1ΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ 2018, ΣΕΡΡΕΣ – ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΔΥΝΑΤΑ Η ΧΡΟΝΙΑ

To Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2018 ξεκίνησε δυνατά στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, με τον καιρό σύμμαχο αλλά και τους αναβάτες σε μεγάλα κέφια, χαρίζοντας σε ένα μεγάλο αριθμό θεατών δυνατές μάχες και θέαμα. Στην ΜΧ1 ο Παναγίωτης Κουζής κέρδισε δύσκολα τον πρώτο αγώνα της χρονιάς ενώ αντίθετα ο Michael Ivanov επικράτησε σχετικά άνετα στην ΜΧ2. Ο Β.Πακαταρίδης ήταν επιβλητικός στην ΟΡΕΝ, με τους Μάριο Κανάκη και Σωτήρη Φωτάκη να επικρατούν σε ΜΧ85 και ΜΧ65 αντίστοιχα.

Με αρκετή όρεξη και οργάνωση από τις ομάδες αλλά και τους διοργανωτές ξεκίνησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2018 στην πιο άρτια οργανωμένη πίστα της χώρας μας το αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, με την ΛΑΜΣ να αναλαμβάνει για δεύτερη φορά στην ιστορία της αγώνα του συγκεκριμένου θεσμού. Για αγώνα στην Βόρεια Ελλάδα οι ελληνικές συμμετοχές ήταν ικανοποιητικές ξεπερνώντας τις 80 και μαζί με τους ξένους αναβάτες από τις γειτονικές χώρες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις 90. Αυτό που έκανε τον αγώνα επιτυχημένο εκτός από την καλή οργάνωση της ΛΑΜΣ στην προετοιμασία του αγώνα και του αγωνιστικού χώρου, ήταν και η μεγάλη προσέλευση θεατών, που μάλιστα οι περισσότεροι παρέμειναν μέχρι το τέλος του αγωνιστικού προγράμματος. Ίσως, ο αγώνας να γνώριζε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, αν η Ομοσπονδία δεν ανακοίνωνε κανονισμούς της τελευταίας στιγμής που προκάλεσαν αναστάτωση με τον χρόνο που ανακοινώθηκαν(μια εβδομάδα πριν τον αγώνα) αλλά και με την προχειρότητα στην ερμηνεία τους. Πιστεύουμε ότι οι κανονισμοί είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά όπως αποδείχτηκε στον αγώνα των Σερρών γράφτηκαν γρήγορα και πρόχειρα, ανακοινώθηκαν σε λάθος χρόνο και όπως μας έχει συνηθίσει η Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια αδυνατούν τα στελέχη τους να τους εφαρμόσουν ή εφαρμόζονται επιλεκτικά κατά περίπτωση. Ωστόσο όλα αυτά έμειναν γρήγορα στο περιθώριο και ο πρώτος αγώνας ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με μια αρκετά καλή διοργάνωση από την ΛΑΜΣ, πολλούς και ενθουσιώδεις θεατές αλλά και μαχητικούς αναβάτες που προσέφεραν πλούσιο θέαμα.

Ο Π.Κουζής έδειξε την εμπειρία του στον αγώνα των Σερρών, αλλά ο Γ.Τουρατζιδης έδειξε να μαθαίνει γρήγορα κάτι που είναι καλό για την συνέχεια του πρωταθλήματος. 

