“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ” ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ’80 ΣΤΟ 5Ο VINTAGE MX MEETING(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Μοτοσυκλέτες και άνθρωποι από μια άλλη εποχή του ελληνικού motocross αναβίωσαν την περασμένη Κυριακή στην πίστα της Πεντέλης στην 5η συνάντηση της ομάδας Vintage Motocross Greece. Η θεματολογία της συνάντησης αφορούσε μοτοσυκλέτες από το 1990 και πίσω, φέρνοντας από το παρελθόν τις εκπληκτικές μοτοσυκλέτες της εποχής, στο μέλλον.

Είναι εκπληκτικό, αλλά στις τέσσερις προηγούμενες συναντήσεις της ομάδας δεν ήταν εφικτό λόγω υποχρεώσεων να παραβρεθώ και να παρακολουθήσω την ενδιαφέρουσα θεματολογία. Μοτοσυκλέτες συλλεκτικές, που ακόμα τραγουδούν στις ελληνικές πίστες γνώριζα ότι υπήρχαν πολλές, και ιδίως motocross, αλλά ποτέ δεν έτυχε να τις δω μαζεμένες σε έναν χώρο ή σε μια εκδήλωση. Φέτος η ομάδα Vintage Motocross Greece μαθαίνοντας από τις προηγούμενες διοργανώσεις, κατάφεραν να δουλέψουν νωρίς το επικοινωνιακό κομμάτι της εκδήλωσης κάτι που σίγουρα βοήθησε πολύ κόσμο να το βάλει στο πρόγραμμα του, και μέσα σε αυτούς ήμουν κι εγώ.

Αρκετά καθυστερημένος έφτασα στον χώρο της εκδήλωσης κάτι που βοήθησε να τα δω όλα στημένα και να μην έχω προετοιμαστεί για αυτό που θα αντίκριζα. Ο χώρος της πίστας της Πεντέλης είχε καταληφθεί από την δεκαετία του 1980 ή μάλλον είχε γυρίσει πίσω στην δεκαετία του 1980 με μοτοσυκλέτες και ανθρώπους μιας εποχής που έχω γνωρίσει μόνο μέσα από φωτογραφίες και εξιστορήσεις. Τα paddocks ήταν κάπως οργανωμένα με μερικές τέντες από τους χορηγούς ενώ οι υπόλοιποι είχαν βάλει τις μοτοσυκλέτες τους όπου μπορούσαν δίπλα από τα τρέιλερ τους, μια εικόνα που είναι τόσο κλασική στις φωτογραφίες εκείνης της εποχής. Οι διοργανωτές με βοήθησαν να στήσω και την δική μου τέντα και πριν προλάβω να βγάλω την φωτογραφική μου μηχανή να αποθανατίσω το γεγονός, ακούω από τα μεγάφωνα να καλούν σε αγώνα τις μοτοσυκλέτες των 125cc! Ξαφνικά, άρχισα να βλέπω γκριζομάλιδες να κινούνται βιαστικά προσπαθώντας να χωρέσουν στις παλιές τους στολές με όσους τελικά δεν τα καταφέρνουν να δίνουν τις μοτοσυκλέτες τους σε νεότερους αναβάτες που είχαν έρθει να οδηγήσουν με την πρώτη ευκαιρία τα διαμάντια της εκδήλωσης, θαμπωμένοι από την λάμψη που εκπέμπουν ακόμα. Κι όμως ναι, έγινε αγώνας με τους νέους και τους μεγάλους να μην ξεχωρίζουν από την διάθεση και το πάθος τους για οδήγηση και μόνο οι στολές και τα περιττά κιλά έκαναν ευδιάκριτες τις διαφορετικές εποχές. Το Highlight της ημέρας έγινε στον επόμενο αγώνα με τον Δημήτρη Κεραμιδά και το RM250 του 1990 και τον Στέλιο Χριστοδούλου με το γνωστό του Maico να κυνηγιούνται δαιμονισμένα στην σφικτή πίστα, ανάμεσα στην σκόνη και τα ντουμπλαρίσματα, ξυπνώντας μνήμες στους περισσότερους από τους πολλούς θεατές.

Μετά το θέαμα των αγώνων ακολούθησε το γνωστό κους-κους στα paddocks, που και αυτό ήταν από μια άλλη εποχή. Εκφράσεις όπως “αυτό είναι το πρώτο free-floater”, “αεριζόμενα ταμπούρο”, ψυγείο number-plate”, “αρθρωτή ανάρτηση” σίγουρα ήταν κατανοητή αλλά ταυτόχρονα και τόσο ξένη από αυτό που γνωρίζω σήμερα ως motocross. Φυσικά ανάμεσα στο πλήθος και τους συμμετέχοντες, παλιοί αγωνιζόμενοι πρωταθλητές και γενικότερα άνθρωποι που έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στα πρώτα χρόνια του ελληνικού motocross.

Η εκδήλωση κράτησε μέχρι τις μεσημεριανές ώρες κλείνοντας με τις απονομές αναμνηστικών σε όσους συνέβαλλαν στην 5η συνάντηση του Vintage Motocross Greece. Εγώ έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης και αναμένω την επόμενη που θα γίνει προσεχώς, με μοτοσυκλέτες από το 1991 και μετά. Έως τότε, το όμορφο φωτογραφικό άλμπουμ του mxin.gr που ακολουθεί, θα μου κρατάει ζωντανές τις όμορφες αναμνήσεις από την vintage motocross Κυριακή.

Κείμενο φωτογραφίες: Kων/νος Παπαδόπουλος

 

4027 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
AMOTOE – ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ 2024

Αναρτήθηκε η λίστα των υποψηφίων για τις προσεχής αρχαιρεσίες της ΑΜΟΤΟΕ, την οποία μπορείτε να...