, Αλέξανδρο Γεωργαντά και Γιάννη Μόσιο να δίνουν δυνατές μάχες στο πρώτο σκέλος ενώ στο δεύτερο ο Δημήτρης Μπάκας και ο Μόσιος βρέθηκαν να διεκδικούν με μεγάλες μάχες την θέση. Στο σύνολο ο Παπίλας(3-5) παρά την πτώση του στο δεύτερο σκέλος ήταν αυτός που ανέβηκε τελικά στο τρίτο σκαλί του βάθρου ενώ στην τέταρτη θέση εντυπωσίασε ο Μπάκας(6-3) με την απόδοση του στο δεύτερο σκέλος. Η πέμπτη θέση πήγε στον Γεωργαντά(4-6) που είχε και αυτός προβλήματα με πτώσεις όπως επίσης και ο πέμπτος του συνόλου Μόσιος(11-4). Με την δεύτερη φετινή του νίκη και μάλιστα σερί, ο περσινός πρωταθλητής Τουρατζίδης μείωσε την διαφορά του από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Αρβανίτη στους έξι βαθμούς και η συνέχεια του πρωταθλήματος αναμένεται συναρπαστική.

IMG_7046

Ο Φ.Ζούνης στην άμμο της Πτολεμαΐδας.

 

Κατηγορία ΜΧ2Τ
Με σταθερούς τερματισμούς στην πρώτη δεκάδα της ΜΧ2 ο Φραγκίσκος Ζούνης(1-1) δε δυσκολεύτηκε να πάρει δύο άνετες νίκες στην υποκατηγορία ΜΧ2Τ, με τον Νίκο Δεμερδεσλή(2-2) όμως να έχει ανεβάσει ρυθμούς και να τερματίζει άνετα στην δεύτερη θέση. Για την τρίτη θέση έγινε μάχη μεταξύ του Κων/νου Γάκη(5-3) και του Φώτη Κόλλια(4-4) με τελικό νικητή τον Γάκη.  Άτυχος ξανά ο Δημήτρης Τουρατζίδης(3-0) έχοντας πτώση στα δοκιμαστικά και εξάρθρωση δακτύλου στο χέρι του με αποτέλεσμα μετά το πρώτο σκέλος να επιβαρύνει την κατάσταση του και να μην συμμετέχει στο δεύτερο.

2015 4os Ptolemaida (701)

Δεν ξέχασε την τέχνη ο Μανώλης Κρητικός(senior).

 

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Τα πάνω κάτω ήρθαν στην κατηγορία βετεράνων. Ο Σταμάτης Λυρίου(1-0) επέστρεψε στους αγώνες μετά τον τραυματισμό του το Πάσχα, κέρδισε άνετα το πρώτο σκέλος για να τραυματιστεί ξανά στο δεύτερο, μετά από μια σύγκρουση πολλών οδηγών στην εκκίνηση. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ευνοϊκό για τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Σταμάτη Δημολιάνη(0-2) όμως και αυτός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο πρώτο σκέλος μετά από πτώση και μηχανικό πρόβλημα. Ο μόνος που δεν είχε πρόβλημα ήταν ο Χρήστος Τομαράς(3-3) που έκανε δύο καλούς αγώνες για να ανεβεί στο  στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και να δει στο τέλος της ημέρας το όνομα του στην κορυφή της βαθμολογίας σε ισοβαθμία με τον Δημολιάνη. Νικητής του αγώνα ήταν ο Μανώλης Κρητικός(2-1) που επανεμφανίστηκε στους αγώνες μετά από πολλά χρόνια αφού πλέον μανατζάρει τον τραυματία αυτή την περίοδο, γιο του Μανώλη. Το πρώτο του βάθρο για την φετινή σεζόν πέτυχε ο Κων/νος Παπαδόπουλος(5-4) τερματίζοντας στην τρίτη θέση μπροστά από τον τέταρτο Φίλιππο Γιακουμάκη(4-9) που και αυτός πιάστηκε στην πτώση της εκκίνησης στο δεύτερο σκέλος.  Πέμπτος τερμάτισε ο Στέλιος Τεχλικίδης(7-5) με πολύ καλή οδήγηση στο δεύτερο σκέλος ενώ την εξάδα έκλεισε ο ανεβασμένος το τελευταίο διάστημα Βασίλης Μπαμπάς(6-6). Να αναφέρουμε εδώ ότι το δεύτερο σκέλος διεκόπη αφού είχε συμπληρωθεί το 75% του χρόνου λόγω ότι τα δύο ασθενοφόρα είχαν φύγει προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες σε αθλητές που τις χρειαζόντουσαν.

