Στον απόηχο του αγώνα της Χαλκίδας

Αφήνοντας τον πρώτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross στην Χαλκίδα και πλησιάζοντας στον δεύτερο αγώνα του θεσμού στα Γιαννιτσά είναι ευκαιρία να κοιτάξουμε ορισμένα γεγονότα που απασχόλησαν και προβλημάτισαν οργανωτές και αθλητές στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Φυσικά το πρώτο θέμα ήταν η αλλαγή στις κατηγορίες Mini-Junior αλλά υπήρχαν και σοβαρά προβλήματα με τους νέους κανονισμούς.

Το θέμα με την Mini-Junior
Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το ελληνικό ΜΧ το διάστημα πριν τον αγώνα αλλά και στον αγώνα ήταν η απόσπαση των κατηγοριών Mini και Junior από το ημερολόγιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και η θέσπιση ενός και μοναδικού αγώνα που θα κρίνει τους πρωταθλητές σε αυτές τις κατηγορίες. Όπως με ενημέρωσαν την απόφαση αυτή πρότεινε η Επιτροπή Μotocross που έχει συνταχθεί από το Δ.Σ. της ΑΜΟΤΟΕ μετά από συζητήσεις με ορισμένα σωματεία την οποία  εκ των πραγμάτων αποδέχτηκε το Δ.Σ. προκηρύσσοντας τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Κύπελλα Motocross. Αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους γονείς των παιδιών που αγωνίζονται σε αυτές τις κατηγορίες αλλά και από άλλους αγωνιζόμενους που ενδιαφέρονται για το άθλημα, αντιδράσεις τις οποίες εξέφρασαν σε γενικά ήπιο κλίμα στους υπεύθυνους της ΑΜΟΤΟΕ που βρέθηκαν στον αγώνα της Χαλκίδας.Να πούμε όμως ότι υπήρχαν και γονείς που είδαν την απόφαση θετικά.

Προσπαθώντας να καταλάβω τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και να δω το σκεπτικό, έπεσα σε διάφορες απόψεις μερικές από τις οποίες είναι  μάλιστα εκτός του αθλητικού πλαισίου αλλά και του αθλητικού νόμου που θέλει την προώθηση του αθλητισμού στους νέους. Για παράδειγμα η άποψη ότι τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες θα έπρεπε να έχουν άλλα ενδιαφέροντα (σχολείο, ξένες γλώσσες, πιάνο) είναι τουλάχιστον οπισθοδρομικές αφού στην εποχή που ζούμε τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι σε θέση να διαχειριστούν περισσότερες δραστηριότητες από ότι παλαιότερες γενιές, αλλά και ακόμα έτσι να ήταν θα μπορούσαν οι αγώνες αυτών των κατηγοριών να ήταν μονοήμεροι τελειώνοντας το Σάββατο και δίνοντας την ευκαιρία την Κυριακή να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να ασχοληθούν με τις υποχρεώσεις τους, κάτι που άλλωστε είχε προτείνει το 2011 ο πρόεδρος του ΑΣΟΑΜ Παναγιώτης Κουζής και στις δύο Ομοσπονδίες τότε(ΑΜΟΤΟΕ-ΟΜΕ). Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες έχουν ενέργεια που πρέπει να την εκτονώσουν και ο αθλητισμός είναι μια σωστή λύση, αν τα αποθαρρύνουμε από το motocross απλά τα ωθούμε να πάνε σε κάποιο άλλο άθλημα να δραστηριοποιηθούν, απωθώντας την νέα γενιά από το motocross. Η άλλη άποψη που ακούστηκε ήταν ότι το άθλημα έπρεπε να γίνει πιο οικονομικό για να είναι προσιτό σε περισσότερο κόσμο. Εδώ θα συμφωνήσω αλλά η λύση που δόθηκε ήταν ακραία και άδικη. Οι τίτλοι των Mini Junior θα κριθούν φέτος σε έναν αγώνα σε μια συγκεκριμένη πίστα το Λιτόχωρο όπου οι τοπικοί αθλητές θα μπορούν να κάνουν προπόνηση σε αυτή και αυτομάτως θα έχουν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των αθλητών που θα έρθουν από μακρινές περιοχές . Για να είναι τα πράγματα δίκαια, θα πρέπει λοιπόν ή να γίνει διαφορετική σχεδίαση στην πίστα του Λιτόχωρου κάτι που από όσο ξέρουμε δεν είναι στα πλάνα, ή να γίνει σε μια καινούργια πίστα που δεν θα μπορεί να την ξέρει κανείς από τους συμμετέχοντες όπως για παράδειγμα γίνεται στην Αμερική στο γνωστό Loretta Lynn’s σε μια πίστα που φτιάχνετε μια φορά το χρόνο για τους τελικούς αγώνες των ερασιτεχνών. Αλλά και ακόμα αν τα πράγματα γίνουν έτσι, ξεφεύγουμε από την δομή του αθλήματος του motocross και από πρωτάθλημα βαθμολογίας, πάμε σε έναν και μοναδικό αγώνα που πιστεύω ότι μειώνει δραματικά την εξέλιξη των αθλητών και ανεβάζει το ποσοστό του παράγοντα τύχη στο τελικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσε πράγματι να γίνουν λιγότεροι αγώνες μειώνοντας το κόστος ενός πρωταθλήματος, με δύο αγώνες στην Βόρειο και δύο στην Νότια Ελλάδα αλλά πάντα μαζί με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των άλλων κατηγοριών, την καρδιά του ελληνικού motocross, δίνοντας την ευκαιρία στο νέο αίμα του αθλήματος να δει και να ζήσει από κοντά τους κορυφαίους Έλληνες οδηγούς και να βιώσει από πρώτο χέρι την πίστα και το κλίμα των ελληνικών αγώνων στην καλύτερη έκφραση τους.

