Τι έγινε πέρσι στο Ν.Α.Ευρώπης στα Γιαννιτσά

IMG_4031(Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πρωτάθλημα Motocross Νοτιοανατολικής Ευρώπης ξεκινάει από την χώρα μας στα Γιαννιτσά αυτό το σαββατοκύριακο ενώ είναι παράλληλα η αφετηρία του Βαλκανικού Πρωταθλήματος ΜΧ 2016. Ας θυμηθούμε τι είχε γίνει πέρσι)Το Πρωτάθλημα Motocross Νοτιοανατολικής Ευρώπης ξεκίνησε στην χώρα μας και την πίστα των Γιαννιτσών με 122 συμμετοχές και αρκετούς θεατές που αψήφησαν την βροχή και παρακολούθησαν από κοντά τον αγώνα. Η έκπληξη της ημέρας ήταν ο Γιώργος Αρβανίτης συμμετέχοντας και κερδίζοντας την ΜΧ1 ενώ στην ΜΧ2 ο “παγκόσμιος” Michael Ivanov κέρδισε μεν αλλά τα βρήκε δύσκολα από τον εξαιρετικό Γιάννη Τουρατζίδη. Στον πρώτο τους φετινό αγώνα των ΜΧ-ΑΤV κέρδισε ο πρωταθλητής μας Γιώργος Καπέλης, εντυπωσίασε ο Adam Kovacs στην ΕΜΧ65, επιβλήθηκε στην ΕΜΧ85 ο Nichola Hranic και στην ΜΧ-VET νικητής ήταν ο Vaselin Malinov.

Στον πρώτο και μοναδικό φετινό διεθνή motocross αγώνα που διοργανώνει η χώρα μας ο Ο.Φ.Μ.Γιαννιτσών έκανε εξαιρετική δουλειά, κυρίως στην προβολή του αγώνα με highlight το περίπτερο στο κέντρο της πόλης με μοτοσυκλέτες και μοντέλα να κεντρίζουν το ενδιαφέρον τον πολιτών. Αποτέλεσμα ήταν πολλοί θεατές να αψηφήσουν την πρωινή βροχή και να έρθουν στην πίστα μαζί με δεκάδες φωτογράφους, που τόσους πολλούς δεν έτυχε να δούμε σε προηγούμενο αγώνα των Γιαννιτσών(τουλάχιστον).

IMG_3465

Το Πρωτάθλημα Motocross Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει τα τελευταία χρόνια αναβαθμισμένο ρόλο με την αιγίδα της FIM πλέον αφού σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα άλλαξαν και μεταλλάχτηκε η παλαιότερη ευρωπαϊκή ομοσπονδία UEM. Η Ευρώπη έχει χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια όπου εμείς σαν χώρα βρισκόμαστε στο νοτιοανατολικό τμήμα και από αυτά τα πρωταθλήματα θα προκριθούν οι καλύτεροι αθλητές από τις κατηγορίες EMX65 και EMX85 για να συμμετάσχουν στον τελικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην πίστα Kegums της Λετονίας στις 12/7/15. Επίσης παράλληλα με τους πέντε αγώνες του Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποιούνται και άλλοι τέσσερις αγώνες που περιλαμβάνονται σε μια νεότερη έκδοση του Βαλκανικού όπως το ξέραμε παλαιότερα. Ανάμεσα στους πέντε αγώνες που προσμετρούν στην πρόκριση ήταν και ο δικός μας στα Γιαννιτσά κάτι που θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στην ΑΜΟΤΟΕ για αυτήν την επιτυχία αφού πέρσι ο αντίστοιχος αγώνας στις Σέρρες δεν προσμετρούσε στους αγώνες πρόκρισης αλλά στο “Βαλκανικό”. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο αγώνας να έχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς ξένων συμμετοχών, ειδικότερα στις μικρότερες κατηγορίες ενώ δυστυχώς από πλευράς ελληνικών συμμετοχών τα πράγματα ήταν πάρα πολύ περιορισμένα καθώς το φετινό πρόγραμμα των 18 εβδομάδων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος είναι εξαιρετικά σφιχτό και ίσως θα έπρεπε να προτιμηθεί μια άλλη ημερομηνία μετά το καλοκαίρι για να προσελκύσει περισσότερους Έλληνες αθλητές. Η ΑΜΟΤΟΕ στο θέμα αυτό μας διευκρίνισε ότι η ημερομηνία του αγώνα ορίστηκε από την FIM Europe και ήθελαν την Ελλάδα να πάρει τον πρώτο αγώνα κυρίως λόγω του καλού καιρού που υπάρχει στην χώρα μας τους πρώτους μήνες της Άνοιξης. Όπως και να έχει ο αγώνας με 122 συμμετοχές από Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Κροατία και τα Σκόπια ήταν επιτυχημένος και ήταν μια καλή ευκαιρία να δούμε οδηγούς από ευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια πρωταθλήματα να αγωνίζονται στις ελληνικές πίστες.

gogo

Ο Γιώργος Αρβανίτης έδειξε ότι μπορεί να κερδίζει και με 450.

