MXON 2016 – Οι Γάλλοι έκαναν το τριπλό!

img_0121Σε έναν από τους πιο δραματικούς αγώνες στην ιστορία του Motocross των Εθνών, οι Γάλλοι με αρχηγό τον Romain Febvre κατάφεραν στον τελευταίο γύρο να πάρουν το 70ο Motocross των Εθνών στην ιστορική πίστα της Maggiora. Πολύ κοντά στην κατάκτηση οι Ολλανδοί, άτυχη για ακόμα μια χρονιά οι Αμερικάνοι.

Τρίτη φορά και για την Maggiora
Το 1970 η πίστα της Maggiora πήρε την πρώτη της διοργάνωση MXoN και τότε είχαν νικήσει οι Σουηδοί με τους Bengt Aberg, Christer Hammargren, Ake Jonsson και Arne Kring ενώ το 1986 ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα MXoN της ιστορία με νικητές τους Αμερικάνους David Bailey, Rick Johnson και Johnny O’Mara οι οποίοι βρέθηκαν στην φετινή διοργάνωση και τιμήθηκαν κάνοντας ένα γύρο μέσα στην πίστα πίσω από ένα pick up φορτηγάκι του χορηγού της διοργάνωσης της Fiat. Αυτή η διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενη σε επίπεδο λειτουργίας καθώς ο χώρος ήταν αρκετά περιορισμένος για να πραγματοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Όμως ήθελαν να το κάνουν και τα κατάφεραν μαζί με την Youthstream να πραγματοποιήσουν έναν μοναδικό αγώνα που όπως ο προηγούμενος στην Maggiora, θα μείνει στην ιστορία.  Οι χιλιάδες των φιλάθλων που βρέθηκαν στις πλαγιές της πίστας δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα και ήξερες κάθε στιγμή που βρίσκονταν οι Ιταλοί οδηγοί μέσα στην πίστα από τις ιαχές που τους ακολουθούσαν. Όλα ήταν μοναδικά. Η τεχνική πίστα με τις μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες που έκοβαν την ανάσα. ο κόσμος που έδωσε παλμό στον αγώνα, οι διοργανωτές και οι χορηγοί που φρόντισαν να κάνουν αυτήν την εμπειρία μοναδική αλλά και οι ομάδες να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό παλεύοντας μέχρι και τον τελευταίο γύρο. Κάθε αγώνας του MXoN είναι μοναδικός αλλά αυτή τη φορά το πρόγραμμα τα είχε όλα. Ομορφιά, παλμό, ένταση, δράμα, αγωνία και πάνω από όλα θέαμα. Αν όχι το καλύτερο MXoN των τελευταίων ετών, σίγουρα ένα από τα καλύτερα.

img_0224

Το πείσμα, η θέληση και η αποφασιστικότητα του R.Febvre έφερε τους Γάλλους στην πρώτη θέση.

Πρώτοι οι Γάλλοι
Οι Γάλλοι ήταν οι περσινή νικητές του MXoN που μάλιστα ευτύχησαν να κατακτήσουν τότε τον δεύτερο τους σερί τίτλο μέσα στην πατρίδα τους και την πίστα του Ernee. Μετά  όμως τα δύο πρώτα σκέλη τα πράγματα δεν έδειχναν ενθαρρυντικά για την νίκη με τους Αμερικάνους να οδηγούν την κατάταξη με πέντε βαθμούς διαφοράς. Ποτέ όμως δεν έπαψαν να ελπίζουν ακόμα κι όταν έχασαν από τραυματισμό στο τέλος του καλοκαιριού τον Dylan Ferrandis και τον αντικατέστησαν με τον Benoit Paturel και όχι με τον Marvin Musquin που θα μπορούσε να κατέβει στα 250 από τα 450 που αγωνίζεται στην Αμερική.

img_0209

Ο αδύναμος κρίκος των τρικολόρ ήταν ο B.Paturel και έπρεπε να καλύψει το κενό του Dylan Ferrandis. Τα πήγε μια χαρά φέροντας ένα πολύτιμο αποτέλεσμα.

