5ΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΩΤ. ΜΧ Ν.ΕΛΛΑΔΟΣ 2018, ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

O τελευταίος αγώνας του Πρωταθλήματος Motocross Νοτίου Ελλάδος 2018 πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην Μεγαλόπολη όπου οι βροχερές συνθήκες δοκίμασαν αθλητές και διοργανωτές. Η έντονη λάσπη σε μια δύσκολη πίστα σε αυτές τις συνθήκες, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να ανακατευτεί η τράπουλα στις βαθμολογίες στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Στο τέλος είχαμε διαφορετικούς νικητές, στα περίεργα σκέλη που πραγματοποιήθηκαν, αλλά τελικά οι πρωτοπόροι των βαθμολογιών κατάφεραν να πάρουν τους τίτλους.

Τα μετεωρολογικά δελτία έδιναν εναλλασσόμενες προβλέψεις για τον καιρό της Κυριακής στην Μεγαλόπολη κάτι που τελικά επέτρεψε στους αθλητές να πάρουν το ρίσκο δηλώνοντας συμμετοχή για να αγωνιστούν σε μια από τις καλύτερες πίστες της Ελλάδας, φτάνοντας τις συμμετοχές στις 75. Η βροχή όμως που έπεσε στην πίστα το τριήμερο, έκανε εξαιρετικά βαρύ το τερέν και αυτοί που αποφάσισαν να στηθούν στην μπάρα ήταν τελικά πολύ λίγοι.  Εγκαταλείψεις από μηχανικά προβλήματα και από μοτοσυκλέτες που απλά κόλλησαν στην λάσπη, έφεραν στον τερματισμό, ακόμα πιο λίγους από αυτούς. Κάπου εκεί ξεκίνησε ένας διάλογος αν τελικά θα έπρεπε να γίνει ο αγώνας γνωρίζοντας τις προβλέψεις για άστατες καιρικές συνθήκες αρκετά νωρίς μέσα στην εβδομάδα. Το σωστό είναι οι προγραμματισμένοι πρωταθληματικοί αγώνες να γίνονται τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί και αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν ο διοργανωτής αποφασίσει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του αγώνα λόγω καιρού ή άλλων παραγόντων. Έτσι κι αλλιώς, η λάσπη είναι μέσα στο άθλημα του motocross και ευτυχώς που η κακοκαιρία χτύπησε το πρωτάθλημα στην Μεγαλόπολη, που διαθέτει επαρκή πλυντήρια και ρεύμα. H σχετικά νεοσύστατη Α.Λ.Μ.Α. Μεγαλόπολης αποφάσισε ότι μπορεί να διεξάγει τον αγώνα και να ανταποκριθεί στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και πραγματικά έκαναν ότι έπρεπε για να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Έκοψαν την απότομη ανηφόρα που συνήθως δημιουργούνται προβλήματα στην συγκεκριμένη πίστα, και κατάφεραν να βγάλουν όλες τις μοτοσυκλέτες που είχαν κολλήσει μέσα στην πίστα συνεχίζοντας τους αγώνες με ασφάλεια. Δεν πραγματοποίησαν τα σκέλη της ΜΧ65 καθώς η πίστα ήταν ακατάλληλη για μικρές μοτοσυκλέτες και όταν οι συνθήκες βελτιώθηκαν πραγματοποίησαν το δεύτερο σκέλος της ΜΧ85. Επίσης οι κριτές παρέμειναν υπό βροχή στις θέσεις τους ακόμα και στο δεύτερο σκέλος της ΜΧ2 όπου εκκίνηση πήραν μόνο ΔΥΟ αθλητές! Βέβαια και η απόφαση της πλειοψηφίας των αθλητών να μην αγωνιστούν ήταν δικαιολογημένη καθώς αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος και οι περισσότερες θέσεις στην βαθμολογία είχαν κριθεί και δεν θα ήταν έξυπνο να ταλαιπωρήσουν την μία και μοναδική αγωνιστική μοτοσυκλέτα που έχουν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο Νοτίου, ανεβάζοντας τα έξοδα τους χωρίς αντίκτυπο στον τέλος του πρωταθλήματος. Αν είχαμε αυτές τις συνθήκες στην αρχή του πρωταθλήματος, πιστεύουμε ότι θα βλέπαμε μια διαφορετική εικόνα.

