Συνέντευξη Romain Febvre

Monster_Febvre_MXoN_2015_XR_5789-2Στο Ernee της Γαλλίας είχαμε την τύχη να συνομιλήσουμε στο κτίριο του Monster Energy με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή της MXGP 2015 Romain Febvre λίγο πριν κατακτήσει το πρώτο του Motocross των Εθνών με την γαλλική ομάδα. Χαρούμενος και προσγειωμένος μας μίλησε ανοιχτά για την φετινή του επιτυχία και τους στόχους του για την νέα σεζόν.  

Ο Romain Febvre κατάφερε φέτος στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία να κατακτήσει 8 GP και να πάρει τον τίτλο τρεις αγώνες πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Δεν σταμάτησε όμως εκεί κλείνοντας την επιτυχημένη του χρονιά κατακτώντας τα δύο σκέλη που αγωνίστηκε στο Motocross των Εθνών, φέρνοντας για ακόμα μια χρονιά το βαρύτιμο τρόπαιο στην Γαλλία. Η νεανική του εμφάνιση και το παιδικό του χαμόγελο αποτυπώνουν πλήρως τον χαρακτήρα του που είναι πάντα ευδιάθετος,αυθόρμητος και χαμογελαστός χωρίς όμως να ξεφεύγει από τα επαγγελματικά όρια που επιβάλει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP. Όπως θα διαβάσετε και στην συνέντευξη που ακολουθεί πίσω από την ανέμελη συμπεριφορά του κρύβεται ένας πολύ καλά διαβασμένος οδηγός αγώνων.

UA912XM7M210SV4O2QU9

“Ήταν μια ομαδική διάκριση” επαναλαμβάνει συνέχεια ο R.Febvre.

Καταρχήν να σε συγχαρώ για τον τίτλο που κατέκτησες φέτος. Ήταν μια εκπληκτική χρονιά για εσένα…αλήθεια περίμενες ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι;
Σε ευχαριστώ…όχι δεν περίμενα ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν έτσι και νομίζω ότι κανένας δεν το περίμενε. Ήταν εκπληκτικό, όλα έγιναν τόσο γρήγορα, βρήκα τις κατάλληλες ρυθμίσεις και ήρθε η αυτοπεποίθηση με την μοτοσυκλέτα νωρίς. Είχα την τύχη να μην τραυματιστώ παρά τις πτώσεις που είχα μέσα στην σεζόν και πιστεύω όλα αυτά μαζί βοήθησαν να πάρω τον φετινό τίτλο.

Όταν άρχιζες να ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό, θεωρείς ότι υπερτερούσες σε κάποιον τομέα όπως αντοχή, τεχνική, ταχύτητα, σταθερότητα ή, ήταν όλα αυτά μαζί που σε βοήθησαν να πάρεις τον τίτλο;
Είναι δύσκολο να πω…σίγουρα βελτιώθηκα από την περασμένη χρονιά σε πολλούς τομείς και κυρίως σε φυσική κατάσταση. Παράλληλα προχωρήσαμε σε μεγάλες βελτιώσεις και με την μοτοσυκλέτα που μας βοήθησε πάρα πολύ. Πιστεύω ότι ο τρόπος που οδηγώ με τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η μοτοσυκλέτα είναι ο τέλειος συνδυασμός. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα πάνω σε αυτή την μοτοσυκλέτα ένοιωσα πάρα πολύ άνετα και ήξερα ότι με μια σωστή προετοιμασία και κάποιες βελτιώσεις στην μοτοσυκλέτα θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Είναι πάρα πολλά πράγματα που με έφεραν σε αυτόν τον τίτλο, η προετοιμασία, η μοτοσυκλέτα και η ομάδα που μου παρείχε ότι ζητούσα και πάντα έκαναν το καλύτερο για εμένα.

Febvre_MXGP_8_F_2015

Κορυφαία του στιγμή εκτός από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η νίκη του στο γαλλικό GP.

Όταν οι νέοι αναβάτες έρχονται από την ΜΧ2 στην μεγάλη κατηγορία πάνε στην αρχή καλά αλλά μετά μένουν λίγο πίσω. Με εσένα συννέβει το ανάποδο. Δεν πήγαινες πολύ καλά στην αρχή αλλά μετά ήσουν πολύ ανταγωνιστικός.
Ας πούμε ότι ήμουνα λίγο τυχερός σε αυτό. Τον χειμώνα κατά την προετοιμασία με ταλαιπωρούσε ένας τραυματισμός στον ώμο και την πλάτη και δεν οδηγούσα για περίπου δύο μήνες. Οπότε όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα στο Κατάρ και την Ταϊλάνδη είπα εντάξει, δεν έχεις κάνει προπόνηση οπότε πάρε αυτούς τους αγώνες σαν μια δυνατή προπόνηση με στόχο να μαζέψεις κάποιους βαθμούς χωρίς να τραυματιστείς. Είδα όμως ότι είχα καλά αποτελέσματα και εκεί απέκτησα αυτοπεποίθηση. Σκέφτηκα ότι αν μπορώ να έχω τέτοιες επιδόσεις απροπόνητος τότε με προετοιμασία μπορώ να πάω καλύτερα. Έτσι είχα μεγαλύτερο κίνητρο στην προπόνηση. Αν είχε συμβεί το αντίθετο ίσως να είχα περισσότερες απαιτήσεις από τον εαυτό μου στην αρχή της σεζόν σκεπτόμενος ότι είμαι έτοιμος, και να είχα πτώσεις, τραυματισμούς ή ακόμα και κακή ψυχολογία αν τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που ήθελα.

