Συνέντευξη Filip Thuresson

Στον αγώνα της Πτολεμαΐδας είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σε ελληνική πίστα ένα Σουηδό πρωταθλητή να αγωνίζεται στον θεσμό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross. Μετά την νίκη του στην ΜΧ1 ο Filip Thuresson μας μίλησε για τις εμπειρίες του στην χώρα μας στην σύντομη συνέντευξη που ακολουθεί. 

Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για τον εαυτό σου για να σε γνωρίσει ο κόσμος;
Είμαι ο Filip Thuresson από την Uddevalla της Σουηδίας και ασχολούμαι επαγγελματικά με τους αγώνες motocross. Είμαι 24ων ετών και έχω ξεκινήσει το motocross από πολύ μικρή ηλικία. To 2008 και το 2009 κατέκτησα το Σουηδικό Πρωτάθλημα Motocross στην κατηγορία ΜΧ2 και το 2013 στην κατηγορία ΜΧ1. Τα τελευταία χρόνια προπονούμε στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής  και στόχος μου είναι να αγωνιστώ στο αμερικάνικο πρωτάθλημα Supercross και Motocross. Το 2013 συμμετείχα σε έξι αγώνες του AMA Supercross και φέτος έκανα μερικούς αγώνες εκεί, αλλά αντιμετώπισα κάποιους τραυματισμούς και τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελα.

2015 4os Ptolemaida (24)

Πως αποφάσισες να έρθεις να συμμετέχεις σε αγώνα στην Ελλάδα;
Αυτή την περίοδο δεν είχαμε κάποιο αγώνα και με τον χορηγό μου τον Janni Dimtsa από το BigBallsMX.com αποφασίσαμε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν αγώνα στην Ελλάδα. Είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για την Ελλάδα και νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσω την χώρα σας.

Πήρες όμως την απόφαση να τρέξεις κιόλας, όχι μόνο να κάνεις διακοπές;
Βασικά ο κύριος λόγος ήταν να τρέξουμε τον αγώνα και παράλληλα να κάνουμε διακοπές. Στον αγώνα δεν συμμετείχα μόνο εγώ από την Σουηδία αλλά και ο Jannis με τον Emil. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι ήμασταν μια motocross παρέα που θέλαμε να τρέξουμε έναν αγώνα στην Ελλάδα και να περάσουμε καλά κάνοντας αυτό που αγαπάμε.

Η πίστα και η διοργάνωση πως σου φάνηκαν;
Σίγουρα δεν είναι όπως το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Σουηδίας. Οι περισσότερες ομάδες δεν είναι τόσο οργανωμένες και το επίπεδο των οδηγών δεν είναι τόσο καλό. Για να πω την αλήθεια περίμενα τα πράγματα σε χειρότερη κατάσταση και ειδικά την σχεδίαση της πίστας. Στην νότια Ευρώπη οι πίστες είναι στενές και αρκετά σφιχτές με σκληρό χώμα όμως εδώ η πίστα είναι ανοιχτή, τέρμα γκάζι και το χώμα είναι μαλακό.

2015 4os Ptolemaida (352)

Στην ΜΧ1 κέρδισες και τα δύο σκέλη κόντρα στον κορυφαίο Έλληνα οδηγό τον Παναγιώτη Κουζή. Είσαι ικανοποιημένος από την απόδοση σου ή περίμενες κάτι παραπάνω από τον εαυτό σου;
Νομίζω ότι πήγα καλά. Αν και δεν μου αρέσουν αυτού του είδους οι πίστες, είμαι περισσότερο των τεχνικών και σφιχτών πιστών, στο τέλος δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα με την πίστα. Θα ήθελα περισσότερη δύναμη στην μοτοσυκλέτα μου και καλύτερες αναρτήσεις αλλά και πάλι δεν είχα πρόβλημα. Ευτυχώς οδηγώ Honda και στην Σουηδία οπότε δεν χρειάστηκε να συνηθίσω την μοτοσυκλέτα.