Στην λάσπη ο Γ.Ηλιόπουλος είναι πάντα δυνατός. 

Κατηγορία EXPERT
Ήταν η κατηγορία που όλοι περίμεναν να δουν και πολλοί έκαναν το ταξίδι στην πίστα της Μεγαλόπολης για να την απολαύσουν. Οι φετινοί πανελλήνιοι πρωταθλητές Παναγιώτης Κουζής(ΜΧ1), Νίκος Λυρίου(ΜΧ2) Ανδρέας Ανδρεόυ(ΜΧ2Τ) και ο πρωταθλητής Κύπρου ΜΧ2 Μιχάλης Πάμπουκκας κόντρα στον πρωτοπόρο της βαθμολογίας στην κατηγορία Δημήτρη Κοντολέτα και τον Γιώργο Ηλιόπουλο στο ντεμπούτο του με την νέα του μεταγραφή στην ΤΜ. Βλέποντας τις δύσκολες συνθήκες ο Κουζής δεν αγωνίστηκε καθώς δεν είναι στους διεκδικητές του πρωταθλήματος ενώ οι υπόλοιποι πλην του Ηλιόπουλου και του Λυρίου δεν συμμετείχαν στο δεύτερο σκέλος. Παρόλα αυτά έγιναν ωραίες μάχες με τον Κοντολέτα να παίρνει την εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και τους Λυρίου και Ηλιόπουλο να τον περνούν στους πρώτους γύρους. Λίγο μετά ο Λυρίου είχε μια πτώση καθυστερώντας αρκετά αλλά ανέβασε ρυθμό προς το τέλος του αγώνα για να πάρει τελικά την δεύτερη θέση. Για την τρίτη θέση έδιναν όμορφη μάχη ο Κοντολέτας με τον Ανδρέου όμως ο Ανδρέου είχε μια πτώση στον τελευταίο γύρο και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Ο Δ.Κοντολέτας πήρε αρκετές νίκες μέσα στην χρονιά κερδίζοντας πανάξια το πρωτάθλημα της κατηγορίας Expert (φωτό αρχείου).

Ο Κοντολέτας πήρε την τρίτη θέση κάτι που ήταν αρκετό για να πετύχει τον στόχο του στον αγώνα, διασφαλίζοντας το πρωτάθλημα στην κατηγορία. Νικητής του σκέλους αναδείχτηκε ο Ηλιόπουλος που πραγματικά δεν είχε αντίπαλο σε ακόμα έναν αγώνα στην λάσπη, κερδίζοντας μάλιστα στην πρώτη εμφάνιση με την νέα του μοτοσυκλέτα. Ο Ηλιόπουλος αγωνίστηκε και  στο δεύτερο σκέλος όπου και πάλι επικράτησε άνετα του δεύτερου Λυρίου. Το βάθρο στο τέλος της ημέρας διαμορφώθηκε με πρώτο τον Ηλιόπουλο δεύτερο τον Λυρίου και τρίτο τον Κοντολέτα. Στο πρωτάθλημα ο Κοντολέτας κατέλαβε την πρώτη θέση με τον Ανδρέου δεύτερο και τον Λυρίου τρίτο.

Την πρώτη του νίκη σε αγώνα motocross πήρε ο Παναγιώτης Πατσανάς κερδίζοντας την ΜΧ1.

Κατηγορία ΜΧ1
Με ανοιχτό το πρωτάθλημα στις τρεις πρώτες θέσεις, παρά την ικανοποιητική διαφορά του πρωτοπόρου Κων/νου Μούρκου, στην λασπερή Μεγαλόπολη όλα μπορούσαν να αλλάξουν. Στο πρώτο σκέλος τα προβλήματα και οι εγκαταλείψεις ήταν σύνηθες φαινόμενο, όμως ο Μούρκος κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση ενώ ο διώκτης του στην βαθμολογία Χρήστος Κασιούμης κατάφερε να τερματίσει στην δεύτερη θέση κάτι που όμως δεν ήταν αρκετό για να τον κρατήσει ζωντανό στην διεκδίκηση του τίτλου. Οι δύο αναβάτες ήταν οι μόνοι από την κατηγορία που τερμάτισαν στο πρώτο σκέλος και με το πρωτάθλημα να έχει κριθεί δεν συμμετείχαν στον δεύτερο.