Ποιο είναι το πλάνο της προετοιμασίας για την νέα χρονιά;
Θα δούμε, το σημαντικό είναι να έχεις μια καλή προετοιμασία τον χειμώνα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μαζί με την ομάδα θα κάνουμε και πολλές δοκιμές μέσα στον χειμώνα για να είμαστε έτοιμοι στους πρώτους αγώνες. Στόχος φυσικά είναι το πρωτάθλημα και ξέρω ότι η σεζόν είναι μεγάλη αλλά άμα θέλεις να έχεις ελπίδες για τον τίτλο πρέπει να δουλέψεις καλά τον χειμώνα.

Την νέα χρονιά όμως θα έχεις ένα επιπλέον βάρος που δεν είναι άλλο από όσα φέρνει ο άσσος πάνω στην μοτοσυκλέτα σου.
Δεν θα φορέσω το Νο1 στην μοτοσυκλέτα μου την νέα σεζόν(γέλια). Θα μείνω με το #461 είναι το νούμερο μου και θα μείνω πιστός σε αυτό. Δεν θέλω να αλλάξω πολλά πράγματα την νέα σεζόν και σίγουρα δεν θα αλλάξω το νούμερο μου.

Monster_Yamaha_MXGP_2015_R18_XR_8631

Κράτησε ψηλά το γόητρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κόντρα στους Αμερικάνους του Glen Helen.

Πολλοί δεν επιλέγουν να φορέσουν το Νο1. πιστεύεις ότι φέρνει κακοτυχία;
Δεν ξέρω, μπορεί ναι και μπορεί όχι, για εμένα απλά μου αρέσει το νούμερο μου και θα μείνω με αυτό.

Το βάρος όμως παραμένει γιατί εσύ είσαι ο πρωταθλητής και θα πρέπει να υπερασπιστείς τον τίτλο σου την νέα σεζόν.
Ναι σίγουρα, αλλά δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Ακόμα και όταν κερδίζω προσπαθώ να είμαι καλύτερος στον επόμενο αγώνα. Είναι μια διαδικασία που για εμένα δεν τελειώνει ποτέ. Πρέπει σε κάθε αγώνα και κάθε σεζόν να βελτιώνομαι και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Το ίδιο θα έκανα και αν δεν είχα πάρει το πρωτάθλημα οπότε είναι κάτι που δεν με αγχώνει. Το ίδιο κάνει και ο ανταγωνισμός και έτσι ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να βελτιωνόμαστε συνεχώς.

Monster_podium_MXoN_2015_XR_6683

Κέρδισε την κατηγορία MXGP με δύο τερματισμούς στην πρώτη θέση στο MXDN της Γαλλίας.

Μετά την κατάκτηση του τίτλου στο Assen σε είδαμε να διεκδικείς την νίκη και στους επόμενους αγώνες με αποκορύφωμα τον τελευταίο αγώνα στο Glen Helen κόντρα στους Αμερικάνους. Ήταν μόνο το θέμα βελτίωσης ή υπήρχε και το γόητρο των δύο πρωταθλημάτων ΑΜΑ και MXGP;
Σε κάθε αγώνα που τρέχω ο στόχος είναι η νίκη. Στο Μεξικό μετά το Assen η πίστα μου άρεσε και ήταν πιο εύκολη από το Glen Helen, οπότε ένοιωθα καλά και η νίκη ήρθε σχετικά εύκολα. Στην Αμερική η πίστα ήταν πάρα πολύ γρήγορη και διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει. Εμείς του παγκοσμίου δεν έχουμε συνηθίσει να τρέχουμε σε τέτοιες πίστες και ήταν δύσκολο και παράξενο για εμάς να τρέχουμε εκεί. Φυσικά στόχος ήταν και εκεί η νίκη άσχετα με το πως ήταν η πίστα και σίγουρα ήθελα να αποδείξω ότι είμαι ο παγκόσμιος πρωταθλητής και μπορώ να κερδίσω και στο Glen Helen. Για εμένα ήταν πολύ καλά και θα δούμε τώρα πως θα τα πάνε οι Αμερικάνοι στο Εθνών αυτό το σαββατοκύριακο.