Με αρχηγό τον  Romain Febvre(1-4), που κέρδισε το πρώτο σκέλος και πέρασε στον τελευταίο γύρο τον Tommy Searle για να βάλει την Γαλλία στην κορυφή αλλά και τον Gautier Paulin(3-11) να φέρνει ένα πολύτιμο αποτέλεσμα μέσα στην πρώτη τριάδα μαζεύοντας τους “κακούς” τερματισμούς του Benoit Paturel(14-10), οι Γάλλοι κέρδισαν ανέλπιστα τον αγώνα. Για να είμαστε δίκαιοι με τον Paturel, η πίστα δεν ευνοούσε με τις μεγάλες ανηφόρες τα μικρά 250, και ο μόνος της κατηγορίας που κατάφερε να μπει στην πρώτη εξάδα ήταν ο Jeremy vanHorebeek στο πρώτο σκέλος, που μάλιστα εντυπωσίασε με την εμφάνιση του. Στο κρίσιμο τελευταίο σκέλος ο Febvre ήταν αυτός που πήρε την κατάσταση στα χέρια του, έχοντας όμως την εύνοια της τύχης με το μέρος της γαλλικής ομάδας. Δεν πήρε καλή εκκίνηση και όταν έφτασε τον Cooper Webb τον πίεσε για τον περάσει. Ο Webb έκανε το μοιραίο λάθος να πέσει σε ένα δύσκολο σημείο της πίστας επιτρέποντας στον Febvre να τον περάσει.

img_0447

Ο G.Paulin είχε κερδίσει στο παρελθόν σκέλη στο MXoN. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην νίκη της Γαλλίας αν και δεν ήταν ο πρωταγωνιστής.

Εκείνη την στιγμή οι Ολλανδοί με τον Jeffrey Herlings στην πρωτοπορία του σκέλους είχαν οριακά την νίκη μέχρι και την στιγμή του τελευταίου γύρου όπου ο Febvre πέρασε τον Searle και άλλαξε τα δεδομένα. Η ομάδα του δεν είδε ποτέ την προσπέραση γράφοντας στον Γάλλο “δεύτερη θέση” όταν πέρασε από το pit lane λίγο πριν τον τερματισμό. Ο ίδιος ποτέ δεν πίστεψε όσους του έλεγαν στον τερματισμό ότι κέρδισαν οι Γάλλοι μέχρι την στιγμή που ήρθαν οι άνθρωποι της ομάδας του. Ήταν μια νίκη βγαλμένη από ταινία του Hollywood για τους Γάλλους, κατακτώντας τον τέταρτο στην ιστορία τους, και τρίτο σερί τίτλο στο MXoN.

img_0380

O J.Herlings περισσότερο ενδιαφερόταν για την προσωπική του επιτυχία θέλοντας να αποδείξει ότι ήταν ο καλύτερος αθλητής του αγώνα. Τα κατάφερε οδηγώντας παράλληλα την Ολλανδία πολύ κοντά στη νίκη.

 

Οι Ολλανδοί στο βάθρο μετά από πολλά χρόνια
Ήταν το 2004 στο Εθνών του Lierop όπου οι Ολλανδοί κατάφεραν να πάρουν την δεύτερη θέση μέσα στην πατρίδα τους ανεβαίνοντας στο βάθρο. Έκτοτε βρέθηκαν πολύ κοντά το 2012 στο Lommel τερματίζοντας τέταρτοι στο πρώτο Εθνών του Jeffrey Herlings. Από τότε ο Herlings αναζητούσε μια ρεβάνς για την ήττα του από τον Antonio Cairoli στην βελγική άμμο και την πήρε στο δεύτερο του MXoN, κερδίζοντας το τελευταίο σκέλος της Maggiora, περιορίζοντας τον Ιταλό στην δεύτερη θέση.

