2ος Αγώνας Παν. Πρωτ. ΜΧ 2016, Πτολεμαϊδα – Υπερέβαλαν εαυτόν

IMG_7501Η αδιάκοπη βροχόπτωση κατά την διάρκεια του αγωνιστικού διημέρου στην πίστα της Πτολεμαΐδας για τον δεύτερο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2016, δημιούργησε έντονη λάσπη που έπρεπε διοργανωτές, αθλητές και ομάδες να υπερβάλουν εαυτόν για να ολοκληρώσουν τους αγώνες. Οι δύσκολες συνθήκες έφεραν ανατροπές και εκπλήξεις στην κατάταξη των αποτελεσμάτων με τους αθλητές να προσπαθούν περισσότερο να επιβιώσουν και να τερματίσουν τον αγώνα, παρά να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. 

Ευτυχώς στην πίστα της Πτολεμαΐδας υπάρχει άμμος και ο αγωνιστικός χώρος παρά τις δυσκολίες “τσούλαγε” ενώ αν βρισκόμασταν σε άλλη πίστα του πρωταθλήματος πιθανότατα να είχαν ακυρωθεί οι αγώνες. Βέβαια στην καλή λειτουργία του προγράμματος αλλά και γενικότερα του αγώνα το σωματείο ΑΜΟΕ τα πήγε θαυμάσια επεμβαίνοντας πάντα εκεί που χρειαζόταν για να κυλήσουν όσο καλύτερα γινόταν οι αγώνες. Προβλήματα υπήρχαν όπως με το νερό των πλυντηρίων, αλλά να τονίσουμε ότι οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες και με την βοήθεια του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να λύνονται γρήγορα και άμεσα όλα τα προβλήματα. Όπως ήταν λογικό, οι θεατές ήταν ελάχιστοι και οι 100 συμμετέχοντας με τις προσθήκες αρκετών αθλητών από της γειτονικές χώρες, προσπάθησαν για το καλύτερο αντιμετωπίζοντας ο καθένας ξεχωριστά δυσκολίες που υπερέβαλαν εαυτόν για να τις ξεπεράσουν. Ένα μπράβο σε όλους δεν είναι αρκετό αλλά σίγουρα αξίζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ξεχωριστή εμπειρία που μας προσέφεραν και δεν λέμε θέαμα, γιατί ακόμα και να παρακολουθήσεις ένα τέτοιο αγώνα, ήταν δύσκολο.

IMG_7501

Κατηγορία ΜΧ1
Ένας από τους οδηγούς που είχε λόγους να χαμογελάει βλέποντας τις δύσκολες συνθήκες της πίστας ήταν ο Γιώργος Ηλιόπουλος. Δεν έχει πρόβλημα να οδηγεί στη λάσπη και διαθέτει την αντοχή και τη δύναμη για να βγάλει δύσκολους αγώνες αλλά όπως έχει δείξει στο παρελθόν, αρκεί να μην γίνει θύμα απίστευτης ατυχίας με μηχανικά προβλήματα. Ο “frozen” ήταν υπομονετικός και στα δύο σκέλη, δεν βιάστηκε μετά την εκκίνηση αν και γρήγορα βρέθηκε μπροστά μετά από λάθη των αντιπάλων του. Στο πρώτο σκέλος ακολούθησε τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Παναγιώτη Κουζή για ένα μεγάλο διάστημα του αγώνα και τον πέρασε όταν ο Κουζής είχε μια πτώση. Λίγο πριν τον τερματισμό ο Ηλιόπουλος(1-2) είχε και αυτός μια άτυχη στιγμή, κατάφερε όμως να σηκωθεί γρήγορα και να μην χάσει την πρώτη θέση από τον Κουζή που τον καταδίωκε. Στο δεύτερο σκέλος ο Ηλιόπουλος πέρασε νωρίς στην πρώτη θέση και δεν είχε πρόβλημα μετά από ένα ακόμα μικρό του λάθος, να την δώσει στο τέλος στον σταθερό και αλάνθαστο Δημήτρη Βαγγελάκο, γνωρίζοντας ότι και με την δεύτερη θέση κέρδιζε τον αγώνα. Ο Ηλιόπουλος με αυτόν τον τρόπο κατέκτησε τον πρώτο του φετινό αγώνα και ανέβηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

IMG_8368

O Γ.Ηλιόπουλος στον δρόμο του προς την κατάκτηση του πρώτου φετινού αγώνα του.

