Δοκιμάζουμε την νέα σειρά Starcross 5 της Michelin

_KF_0515Σε μια από κοινού εκδήλωση με την ΚΤΜ, η Michelin παρουσίασε την νέα της χωμάτινη σειρά ελαστικών την Starcross 5. Μαζί με τα καινούργια μοντέλα Off Road Days της ΚΤΜ, οδηγήσαμε και αυτή τη νέα γκάμα της Michelin που ήρθε να βελτιώσει και να εξελίξει τα προηγούμενα μοντέλα της. 

Έπειτα από ένα εκτενές πρόγραμμα δοκιμών τριών χρόνων με αναβάτες όλων των επιπέδων, από οδηγούς του παγκόσμιου πρωταθλήματος μέχρι και ερασιτέχνες, με αποτέλεσμα διαδοχικές βελτιώσεις, η Michelin παρουσιάζει τη νέα σειρά ελαστικών motocross Michelin Starcross 5. Οι ομάδες Έρευνας και Ανάπτυξης και η Michelin Motorsport, συνεργάστηκαν αξιοποιώντας τη γνώση που διαθέτουν ως προς τις μοτοσικλέτες και τα ελαστικά, αλλά και την εμπειρία τους σε αυτό τον τομέα υπό ακραίες συνθήκες.

00023

Συγκρινόμενη με τις προηγούμενες εκδόσεις (MICHELIN Starcross 3 και 4) η νέα σειρά Starcross 5 της Michelin διαθέτει νέο πιo εύκαμπτο σκελετό ελαστικού για μειωμένο βάρος που παρέχει μεγαλύτερη και πιο άμεση ευκολία χειρισμών χωρίς να μειώνεται η ανθεκτικότητα λόγω της χρήσης σκληρότερων και μεγαλύτερης πυκνότητας υλικών. Ο συγκεκριμένος πιo εύκαμπτος σκελετός παρέχει επιπλέον πολλά οφέλη στους αναβάτες, μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Βελτιωμένη ελκτική πρόσφυση στην ευθεία και πιο προοδευτικό χειρισμό στις στροφές
  • Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται υψηλότερες πιέσεις (χωρίς να μειώνεται η πρόσφυση ή η άνεση) για να μειωθεί το ρίσκο ξεζανταρίσματος του ελαστικού
  • Δε χρειάζεται «στρώσιμο» καθώς ο πιο εύκαμπτος σκελετός παρέχει καλύτερες επιδόσεις άμεσα από την εκκίνηση.
  • Πιο εύκολη η τοποθέτησή τους
MICHELIN StarCross-5_range vs terrains_w580_h410

Το MEDIUM ελαστικό πλέον καλύπτει μεγαλύτερο εύρος τερέν.

 

ΝΕΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ
Ο συνδυασμός του νέου σκελετού που σχεδιάστηκε για να βελτιώσει το ίχνος επαφής με το έδαφος με την νέα ειδικά μελετημένη σχεδίαση του πέλματος του εμπρός και πίσω ελαστικού, ανάλογα με τη χρήση και το έδαφος, προσφέρει μέγιστο επίπεδο πρόσφυσης για ακρίβεια στην οδήγηση και ελκτική ικανότητα, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες αγώνα.

2015 michelin

Η μεγάλη διαφορά με τον παλιό τύπο είναι ότι η μπλε ενίσχυση στην βάση του ελαστικού δεξιά έχει αντικατασταθεί με μαλακότερη όπως φαίνεται με πράσινο αριστερά.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΔΑΦΗ
Διατίθενται σε τέσσερις εκδόσεις (Σκληρά, Μεσαία, Μαλακά και Άμμου). Τα ελαστικά MICHELIN Starcross 5 σχεδιάστηκαν για να παρέχουν επιδόσεις υψηλού επιπέδου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και εδάφη που μπορεί να συναντήσει κανείς σε πίστες motocross ή cross country.

2015 michelin range

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΥΠΟ
Η σειρά MICHELIN Starcross 5 είναι διαθέσιμη σε μεγάλο εύρος διαστάσεων, κι επιπλέον σε κάποιες νέες διαστάσεις που προορίζονται για τους αναβάτες cross country:

HARD MEDIUM SOFT SAND
90/100-21, 80/100-21, 80/100-21, 80/100-21,
110/90-19 90/100-21, 90/100-21, 100/90-19,
100/100-18, 100/100-18, 110/90-19
110/100-18, 110/100-18,
120/90-18, 120/90-18,
100/90-19, 100/90-19,
110/90-19, 110/90-19,
120/80-19 120/80-19

 

Μια μέρα με τα Starcross 5
Είναι σημαντικό να δίνεται η δυνατότητα σε δημοσιογράφους και αγοραστικό κοινό να δοκιμάζουν τα προϊόντα των εταιρειών πριν αποφασίσουν να τα αγοράσουν. Επίσης είναι δύσκολο να βγάλεις αξιόπιστα συμπεράσματα για ελαστικά οδηγώντας διαφορετικές μοτοσυκλέτες μέσα σε μια μέρα, όπως συνέβει στα Off Road Days της ΚΤΜ. Δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε που ξεκίναγε το λάστιχο και που τελείωνε ή μοτοσυκλέτα ή και το αντίστροφο, χωρίς να θέλουμε, σε καμία περίπτωση να μειώσουμε την σημαντική προσπάθεια που έγινε.  Αυτό που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι ότι δεν παρατηρήσαμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές με απρόβλεπτα γλιστρήματα κατά το φρενάρισμα ή και υπό κλίση στο απαιτητικό τερέν της πίστας της Πεντέλης, κάτι που σίγουρα βοήθησαν τα ελαστικά Starcross 5 Medium και Soft της Michelin που φορούσαν οι μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ.

