Συνέντευξη – Πέντε λεπτά με τον Jordi Tixier

O Παγκόσμιος Πρωταθλητής της ΜΧ2 του 2014 Jordi Tixier βρέθηκε στο φετινό Monster Energy SMX Cup 2016 στην Γερμανία και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για την πορεία του στην μεγάλη κατηγορία όπου αγωνίζεται φέτος.

Από την επιτυχία του 2014 έχουν περάσει δύο δύσκολα χρόνια για τον Tixier, με τραυματισμούς και φτωχά αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MX2 και MXGP όπου αγωνίζεται έκτοτε.

Πως πήγε η φετινή σου σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP;
Η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά για εμένα. Στην περίοδο της προετοιμασίας τραυματίστηκα στον καρπό και λίγο πριν τον πρώτο αγώνα αναγκάστηκα να κάνω εγχείρηση. Έμεινα εκτός για τρεις μήνες, χάνοντας επτά αγώνες. Η επιστροφή μου σta GP ήταν δύσκολη μετά από τόσο μεγάλο διάστημα αποχής. Προσπάθησα όμως να βελτιώνομαι από αγώνα σε αγώνα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις κατάφερα να διεκδικήσω μια θέση στο βάθρο.

img_0963

Πιστεύεις ότι προς το τέλος της σεζόν έβρισκες τον καλό σου εαυτό;
Νομίζω ότι καταφέραμε με την ομάδα να βελτιωθούμε και να έχουμε μια σταθερή πρόοδο. Από πλευράς ταχύτητας φτάσαμε σε ένα καλό επίπεδο αλλά πρέπει να βελτιώσουμε και τους υπόλοιπους τομείς. Όπως για παράδειγμα τις εκκινήσεις μου που δεν ήταν καλές και ενώ είχα την ταχύτητα να οδηγήσω μπροστά δεν ήταν εύκολο χάνοντας όπως σου είπα την ευκαιρία να βρεθώ στο βάθρο.

Είναι η πρώτη σου χρονιά  στην μεγάλη κατηγορία, εκτός από το να ξεπεράσεις τις ατυχίες πρέπει να προσαρμοστείς στις δυσκολίες της. Πως τα πας σε αυτόν τον τομέα;
Είναι πράγματι μια δύσκολη κατηγορία αλλά πιστεύω ότι είμαι σε καλό δρόμο έστω και με την ατυχία των τραυματισμών. Προσπαθούμε να έχουμε βελτίωση όσο μικρή ή μεγάλη μπορεί να είναι αυτή μέσα στη χρονιά. Αυτό είναι το σημαντικό για μένα, ότι καταφέραμε να βελτιώνουμε την απόδοση μας από αγώνα σε αγώνα, από μήνα σε μήνα.

Η μετάβαση σου από την μικρή κατηγορία στην μεγάλη πόσο δύσκολη ήταν;
Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα πάνω στην μεγάλη μοτοσυκλέτα ένοιωσα καλά. Πολλοί περίμεναν ότι θα πρέπει να προσαρμοστώ και αυτό θα έπαιρνε χρόνο, όμως εγώ από την πρώτη στιγμή ένοιωσα καλά και πιο άνετα από την ΜΧ2. Βέβαια με την καινούργια μοτοσυκλέτα ήρθαν και κάποιοι τραυματισμοί αλλά δεν θεωρώ ότι έγιναν γιατί απλά βρισκόμουν πάνω σε ένα 450. Έγιναν πολλές αλλαγές στην καριέρα μου εκείνη την περίοδο και έπρεπε να προσαρμοστώ γρήγορα. Εκεί είναι εύκολο να γίνει το λάθος.

Εκτός όμως από την μοτοσυκλέτα, και ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος;
Αυτό είναι το δυσκολότερο που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλοι οι αναβάτες της MXGP. O ανταγωνισμός είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και πρέπει να δουλέψεις σκληρά για κάθε θέση στην κατηγορία. Να ανέβεις στο βάθρο είναι μεγάλη υπόθεση και όλοι στην κατηγορία το αναγνωρίζουν αυτό.

