MXGP – Επικράτησαν οι Βρετανοί στην άμμο του Lommel(video)

Ποιος θα το περίμενε ότι οι Βρετανοί οδηγοί θα κέρδιζαν την ίδια μέρα τις δύο κατηγορίες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross και μάλιστα στην πίστα του Lommel. Ο Shaun Simpson πήρε την πρώτη του φετινή νίκη στην MXGP με τον Max Anstie να κερδίζει ακόμα ένα αγώνα στην ΜΧ2 με χαρακτηριστικό τρόπο. 

Κατηγορία MXGP
Μετά την φετινή του νίκη στην άμμο του Lommel και σε συνδυασμό με την νίκη του στην άμμο του Lierop το 2013, ο Shaun Simpson συγκαταλέγεται πλέον στους sand masters της μεγάλης κατηγορίας. Στο φετινό Lommel ο Simpson έδειξε και στα δύο σκέλη ότι ήθελε την νίκη. Eπανακάμπτοντας από μέτρια εκκίνηση στο πρώτο σκέλος, ανέβηκε στην πρώτη θέση από πέμπτος όπου ξεκίνησε. Εκεί ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Romain Febvre είχε όρεξη για μάχη και την έδωσε για αρκετούς γύρους με τον Simpson μέχρι να έχει μια μικρή πτώση που τον έστειλε στην τρίτη θέση πίσω από τον Gautier Paulin. Στο δεύτερο οι Simpson και Paulin έδωσαν μια εντυπωσιακή μάχη στην άμμο για την νίκη στο σκέλος αλλά και στο GP.

Ο S.Simpson έβαλε το όνομα του στους sand masters της MXGP.

Ο Simpson στο τέλος του σκέλους είχε μια πτώση που του στέρησε την διαφορά που είχε χτίσει από τον Paulin αλλά και τον Febvre που είχε πλησιάσει. Ανέβηκε όμως γρήγορα πάνω στην μοτοσυκλέτα του και οδήγησε δυνατά για την κατάκτηση και του δεύτερου σκέλους κερδίζοντας το πρώτο του φετινό GP. O Paulin(2-2) πήρε την δεύτερη θέση σε ένα GP που αναζητούσε την νίκη όπως κάνει άλλωστε σε κάθε αμμουδερή πίστα τα τελευταία χρόνια. Ο Febvre(3-3) έδειξε ότι είναι ανταγωνιστικός και στην άμμο δικαιολογώντας την πρωτοπορία του στην βαθμολογία. Οι καλές εκκινήσεις του Evgeny Bobryshev(5-4) αλλά και οι καλές του τελευταίες εμφανίσεις  τον έφεραν στην τέταρτη θέση της ημέρας δίνοντας μάχη και στα δύο σκέλη με τον Jeremy van Horebeek. Αντίθετα ο Kevin Strijbos(7-5) έπρεπε να παλέψει σκληρά για την πέμπτη θέση μετά την πτώση του στον πρώτο γύρο του πρώτου σκέλους κάτι που του στέρησε δυνάμεις στο δεύτερο για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Την μάχη της τέταρτης θέσης έδωσε και στα δύο σκέλη ο van Horebeek(4-9) αλλά μια άσχημη πτώση τον καθυστέρησε αρκετά στο δεύτερο σκέλος, περιορίζοντας τον Βέλγο αναβάτη στην έκτη θέση.

Αποτελέσματα Lommel, MXGP: 1. Shaun Simpson (GBR, KTM), 50 points; 2. Gautier Paulin (FRA, HON), 44 p.; 3. Romain Febvre (FRA, YAM), 40 p.; 4. Evgeny Bobryshev (RUS, HON), 34 p.; 5. Kevin Strijbos (BEL, SUZ), 30 p.; 6. Jeremy Van Horebeek (BEL, YAM), 30 p.; 7. Todd Waters (AUS, HUS), 28 p.; 8. Glenn Coldenhoff (NED, SUZ), 24 p.; 9. Tyla Rattray (RSA, KAW), 23 p.; 10. Gert Krestinov (EST, HON), 23 p.

Κατηγορία MX2
Η δαιμονισμένη φόρμα που διανύει ο Max Anstie γνώρισε το απόγειο της στο Lommel, ρίχνοντας γύρο μέχρι και την 11η θέση στο δεύτερο σκέλος, κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια στην κατηγορία. Ο Anstie έπρεπε στο πρώτο σκέλος να κάμψει την αντίσταση του Pauls Jonnas για την πρώτη θέση μια και οι δύο οδηγοί αντάλλαξαν την πρωτοπορία πριν αυτή καταλήξει για τα καλά στον Βρετανό. Στο δεύτερο σκέλος ο Anstie(1-1) έδειξε ακόμα πιο δυνατός φεύγοντας μπροστά από την εκκίνηση και οδηγώντας στην πρώτη θέση μέχρι και τον τερματισμό. Αυτή ήταν η δεύτερη διπλή  νίκη σε GP του Anstie και θέλει μόνο νίκες για να ελπίζει στην κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Δυνατά στον αγώνα μπήκε και ο Jonnas(2-2) παλεύοντας για την νίκη στο GP αλλά έχοντας κατά νου και την πρωτοπορία στην βαθμολογία μετά τα προβλήματα των Tim Gajser και Valentin Guillod που είναι μπροστά του στην κατάταξη.

