O ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ RYAN DUNGEY

Το άθλημα του motocross έκλεισε πρόσφατα ένα μεγάλο κεφάλαιο που είχε τίτλο Ryan Dungey. Φυσικά κανένας δεν είναι μεγαλύτερος ή σπουδαιότερος από το ίδιο το άθλημα και το motocross θα συνεχίσει την πορεία του αποχαιρετώντας τον Dungey όπως αποχαιρέτισε στο παρελθόν αθλητές θρύλους που πήραν από το χέρι και ανέβασαν το άθλημα σε άλλα επίπεδα.

Ο τίτλος του AMA/FIM Supercross 2017 ήταν η τελευταία αγωνιστική πράξη για την καριέρα του R.Dungey.

H πορεία του ίδιου του Dungey ήταν βγαλμένη από χολιγουντιανό σενάριο. Ένα παιδάκι από ένα μικρό χωριό στην Minessota κάνει motocross με τα αδέρφια του μέχρι που βλέπει στην τηλεόραση αγώνα supercross. Από εκεί και μετά αποφασίζει να γίνει πρωταθλητής σε αυτό το άθλημα. Στην συνέχεια πηγαίνει στους αγώνες Loretta Lynn’s και κανένας δεν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει ένα παιδί  από την άσημη Minessota. Προσπαθεί ξανά και ξανά, δεν το βάζει κάτω και η προσπάθεια του δεν περνάει απαρατήρητη.


O R.Dungey παρέμεινε πιστός στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Roger deCoster. Μαζί πέτυχαν σημαντικά πράγματα για τις καριέρες τους. 

Ο Roger deCoster, υπεύθυνος αγωνιστικών ομάδων της Suzuki, παίρνει το ρίσκο και βοηθάει τον μικρό Ryan. Σύντομα καταφέρνει να πάρει το 2005 τον πρώτο του και μοναδικό τίτλο στις εφηβικές κατηγορίες του Loretta Lynn’s. Την επόμενη χρονιά και σε ηλικία 16 ετών υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με την Suzuki και συμμετέχει στον πρώτο του αγώνα στο ΑΜΑ Motocross στην Millville τερματίζοντας στην έβδομη θέση σε έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία για τις έντονες λασπερές συνθήκες. Η ταχύτητα του Dungey μέσα στις στροφές πιάνει το μάτι του Ricky Carmichael και τον παίρνει μαζί του για προπόνηση στις εγκαταστάσεις του στην Florida.  To 2007 συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα AMA Supercross Lites Ανατολής κάνοντας την έκπληξη, κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας την πρώτη του νίκη, στον πρώτο του αγώνα. Η χρονιά θα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και ο Dungey θα πάρει τελικά τέσσερις νίκες και θα ανακηρυχτεί “rookie” της χρονιάς.

To 2007 γνώρισε την Lindsay Siegle στο Annie’s Cafe όπου εργαζόταν. Το 2014 παντρεύτηκαν. 

Η πορεία θα έχει και πολλούς τίτλους οι οποίοι θα ξεκινήσουν το 2009 με τον Dungey να κατακτά το πρωτάθλημα Supercross Lites Δύσης και το ΑΜΑ Motocross Lites στην τελευταία του χρονιά στην μικρή κατηγορία. Το 2010 ο Dungey πετυχαίνει το σχεδόν ακατόρθωτο. Στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία κερδίζει και τα δύο πρωταθλήματα Supercross και Motocross κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν(o Jeremy McGrath είχε κατακτήσει την πρώτη του χρονιά μόνο το Supercross της μεγάλης κατηγορίας). Το 2011 θα έρθουν οι ατυχίες κυρίως με μηχανικά προβλήματα που θα του στερήσουν βαθμούς σε Superross και Motocross αλλά κυρίως θα τον οδηγήσουν να πάρει την μεγάλη απόφαση να ακολουθήσει τον Roger deCoster στην ΚΤΜ το 2012.

