1ΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ MOTOCROSS 2017, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ – Π.ΚΟΥΖΗΣ ΚΑΙ Γ.ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ

Του Νίκου Καμπούρη.

Ο πρώτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2017 ολοκληρώθηκε στην πίστα των Γιαννιτσών. Μετά από αρκετές σεζόν η πίστα της Χαλκίδας δεν πραγματοποίησε τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος δίνοντας την σκυτάλη στον Ο.Φ.Μ.Γ να ανοίξει τις διοργανώσεις της φετινής χρονιάς. Τα λάθος προγνωστικά στα δελτία καιρού που έδιναν βροχές το διήμερο, μάλλον έβαλαν το χέρι τους και ο αριθμός των συμμετοχών για πρώτο αγώνα δεν ήταν ο αναμενόμενος. Ο καλά προετοιμασμένος αγωνιστικός χώρος και οι ιδανικές καιρικές συνθήκες έδωσαν την πινελιά τους ώστε να δούμε όμορφες μάχες σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, αναδεικνύοντας νικητές, στην ΜΧ1 τον περσινό πρωταθλητή Παναγιώτη Κουζή, στην ΜΧ2 τον Γιάννη Τουρατζίδη, στην ΜΧ2Τ τον Ανδρέα Ανδρέου, στην ΜΧOPEN τον Σταμάτη Δημολιάννη, στην ΜΧ85 τον Αντώνη Σάγμαλη και στην ΜΧ65 τον Νικόλαο Κανελλόπουλο.

Η προσέλευση των θεατών, που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη και την προώθηση του αθλήματος, για άλλη μία φορά ήταν μεγάλη δημιουργώντας ένα άκρως αγωνιστικό κλίμα. Το επίπεδο της διοργάνωσης των Γιαννιτσών από αγώνα σε αγώνα γίνεται όλο και πιο υψηλό, ανταμείβοντας τις προσπάθειες των ομάδων και των αθλητών. Η προσπάθεια του Ο.Φ.Μ.Γ. για άλλη μια φορά ήταν πολύ καλή δείχνοντας επαγγελματισμό, με σωστή οργάνωση και τήρηση στο πρόγραμμα και τα ωράρια. Θετική εντύπωση μας έκανε πως στην ζώνη των μηχανικών δεν μπορούσε να παρευρίσκεται οποιοσδήποτε άλλος, παρά μόνο οι μηχανικοί και τα support των οδηγών της κατηγορίας που βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο εκείνη τη στιγμή.

Κατηγορία ΜΧ1
Ο πρώτος χρόνος στα κατατακτήρια δοκιμαστικά, μας έδειξε πως ο Παναγιώτης Κουζής θα είχε ένα εύκολο αγώνα στην πίστα των Γιαννιτσών. Ήταν όμως εκεί, ο Ανάργυρος Τσαρνάς(1-3) ο περσινός νικητής του τελευταίου αγώνα(επίσης στα Γιαννιτσά) δείχνοντας πως αν έχεις κερδίσει μία φορά γνωρίζεις τον τρόπο να το κάνεις ξανά. Κέρδισε το πρώτο σκέλος κρατώντας πίσω του τον περσινό πρωταθλητή. Όχι όμως και τον αγώνα, με συνολικό νικητή overall της κατηγορίας,  τον Κουζή(2-1) που ανέκαμψε στο δεύτερο σκέλος κερδίζοντας σκέλος και αγώνα. Ο Τσαρνάς, δεν είχε καλή εκκίνηση στο δεύτερο σκέλος και τα βρήκε δύσκολα με τους Κυριάκο Κόττη και Γιώργο Ηλιόπουλο στην μεταξύ τους μάχη για την πρώτη τριάδα. Η τρίτη θέση όμως ήταν αρκετή για τον αθλητή από την Κω, για να τερματίσει την δεύτερη θέση του συνόλου.  Για την τρίτη θέση ο Γιώργος Ηλιόπουλος(5-2) έδωσε δυνατές μάχες με τον Δημήτρη Κοντολέτα και την έκπληξη του αγώνα Κυριάκο Κόττη(4-4) που από την εκκίνηση του δεύτερου σκέλους οδήγησε αρκετούς γύρους στην πρώτη θέση μέχρι που τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του, τερματίζοντας τελικά τέταρτος, σε σκέλη και αγώνα. Ο Δημήτρης Κοντολέτας(3-5) αυτό το Σαββατοκύριακο δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικός, όσο μας  έχει συνηθίσει,  αντιμετωπίζοντας και μία πτώση στο δεύτερο σκέλος που του στέρησε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από την πέμπτη θέση. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Δημήτρης Μπαξεβάνης(7-7) με σταθερή απόδοση και στα δύο σκέλη μαζεύοντας πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα που μόλις έχει ξεκινήσει.