Η νίκη του Βαγγελάκου(6-1) στο δεύτερο σκέλος ήταν αρκετή για να τον φέρει στην δεύτερη θέση του βάθρου. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία του από το enduro ο Βαγγελάκος έβγαζε δύσκολα περάσματα με σχετική άνεση κάτι που ανταγωνισμός δεν μπορούσε να αντιγράψει και έτσι κέρδιζε πολύ χρόνο σε ουσιαστικά σημεία. Αντίθετα με τον Βαγγελάκο ο Κυριάκος Κόττης(5-3) επιστρατεύοντας την δύναμη, το πείσμα αλλά και την τεχνική, επιτέθηκε στο δύσκολο τερέν και όταν δεν είχε κολλήματα ή πτώσεις,  ήταν από τους γρηγορότερους οδηγούς μέσα στην πίστα. Η τρίτη θέση στο τέλος της ημέρας ήταν καλή μια ανταμοιβή των προσπαθειών του. Γρήγορος και στα δύο σκέλη ήταν και ο Νίκος Λυρίου(3-5) και μάλιστα βρέθηκε να οδηγεί και στην πρώτη θέση όμως έπεσε πολλές φορές θύμα λαθών και στο τέλος δεν είχε τις δυνάμεις να κινηθεί γρήγορα. Ισοβάθμησε με τον Κόττη όμως έμεινε τελικά τέταρτος χάνοντας στο bonus του δεύτερου σκέλους. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο περσινός πρωταθλητής Δημήτρης Κοντολέτας(4-4) αντιμετωπίζοντας ίσως περισσότερα προβλήματα με την λάσπη και τις εκκινήσεις του από τους υπόλοιπους, ισοβαθμώντας στο τέλος και αυτός με τους Κόττη και Λυρίου. Ακόμα περισσότερα τα προβλήματα για τον νικητή του προηγούμενου αγώνα Παναγιώτη Κουζή(2-0) που έχασε την πρώτη θέση από μια πτώση στο πρώτο σκέλος τερματίζοντας τελικά δεύτερος. Οι δυσκολίες του αγώνα και ένα οικογενειακό θέμα φαίνεται να τον επιρέασαν έτσι ώστε να μην αγωνιστεί στο δεύτερο σκέλος τερματίζοντας τελικά στην έκτη θέση της ημέρας.

Κατηγορία ΜΧ2
Όπως κάθε χρόνο στις επισκέψεις του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στη Βόρεια Ελλάδα αθλητές από την γειτονική Βουλγαρία συμμετέχουν κυρίως σε αυτή τη κατηγορία, χωρίς όμως να προσμετρούν στην βαθμολογία του πρωταθλήματος. Το Σάββατο ο Lyubomir Vasev πέτυχε τον καλύτερο χρόνο της ημέρας και την Κυριακή ο Christian Agelov μπήκε μπροστά μετά τις δύο εκκινήσεις αλλά μέχρι εκεί μπόρεσαν οι Βούλγαροι να είναι ανταγωνιστικοί. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Μανώλης Κρητικός(1-1) αν και “σκόνταψε” στην αρχή του πρώτου σκέλους μετέπειτα ήταν αλάνθαστος και έδειχνε να απολαμβάνει τις δύσκολες συνθήκες με το αέρινο στυλ του. Βέβαια ο περσινός πρωταθλητής Γιάννης Τουρατζίδης προέβαλε στην αρχή σθεναρή αντίσταση αλλά σημαντικά λάθη τον έφεραν μακρυά από την πρώτη θέση. Στο δεύτερο σκέλος και πάλι ο Κρητικός ήταν αυτός που βρήκε τα πατήματα για μια αλάνθαστη πορεία στην πρώτη θέση την οποία και κατέκτησε άνετα, κερδίζοντας τον αγώνα και μεγαλώνοντας σημαντικά το βαθμολογικό του προβάδισμα.

IMG_8278

Σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκεται ο Μ.Κρητικός και απέδειξε στην Πτολεμαΐδα ότι δίκαια οδηγεί το πρωτάθλημα.