img_0130

Ο G.Coldenhoff δεν ήταν σε καλή μέρα όπως δήλωσε. Πιθανότατα δεν γνώριζε πόσο κοντά στην νίκη ήταν η Ολλανδική ομάδα για να δώσει το κάτι παραπάνω.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Herlings(2-1) σε διεθνή αγώνα με 450(πρώτος και στην κατηγορία ΟΡΕΝ) και θα μπορούσε να είναι η δεύτερη μέσα στην μέρα, αν δεν έκανε λάθος στο δεύτερο σκέλος(πτώση) στην προσπάθεια του να περάσει τον Jason Anderson. Στο τέλος ο Ολλανδός έκανε αυτό που χρειαζόταν πετυχαίνοντας πόντους για την ομάδα του, γεγονός που την έφερε προς στιγμήν στην πρώτη θέση της κατάταξης πριν ο Febvre τους κατεβάσει στην δεύτερη θέση στον τελευταίο γύρο του αγώνα.

img_0287

Η ΜΧ2 ήταν το κλειδί για όλες τις ομάδες. Ο Bogers τα βρήκε δύσκολα όπως όλοι άλλωστε της κατηγορίας. Έφερε και αυτός ένα πολύτιμο αποτέλεσμα στην ομάδα.

Πολλά τα “αν” για την ολλανδική ομάδα όχι μόνο με τον Herlings αλλά και για τον Glenn Coldenhoff(6-7). Στρίβοντας πρώτος και στις δύο εκκινήσεις που αγωνίστηκε, από εκεί και μετά όμως δεν μπόρεσε να κρατηθεί μπροστά δηλώνοντας στο τέλος ότι δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος με την οδήγηση του, και ποτέ δεν βρήκε τον ρυθμό της πίστας. Ζόρικα τα πράγματα και για τον Brian Bogers(14-20) που στην ΜΧ2 είχε δύσκολο έργο να μπει στην πρώτη δεκάδα. Έφερε έναν τερματισμό στην δεκαπεντάδα που όσο κι αν ακούγεται παράξενο, θα μπορούσε να είναι αρκετός για να φέρει τους Ολλανδούς αγκαλιά με το Chamberlian Trophy.

img_0378

Ο J.Anderson βρέθηκε πολύ κοντά στην κορυφή του κόσμου κερδίζοντας το δεύτερο σκέλος του MXoN 2016. Αμέσως μετά τον τερματισμό όμως “τα φώτα έσβησαν” κάνοντας ένα απίστευτο λάθος.

Στην τρίτη θέση οι Αμερικάνοι των πολλών προβλημάτων
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι Αμερικάνοι δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν την elite του εθνικού τους πρωταθλήματος με τον Cooper Webb να αποτελεί τη μόνη δυνατή τους επιλογή. Όμως όπως και πέρσι με τον Justin Barcia έτσι και φέτος με τον Jason Anderson, τα outsider έφεραν τα καλύτερα αποτελέσματα στην ομάδα κερδίζοντας σκέλος.

img_9503

Ο C.Webb πήρε στους ώμους του την αμερικανική ομάδα αλλά η προσωπική του αντιπαλότητα με τον R.Febvre τον έφερε στο έδαφος και στην τρίτη θέση του φετινού MXoN.

Οι Αμερικάνοι έδειξαν μεγάλο πάθος και σθένος για την νίκη αλλά για ακόμα μια χρονιά βρέθηκαν στο καναβάτσο από δικά τους λάθη. Κακές εκκινήσεις για τους Webb(4-10) και φυσικά για τον Alex Martin στην ΜΧ2, απαράδεκτο λάθος του Anderson(1-40) μετά την νίκη του να περάσει τσουλώντας το άλμα του τερματισμού πάνω στην αγωνιστική γραμμή(με αποτέλεσμα να προσγειωθεί πάνω του διερχόμενος αναβάτης και να τον τραυματίσει), και παιδική συμπεριφορά του Webb που θυσίασε την νίκη της ομάδας όταν έπεσε προσπαθώντας να κρατήσει πίσω τον προσωπικό του αντίπαλο στα Εθνών Febvre. Την στιγμή μάλιστα, που και να έχανε την θέση η χώρα του θα παρέμενε με σημαντική διαφορά στην πρώτη θέση.

img_0211

Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε ο A.Martin βοηθώντας τα μέγιστα για την Αμερική. Ήταν ο δεύτερος καλύτερος αναβάτης της ΜΧ2 στον αγώνα.