14658371_10154006860972951_202037164_n

Την νέα χρονιά θα είσαι πιο επιφυλακτικός στην προσέγγιση σου για το πρωτάθλημα;
Όταν οδηγείς μια motocross μοτοσυκλέτα τα πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολα. Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να συμβεί και τις περισσότερες φορές δεν είναι στο χέρι σου, ειδικά όταν είσαι οδηγός του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Νομίζω ότι για τη νέα χρονιά, εγώ και η ομάδα μου είμαστε πιο έτοιμοι για να δουλέψουμε σωστά. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε την νέα μοτοσυκλέτα και θα ξεκινήσουμε τις δοκιμές. Θα κάνω την προετοιμασία μου όπως την έχω προγραμματίσει. Ξέρω ότι αν δουλέψω σωστά, έχω την ταχύτητα να οδηγήσω μπροστά και από εκεί και μετά να χτίσω την απόδοση μου από αγώνα σε αγώνα.

Έχεις άγχος για τη νέα σεζόν;
Όχι ιδιαίτερα. Θέλω να πάει καλά η περίοδος της προετοιμασίας, από εκεί και μετά εγώ θα δώσω σε κάθε αγώνα τον καλύτερο μου εαυτό. Πιστεύω ότι μπορώ να οδηγήσω μπροστά και θα δούμε πως θα πάει.

Ακόμα όμως δεν έχει τελειώσει η σεζόν, γιατί έχουμε και αυτόν τον αγώνα το Monster Energy SMX Cup. Είσαι έτοιμος για αυτόν τον αγώνα;
Ναι είμαι καλά. Έκανα την περασμένη εβδομάδα προπόνηση με τον Jeffrey Herlings με τον οποίο είμαστε καλοί φίλοι και όποτε μπορούμε κάνουμε προπόνηση μαζί. Ήμουν σε καλό επίπεδο και είμαι γενικότερα σε καλή κατάσταση. Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και με μια καλή εκκίνηση πιστεύω να δίνω την μάχη εκεί μπροστά.

img_1115

 

Σαν αγώνας πως σου φαίνεται, σου αρέσει;
Νομίζω ότι είναι ένας καλός αγώνας για εμάς τους οδηγούς. Δεν είναι πρωτάθλημα και είναι στο τέλος της σεζόν οπότε δεν υπάρχει πίεση. Μου αρέσει αυτό, γιατί είναι ένας αγώνας που μπορούμε να οδηγήσουμε και να διασκεδάσουμε μετά το πρωτάθλημα.

Θεωρείς ότι σε αυτόν τον αγώνα θα ξεχωρίσουν οι αναβάτες που είναι καλοί στο supercross;
Δεν νομίζω. Περίμενα κι εγώ να είναι η πίστα περισσότερο supercross και έκανα προπόνηση supercross το τελευταίο διάστημα αλλά η πίστα δεν είναι supercross. Είναι περισσότερο μια πίστα motocross σε ένα στάδιο και νομίζω ότι θα είναι θεαματικό γιατί έχει μεγάλες ταχύτητες. Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι οι προσπεράσεις και μάλλον θα δούμε πολλά block pass το βράδυ.

14628094_10154006860872951_1342214050_n

Η πίστα όμως είναι αρκετά φαρδιά και το χώμα μαλακό όπου μπορούν να δημιουργηθούν γραμμές, οπότε θα μπορούν να γίνουν προσπεράσεις.
Ναι αλλά από την άλλη η πίστα είναι εύκολη και όλοι θα πηγαίνουν γρήγορα, οπότε οι προσπεράσεις παραμένουν δύσκολες σε αυτή την πίστα. Μην ξεχνάς ότι όλοι όσοι συμμετέχουν είναι πολλοί καλοί αναβάτες και σε οποιαδήποτε πίστα να περάσεις αυτά τα ονόματα ποτέ δεν είναι εύκολο.

Σου εύχομαι να περάσεις καλά και να έχεις ένα καλό αγώνα.
Ευχαριστώ, ελπίζω να διασκεδάσεις κι εσύ με τον αγώνα.

50 More posts in ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ category
Recommended for you
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TADDY BLAZUSIAK

Στις αρχές Αυγούστου είχαμε βρεθεί στο μοναδικό Spice it Up Festival για την παρουσίαση των...