Ο σταθερός του αγώνας και η σωστή στρατηγική αλλάζοντας γάντια και γυαλιά κατά διαστήματα κράτησαν τον Αλέξανδρο Γεωργαντά(3-4) στις πρώτες θέσεις και στα δύο σκέλη αλλά το σπουδαιότερο ήταν ότι κατάφερε να τερματίσει κάτι που δεν ήταν εύκολο όπως αποδείχτηκε για τον ανταγωνισμό. Πήρε την δεύτερη θέση στον αγώνα και μάλιστα κατάφερε να αναρριχηθεί στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Με ένα κακό και ένα καλό σκέλος ο Παναγιώτης Παπίλας(6-2) ολοκλήρωσε τον αγώνα της Πτολεμαΐδας τερματίζοντας στην τρίτη θέση της ημέρας. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την πίστα στο πρώτο σκέλος ενώ στο δεύτερο οδήγησε σταθερά στις πρώτες θέσεις τερματίζοντας δεύτερος. Οι καλές εκκινήσεις του Christian Agelov(5-3) δεν τον απάλλαξαν από τα προβλήματα με πτώσεις και αναγκαστικά περάσματα από τα pits. Τερμάτισε τελικά στην τέταρτη θέση. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Δημήτρης Τουρατζίδης(7-5) που έδειξε ότι όταν δεν αντιμετωπίζει μηχανικά προβλήματα είναι ικανός για καλά αποτελέσματα ακόμα και στην ΜΧ2(αγωνίζεται στην ΜΧ2Τ). Ο μεγάλος άτυχος του αγώνα ήταν ο Δημήτρης Μπάκας(2-0). Αν και περιόρισε τα λάθη του και στα δύο σκέλη οδηγώντας μέσα στην πρώτη τριάδα, τερμάτισε στην δεύτερη θέση στο πρώτο σκέλος ενώ στο δεύτερο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει καθώς δεν έβλεπε από την λάσπη που είχε μπει στα μάτια του. O μοναδικός του τερματισμός με την δεύτερη θέση στο πρώτο σκέλος, ήταν αρκετός για να τον φέρει στην έκτη θέση της ημέρας. Προβλήματα όμως και για τον περσινό πρωταθλητή Γιάννη Τουρατζίδη(4-0) με ένα μεγάλο κόλλημα στο πρώτο σκέλος αλλά και πτώσεις με μηχανικά προβλήματα που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το δεύτερο σκέλος χάνοντας σημαντικούς βαθμούς για το πρωτάθλημα.

Κατηγορία ΜΧ2Τ
Στην υποκατηγορία νέων της ΜΧ2 από τις πέντε συμμετοχές μόνο δύο κατάφεραν να τερματίσουν εντός χρόνου στα δύο σκέλη. O Δημήτρης Τουρατζίδης(1-1) πήρε την πρώτη του φετινή νίκη τερματίζοντας πρώτος και στα δύο σκέλη της κατηγορίας καταλαμβάνοντας παράλληλα και την εντυπωσιακή πέμπτη θέση της ΜΧ2. Από τις υπόλοιπες συμμετοχές μόνο ο νικητής του προηγούμενου αγώνα Φώτης Κόλλιας(2-0) κατάφερε να τερματίσει εντός χρόνου στο πρώτο σκέλος και να πάρει την δεύτερη θέση.

IMG_7015

Ο Δ.Τουρατζίδης έχασε φέτος αρκετά κιλά και έχει βάλει υψηλούς στόχους όχι μόνο στην ΜΧ2Τ αλλά και στην ΜΧ2.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Η κατηγορία των βετεράνων μετά το πρώτο σκέλος του Σαββάτου που η πίστα ήταν σε καλύτερη κατάσταση από την Κυριακή, αγωνίστηκαν ενώ την Κυριακή επέλεξαν να μην συμμετέχουν από κοινού. Έτσι ο νικητής του πρώτου σκέλους Χρήστος Τομαράς(1–) παρέμεινε για φέτος αήττητος μεγαλώνοντας το βαθμολογικό του προβάδισμα. Δεύτερος τερμάτισε ο περσινός πρωταθλητής Σταμάτης Δημολιάνης(2–) προβάλλοντας αντίσταση στην αρχή του σκέλους στον Τομαρά. Μετά από μέτρια εκκίνηση ο Διονύσης Κονδυλόπουλος(3–) βρήκε τον δρόμο για την τρίτη θέση ενώ από κακή εκκίνηση έπρεπε να ανακάμψει και ο Βασίλης Μπαμπάς(4–) για την τέταρτη θέση της ημέρας. Ο Βούλγαρος Tony Svetkov(5–) τερμάτισε πέμπτος με τον Στέλιο Τεχλικίδη(6–) έκτο.