2015 4os Ptolemaida (595)

Δυνατές μάχες στην ΜΧ85 μεταξύ Α.Βογιατζή #111 και Α.Ανδρέου #101.

 

Κατηγορία ΜΧ85
Ένας από τους πιο όμορφους αγώνες των τελευταίων ετών ήταν για την κατηγορία τα δύο σκέλη της Πτολεμαΐδας. Οι Άγγελος Βογιατζής και Ανδρέας Ανδρέου διεκδίκησαν την πρώτη θέση από την αρχή μέχρι και τον τερματισμό δίνοντας μάχες που κράτησαν το ενδιαφέρον του αγώνα στα ύψη. Ο Βογιατζής(1-1) έκανε την κίνηση του στον Ανδρέου(2-2) στους τελευταίους γύρους και στα δύο σκέλη κερδίζοντας άνετα το πρώτο και στο νήμα το δεύτερο. Ο Ανδρέου πήρε την δεύτερη θέση και είδε το βαθμολογικό του προβάδισμα να μειώνεται στους έξι βαθμούς από τον Βογιατζή. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Κων/νος Ευαγγελόπουλος(3-3) που μπήκε και αυτός στην μάχη της πρώτης θέσης στο πρώτο σκέλος αλλά δεν άντεξε στο τέλος. Τέταρτος με μοναχικό αγώνα τερμάτισε ο Τάσος Αλειφερόπουλος(4-4) με πέμπτο τον Αλέξανδρο Κατσαμβριά(6-5) και έκτη την Μαρκέλα Κωστάκη(8-7) ακόμα μια κοπέλα που συμμετέχει στους ελληνικούς αγώνες motocross.

2015 4os Ptolemaida (530)

Εντυπωσιακός ο Α.Σάγμαλης στην άμμο με το 65αράκι του.

 

Κατηγορία ΜΧ65
Δεν είχε αντίπαλο για ακόμα έναν αγώνα ο Αντώνης Σάγμαλης(1-1) εντυπωσιάζοντας με την ταχύτητα του στην βαθιά άμμο με την μικρή του μοτοσυκλέτα, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα μια φετινή νίκη. Μεγάλη μάχη έγινε για την δεύτερη θέση με τους Δημήτρη Καλαθά(4-2), Ηλία Γρηγοριάδη(2-4) και την Τζονάκι Λάμπρου(3-3) να ισοβαθμούν στην κατάταξη του αγώνα. Τελικά ο Καλαθάς πήρε την δεύτερη θέση με το μπόνους του καλύτερου τερματισμού στο δεύτερο σκέλος, η Λάμπρου ήταν δεύτερη και ο Γρηγοριάδης τέταρτος. Οι Μάριος Κανάκης(5-5) και Νίκος Κανελλόπουλος(6-6) συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα με τον Νίκο Κοτσιαβέλο(7-7) να ολοκληρώνει την κατάταξη έβδομος.

2015 4os Ptolemaida (826)

Κατηγορία Quad
Δυνατές μάχες και δυνατές συγκινήσεις προσέφεραν και τα δύο σκέλη της κατηγορίας με τον περσινό πρωταθλητή Γιώργο Καπέλη να τα έχει βρει δύσκολα φέτος με τον ανταγωνισμό. Στο πρώτο σκέλος οι Καπέλης και Σπύρος Μπίρλης έδωσαν την μάχη για την πρώτη θέση ενώ στο δεύτερο ο Κων/νος Ντούζος(3-1) επικράτησε τελικά άνετα, παραμένοντας αήττητος την φετινή χρονιά μετά από δύο αγώνες της κατηγορίας. Ο Μπίρλης(1-3) πήρε την δεύτερη θέση από τον τρίτο τελικά Καπέλη(2-2). Τριανταφύλλου Αριστείδης(5-4) και Απόστολος(4-8) κατατάχθηκαν τέταρτος και πέμπτος αντίστοιχα με τον Αλέκο Κατσινέλη(7-5) να συμπληρώνει την πρώτη εξάδα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 23-24/05/15 Πύργος.

Φωτογραφίες: K.Παπαδόπουλος – Π.Γιαλιτάκης

4028 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ OFFROAD ENDURO MY23

Ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να αποκτήσετε τις κορυφαίες enduro μοτοσυκλέτες της αγοράς από...