Κατηγορία MX2
Η πρώτη θέση στην κατηγορία σε δοκιμαστικά, σκέλη και αγώνα έγραφε ένα και μόνο όνομα, Γιάννης Τουρατζίδης. Ο Γιάννης(1-1) ήταν αποφασισμένος να κερδίσει, αψηφώντας μάλιστα και την κακή του εκκίνηση στο δεύτερο σκέλος, οδήγησε σε άλλο επίπεδο από τους συναθλητές του. Κέρδισε με μεγάλη διαφορά και τα δύο σκέλη της κατηγορίας πετυχαίνοντας back to back νίκες μετά την περσινή του επικράτηση στην πίστα των Γιαννιτσών. Για την δεύτερη θέση του αγώνα, δυνατές μάχες έδωσαν ο στρατευμένος Αλέξης Γεωργαντάς(3-3) με τον προβληματισμένο Παναγιώτη Παπίλα(4-2) όπου μία πτώση του στα χρονομετρημένα του Σαββάτου τον είχε βγάλει εκτός ρυθμού. Ο Παπίλας κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση στο δεύτερο σκέλος ανεβαίνοντας έτσι στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Στην τρίτη θέση ανέβηκε ο Γεωργαντάς, με σταθερό ρυθμό στην πρώτη τριάδα και με σύμμαχο τις δύο καλές εκκινήσεις, που τον έφεραν να οδηγεί για λίγο το πρώτο σκέλος. Ο πρωταθλητής της ΜΧ2 2016 στο πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Μπετίνης(2-7), έκανε αισθητή την παρουσία του τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του πρώτου σκέλους. Μία πτώση στο δεύτερο, τον κράτησε πίσω αλλά  κατάφερε τελικά να τερματίσει στην τέταρτη θέση του συνόλου, δίνοντας υποσχέσεις για το μέλλον. Ο αθλητής από την Ρόδο Νίκος Λυρίου(6-4) έχει την ταχύτητα και την τεχνική για ένα καλύτερο αποτέλεσμα από την πέμπτη θέση, φαίνεται όμως να τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του στο τέλος του κάθε σκέλους. Οδήγησε για αρκετή ώρα το δεύτερο σκέλος μέχρι να τον καταβάλει η κούραση. Δείχνει να βρίσκει τον περσινό του εαυτό ο Δημήτρης Μπάκας όπου με τερματισμούς στην πέμπτη θέση και στα δύο σκέλη του αγώνα μάζεψε τους απαραίτητους βαθμούς για να κλείσει την εξάδα της κατηγορίας.

Κατηγορία ΜΧ2Τ
Η αλλαγή στο όριο ηλικίας στην κατηγορία ΜΧ2Τ έδωσε την ευκαιρία στον πρόωρα ανεπτυγμένο περσινό πρωταθλητή ΜΧ85 Ανδρέα Ανδρέου να αγωνιστεί με μεγάλη μοτοσυκλέτα κάτι που δεν τον εμπόδισε να τερματίσει στην πρώτη θέση και στα δύο σκέλη. Δεύτερος τερμάτισε ο Άγγελος Βογιατζής(3-2), κερδίζοντας στην ισοβαθμία με τον Γιώργο Καριώτη(2-3), αντιμετωπίζοντας όμως και πολλές πτώσεις στο πρώτο σκέλος του αγώνα. Το αποτέλεσμα του δεύτερου σκέλους, άφησε τελικά στην τρίτη θέση τον Καριώτη. Με δύο τέταρτες θέσεις ο Στυλιανός Σκορδάς έκανε συντηρητικό αγώνα καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στο σύνολο. Εκμεταλλευόμενος την εγκατάλειψη του Κων/νου Ευαγγελόπουλου(5-0) στο δεύτερο σκέλος, ο Άγγελος Μαργαρίτης(6-5) κατέκτησε την πέμπτη θέση του συνόλου, με τον Ευαγγελόπουλο να συμπληρώνει την εξάδα.