Κατηγορία ΜΧ1
Την έκπληξή του αγώνα έκανε ο πρωτοπόρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος της ΜΧ2 Γιώργος Αρβανίτης συμμετέχοντας στην μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά στην καριέρα του και μάλιστα πραγματοποιώντας και δεύτερη έκπληξη κερδίζοντας και τα δύο σκέλη με δυνατούς αντιπάλους όπως ο Δημήτρης Κοντολέτας και ο Σκοπιανός Hristian Iliovski. Ο Αρβανίτης “καθάρισε” και τα δύο σκέλη από τον πρώτο γύρο παίρνοντας την πρωτοπορία και οδηγώντας με σχετική διαφορά στην πρώτη θέση μέχρι και τον τερματισμό. Για την δεύτερη θέση έγινε μεγάλη μάχη μεταξύ των Iliovski(3-3) και του Βούλγαρου Todοr Totev με τον Totev(2-2) να κρατάει άνετα την δεύτερη θέση στο πρώτο σκέλος ενώ στο δεύτερο πέρασε στους τελευταίους γύρους τον Iliovski αλλά και τον πολύ καλό Κυριάκο Κόττη. Με δύο τρίτες θέσεις ο Iliovski ήταν τρίτος στο τέλος της ημέρας με τέταρτο τον Κόττη(4-4) που έδωσε πολλές μάχες μετά την κακή του εκκίνηση στο πρώτο σκέλος ενώ στο δεύτερο οδήγησε για πολύ ώρα στην δεύτερη θέση μέχρι να κουραστεί και να πέσει στα “δόντια” των Totev και Iliovski. Με όμορφη οδήγηση ο Davislan Angelov(5-5) τερμάτισε στην πέμπτη θέση ενώ ο έκτος Kalouan Iliev(6-6) κέρδισε τις μάχες από τον Goce Tomovski(7-7). Μετά τον Αρβανίτη ο επόμενος Έλληνας αθλητής ήταν ο Άγγελος Πιτσινέλης(10-9) για την ένατη θέση του συνόλου με τους Δημήτρη Μπαξεβάνη και Κοντολέτα να αντιμετωπίζουν προβλήματα(ο πρώτος από τον τραυματισμό του στις Σέρρες και ο δεύτερος με στομαχικές διαταραχές) και δεν κατάφεραν να τερματίσουν και τα δύο σκέλη του αγώνα.

IMG_36591

Αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία φορά που βλέπουμε τον M.Ivanov να αγωνίζεται στην Ελλάδα καθώς η καριέρα του φαίνεται να απογειώνεται από φέτος.

Κατηγορία ΜΧ2
Η πιο θεαματική κατηγορία ήταν η ΜΧ2 όχι μόνο γιατί είχε τις περισσότερες συμμετοχές αλλά γιατί ο Γιάννης Τουρατζίδης αποφάσισε να κοντράρει στα ίσα τον παγκόσμιο πλέον Michael Ivanov. Ο Βούλγαρος αναβάτης μετά την συμμετοχή του πέρσι στο ευρωπαϊκό των 125, φέτος πέρασε στην δορυφορική ομάδα Ricci Racing Husqvarna και θα συμμετάσχει στην ΜΧ2 στους Ευρωπαϊκούς αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MX. Στο πρώτο σκέλος Ivanov και Τουρατζίδης δεν είχαν καλή εκκίνηση με τον Βούλγαρο αθλητή όμως να βρίσκει γρήγορα τον δρόμο για την πρώτη θέση ενώ ο Τουρατζίδης καθυστέρησε να περάσει τον Halmi Hakan που είχε πάρει την εκκίνηση. Στην μεγαλύτερη διάρκεια του σκέλους ο Τουρατζίδης κυνηγούσε τον Ivanov άλλοτε μειώνοντας και άλλοτε αυξάνοντας την διαφορά των δέκα δευτερολέπτων που είχαν μεταξύ τους χωρίς όμως να καταφέρει να απειλήσει τον νεαρό αθλητή από την Βουλγαρία. Στο δεύτερο σκέλος ο Τουρατζίδης έβαλε μπροστά την Yamaha του στην εκκίνηση και οδήγησε το πρώτο σκέλος δίνοντας μάχη με τον Ivanov που τον πίεζε από την αρχή. Στους πρώτους γύρους κατάφερε να τον περάσει αλλά ο Θεσσαλονικιός αθλητής δεν το έβαλε ποτέ κάτω και πίεσε με την σειρά του σε ολόκληρο το σκέλος τον Ivanov για την πρώτη θέση. Ο Ivanov όμως ήταν αυτός που πήρε τελικά την νίκη επιβεβαιόνοντας γιατί ήταν το φαβορί του αγώνα ενώ ο Τουρατζίδης καταχειροκροτήθηκε για την προσπάθεια του για τα ελληνικά χρώματα αλλά και για το γόητρο του περσινού πανελλήνιου πρωταθλητή της ΜΧ2, ρισκάροντας εν μέσω του φετινού πρωταθλήματος, πιέζοντας τα πράγματα αρκετά.