Μετά την κατάκτηση του τίτλου δεν υπάρχει και μεγάλο κίνητρο να κερδίσεις τα επόμενα GP. Πιστεύεις ότι κέρδισες εύκολα τους τελευταίους αγώνες ακόμα και χωρίς ιδιαίτερο κίνητρο ή όντως ήθελες να αποδείξεις κάτι επιπλέον;
Ποτέ δεν είναι εύκολο να κερδίσεις ένα GP. Όμως όταν έχεις κατακτήσει τον τίτλο είναι πιο εύκολο από πριν. Έχεις πιο καθαρό μυαλό και δεν υπάρχει ο φόβος να κάνεις κάτι λάθος χάνοντας το πρωτάθλημα. Πάντα προσπαθώ να κερδίσω τον αγώνα και όταν δω ότι η ταχύτητα μου είναι ανταγωνιστική ξέρω ότι πρέπει να κερδίσω τον αγώνα. Όταν δεν είμαι ανταγωνιστικός ξέρω ότι πρέπει να πάρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αλλά όταν ξέρεις ότι μπορείς να κερδίσεις, πρέπει να κερδίσεις και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Monster_Febvre_MXoN_2015_XR_5789-2

Ολοκλήρωσε την χρονιά με την κατάκτηση του Motocross των Εθνών…δεν υπάρχουν πολλά πράγματα πλέον να κατακτήσει σε παγκόσμιο επίπεδο στο motcross.

Ο πρωταθλητής, ξέρει πότε και ποιον αγώνα πρέπει να χάσει;
Αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Πρέπει να κερδίσεις τους αγώνες που είσαι ανταγωνιστικός και μπορείς να τους κερδίσεις. Όπως επίσης πρέπει να δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου σε κάθε αγώνα, είσαι δεν είσαι ανταγωνιστικός. Όμως όταν δεν είσαι ανταγωνιστικός είναι δύσκολο να φτιάξεις την ψυχολογία σου και το μυαλό σου να αποδεχτεί την δεύτερη ή την τρίτη θέση ή ακόμα και πιο πίσω την στιγμή που έχεις κερδίσει αγώνες μέσα στην χρονιά. Προσπαθώ να το δουλέψω αυτό μέσα μου και να είμαι προετοιμασμένος και σε αυτή την περίπτωση αλλά δεν είναι εύκολο. Η σεζόν είναι μεγάλη και είναι απίθανο κάποιος να κερδίσει όλους τους αγώνες στην μεγάλη κατηγορία, οπότε πολλά θα κριθούν από τους αγώνες που δεν θα κερδίσεις και καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος για αυτό.

Ποιο από τα GP που κέρδισες φέτος ήταν το αγαπημένο σου εκτός φυσικά του Assen που κατέκτησες τον τίτλο και έχεις λόγους να είναι το αγαπημένο σου;
Ήταν το πρώτο GP που κατέκτησα φέτος στην Villars sous Ecot και είχα την τύχη να είναι στην πατρίδα μου την Γαλλία. Αυτό θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη μου για πάντα, ήταν μοναδικό να μοιραστώ την πρώτη μου νίκη μαζί με τους συμπατριώτες μου.

Εκτός από την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος ποια στιγμή σου ξεχωρίζεις στην καριέρα σου σε motocross και supermoto;
Το supermoto ήταν μια καλή εμπειρία αλλά βρέθηκα από τύχη εκεί. Ήθελα να τρέξω motocross αλλά τα οικονομικά δεν ήταν καλά και δέχτηκα να τρέξω supermoto για να έχω χρήματα να κάνω προπόνηση στο motocross. Ήταν μια ωραία εμπειρία αλλά ο στόχος μου ήταν πάντα το motocross. Σίγουρα η καλύτερη προηγούμενη στιγμή μου ήταν η περσινή σεζόν όπου τερμάτισα στην τρίτη θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της ΜΧ2 κερδίζοντας ένα GP.

Romain Febvre

Romain Febvre
Εθνικότητα:
Γάλλος
Ημερ/νια Γεν/σεως: 
31/12/1991
Ομάδα: Yamaha Factory Racing Yamalube
Πρώτος αγώνας Παγκ. Πρωτ.: 2012, Grand Prix of The Netherlands, Valkenswaard, MX2
Παγκόσμιοι Τίτλοι:
1
Πρώτος Παγκόσμιος Τίτλος: 2015, MXGP
Νίκες σε GP: 9 (1 MX2 και 8 MXGP)
Πρώτη νίκη σε GP : 2014, State of Goias, Trindade, MX2
Τελευταία νίκη σε GP: 2015, Monster Energy MXGP of The USA, Glen Helen, MXGP
Κατάταξη το 2014: 3/MX2; Wilwo Nestaan Husqvarna Factory Racing

Άλλες Διακρίσεις
2013 – 12ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΧ2(WILWO NESAAN JM RACING KTM)
2012 – 13ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΧ2(TEAM KTM BODO SCHMIDT KTM)
2011 – 1ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΕΜΧ2(WAGNER MECA KTM)

 

IMG_6953

4025 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
BIKEN…TO NEO E-BIKE ΤΗΣ SHERCO!

Το BIKEN της Sherco, είναι ένα ευέλικτο ηλεκτρικό ποδήλατο για διασκέδαση σε όλα τα εδάφη.Κατακτήστε...