Το 2010 κατέκτησε το Motocross των Εθνών επί αμερικανικού εδάφους στο Colorado, έχοντας δίπλα τους Trey Canard και Andrew Short. Η πίεση για την νίκη ήταν τεράστια.

Με τον deCoster να έχει πάει στην KTM ένα χρόνο νωρίτερα ο Dungey αποδέχεται την πρόκληση να πάει σε μια ομάδα που δεν έχει κερδίσει τίτλο στην μεγάλη κατηγορία στο παρελθόν. Μόλις στην πρώτη του χρονιά στην ΚΤΜ κατακτά την πρώτη νίκη της εταιρείας στο Supercross και φέρνει τον πρώτο της τίτλο στο AMA Motocross εκπλήσσοντας για ακόμα μια φορά τον κόσμο του αθλήματος. Τα επόμενα δύο χρόνια δίνει σκληρές μάχες και στα δύο πρωταθλήματα, τερματίζοντας στην πρώτη τριάδα μέχρι το 2015 όπου καταφέρνει να δώσει στην KTM τον πολυπόθητο τίτλο του AMA/FIM Supercross. Την ίδια χρονιά θα πάρει και το πρωτάθλημα AMA Motocross το οποίο θα είναι και το τελευταίο του. Στο Supercross θα κάνει το τριπλό σερί μέχρι και το 2017, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την εντυπωσιακή καριέρα του.

Η σταθερότητα του στους αγώνες του έφεραν το παρατσούκλι “Diesel” δλδ “πετρελαιοκίνητος”αλλά ο ίδιος προτιμούσε το “Golden Rod”που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “Σταθερή Δύναμη¨. 

Τι άφησε πίσω του
Ο Ryan Dungey κατέκτησε 4 παγκόσμια και AMA πρωταθλήματα Supercross στην μεγάλη κατηγορία των 450 και ένα στο πρωτάθλημα Supercross Lites 250 ενώ στο ΑΜΑ Motocross κατέκτησε έναν τίτλο στα 250 και τρεις στα 450. Οδήγησε την εθνική ομάδα της Αμερικής σε τρεις κατακτήσεις του Motocross των Εθνών (2009,2010 και 2011). Πέτυχε συνολικά στην καριέρα του 46 νίκες στο Supercross μπαίνοντας στην πρώτη εξάδα των οδηγών με τις περισσότερες νίκες ενώ στο Motocross ανέβηκε αρκετά πιο ψηλά φτάνοντας στην τρίτη θέση με επίσης 46 νίκες. Συνολικά έφτασε τις 80 νίκες(οι 12 της κατηγορίας Supercross Lites δεν προσμετρούνται) η οποία είναι και η τέταρτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του αμερικανικού SX-MX.  Εκτός από τις νίκες και τους τίτλους, ο Dungey γνώρισε μεγάλη επιτυχία με την σταθερότητα και την συνέπεια στα αποτελέσματα του ανεβαίνοντας στο βάθρο στους περισσότερους αγώνες που δεν κέρδισε ενώ από το 2006 που έγινε επαγγελματίας συμμετείχε τουλάχιστον σε ένα από τα δύο πρωταθλήματα SX-MX αν όχι και στα δύο.

To 2012 o Dungey πάει στην ΚΤΜ ακολουθώντας τον Roger deCoster. Ήταν μια απόφαση που δύσκολα θα έκανε τότε, ένας πρωταθλητής στην Αμερική. 

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της προσφοράς του Ryan Dungey στο άθλημα ήταν η συμπεριφορά και το κοινωνικό του έργο εκτός πίστας. Δύο φορές στην καριέρα του βραβεύτηκε ως αθλητής της χρονιάς από το ESPY(2015-2016) και έγινε ο πρώτος αθλητής του motocross που μπήκε στο κουτί των δημοφιλέστερων προϊόντων δημητριακών της Αμερικής το 2016.  Στην καριέρα του και στην ζωή του είναι πρεσβευτής του ιδρύματος κατά του καρκίνου “LIVESTRONG” και μετά τον θάνατο της γιαγιάς του το 2011, διοργανώνει φιλανθρωπικό ποδηλατικό αγώνα River-to-River Ride όπου συμμετέχουν φίλοι του αθλητή για να συγκεντρωθούν έσοδα για το παιδικό νοσοκομείο St. Jude’s στην πατρίδα του την Minnesota.