IMG_8538

Το βάθρο των νικητών της κατηγορίας ΟΡΕΝ.

Κατηγορία ΜΧ85
Δύο απρόβλεπτα σκέλη έγιναν για την μικρή κατηγορία με πρωταγωνιστές τους δύο διεκδικητές του πρωταθλήματος Αντώνη Σάγμαλη και Ανδρέα Ανδρέου. Στο πρώτο σκέλος του Σαββάτου ο Σάγμαλης έφυγε μπροστά όμως είχε μια πτώση στους πρώτους γύρους που τον έφεραν αρκετά πίσω στην κατάταξη και αρκετά δευτερόλεπτα από τον Ανδρέου που οδηγούσε τον αγώνα. Με δυνατό ρυθμό ο Σάγμαλης κατάφερε να φτάσει και να περάσει ξανά στην πρώτη θέση στην οποία και τερμάτισε αφήνοντας τον Ανδρέου δεύτερο. Την Κυριακή  προς τιμήν τους επέλεξαν οι οδηγοί της κατηγορίας να αγωνιστούν σε μια πολύ δύσκολη πίστα για μικρές μοτοσυκλέτες. Και πάλι ο Σάγμαλης έδωσε τον ρυθμό στον αγώνα με τον Ανδρέου να ακολουθεί αρκετά πιο πίσω. Όσο όμως περνούσε η ώρα ο Σάγμαλης κουραζόταν και έκανε λάθη με αποτέλεσμα ο Ανδρέου να τον πλησιάσει και να τον περάσει. Όσο αντιστεκόταν ο Σάγμαλης τόσο περισσότερο κουραζόταν και ο σταθερός ρυθμός του Ανδρέου(2-1) στο τέλος τον δικαίωσε κερδίζοντας άνετα το σκέλος και τον δεύτερο φετινό του αγώνα.  Δεύτερος τερμάτισε ο Σάγμαλης(1-2) με τρίτο τον Γιώργο Καριώτη(3-0) και τέταρτη μια κοπέλα την Μαρκέλα Κωστάκη(4-0) που αν και κατάφερε να τερματίσει και στο δεύτερο σκέλος μαζί με τον Καριώτη, δεν βαθμολογήθηκαν καθώς δεν συμπλήρωσαν το 75% του χρόνου του πρώτου.

IMG_8068

Μετά την νίκη του στο δύσκολο δεύτερο σκέλος ο Α.Ανδρέου έπεσε στην αγκαλιά των φίλων και συναθλητών του.

Κατηγορία ΜΧ65
Αν η πίστα ήταν δύσκολη για την ΜΧ85 την Κυριακή, όλοι φαντάστηκαν πόσο δύσκολη θα ήταν για τις ακόμα μικρότερες μοτοσυκλέτες της ΜΧ65. Το δεύτερο σκέλος δεν έγινε και έτσι ο Μάριος Κανάκης(1-) ήταν ο νικητής του αγώνα μετά το εντυπωσιακό πρώτο σκέλος που άφησε εκτός χρόνου(75%) όλους τους υπόλοιπους οχτώ συμμετέχοντες. Για την ιστορία δεύτερος τερμάτισε ο Μιχάλης Σαραντινούδης που μάλιστα βρέθηκε να οδηγεί τον αγώνα με τρίτο τον Νίκο Κοσιάβελο. Φυσικά οι πτώσεις και τα κολλήματα ήταν εντονότερα σε αυτή την κατηγορία.

IMG_7269

Κι όμως τα μικρά 65άρια έτρεξαν και μάλιστα προσπάθησαν όλοι μέχρι τέλους να τερματίσουν…ήρωες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 02-03/04/16 Πτολεμαΐδα.

1811 More posts in ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ 2024 ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ!

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 θα συνεχιστεί αυτό το σαββατοκύριακο με τον δεύτερο του γύρο...