2015 touratzidis giannitsa

Ο Γ.Τουρατζίδης στάθηκε στο ύψος του στα Γιαννιτσά.

Με σταθερούς τερματισμούς και σταθερή απόδοση ο Valentin Roglev(4-3) ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με τον Kristian Angelov(6-4) να πραγματοποιεί ένα καλό δεύτερο σκέλος και να επικρατεί του πέμπτου Halmi(3-9) που είχε πολλά προβλήματα στο δεύτερο σκέλος με κακές εκκινήσεις και πτώσεις. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Ljubomir Vasev(5-5) ενώ από ελληνικής πλευράς ο Αλέξανδρος Γεωργαντάς(7ος) είχε προβλήματα με πτώσεις, στο ίδιο κλίμα και ο Γιάννης Μόσσιος(14ος) με πτώση και εγκατάλειψη, πολύ καλούς αγώνες για τους Ανέστη Ράδο(9ος) και Στάθη Φυσέκη(10ος) και κατάφεραν να βαθμολογηθούν οι Σωτήρης Παππάς(17ος), Απόλλωνας Συναπίδης(18ος) και Κωνσταντίνος Γάκης(23ος).

efnan1

Στις συμμετοχές και μια γυναίκα από την Τουρκία, η Valimaki Efnan.

Κατηγορία ΜΧ2 Junior
Στο Πρωτάθλημα Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπάρχει και η υποκατηγορία MX2 Junior που έχει τα ίδια ηλικιακά όρια(15-18 ετών) με την δική μας κατηγορία MX2T μόνο που δεν υπάρχει η υποχρέωση να αγωνιστεί κάποιος με δίχρονη μοτοσυκλέτα. Νικητής της κατηγορίας ήταν ο νικητής της ΜΧ2 Michael Ivanov με δεύτερο τον Valentin Roglev και τρίτο τον Halmi Hakan. Επίσης στην κατηγορία συμμετείχε και μια αθλήτρια από την Τουρκία η Valimaki Efnan η οποία τερμάτισε στην 20η θέση της υποκατηγορίας.

85

Nicola Hranic

Κατηγορία ΕΜΧ85
Με τρεις πολύ καλούς οδηγούς να διεκδικούν την νίκη και στα δύο σκέλη εξελίχθηκε ο αγώνας για την κατηγορία όπου ο Nicola Hranic από την Κροατία κατάφερε με τερματισμούς 2-1 να πάρει τελικά τον αγώνα. Η δυνατή οδήγηση στο πρώτο σκέλος του Βούλγαρου Julian Georgiev(1-3) ακολουθήθηκε από μια πτώση στο δεύτερο σκέλος με αποτέλεσμα να τερματίσει στην δεύτερη θέση. Τρίτος ήταν ο Βούλγαρος νικητής των Σερρών πριν δύο εβδομάδες Alex Dimitrov(3-2) με τέταρτο τον δικό μας Ανδρέα Ανδρέου(4-4) που πήρε πολύτιμες εμπειρίες σε έναν αγώνα  που θα μπορούσε ηλικιακά να αγωνίζεται στην μικρότερη κατηγορία EMX65. Με δύο έκτες θέσεις ο Victor Kasabov(6-6) πήρε την πέμπτη θέση από τον Άγγελο Βογιατζή(10-5) που αντιμετώπισε προβλήματα ενώ για τα ελληνικά χρώματα συνέλεξαν βαθμούς οι Τάσος Αλειφερόπουλος(7ος) και Γιώργος Καριώτης(9ος).

kovacs1

Ο A.Kovacs πήγαινε “αέρα” στα Γιαννιτσά.