Φαντάζομαι θα υπήρχε και αρκετό ξενύχτη της προηγούμενες μέρες με αρκετή μπύρα για να δικαιολογήσετε τις διακοπές;
Όχι ιδιαίτερα. Κρατήθηκα όσο μπορούσα για τον αγώνα γιατί την άλλη εβδομάδα έχουμε επίσης αγώνα για το σουηδικό πρωτάθλημα. Δεν ξενυχτήσαμε, παρά μόνο μια μέρα και δεν ήπια πολύ μπύρα. Σωματικά ήμουν έτοιμος για τον αγώνα, όμως τις τελευταίες μέρες περάσαμε πολλές ώρες στο ήλιο και ένοιωθα σαν ζαλισμένος όλη την ώρα.

Τον ανταγωνισμό πως τον είδες και γενικότερα το επίπεδο των Ελλήνων οδηγών;
Από όσο μπόρεσα να δω, υπάρχουν κάποιοι οδηγοί με ταλέντο. Δεν είναι γρήγοροι αλλά υπάρχει το ταλέντο να γίνουν γρήγοροι. Από όσο καταλαβαίνω το επίπεδο γενικά στο πρωτάθλημα δεν είναι υψηλό και αυτοί οι οδηγοί δεν μπορούν να εξελιχθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες χώρες που έχω επισκεφτεί στην Ευρώπη. Αν οι ταλαντούχοι οδηγοί βγουν στο εξωτερικό για προπόνηση και αγώνες πιστεύω ότι έχουν πιθανότητες να πάνε καλά. Αυτό κάνουμε όλοι, ακόμα και στην Σουηδία που το επίπεδο είναι πιο υψηλό από την Ελλάδα, πηγαίνουμε σε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα για να εξελιχτούμε.

2015 4os Ptolemaida (476)

Το καλοκαίρι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP περνάει από την πόλη σου την Uddevalla, θα σε δούμε να αγωνίζεσαι εκεί;
Δεν έχω κάποια πρόταση για να τρέξω σε αυτόν τον αγώνα. Από όσο γνωρίζω από την ομάδα, δεν είναι στο πρόγραμμα μας να κάνουμε αυτόν τον αγώνα. Όπως σου είπα το motocross είναι η δουλεία μου και όλα γίνονται με πρόγραμμα. Να τρέξεις σε ένα GP δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεν είναι όπως εδώ που ήρθαμε σε έναν αγώνα για να περάσουμε καλά με φίλους. Εκεί τα πράγματα είναι καθαρά επαγγελματικά.

Είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι στην Ελλάδα, και πως σου φάνηκε η χώρα μας;
Ναι είναι η πρώτη μου φορά στην χώρας σας και πέρασα πολύ καλά με όλους όσους γνώρισα εδώ. Φυσικά ο καιρός και τα τοπία με την θάλασσα είναι μοναδικά αλλά με εντυπωσίασαν περισσότερο οι άνθρωποι. Στο motocross έχουμε συνηθίσει να είναι οι άνθρωποι φιλικοί ανάμεσα τους στα paddocks, αλλά εδώ τα πράγματα είναι σε άλλο επίπεδο. Όλοι είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, δεν υπάρχει το αίσθημα του ανταγωνισμού έξω από την πίστα και η φιλοξενία μέσα και έξω από τους αγώνες ήταν μοναδική. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσους γνώρισα εδώ για την αξέχαστη εμπειρία που μου χάρισαν.

Θα σε δούμε ξανά σε κάποιο αγώνα εδώ;
Το ελπίζω. Όπως είπα πέρασα πολύ καλά εδώ και σίγουρα θέλω να έρθω ξανά. Πρέπει να δούμε το πρόγραμμα μας με τον Janni και ίσως μπορέσουμε να έρθουμε για ακόμα ένα αγώνα εδώ φέτος.

2015 4os Ptolemaida (1442)

 

4027 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
AMOTOE – ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ 2024

Αναρτήθηκε η λίστα των υποψηφίων για τις προσεχής αρχαιρεσίες της ΑΜΟΤΟΕ, την οποία μπορείτε να...