Το θέμα ήθελε περισσότερο συζήτηση  με τους γονείς των αθλητών, με τον ΑΣΟΑΜ και κυρίως στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας ώστε να εξεταστεί καλύτερα και να υπάρξει μια αποδεκτή και δίκαιη λύση από όλους.

asoamΓιατί δεν έγιναν οι εκλογές του ΑΣΟΑΜ
Αρκετό καιρό πριν τον αγώνα της Χαλκίδας ο ΑΣΟΑΜ προκήρυξε εκλογές για το προεδρείο του ξεκινώντας από το Σάββατο 23/3/13 στην πίστα της Χαλκίδας και ολοκληρώνοντας στις 13/3/13 στα Γιαννιτσά. Ωστόσο το Σάββατο στα δοκιμαστικά του αγώνα δεν αναφέρθηκε τίποτα για τις εκλογές  και ρωτώντας τον πρόεδρο του Συλλόγου Παναγιώτη Κουζή μου εξήγησε ότι ακόμα περιμένει υποψηφιότητες γιατί αυτήν την στιγμή στην λίστα υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος. Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση σε αυτό το θέμα πριν τις εκλογές αλλά και τώρα με τις νέες εξελίξεις, τις περιμένουμε.

Προβλήματα με τους νέους κανονισμούς
Για ακόμα μια φορά στην Ελλάδα παρουσιάζετε το φαινόμενο να ανακοινώνονται νόμοι και κανονισμοί που οι αρχές αδυνατούν να ελέγξουν. Στην περίπτωση μας η ΑΜΟΤΟΕ ανακοίνωσε στον ειδικό κανονισμό του αγώνα Scramble Κυπέλλου Νοτίου Ελλάδος στο Ναύπλιο, περιορισμούς για όσους είχαν την πρόθεση να συμμετέχουν στον αγώνα αλλά και μετέπειτα να ακολουθήσουν κάποιον αγώνα στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Motocross και Enduro. Όσοι λοιπόν θα αγωνιζόντουσαν σε αγώνα Πανελληνίου Πρωταθλήματος έπρεπε στο Ναύπλιο να δηλώσουν στην κατηγορία Expert ή SB. Στον αγώνα της Χαλκίδας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross είδαμε τυχαία έναν αθλητή (χωρίς να ελέγξουμε για περισσότερους) να συμμετέχει στον αγώνα ενώ αγωνίστηκε σε κατηγορία αντίθετη με τους νέους κανονισμούς στον αγώνα του Ναυπλίου. Όσο καλοί και να είναι οι νέοι κανονισμοί αν δεν εφαρμόζονται σωστά δημιουργούν αδικίες και προβλήματα  που οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ελπίζουμε το πρόβλημα να διευθετηθεί τώρα που είναι ακόμα νωρίς.

Ένα άλλο θέμα που σίγουρα δεν βοήθησε τόσο τα σωματεία όσο και τους αθλητές ήταν η χρονοθέτηση  της περιόδου των μεταγραφών. Είναι παράδοξο να τελειώνει η μεταγραφική περίοδος πριν ανακοινωθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα τουλάχιστον του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Οι αθλητές αλλά και τα σωματεία πρέπει να ξέρουν το αγωνιστικό πρόγραμμα για να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους δηλαδή αν θα το ακολουθήσουν βοηθώντας κάποιον αθλητή ή όχι.Βλέποντας το πρόβλημα με την καθυστέρηση του φετινού προγράμματος η ΑΜΟΤΟΕ θα έπρεπε να δώσει μια παράταση της μεταγραφικής περιόδου τουλάχιστον μιας εβδομάδας  μετά την δημοσίευση του αγωνιστικού προγράμματος.

Τι έγινε με τον ΟΠΑΠ;
Την περσινή χρονιά ο ΟΠΑΠ έκανε την εμφάνιση του στους ελληνικούς αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος  Μotocross και στον τελικό αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Scramble. Η οικονομική ενίσχυση του ήταν σημαντική για τα σωματεία που διοργάνωναν τους αγώνες του πρωταθλήματος κάτι όμως που δεν επεκτάθηκε και στην ενίσχυση των αθλητών που συμμετείχαν αφού τα έσοδα των σωματείων αυξήθηκαν ενώ το παράβολο της συμμετοχής αντί να μειωθεί, αυξήθηκε και αυτό. Φέτος ο ΟΠΑΠ δεν είναι χορηγός του πρωταθλήματος, το παράβολο της συμμετοχής παρέμεινε το ίδιο ενώ παραμένει για ακόμα μια χρονιά χορηγός στο ΜΧ η Moto Way(Bel Ray, RK, sbs). Το ανησυχητικό είναι ότι ο ΟΠΑΠ ήταν μεγάλος χορηγός και στο Athens Supercross.

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

4143 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
H YAMAHA ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΥΑΜΑΗΑ/ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ - ΜΠΛΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ . Θα θέλαμε να συγχαρούμε...