Κατηγορία ΕΜΧ65
Το ταλέντο δεν έλειψε από τα Γιαννιτσά και στην μικρότερη κατηγορία με τον Ούγγρο Adam Kovacs(1-1) να κλέβει την παράσταση με την εντυπωσιακή οδήγηση του, που του έδωσε άνετες νίκες και στα δύο σκέλη. Ο Kovacs όπως μας ανέφεραν από την ομάδα του προπονείτε στην Ολλανδία, πολλές φορές με τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της ΜΧ2 Jeffrey Herlings και σίγουρα η πορεία του θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Με δύο δεύτερες θέσεις ο Kristian Ivanov(2-2) από την Βουλγαρία ήταν ο δεύτερος της ημέρας ενώ στο ύψος του ανταγωνισμού στάθηκε και ο δικός μας Αντώνης Σάγμαλης(3-3) όχι μόνο με τα αποτελέσματα του(τρίτος) άλλα και με την όμορφη οδήγηση του. Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Βούλγαροι Hristian Dakov(5-4) στην τέταρτη θέση, ο Dimitar Grazdanov(4-5) στην πέμπτη θέση και ο Alex Kozhuharov(8-6). Για την Ελλάδα αγωνίστηκαν επίσης οι Δημήτρης Καλαθάς(7ος), Μάριος Κανάκης(8ος), Τζονάκι Λάμπρου(9η), Σταύρος Βαγγελακάκης(12ος) και η Δέσποινα Μανδάνη(14η).

kapelis

Πρώτος φετινός αγώνας για τα Quad και πρώτη φετινή νίκη για τον Γ.Καπέλη.

Κατηγορία ΜΧ-ΑΤV
Τα γνωστά μας και ως Quad πραγματοποίησαν τον πρώτο τους φετινό αγώνα στα Γιαννιτσά, μια και στο φετινό πρόγραμμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΜΧ έχουν μειωμένους αγώνες για την κατηγορία και ξεκινούν σε δύο εβδομάδες στον τρίτο αγώνα του θεσμού στα Τρίκαλα. Όπως έδειξε ο αγώνας οι αθλητές μας ήταν έτοιμοι με τον Γιώργο Καπέλη(1-1) να συνεχίζει με νίκες από την περσινή περίοδο ξεκινώντας δυνατά την χρονιά. Δεύτερος στην κατηγορία τερμάτισε ο Martin Milev(2-2) από την Βουλγαρία με τρίτο τον Σπύρο Μπιρλή(3-3). Ο Κωνσταντίνος Ντούζος(4-4) ήταν ο απόλυτος τέταρτος της ημέρας με τους Απόστολο Τριανταφύλλου(5-5) και Άρη Τριανταφύλλου(6-8) να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα. Να πούμε ότι από τις 14 συμμετοχές του αγώνα οι 12 ήταν ελληνικές.

maliov

Νικητής σε δύο κατηγορίες ο V.Malinov.

Κατηγορία ΜΧ/ΜΧ-Veteran
Γλιστερές καταστάσεις αντιμετώπισε η κατηγορία με σκληρό και με σκόνη τερέν στο πρώτο σκέλος του Σαββάτου και με λάσπη στο δεύτερο σκέλος από την πρωϊνη βροχή της Κυριακής. Με τερματισμούς 2-1 ο Vaselin Malinov κέρδισε την κατηγορία ΜΧ με δεύτερο τον Martin Todorov(2-3) να παίρνει την θέση μετά το λάθος(στο δεύτερο σκέλος) του νικητή του πρώτο σκέλους Julian Raichev(1-8). Ο Παναγιώτης Καδόγλου(4-4) πήρε την τέταρτη θέση για τα ελληνικά χρώματα μετά το βουλγαρικό βάθρο ενώ οι Atanas Retrov(8-2) και Κωνσταντίνος Τομπάζης(9-5) συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα. Στην υποκατηγορία MX-Veteran ο Malinov ήταν και εκεί ο νικητής με τους Retrov και Nikolay Angelov να συμπληρώνουν το βάθρο.

Στην Βαθμολογία των χωρών η Βουλγαρία 119 βαθμούς πήρε την πρώτη θέση με δεύτερη την Ελλάδα με 114 βαθμούς και τρίτη την Τουρκία με 47 βαθμούς.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 2-3/5/15 Troyan Βουλγαρία.

4027 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
AMOTOE – ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ 2024

Αναρτήθηκε η λίστα των υποψηφίων για τις προσεχής αρχαιρεσίες της ΑΜΟΤΟΕ, την οποία μπορείτε να...