Όταν έχει κέφια ο M.Anstie είναι εντυπωσιακός και ανίκητος.

Η νίκη ήταν δύσκολη κόντρα στον Anstie αλλά με τις δύο δεύτερες θέσεις ο Jonnas πήρε την πρωτοπορία στην βαθμολογία. Το πρώτο βάθρο της καριέρας του πέτυχε ο Petar Petrov(3-4) δείχνοντας ότι και αυτός βρίσκεται σε ανοδική πορεία .Ο Julien Lieber(6-3) έδωσε μάχη και στα δύο σκέλη για το βάθρο με τον Petrov τερματίζοντας τελικά στην τέταρτη θέση. Την πέμπτη θέση κατέλαβε ο Hoarri Kullas(4-5) μπαίνοντας ξανά στην πρώτη εξάδα μετά το κακό του αποτέλεσμα στον προηγούμενο αγώνα της Τσεχίας. Οι κακές εκκινήσεις και η μέτρια εμφάνιση του Tim Gajser(5-7) δεν του επέτρεψαν για κάτι καλύτερο από την έκτη θέση αλλά παρέμεινε ζωντανός στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος σε σχέση με τον Valentin Guillod που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο δεύτερο σκέλος μετά από πτώση που κατέστρεψε την μοτοσυκλέτα του. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στον αγώνα είναι το γεγονός ότι όλοι οι οδηγοί πίσω από τους Anstie και Jonnas είχαν πτώσεις που άλλοτε επηρέασαν και άλλοτε όχι  το τελικό αποτέλεσμα.

Αποτελέσματα Lommel, MX2: 1. Max Anstie (GBR, KAW), 50 points; 2. Pauls Jonass (LAT, KTM), 44 p.; 3. Petar Petrov (BUL, KAW), 38 p.; 4. Julien Lieber (BEL, YAM), 35 p.; 5. Harri Kullas (FIN, HUS), 34 p.; 6. Tim Gajser (SLO, HON), 30 p.; 7. Jeremy Seewer (SUI, SUZ), 26 p.; 8. Benoit Paturel (FRA, YAM), 23 p.; 9. Jordi Tixier (FRA, KAW), 23 p.; 10. Brian Bogers (NED, KTM), 18 p.

Οι Έλληνες στο Lommel
Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες του Lommel αγωνίστηκε ο Έλληνας πολυπρωταθλητής Παναγιώτης Κουζής στο τέταρτο φετινό του GP. Μετά από τα προκριματικά του Σαββάτου και την υπερβολική εξάντληση που αντιμετώπισε, προσπάθησε την Κυριακή να τρέξει το πρώτο σκέλος. Έχασε όμως πολύ γρήγορα τις δυνάμεις του και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει και να μην αγωνιστεί στο δεύτερο σκέλος.

Στο ίδιο περίπου κλίμα κινήθηκαν και οι Έλληνες αθλητές μας που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα της EMX250. Οι Γιάννης Τουρατζίδης και Δημήτρης Μπάκας επέλεξαν το Lommel γιατί πολύ απλά βρίσκονται εκεί για προετοιμασία και συνέλεξαν πολύτιμες εμπειρίες από την συμμετοχή τους στον αγώνα της τελευταίας ευκαιρίας του Σαββάτου.

Βαθμολογίες

ΜΧGP
1. Romain Febvre (FRA, YAM), 547
2. Gautier Paulin (FRA, HON), 463
3. Evgeny Bobryshev (RUS, HON), 423
4. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 416
5. Maximilian Nagl (GER, HUS), 360
6. Shaun Simpson (GBR, KTM), 356
7. Clement Desalle (BEL, SUZ), 331
8. Jeremy Van Horebeek (BEL, YAM), 324
9. Glenn Coldenhoff (NED, SUZ), 290
10. Kevin Strijbos (BEL, SUZ), 287

ΜΧ2
1. Pauls Jonass (LAT, KTM), 433
2. Tim Gajser (SLO, HON), 429
3. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 423
4. Valentin Guillod (SUI, YAM), 408
5. Jeremy Seewer (SUI, SUZ), 395
6. Jordi Tixier (FRA, KAW), 393
7. Max Anstie (GBR, KAW), 387
8. Julien Lieber (BEL, YAM), 340
9. Petar Petrov (BUL, KAW), 262
10. Benoit Paturel (FRA, YAM), 259

Επόμενος αγώνας 23/08/15 Mantova Ιταλία.

Ακολουθεί video με τα στιγμιότυπα του αγώνα.

4017 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...