Κατηγορία ΜΧ1
Από τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά όλα έδειχναν ότι οι πρωταθλητές σε ΜΧ1 και ΜΧ2 της περσινής χρονιάς θα είχαν την πρώτη τους φετινή κόντρα, μια και ο Γιάννης Τουρατζίδης, αφού κατέκτησε το τρίτο του πρωτάθλημα πέρσι στην ΜΧ2, ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία δείχνοντας ιδιαίτερα γρήγορος και απειλητικός για την διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Ο περσινός πρωταθλητής Παναγιώτης Κουζής έδειχνε να αντιμετωπίζει χαλαρά την κατάσταση μέχρι την πτώση της μπάρας στο πρώτο σκέλος. Ο πολυπρωταθλητής της ΜΧ1 προσπάθησε να δώσει δυνατό ρυθμό στον αγώνα φεύγοντας μπροστά από την αρχή όμως, ο Τουρατζίδης κατάφερε να βρεθεί πίσω του και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να τον περάσει. Η πρώτη του προσπάθεια στα μισά του αγώνα τον έφερε στην πρώτη θέση για μόλις μερικές στροφές καθώς ο Κουζής απάντησε δυναμικά μπαίνοντας εσωτερικά του Τουρατζίδη, ανακάμπτοντας στην πρώτη θέση. Ο Τουρατζίδης από εκεί και μετά περίμενε να πλησιάσει ο αγώνας προς το τέλος του για να ξανακάνει την επίθεση του επιστρατεύοντας την εξαιρετική φυσική του κατάσταση κάτι που αποδείχτηκε σωστό αφού όταν πέρασε τον Κουζή μερικούς γύρους πριν την καρό σημαία,  ο περσινός πρωταθλητής δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Το δεύτερο σκέλος όμως ήταν μια διαφορετική ιστορία. Ο Κουζής και πάλι βρέθηκε στην πρώτη θέση περνώντας τον Δημήτρη Κοντολέτα που είχε πάρει την εκκίνηση ενώ ο Τουρατζίδης προσπαθούσε να ανέβει θέσεις μετά από κακή εκκίνηση. Φτάνοντας τον Κοντολέτα στην δεύτερη θέση οι δύο οδηγοί είχαν μια όμορφη αλλά και δυνατή μάχη με τον Τουρατζίδη να κάνει το λάθος και να έχει μια πτώση. Ο Κουζής(2-1) κατάφερε τελικά να πάρει άνετα το δεύτερο σκέλος ξεκινώντας με νίκη την χρονιά ενώ ο Τουρατζίδης(1-3) μπόρεσε να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση στο δεύτερο σκέλος ανεβαίνοντας στην δεύτερη θέση του βάθρου. Ο Κοντολέτας(3-2) έδειξε ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από την περσινή περίοδο πετυχαίνοντας τερματισμούς που τον έφεραν στην τρίτη θέση του αγώνα. Για την τέταρτη θέση έγιναν δυνατές μάχες και στα δύο σκέλη με τον Άρη Τσαρνά(4-4) να δέχεται την πίεση από τον Κυριάκο Κόττη(5-6) για μεγάλη διάρκεια και στα δύο σκέλη. Ο Τσαρνάς κατέλαβε την τέταρτη θέση του αγώνα με τον Κόττη πέμπτο ενώ ο Γιώργος Ηλιόπουλος(7-5) κατέλαβε τη έκτη θέση οδηγώντας συντηρητικά στην δύσκολη πίστα των Σερρών.

Ο Μ.Ivanov είχε πάντα ξεχωριστή οδήγηση και δεν είναι η πρώτη φορά που κερδίζει στην χώρα μας. 

Κατηγορία ΜΧ2
Η συμμετοχή του Michael Ivanov έφερε χρώμα παγκοσμίου στον αγώνα των Σερρών με τον νεαρό Βούλγαρο της Marchetti Leopard MX Team να περιλαμβάνει στην προετοιμασία του αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ΜΧ. Στρίβοντας πρώτος και στις τρεις εκκινήσεις, μια και του πρώτου σκέλους επαναλήφθηκε λόγου λάθους της οργάνωσης, ο “Mickey” έφυγε μπροστά και στα δύο σκέλη ανοίγοντας σταδιακά την απόσταση του από τον Νίκο Λυρίου που τον καταδίωκε και στα δύο σκέλη. Ο Ivanov(1-1) ήταν ο νικητής του αγώνα με τον Λυρίου(2-2) στην δεύτερη θέση να ξεκινάει δυνατά το πρωτάθλημα και να παίρνει τους βαθμούς της πρώτης θέσης μια και οι ξένοι αναβάτες δεν βαθμολογούνται. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Αλέξης Γεωργαντάς(3-3) πιέζοντας στην αρχή του πρώτου σκέλους τον Λυρίου και κερδίζοντας την μάχη στο δεύτερο με τον Φραγκίσκο Ζούνη. Στην τέταρτη θέση εντυπωσίασε ο Ζούνης(6-4) ξεκινώντας μετά από πτώση στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους, καταφέρνοντας τελικά να τερματίσει έκτος, αλλά και με την μάχη του με τον Γεωργαντά στο δεύτερο.  Ο Ζούνης δεν ήταν όμως ο μόνος νεαρός που εντυπωσίασε στον αγώνα. Στον πρώτο του φετινό αγώνα στην ΜΧ2 οδηγώντας μια μοτοσυκλέτα 125cc και συμμετέχοντας στην ΜΧ2Τ ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ85 Αντώνης Σάγμαλης(4-6) έδωσε πολλές και διαφορετικές μάχες για να τερματίσει τελικά στην πέμπτη θέση του αγώνα. Μάχες έπρεπε να δώσει και ο Παναγιώτης Παπίλας(5-6) μετά από δύο κακές εκκινήσεις για να βρεθεί στην πρώτη εξάδα της κατηγορίας.

Τα δύο “young guns” του αγώνα N.Malinov #64 και Α.Σάγμαλης #192 έδωσαν μάχες,  μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις. 