Ο Κων/νος Μούρκος έκανε φέτος την διαφορά και πήρε τον τίτλο της ΜΧ1(φωτό αρχείου).

Ο Μούρκος με αυτή την νίκη κατάφερε να πάρει τον τίτλο της ΜΧ1 με τον Κασιούμη δεύτερο και τον Χρήστο Κοτούλα τρίτο. Ωστόσο στο δεύτερο σκέλος οι συμμετοχές και οι τερματισμοί των Παναγιώτη Πατσανά και Ξενοφών Αντζέλους καθόρισαν το βάθρο, με τον Πατσανά να τερματίζει πρώτος και να παίρνει την νίκη στον αγώνα μετά από ισοβαθμία με τον δεύτερο και πρωταθλητή στην Μεγαλόπολη, Μούρκο. Ο Αντζέλους με την δεύτερη θέση στο δεύτερο σκέλος πήρε την τρίτη θέση στον αγώνα.

Έχοντας λίγους αγώνες motocross στο ενεργητικό του ο Θ.Παπαδημητρίου εντυπωσίασε στην Μεγαλόπολη κερδίζοντας τον πρώτο του αγώνα στην ΜΧ2. 

Κατηγορία ΜΧ2
Και σε αυτήν την κατηγορία ο τίτλος παρέμενε ανοιχτός με τον Νίκο Βρεττό να απολαμβάνει μικρή διαφορά στην πρώτη θέση από τον Αποστόλη Καραφωτιά. Μετά από μια πολύ καλή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος ο Βρεττός έφυγε μπροστά και ανάμεσα σε αυτόν και τον Καραφωτιά μπήκε ο Θάνος Παπαδήμητριου ένας αθλητής που πραγματοποιεί τους πρώτους του αγώνες στο motocross. Λάθη πτώσεις στις δύσκολες συνθήκες έφερναν αλλαγές στις διαφορές μέχρι που ο Παπαδημητρίου κατάφερε τον εκμεταλλευτεί τον πολύ καλό ρυθμό που είχε και να τεθεί επικεφαλής του αγώνα. Ο Βρεττός δεν τον κυνήγησε προφανώς για να μην ρισκάρει το πρωτάθλημα με κάποιο λάθος, λάθος το οποίο έκανε τελικά ο Παπαδημητρίου δύο μέτρα πριν την γραμμή του τερματισμού, καταφέροντας να τερματίσει μετά από πολύ ώρα. Τόσο δύσκολες ήταν οι συνθήκες του αγώνα που για να ανέβει τα δύο μέτρα στο άλμα του τερματισμού του πήρε τόσο χρόνο, που ήταν αρκετός για τον Βρεττό να πάρει την νίκη και να πανηγυρίσει με αυτόν τον τρόπο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κανένας από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το σκέλος ανάμεσα τους και ο Καραφωτιάς.

Τον πρώτο του τίτλο κατέκτησε ο Νίκος Βρεττός στην ΜΧ2(φωτό αρχείου).

Στο δεύτερο σκέλος ο Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Παμακάριος ήταν οι μόνοι που πήραν εκκίνηση τερματίζοντας πρώτος και δεύτερος αντίστοιχα. Στο τέλος της ημέρας ο Παπαδημητρίου πήρε εντυπωσιακά την πρώτη του νίκη με τον Βρεττό να συμπληρώνει την δεύτερη θέση του βάθρου αφήνοντας τρίτο τον Παμακάριο. Στην Μεγαλόπολη οι τρεις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας δεν άλλαξαν, και έτσι όπως είπαμε ο Βρεττός πήρε το πρωτάθλημα από τον δεύτερο Καραφωτιά και τον τρίτο Νίκο Ξένο.

Νίκη και πρωτάθλημα στην Μεγαλόπολη για τον Νίκο Σωτηρόπουλο στην κατηγορία ΟΡΕΝ. 