Σίγουρα ο Ryan Dungey δεν ήταν ο κορυφαίος αθλητής του αμερικανικού motocross στην ιστορία του αθλήματος και ίσως δεν ήταν ο ταχύτερος σε πολλά από τα πρωταθλήματα που κατέκτησε. Όμως ποτέ δεν τα παράτησε και ποτέ δεν το έβαλε κάτω σε όποια πρόκληση συνάντησε στην καριέρα του. Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν τα έδωσε όλα μέχρι και τον τελευταίο αγώνα. Πάντα έβλεπε την μεγάλη εικόνα και τον στόχο του που ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος παίρνοντας ρίσκα μόνο όταν ήταν απολύτως αναγκάιο. Άλλαξε τον τρόπο που βλέπουν πολλοί τους αγώνες βάζοντας την λέξη “σταθερότητα” στο μυαλό πολλών επίδοξων πρωταθλητών.

Η αναγνώριση του ως αθλητής και ως άνθρωπος ήταν σημαντική για το άθλημα του motocross. 

Όλα αυτά, δεν ήρθαν εύκολα και ίσως το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του Ryan Dungey ήταν ότι δούλευε σκληρά, με πειθαρχία και προσήλωση. Και όπως είπε στην τελευταία του δήλωση “Όταν στο τέλος πετυχαίνεις τους στόχους σου…η ζωή είναι καλή”.

Η αγωνιστική καριέρα του Ryan Dungey τελείωσε. Η ΚΤΜ του έχει δώσει την επιλογή να συνεχίσουν την συνεργασία τους σε άλλο επίπεδο. 

Διακρίσεις
2009 Πρωταθλητής AMA Supercross 250 Δύσης (Suzuki)
2009 Πρωταθλητής AMA 250 Motocross (Suzuki)
2010 Πρωταθλητής AMA 450 Motocross (Suzuki)
2010 Πρωταθλητής AMA/FIM Supercross  (Suzuki)
2012 Πρωταθλητής AMA 450 Motocross (KTM)
2015 Πρωταθλητής AMA 450 Motocross (KTM)
2015 Πρωταθλητής AMA/FIM 450 Supercross (KTM)
2016 Πρωταθλητής AMA/FIM 450 Supercross (KTM)
2017 Πρωταθλητής AMA/FIM 450 Supercross (KTM)
AMA Motocross νίκες: 46 (7-250, 39-450)
AMA Supercross νίκες: 46 (12-250, 34-450)
Συνολικές Νίκες: 80 (δεν προσμετρούν οι 12 της SX Lites)
AMA Rookie της χρονιάς: 2007
Νικητής Motocross des Nations: 3 (2009-2010-2011)
2015 Αθλητής της χρονιάς για το ESPY
2016 Ο πρώτος αθλητής του Motocross στο κουτί των Wheaties(δημητριακά)
2016 Αθλητής της χρονιάς για το ESPY

Με τον R.Dungey το motocross έγινε ευρύτερα γνωστό στο αμερικανικό κοινό. Μπήκε στο κουτί γνωστών δημητριακών στα ράφια των super market ακολουθώντας κορυφαίους αθλητές της Αμερικής όπως ο Tiger Woods που έχουν μπει στο κουτί του δημοφιλούς προϊόντος. 

Ακολουθεί ένα video αφιέρωμα στον Ryan Dungey.

4025 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
BIKEN…TO NEO E-BIKE ΤΗΣ SHERCO!

Το BIKEN της Sherco, είναι ένα ευέλικτο ηλεκτρικό ποδήλατο για διασκέδαση σε όλα τα εδάφη.Κατακτήστε...