Ryan Dungey VS ΜΧGP
Όσο κι αν προσπάθησαν οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP μαζί με τους υπεύθυνους του Glen Helen να διαφημίσουν στο αμερικανικό κοινό τον τελευταίο αγώνα του ΜΧGP στην διάσημη αμερικανική πίστα, οι δηλώσεις του εθνικού πρωταθλητή των 450 Ryan Dungey γκρέμισε κάθε προσπάθεια και πυροδότησε την κόντρα Αμερικής – Ευρώπης.
Γιατί δεν τρέχει ο R.Dungey σε Εθνών και USGP
Τα πράγματα ξεκίνησαν κάπως έτσι. H ομάδα του Ryan Dungey η Red Bull KTM Αμερικής αποφάσισε να συμμετάσχει στον τελευταίο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2015 που θα πραγματοποιηθεί στο Glen Helen στις 20 Σεπτεμβρίου. Κρατήστε αυτή την ημερομηνία γιατί θα μας χρειαστεί στην συνέχεια. Το σκεπτικό ήταν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και δημοσιότητα στον αγώνα αλλά και να έχουν απολαβές από την αυξημένη προβολή που απολαμβάνει το MXGP τα τελευταία χρόνια. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κάπως νωρίς και όπως φάνηκε στην συνέχεια δεν είχε την συγκατάθεση των οδηγών της ομάδας. Με την ολοκλήρωση του αμερικανικού πρωταθλήματος ο Ryan Dungey προσδιόρισε τους μελλοντικούς στόχους του και δεν ήταν το USGP μέσα σε αυτούς.
Είχε δώσει όμως τα σημάδια όταν αποφάσισε να μην συμμετέχει στην αμερικανική ομάδα του Motocross των Εθνών 2015 στο Ernee της Γαλλίας. Και εδώ παίζουν ρόλο οι ημερομηνίες. Το USGP και το MXDN απέχουν μόλις μια εβδομάδα το ένα από το άλλο και αν δεν ένοιωθε έτοιμος να τρέξει στον ένα αγώνα πως θα ήταν έτοιμος να αγωνιστεί στον άλλο. Η τελική του δήλωση ανέφερε ότι για επτά χρόνια αγωνιζόταν σε δύο πρωταθλήματα ανελλιπώς σε ΑΜΑ/FIM SX και AMA MX συμπεριλαμβανομένου και του Motocross των Εθνών. Ήρθε η χρονιά για να ξεκουραστεί και αν έπρεπε να βγάλει από το πρόγραμμα του έναν αγώνα αυτός θα ήταν ο αγώνας που δεν είναι επικερδής για αυτόν. Έτσι το Motocross των Εθνών ήταν το πρώτο που αποκλείστηκε και πιθανότατα η ΚΤΜ δεν πληρώνει για το USGP το οποίο και αυτό βγήκε από το παιχνίδι. Φυσικά νωρίς τον Οκτώβριο έρχονται δύο event’s που πληρώνουν καλά και δεν είναι άλλα από το Red Bull Straight Rhythm και το Monster Energy Cup τα οποία είναι στους φετινούς στόχους του Ryan Dungey και μάλιστα…είναι το φαβορί για να τα κερδίσει.
Η δήλωση του Dungey που δυσαρέστησε την Ευρώπη
Συνεχίζοντας λοιπόν τις δηλώσεις του για την μη συμμετοχή του το Εθνών αλλά και στο USGP ο πρωταθλητής ΑΜΑ/FIM SX και AMA MX 2015 είπε ότι ο ανταγωνισμός στην Αμερική είναι πολύ δυνατός χωρίς να θέλει να προσβάλει τους Ευρωπαίους και ότι οι πίστες της Αμερικής, είναι πραγματικού motocross, γρήγορες και με μαλακό χώμα ενώ στην Ευρώπη είναι σφιχτές και σκληρές κάτι που για αυτόν δεν είναι motocross. Αυτό όπως είναι λογικό προσέβαλε τον θεσμό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ΜΧGP και πυροδότησε τον ξεχασμένο “ψυχρό πόλεμο” ανάμεσα στο αμερικανικό και ευρωπαϊκό motocross.
Η νέα φάση του “ψυχρού πολέμου”
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι Αμερικάνοι ξεκίνησαν ένα μεγάλο νικηφόρο σερί στο Motocross των Εθνών κάτι που τους έφερε ως την κορυφαία δύναμη του πλανήτη στο motocross. Μια και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross από τότε είχε πολύ λίγα χρήματα να προσφέρει στους επαγγελματίες οδηγούς, οι καλοπληρωμένοι στην χώρα τους Αμερικάνοι, ανταγωνίζονταν την αφρόκρεμα του παγκόσμιου motocross μόνο στους αγώνες του Motocross των Εθνών. Πετυχαίνοντας 22 νίκες από το 1981 μέχρι και σήμερα η Αμερική είναι η χώρα με τις περισσότερες νίκες στο Motocross των Εθνών. Αυτό πυροδότησε μια μεγάλη κόντρα για το ποιο πρωτάθλημα, το παγκόσμιο ή το αμερικάνικο, ήταν το πιο δυνατό. Ήταν μια άνιση μάχη γιατί οι Αμερικάνοι είχαν κρυμμένο άσσο κάτω από το μανίκι τους, το Supercross. Αυτή η μορφή αγώνων έγινε τόσο διάσημη που όποιος κατάφερνε να μπει στον τελικό του κάθε αγώνα, εξασφάλιζε από τα πριμ του AMA την συμμετοχή του για τον επόμενο. Από εκεί και μετά καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν εύκολο για ένα καλό αναβάτη να ακολουθήσει το πρωτάθλημα χωρίς να έχει πολλά έξοδα και μπορούσε να βγάλει και μεροκάματο από χορηγούς.
