NECK BRACES…ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ανεξάρτητα τι πιστεύει κανείς για την αποτελεσματικότητα των Neck Braces, δηλαδή των προστατευτικών αυχένα, υπάρχουν οι έρευνες και τα στατιστικά που μπορεί να μην δείχνουν όλη την εικόνα, σίγουρα όμως είναι τα πιο αξιόπιστα δεδομένα που μπορούμε να έχουμε για την προστασία μας στο άθλημα που αγαπάμε.

Στην Αμερική, η διοργανώτρια σε εθνικό επίπεδο αγώνων ΑΜΑ, σε συνεργασία με την Action Sports EMS που έχει αναλάβει την διακομιδή με δικά της ασθενοφόρα των τραυματιών σε ερασιτεχνικούς αγώνες motocross, flat track και snow cross διεξήγαγε έρευνα για την αποτελεσματικότητα των neck braces ως η πιο κατάλληλη για αυτήν την δουλειά, έχοντας προσφέρει υπηρεσίες ακόμα και σε 1000 άτομα σε ένα σαββατοκύριακο!

Η έρευνα αφορούσε ηλικίες από 6 έως 50 ετών αναβάτες και ξεκίνησε περίπου πριν μια δεκαετία τον Οκτώβριο του 2009. Έχοντας καταγράψει 8529 περιστατικά, οι 4726 από αυτούς δεν φορούσαν neck brace ενώ οι υπόλοιποι 3803 καταγράφτηκαν με neck brace.

Παρακολουθώντας την πορεία αυτών των περιπτώσεων η Action Sports EMS κατάφερε να συγκεντρώσει τα παρακάτω στατιστικά που δείχνουν μια συγκεκριμένη εικόνα για την αποτελεσματικότητα των neck braces.

Η πιθανότητα για σοβαρό τραυματισμό στην περιοχή του αυχένα είναι 89% πιο πιθανή χωρίς neck brace

Στην περίοδο των δέκα ετών καταγράφηκαν 239 περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού στον αυχένα χωρίς neck brace ενώ μόλις 26 ήταν αυτές που σημειώθηκαν με το προστατευτικό αυχένα.

Το αποτέλεσμα θανάτου σε τραυματισμό του αυχένα είναι 69% πιθανότερη χωρίς neck brace

Στην δεκαετή έρευνα σημειώθηκαν 5 θάνατοι από τραυματισμό στον αυχένα και η μία από αυτές αφορούσε αναβάτη με neck brace όπου αναφέρθηκε ότι αντιμετώπιζε και παλαιότερο τραύμα στην περιοχή.

Ελαφρύς τραυματισμός στον αυχένα είναι 75% πιθανό να συμβεί χωρίς neck brace

Στις 811 περιπτώσεις που καταγράφηκαν με ελαφρύ τραυματισμό στον αυχένα οι 702 αφορούσαν άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν neck brace και 109 που χρησιμοποιούσαν.

Τραυματισμός στην κλείδα είναι κατά 45% πιθανότερο να συμβεί χωρίς neck brace

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η χρήση neck brace μπορεί να επιφέρει κατάγματα στην κλείδα του αναβάτη. Η έρευνα έδειξε ότι 443 αναβάτες που δεν φορούσαν neck brace αντιμετώπισαν τέτοιο τραυματισμό ενώ καταγράφηκαν 291 περιπτώσεις που έσπασαν την κλείδα τους φορώντας το προστατευτικό αυχένα.

Οι τραυματισμοί στον αυχένα αυτών που δεν φορούν neck braces, είναι πιο σοβαροί από αυτούς που φορούν

Οι 239 περιπτώσεις που δεν φορούσαν neck brace χρειάστηκαν όλες(100% ποσοστό) άμεση ειδική μεταφορά σε νοσοκομείο με ειδικό ασθενοφόρο ή ελικόπτερο και άμεση χειρουργική επέμβαση. Σε 207(87%) από αυτούς εφαρμόστηκε το ειδικό κολάρο ακινησίας του αυχένα. Στην περίπτωση αυτών που χρησιμοποιούσαν το neck brace οι οποίοι ήταν αισθητά λιγότεροι όπως είδαμε παραπάνω, το 73% χρειάστηκε άμεση χειρουργική επέμβαση και το 42% άμεσα ειδική διακομιδή. Με ειδικό κολάρο ακινησίας αυχένα παρέμεινε το 76%.

Οποιοσδήποτε τραυματισμός στον αυχένα είναι 82% πιο πιθανός χωρίς το neck brace

Από τους 4726 ασθενείς που καταγράφηκαν χωρίς neck brace οι 945(ποσοστό 20%) αντιμετώπισαν τραύμα στον αυχένα ενώ από τους αντίστοιχους 3803 που φορούσαν neck brace οι 136(ποσοστό 3.5%) τραυματίστηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η έρευνα της Action Sports EMS, δεν πραγματοποιήθηκε για να αποδείξει μόνο την αποτελεσματικότητα των neck brace αλλά και να αλλάξει την προκατάληψη και τον μύθο που υπάρχει στην χρήση αυτών των προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια οι σοβαροί τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη έχουν δυστυχώς χτυπήσει την πόρτα του ελληνικού motocross και η πρόληψη σε όλους τους τομείς, από τον αναβάτη, την ομοσπονδία και τους διοργανωτές θα πρέπει να είναι προτεραιότητα σε κάθε αγώνα.

 

1524 More posts in ΝΕΑ category
Recommended for you
ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ MICHELIN POWER SLICK MOTOGP™ ΚΑΙ MOTO-E™:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Σταθερές επιδόσεις σε μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Τα ελαστικά MICHELIN Power Slick MotoGP...