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Στο πρώτο σκέλος είχαμε μια όμορφη μάχη “επιβίωσης” στον αγώνα αλλά και της βαθμολογίας μεταξύ των δύο διεκδικητών του τίτλου, του πρωτοπόρου στο πρωτάθλημα Νίκου Σωτηρόπουλου και του διώκτη του Διονύση Κονδυλόπουλου. Ο Σωτηρόπουλος πήρε την εκκίνηση στο πρώτο σκέλος αλλά προς το τέλος ο Κονδυλόπουλος κατάφερε να τον περάσει. Λίγο πριν τον τερματισμό ο Κονδυλόπουλος είχε μια πτώση επιτρέποντας στον Σωτηρόπουλο να πάρει τελικά το σκέλος. Και σε αυτή την κατηγορία οι δύο πρώτοι οδηγοί ήταν οι μόνοι που κατάφεραν να τερματίσουν το πρώτο σκέλος. Στο δεύτερο ο Κονδυλόπουλος δεν κατάφερε να βάλει μπροστά την μοτοσυκλέτα του στην διαδικασία της εκκίνησης και δεν ξεκίνησε διαμαρτυρόμενος ότι δεν του δόθηκε ο προβλεπόμενος χρόνος. Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο Σωτηρόπουλος που οδηγούσε και αυτό το σκέλος, έκοψε ρυθμό επιτρέποντας στους Σταύρο Ροσσολάτο, Αριστείδη Πολύδωρο και Γιάννη Καυκά να τον περάσουν για να τερματίσει στην τέταρτη θέση, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του δεύτερου σερί τίτλου στην κατηγορία. Στην κατάταξη του αγώνα ο Σωτηρόπουλος ήταν ο νικητής με τον Ροσσολάτο δεύτερο και τον Πολύδωρο τρίτο. Στο πρωτάθλημα πίσω από τους Σωτηρόπουλο και Κονδυλόπουλο τερμάτισε τρίτος, ο Νίκος Βερράρος.

Την πρώτη του νίκη στην ΜΧ85 πέτυχε ο Γ.Αγιομαυρίτης. 

Κατηγορία ΜΧ85
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν το πρώτο σκέλος της κατηγορίας και όταν οι συνθήκες βελτιώθηκαν πραγματοποίησαν το δεύτερο. Εκεί την έκπληξη έκανε ο Γιώργος Αγιομαυρίτης καταφέρνοντας να επικρατήσει άνετα στις λασπερές συνθήκες κερδίζοντας το σκέλος και τον αγώνα. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Νικόλας Κανελλόπουλος, θέση την οποία διατήρησε και στο φετινό πρωτάθλημα της κατηγορίας. Στην τρίτη θέση του αγώνα τερμάτισε ο Σαραντινούδης καταλαμβάνοντας και την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Καμαρινός Παυλόπουλος στην Μεγαλόπολη πραγματοποίησε έναν αγώνα τακτικής καταφέρνοντας να τερματίσει στην τέταρτη θέση. Οι βαθμοί αυτής της θέσης ήταν αρκετοί για να του διασφαλίσουν το πρώτο του πρωτάθλημα στην κατηγορία.

Μέσα από τις λάσπες της Μεγαλόπολης έπρεπε να περάσει ο Κ.Παυλόπουλος για να πάρει τον πρώτο του τίτλο στην ΜΧ85.

Κατηγορία ΜΧ65
Δεν είχαμε αγώνες για την μικρή κατηγορία στην Μεγαλόπολη, καθώς οι συνθήκες για τους μικρούς αναβάτες και τις μικρές μοτοσυκλέτες ήταν ακατάλληλες. Έτσι ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Μιχάλης Σακελαρίου στέφτηκε πρωταθλητής με δεύτερο τον Σωτήρη Φωτάκη και τρίτο τον Χρήστο Παναγιώτη Ταμβάκο.

Ο πρωταθλητής της ΜΧ65 για το Νοτίου 2018 Μ.Σακελαρίου(φωτό αρχείου).


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1122 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ SAMP RACING TEAM

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Η SAMP Racing εντάχθηκε στο χώρο του MotoCross το 2023, με σκοπό...