Συνέντευξη – Πέντε λεπτά με τον Romain Febvre

14627900_10154006860987951_1331085_nΣτο φετινό Monster Energy SMX  είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή MXGP του 2015 Romain Febvre όπου μας παραχώρησε μια συνέντευξη για την φετινή του σεζόν με τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες που γνώρισε. 

Romain είχαμε συναντηθεί πέρσι τέτοια εποχή μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP 2015 αλλά τα πράγματα ήταν διαφορετικά τότε. Ήσουν παγκόσμιος πρωταθλητής μετά από μια απίστευτη χρονιά. Φέτος δεν κατάφερες να υπερασπιστείς τον τίτλο σου.
Ναι τα πράγματα δεν εξελίχθησαν όπως θα ήθελα. Η χρονιά ξεκίνησε καλύτερα από την περσινή, ένοιωθα καλά, κέρδιζα και οδηγούσα το πρωτάθλημα στην βαθμολογία. Φυσικά είχαμε μια μεγάλη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου με τον Tim(Gajser) και μέχρι το GP της Αγγλίας όλα έδειχναν ότι θα πάμε έτσι μέχρι το τέλος. Μετά ήρθε η πτώση μου στην Αγγλία όπου αναγκάστηκα να χάσω δύο αγώνες. Εκεί τελείωσε το πρωτάθλημα για εμένα.

2016-mxgp-france-febvre

Στις καλύτερες φετινές στιγμές η νίκη του μέσα στην πατρίδα του την Γαλλία και το St.Jean d’Angely.

Τι ακριβώς συνέβη στην πτώση σου στην Αγγλία γιατί ακούστηκαν πολλά σενάρια σχετικά με τον τραυματισμό σου;
Στον προκριματικό αγώνα είχα μια μάχη με τον Chad Reed με αποτέλεσμα οι τροχοί μου να μπουν σε διαφορετικό λούκι στην απογείωση ενός άλματος. Δεν έδειχνε τόσο κακή η κατάσταση αλλά η μοτοσυκλέτα με πέταξε απότομα στο έδαφος. Έπαθα διάσειση για αρκετά λεπτά, και με το χτύπημα ένα νεύρο του δεξιού μου ματιού επηρεάστηκε με αποτέλεσμα να μην βλέπω καλά. Όλα αυτά μαζί χρειάστηκαν ένα μήνα αποθεραπείας και για ένα μήνα δεν έκανα προπόνηση.

Πόσο δύσκολο ήταν για εσένα να επιστρέψεις στο πρωτάθλημα μετά τον τραυματισμό σου;
Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Όπως σου είπα για ένα μήνα δεν έκανα προπόνηση και έπρεπε να ξεκινήσω από το μηδέν. Αν και είχα ξεπεράσει τον τραυματισμό μου ωστόσο δεν μπορούσα να οδηγήσω στο 100% των δυνατοτήτων μου. Προσπάθησα να πάρω μερικές νίκες ακόμα όταν επέστρεψα αλλά ήταν αρκετά δύσκολο. Με μια εβδομάδα προπόνησης έτρεξα στο Loket και κατάφερα να ανέβω στο βάθρο κάτι που μου ανέβασε την ψυχολογία και εκεί είπα ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Στο Εθνών βρήκα την παλιά μου καλή κατάσταση και μπόρεσα να οδηγήσω όπως ήθελα και όπως ξέρω. Ο τίτλος βέβαια είχε χαθεί.

img_0255

Ως αρχηγός της Γαλλίας στο φετινό Εθνών, οδήγησε την ομάδα στην νίκη.

Έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα πέρσι, στο ξεκίνημα της χρονιάς ένιωθες την πίεση ότι έχεις ένα μεγάλο στόχο κρεμασμένο στην πλάτη σου…όλοι ήθελαν να περάσουν εσένα;
Δεν θα το έλεγα έτσι. Κάθε χρόνο είναι μια καινούργια σεζόν και όλοι ξεκινάμε από το μηδέν. Όλοι θέλουμε να κερδίσουμε, αυτό είναι σίγουρο, αλλά κάθε χρόνο είναι το ίδιο ανεξαρτήτως ποιος έχει πάρει το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν. Κάνεις την προετοιμασία σου και χτίζεις πάνω σε αυτήν μέσα στην χρονιά. Για εμένα δεν υπάρχει πίεση. Προσπαθώ να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση εγώ και η μοτοσυκλέτα μου σε κάθε αγώνα.

Νομίζω ότι αν σε ρωτήσω για την χειρότερη φετινή σου στιγμή θα είναι σίγουρα το αγγλικό GP. Ποια θεωρείς όμως ότι ήταν η καλύτερη φετινή σου στιγμή;
Ναι σίγουρα την φετινή Αγγλία δεν θέλω να την θυμάμαι. Στις καλύτερες στιγμές είναι σίγουρα η νίκη μου στο γαλλικό GP. Να κερδίζεις αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος μέσα στην Γαλλία και ειδικά αν είσαι Γάλλος είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Στις καλύτερες στιγμές θα πρέπει να βάλω και τον αγώνα του Motocross των Εθνών που κερδίσαμε φέτος.

14627900_10154006860987951_1331085_n

Ο αγώνας των Εθνών ήταν μια μεγάλη ιστορία φέτος. Πολλές ανακατατάξεις κατά την διάρκεια του αγώνα και στο τέλος δεν ήξερες ποια ομάδα είχε κερδίσει. Ακόμα και εσύ δεν γνώριζες τι είχε γίνει στο τέλος;
Ναι ήταν εκπληκτικό το πως εξελίχθηκε ο αγώνας. Κανένας μάλλον δεν μπόρεσε να μετρήσει σωστά τους βαθμούς στο τέλος και όλα ήταν οριακά. Περίπου έξι ομάδες είχαν ίσες ελπίδες για το βάθρο στον τελευταίο αγώνα και δεν ήξερε κανένας ποια στρατηγική να ακολουθήσει. Οδήγησα για να πάρω την νίκη αλλά δεν είχα καλή εκκίνηση και έπρεπε να κάνω πολλές προσπεράσεις. Στο τέλος πέρασα τον Tommy Searle χωρίς να ξέρω ότι αυτή η προσπέραση θα μας έδινε την νίκη. Στο τελευταίο πέρασμα από τα pits μου έγραψαν ότι είμαστε δεύτεροι και ήταν δύσκολο να πιστέψω όσους μου έλεγαν ότι κερδίσαμε στον τερματισμό. Ήταν ένας μοναδικός αγώνας και είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να κερδίσουμε.

Στον τελευταίο γύρο για να περάσεις τον Searle οδήγησες με πολύ ένταση και πάνω από τα όρια. Τι σκεφτόσουν εκείνη την στιγμή;
Νομίζω ότι έτσι αγωνίζομαι σε όλους τους αγώνες από την αρχή της σεζόν. Παλεύω για την νίκη από την αρχή του αγώνα μέχρι και τον τερματισμό και αν αυτή δεν είναι εφικτή μάχομαι για κάθε θέση. Έτσι και στο Εθνών οδηγούσα με τον τρόπο που ξέρω να οδηγώ και δεν ξέρω πως φαινόταν απέξω, αλλά για έμενα ήταν το ίδιο όπως κάθε φορά.

Για το μέλλον ποια είναι τα σχέδια σου;
Θέλω να τρέξω μερικούς supercross αγώνες το επόμενο διάστημα πριν μπούμε για τα καλά στην προετοιμασία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017. Από εκεί και μετά θέλω να κάνω μια καλή προετοιμασία και όπως κάθε χρόνο στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

50 More posts in ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ category
Recommended for you
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TADDY BLAZUSIAK

Στις αρχές Αυγούστου είχαμε βρεθεί στο μοναδικό Spice it Up Festival για την παρουσίαση των...