Κρίμα, γιατί η εξαιρετική απόδοση του Alex Martin(9-9) και στα δύο σκέλη πήγε χαμένη καθώς είχε το δύσκολο έργο της ΜΧ2 σε μια πίστα που η δύναμη της μοτοσυκλέτας έκανε την διαφορά. Ο  A.Martin βρέθηκε κοντά να κερδίσει και την κατηγορία της ΜΧ2 αλλά ο vanHorebeek ήταν πολύ δύσκολος αντίπαλος.

img_0257

Ο K.Strijbos ήξερε ότι καμία θέση δεν είναι αρκετή για το Βέλγιο. Προσπάθησε να φέρει τους “Κόκκινους Ιππότες” στο βάθρο αλλά δεν τα κατάφερε.

Εκτός βάθρου το Βέλγιο!
Δεν έχει σημασία με ποιους συμμετέχει ή σε ποιες κατηγορίες αγωνίζονται.  Ακόμα και χωρίς τον Clement Desalle που τραυματίστηκε στον τελευταίο αγώνα του MXGP στο Glen Helen ή και με τον Jeremy vanHorebeek να αγωνίζεται με 250 στην ΜΧ2 από τα 450 που τρέχει στο παγκόσμιο οι Βέλγοι, είναι πάντα εκεί να διεκδικούν τη νίκη, και μετά το πρώτο σκέλος οδηγούσαν την κούρσα στην κατάταξη.

img_9628

Ο J. vanHorebeeek έδωσε φοβερές μάχες και ήταν η έκπληξη του αγώνα καταφέρνοντας να πάρει την ΜΧ2 σε μια κατηγορία που είχε πολλά χρόνια να αγωνιστεί.

Με λίγη βοήθεια από τον Brent vanDoninck και ίσως λίγο περισσότερη τύχη αφού ο vanDoninck(39-18) αγωνιστικέ τραυματισμένος στο τρίτο σκέλος, μετά την πτώση του με εγκατάλειψη στο δεύτερο, θα είχαν τουλάχιστον ένα τερματισμό στο βάθρο. Τερμάτισαν τελικά στην τέταρτη θέση κάτι που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για αυτούς. Νίκη παρηγοριάς η κατάκτηση στο ατομικό της ΜΧ2 από τον Jeremy vanHorebeek(5-7) και τι να πει κανείς για τον Κevin Strijbos(3-3) που οδήγησε δυνατά μπαίνοντας δύο φορές στην πρώτη τριάδα κάτι που παραδόξως, δεν ήταν αρκετό.

img_0621

Ορεξάτος και σε καλή κατάσταση ο Antonio Cairoli δεν κέρδισε κάποιο σκέλος αλλά κατάφερε να πάρει την κατηγορία MXGP με δύο δυνατές εμφανίσεις μπροστά στο Ιταλικό κοινό.

Ανταποκρίθηκαν στο κοινό τους οι Ιταλοί
Οι ελπίδες των Ιταλών φιλάθλων που γέμισαν την πίστα της Maggiora βασιζόταν κυρίως στη νίκη του Antonio Cairoli(2-2) στην κατηγορία MXGP και λιγότερο για την πρώτη θέση στην κατηγορία Εθνών. Ωστόσο ήλπιζαν για μια θέση στο βάθρο και μάλιστα το πάλεψαν μέχρι το τέλος αλλά δεν μπόρεσαν για κάτι καλύτερο από την πέμπτη θέση. Η απόδοση του Cairoli θα μείνει στην ιστορία κόντρα σε άλλους δύο παγκόσμιους πρωταθλητές, τους Herlings και Febvre. Έχασε μαχόμενος σκληρά και τις δύο μάχες αλλά κέρδισε τον πόλεμο τερματίζοντας πρώτος στην κατηγορία MXGP. Ο Michele Cervelin(12-13) πάνω σε μοτοσυκλέτα 450cc από 250cc που αγωνιζόταν ήταν ο δεύτερος καλύτερος αναβάτης της ομάδας καθώς ο Samuele Bernardini(16-15) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στον αγώνα.