Κατηγορία ΜΧ2Τ
Η εκπληκτική απόδοση του Σάγμαλη στον αγώνα τον έφερε στην πρώτη εξάδα της ΜΧ2 αλλά δεν κατάφερε να του δώσει την νίκη στην MX2T. O Βούλγαρος Nikolai Malinov(2-1) που και αυτός βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας για να αγωνιστεί στο πολύ δυνατό γερμανικό πρωτάθλημα ADAC MX Masters κατάφερε στο δεύτερο σκέλος να κρατήσει πίσω του τον Σάγμαλη(1-2) και να του πάρει την νίκη σπάζοντας την ισοβαθμία(με το καλύτερο τερματισμό στο Β σκέλος). Ο Σάγμαλης προσπάθησε για την νίκη όμως είχε μια πτώση σε ένα ντουπλάρισμα χάνοντας την επαφή του με τον Malinov. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας Ανδρέας Ανδρέου(3-3) έχοντας ένα δύσκολο αγώνα στο δεύτερο σκέλος όταν έσβησε η μοτοσυκλέτα του στην εκκίνηση  και έπρεπε να ξεκινήσει από πολύ πίσω. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Dimidor Grosdanof(4-4) με πέμπτο τον επίσης νεοφερμένο στην κατηγορία Σταύρο Μαυράκη(5-5) και έκτο τον Ιωάννη Ντεβετζή(6-6). Στον αγώνα συμμετείχε και μια κοπέλα η Μαρκέλα Κωστάκη τερματίζοντας στην έβδομη θέση.

Ο Μ.Κανάκης κέρδισε άνετα την ΜΧ85 στις Σέρρες. 

Κατηγορία ΜΧ85
Το φαβορί της κατηγορίας ο Μάριος Κανάκης(1-1) κατάφερε να επικρατήσει άνετα και στα δύο σκέλη πετυχαίνοντας την πρώτη του διπλή νίκη. Στην δεύτερη θέση επίσης άνετα τερμάτισε ο Γιώργος Μαυράκης(2-2) ενώ στην τρίτη θέση μετά από ισοβαθμία επικράτησε ο Victor Borislav(4-3). H καλή εμφάνιση του Νικόλα Κοσιάβελου(3-4) στο πρώτο σκέλος θα μπορούσε να τον φέρει στο βάθρο αν δεν είχε μια πτώση στην αρχή του δεύτερου σκέλους αναγκάζοντας τον να ξεκινήσει από πολύ πίσω, χάνοντας τελικά το βάθρο στην ισοβαθμία με τον Borislav. Για την πέμπτη θέση υπήρξε και εκεί ισοβαθμία με τον Καμαρινό Παυλόπουλο(6-5) να επικρατεί του Νικόλα Κανελλόπουλου(5-6) που στην εκκίνηση του δεύτερου σκέλους έσβησε η μοτοσυκλέτα του μένοντας αρκετά πίσω.

Μάχες εκπλήξεις και έντονο ανταγωνισμό είχε η ΜΧ65 με τελικό νικητή τον Σ.Φωτάκη. 

Κατηγορία ΜΧ65
Ανακατατάξεις και δυνατές μάχες είχαμε στην μικρότερη κατηγορία του αγώνα με τον Σωτήρη Φωτάκη(3-1) να εκμεταλλεύεται στο δεύτερο σκέλος τις πτώσεις του νικητή του πρώτου σκέλους Miroslav Dimitrov και να κερδίζει την μάχη από τον Δημήτρη Γανωτή, κατακτώντας με αυτόν τον τρόπο, τον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Ο Γανωτής(2-2) ήταν ο απόλυτος δεύτερος του αγώνα καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση του συνόλου με τον Dimitrov(1-4) να συμπληρώνει το βάθρο. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Μιχάλης Σακελλαρίου(4-3) με πέμπτο τον Γιάννη Καλογιαννίδη(5-5) και έκτο τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη(6-6).

Ο Β.Πακαταρίδης έδειξε ότι είναι το “μεγάλο αφεντικό” στην ΟΡΕΝ φέτος. 

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Στον πρώτο αγώνα της χρονιάς ο περσινός πρωταθλητής Βασίλης Πακαταρίδης(1-1) κατάφερε να επικρατήσει άνετα και στα δύο σκέλη ξεκινώντας μάλιστα από την τελευταία θέση στο πρώτο σκέλος μετά από πτώση στην εκκίνηση. Αντίθετα ο Martin Todorov(2-2) με δύο καλές εκκινήσεις κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση της κατηγορίας αφήνοντας τρίτο τον Δημήτρη Βασιλειάδη(3-3). Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Σταμάτης Δημολιάνης(4-4) που επανέρχεται από σοβαρό τραυματισμό ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε ο Κύπριος πολυπρωταθλητής Σάββας Σάββα(5-6) που μάλιστα οδήγησε για αρκετούς γύρους το πρώτο σκέλος. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε ο Ευάγγελος Μπαλατσός(7-5) για την έκτη θέση, κερδίζοντας τον έντονο ανταγωνισμό για την πρώτη εξάδα της κατηγορίας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 3-4/3/2018 Άργος.

1138 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – Π.ΚΟΥΖΗΣ ΚΑΙ Μ.ΚΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΜΕ ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ!

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 συνεχίστηκε στο Πρίνος Τρικάλων για τον δεύτερο του γύρο, όπου...