Κατηγορία ΜΧOPEN
Οι μπάρες στην OPEN δεν γέμισαν όπως μας έχει συνηθίσει η κατηγορία τα τελευταία χρόνια. Με μόλις 18 συμμετοχές η ηλικιακή κατηγορία αναβατών άνω των 35 ετών μας χάρισε όμορφες μάχες. Δεν χρειάστηκε κάτι παραπάνω από δύο δεύτερες ο Σταμάτης Δημολιάνης για να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, αν και είχε σκληρές μάχες και στα δύο σκέλη με τον περσινό πρωταθλητή Χρήστο Τομαρά(1-5), μάχη που περιλάμβανε σύγκρουση με πτώση των δύο αθλητών στο δεύτερο σκέλος, αναγκάζοντας και τους να ξεκινήσουν από πολύ πίσω. Ο Βασίλης Πακαταρίδης(4-1) τερμάτισε δεύτερος στο σύνολο μπαίνοντας ανάμεσα στη μάχη του Δημολιάνη – Τομαρά, αν και ο ίδιος είχε πτώση στο πρώτο σκέλος μένοντας αρκετά πίσω και αυτός.  Τέταρτος ο αθόρυβος Χρήστος Καδόγλου(3-3) που άφησε πέμπτο τον τοπικό Αθανάσιο Παπανίκου (5-4) και έκτο τον Βασίλη Μπαμπά(6-6) που αγωνίστηκε τραυματίας.

Κατηγορία ΜΧ85
Μοναχικό αγώνα έκανε ο ταχύτατος  Αντώνης Σάγμαλης(1-1) οδηγώντας και τα δύο σκέλη στην πρώτη θέση της ΜΧ85. Δεύτερος στη κατάταξη τερμάτισε ο Σταύρος Μαυράκης(3-2) κερδίζοντας την μάχη του δεύτερου σκέλους με τον Μάριο Κανάκη(2-3) που τελικά κατέλαβε την τρίτη θέση. Με δύο τέταρτες ο Γιώργος Μαυράκης πήρε την τέταρτη θέση στον αγώνα αφήνοντας πέμπτο τον Αλέξανδρο Κατσαβριά(5-5)  και έκτο τον Σωτήρη Πασπαλιάρη(7-6) που επικράτησε στην ισοβαθμία με τον άτυχο(είχε μια πτώση) στο δεύτερο σκέλος Νικόλα Κοσιάβελο(6-7).

Κατηγορία ΜΧ65
Την πρώτη του νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατέκτησε στα Γιαννιτσά ο Νίκος Κανελλόπουλος(1-1) κερδίζοντας άνετα και τα δύο σκέλη του αγώνα. Με δύο δεύτερες ο Μιχάλης Σαραντινούδης(2-2)  και δύο τρίτες ο πολλά υποσχόμενος Καμαρινός Παυλόπουλος(3-3) συμπλήρωσαν το βάθρο στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Η τέταρτη θέση ήταν υπόθεση του Μιχάλη Σακελαρίου(4-4) ενώ πέμπτος τερμάτισε ο Σταύρος Βαγγελακάκης (7-5) αφήνοντας την μοναδική κοπέλα του αγώνα Δέσποινα Μανδάνη(6-6) στην έκτη θέση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 11-12/3/17 Χαλκίδα.

1135 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ 2024 ΣΤΟ SPORTAL-TV

Το SportalTV θα βρίσκεται και στον δεύτερο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024 στα Τρίκαλα...