Καλή εμφάνιση για την Ελβετία
Οι Ελβετοί φέτος είχαν ανταγωνιστική ομάδα αλλά δεν είχαν σε καλή κατάσταση τον Valentin Guillod(13-16) και αυτό τους στοίχισε σημαντικά σε βαθμούς. Παρόλα αυτά ο Arnaud Tonus(4-8) ήταν εξαιρετικός για πρώτη φορά πάνω σε 450 και ο Jeremy Seewer(8-11) το πάλεψε παλικαρίσια στην ΜΧ2 κόντρα στα μεγάλα 450.

Αποτελέσματα Motocross των Εθνών 2016
1 France 29
2 The Netherlands 30
3 USA 33
4 Belgium 36
5 Italy 44
6 Switzerland 44
7 Great Britain 73
8 Australia 76
9 Estonia 93
10 Canada 95
11 Russia 96
12 Spain 96
13 Sweden 102
14 Denmark 102
15 Austria 137
16 Czech Republic 139
17 New Zealand 140
18 Japan 145
19 Lithuania 158
20 Ireland 114
21 Portugal 13
22 Germany 14
23 Slovenia 17
24 Brazil 17
25 Rep. of South Africa 26
26 Puerto Rico 28
27 Hungary 35
28 Slovakia 37
29 Finland 40
30 Poland 42
31 Croatia 50
32 Latvia 59
33 Ukraine 7
34 Republic San Marino 15
35 Greece 16
36 Iceland 18
37 Luxembourg 26
38 Israel 33

Αποτελέσματα κατηγορίας MXGP
1 Cairoli, Antonio 4
2 Febvre, Romain 5
3 Strijbos, Kevin 6
4 Coldenhoff, Glenn 13
5 Webb, Cooper 14
6 Benoit, Kaven 20
7 Butron, Jose 21
8 Waters, Todd 21
9 Searle, Tommy 27
10 Guillod, Valentin 29
11 Larsen, Nikolaj 34
12 Cooper, Cody 38
13 Gole, Anton 45
14 Ratsep, Priit 47
15 Romancik, Jaromir 59
16 Bucas, Vytautas 59
17 Narita, Akira 59
18 Neurauter, Lukas 59
19 Rogozin, Semen 72

Αποτελέσματα κατηγορίας MX2
1 Van Horebeek, Jeremy 12
2 Martin, Alex 18
3 Seewer, Jeremy 19
4 Paturel, Benoit 24
5 Bernardini, Samuele 31
6 Leok, Tanel 32
7 Bogers, Brian 34
8 Kjer Olsen, Thomas 36
9 Brylyakov, Vsevolod 40
10 Anstie, Max 40
11 Barr, Martin 53
12 Neugebauer, Filip 56
13 Maffenbeirer, Shawn 57
14 Östlund, Alvin 59
15 Prado Garcia, Jorge 62
16 Notsuka, Chihiro 66
17 Natzke, Josiah 71
18 Sandner, Michael 72
19 Evans, Mitchell 72
20 Karka, Dovydas 78

Αποτελέσματα κατηγορίας ΟΡΕΝ
1 Herlings, Jeffrey 3
2 Tonus, Arnaud 12
3 Paulin, Gautier 14
4 Ferris, Dean 20
5 Bobryshev, Evgeny 23
6 Cervellin, Michele 25
7 Noren, Fredrik 31
8 Kullas, Harri 39
9 Rauchenecker, Pascal 42
10 Zaragoza, Jorge 44
11 Simpson, Shaun 44
12 Medaglia, Tyler 53
13 Yamamoto, Kei 54
14 Van doninck, Brent 57
15 Smitka, Petr 57
16 Edmonds, Stuart 61
17 Jasikonis, Arminas 61
18 Meier, Glen 67
19 Harwood, Hamish 69
20 Anderson, Jason 1

4016 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ TRENTINO

Ένας από τους αώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP που παρουσιάζει ξεχωριστές μάχες είναι αυτός του...