_KF_0515

Παρά το βάρος του ΚΤΜ Super Enduro 690 η πρόσφυση του ήταν εντυπωσιακή στην σαθρή Πεντέλη.

Σε αυτά που γνωρίζουμε χρησιμοποιώντας στο παρελθόν την προηγούμενη σειρά, η νέα γκάμα ήρθε να αναβαθμίσει σημαντικά τα χωμάτινα ελαστικά της Michelin βελτιώνοντας στους τομείς του σκελετού και του πέλματος. Ειδικά στο σκελετό το χαμηλό βάρος κατά 15% των νέων ελαστικών, δίνει καλύτερη και πιο ανάλαφρη κύλιση στην συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας ειδικά όταν χρησιμοποιούνται mousse που βαραίνουν σημαντικά την μοτοσυκλέτα και την αίσθηση της. Ο μαλακός σκελετός τα κάνει εύχρηστα στην τοποθέτηση κάτι που η προηγούμενη γκάμα ήταν αρκετά δύσχρηστη ενώ επιπλέον προσφέρει ευκαμψία στο ελαστικό κάτι που σημαίνει περισσότερο πέλμα στο έδαφος όταν βρίσκεσαι υπό κλίση. Ο μαλακός σκελετός βέβαια, έχει και διαφορετικές απαιτήσεις και έτσι χρειάζονται υψηλότερες πιέσεις στα νέα ελαστικά με μέση τιμή τα 16psi για να κρατηθεί το ελαστικό στο ύψος που πρέπει κατά την κύλιση. Οι υψηλότερες πιέσεις βοηθούν το ελαστικό να μείνει πιο σταθερό στη ζάντα αποφεύγοντας το ξεζαντάρισμα ενώ προστατεύει και το στεφάνι από χτυπήματα σε πέτρες και κοφτά σαμάρια.

_U0B2080

Τα δυνατά μοτέρ των νέων SXF της ΚΤΜ πρέπει να έφεραν στο όριο τους τα νέα ελαστικά Starcross 5. Εμείς δεν νοιώσαμε άβολα σε καμία περίπτωση.

Καινούργια είναι και η σχεδίαση του πέλματος των Starcross 5 η οποία προσφέρει καινοτομίες με επιπλέον εξοχές στα ελαστικά για μαλακά εδάφη για καλύτερη αποβολή της λάσπης και γρηγορότερου καθαρισμού του ελαστικού, αποφεύγοντας το ενοχλητικό στόμωμα που δημιουργεί την απώλεια πρόσφυσης. Επίσης τα τακούνια έχουν στο πάνω μέρος τους γραμμές που ανάλογα με τον τύπο έχουν και διαφορετικό αριθμό(Hard-καμία, Medium-μια, Soft-δύο και Sand- τρεις) για να είναι εύκολα αναγνωρίσημα στο ράφι και γενικότερα ενώ όταν φαγωθούν οι γραμμές αποτελούν ένδειξη ότι τα ελαστικά Medium και Soft πρέπει να γυριστούν ανάποδα. Το γύρισμα των ελαστικών δίνει μεγαλύτερη διάρκεια τόσο στην αντοχή όσο και στην πρόσφυση και είναι σημαντικό που έχει φροντίσει για αυτό η Michelin καθώς πολλές εταιρείες ελαστικών δεν το προτείνουν.

2015 michelin knobs

Πολλούς ίσως τους παραξενέψει το γεγονός ότι η Michelin δεν βγάζει ελαστικά Hard σε διαστάσεις για enduro μοτοσυκλέτες. Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι ότι δεν χρειάζεται αφού σε αγωνιστική χρήση τα ελαστικά Medium και Soft μπορούν να ανταποκριθούν στις απλές διαδρομές και να πετύχουν το μέγιστο στις ειδικές που κρίνονται κυρίως οι εν λόγο αγώνες. Φυσικά υπάρχουν και τα οικολογικά FIM ελαστικά της εταιρείας που είναι η κύρια αγωνιστική της γκάμα enduro τα οποία είναι υποχρεωτικά στους αγώνες του Παγκοσμίου. Αυτό μάλλον θα πρέπει η Michelin να το ξανασκεφτεί γιατί τα τελευταία χρόνια ευδοκιμούν στον χώρο του enduro οι extreme αγώνες και τα endurocross που πραγματοποιούνται σε πάρα πολύ σκληρές επιφάνειες.

_KF_0428

Αυτό που θα πρέπει κανείς να θυμάται για τη νέα σειρά χωμάτινων ελαστικών της Michelin Starcross 5 είναι το μειωμένο βάρος και η μαλακή σύνθεση της γόμας και του σκελετού, την πλήρη γκάμα για χρήση motocross και cross country σε όλα τα τερέν, η νέα σχεδίαση των τακουνιών και όλα αυτά χωρίς να θυσιάζονται οι επιδόσεις.

Φωτογραφίες: Χρήστος & Γιώργος Καραγιωργάκης, Michelin

This slideshow requires JavaScript.

896 More posts in ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ category
Recommended for you
ΤΟ ΝΕΟ ASUS 125 ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ MOTOWAY!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Η Motoway Καμπράνης Α.Ε, έπειτα από 37 χρόνια λειτουργίας στον χώρο της...