Με αυτά τα δεδομένα οι Αμερικάνοι οδηγοί είχαν χρήματα αλλά και κίνητρο να προσπαθούν περισσότερο για να ανεβάσουν το επίπεδο τους. Και όποτε το έκαναν οι χορηγοί ήταν εκεί για να ανεβάσουν τις πληρωμές τους και φυσικά το marketing για να προβάλει τις επιδόσεις τους και να εκμεταλλευτεί το όνομα τους. Από την άλλη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross είχε άλλες βάσεις με άλλη πορεία και κυρίως, δεν είχε Supercross. Κατάφερε όμως τα τελευταία χρόνια με σωστές κινήσεις να δημιουργήσει ένα όμορφο προϊόν όπου οι χορηγοί δεν έμειναν αδιάφοροι. Με περισσότερα χρήματα στο τραπέζι και στις ομάδες, οι οδηγοί άρχισαν να αποκτούν μεγαλύτερα κίνητρα ανεβάζοντας την απόδοση τους, διεκδικώντας μεγαλύτερες διακρίσεις και φυσικά χρήματα. Αυτό άρχισε να φαίνεται και στο Motocross των Εθνών όπου τα τελευταία τρία χρόνια οι Αμερικάνοι δεν έχουν καταφέρει να εδραιώσουν την θέση που κατείχαν στο παρελθόν κόντρα στους οδηγούς του παγκοσμίου. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους Αμερικάνους καθώς οι χορηγοί θέλουν να ξοδεύουν τα χρήματα του στο ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα του κόσμου όπως κι αν λέγεται αυτό. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Ryan Villopoto που αποφάσισε στο απόγειο της καριέρας του να συμμετάσχει στο MXGP προσφέροντας προβολή, αίγλη και μεγάλο ενδιαφέρον στον θεσμό αλλά κυρίως απέσπασε το βλέμμα αρκετών μεγάλων χορηγών που επενδύουν στο motocross. Με την αποτυχία του Villoopoto εγκαταλείποντας την προσπάθεια στην αρχή της σεζόν, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εδραιώθηκε ως ο δυσκολότερος θεσμός, και το ΑΜΑ Motocross άρχισε να χάνει πόντους στα μάτια των χορηγών. Αυτό ήταν η αφορμή για “πόλεμο” και όπως και στον “ψυχρό πόλεμο” οι δύο πλευρές δουλεύουν σκοτεινά να εδραιώσουν τη θέση τους.
Η νέα τάξη πραγμάτων και το αβέβαιο μέλλον του USGP
Τα δύο πρωταθλήματα έχουν καταφέρει να απογειώσουν το motocross παγκοσμίως και να προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις και θέαμα τα τελευταία χρόνια. Πολύ καλές διοργανώσεις, αρκετοί χορηγοί και εξέλιξη σε πίστες και μοτοσυκλέτες έχουν φέρει άνθιση στο άθλημα και δυνατό ανταγωνισμό. Από την μια μεριά η Youthstream έχει φέρει το παγκόσμιο πρωτάθλημα πολύ κοντά στο ορόσημο των διοργανώσεων μοτοσυκλέτας το MotoGP ενώ από την άλλη η ΑΜΑ συνεχίζει να λειτουργεί και να πιέζει τους προμότερ των πρωταθλημάτων της σε SX και MX προς την κατεύθυνση ακόμα θεαματικότερων αγώνων. Η διαφορά είναι ότι η Youthstream βρίσκει τρόπους να αναβαθμίζει χρόνο με τον χρόνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP βάζοντας μοναδικές διοργανώσεις όπως ο νυχτερινός αγώνας στο Κατάρ και πιο πρόσφατη ανακάλυψη της χρησιμοποίηση κερκίδων όπως στο Άσσεν προσφέροντας τις ανέσεις του MotoGP ή ακόμα και του Supercross αν προτίμάτε, στο motocross. Αυτό είναι μαγνήτης για τους χορηγούς και ήδη φέτος η Youthstream ανακοίνωσε περισσότερες συνεργασίες με γνωστές εταιρείες του χώρου από ποτέ.
Όπως είναι λογικό τα budget των μεγάλων χορηγών του αθλήματος άρχισαν να φεύγουν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το αμερικάνικο πρωτάθλημα άρχισε να χάνει πολύτιμες χορηγίες. Με τα τελευταία γεγονότα του Villopoto και τα αποτελέσματα της αμερικανικής ομάδας στο Motocross των Εθνών είναι δύσκολο να πουλήσει η ΑΜΑ το “οι καλύτεροι οδηγοί του motocross στον κόσμο τρέχουν στο αμερικανικό πρωτάθλημα” κάτι που το είχε χρησιμοποιήσει κατά κόρον στο παρελθόν. Έτσι το αμερικανικό motocross θα αρχίσει να ξεκόβει τους δεσμούς του με το παγκόσμιο πρωτάθλημα όπως είχε συμβεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 που είχε ξεσπάσει και τότε μια μεγάλη κόντρα Αμερικής – Ευρώπης στο motocross. Τότε η Αμερική είχε κερδίσει αφού πολλοί οδηγοί του παγκοσμίου είχαν βλέψεις για το θεαματικό ΑΜΑ SX – MX και φυσικά οφέλη, λαμβάνοντας παχυλούς μισθούς έναντι του παγκοσμίου. Τώρα η οικονομική κατάσταση ανάμεσα στα δύο πρωταθλήματα έχει εξισωθεί, όπως επίσης και η δημοτικότητα των δύο θεσμών και είναι δύσκολο για έναν αθλητή να κάνει την σωστή επιλογή στο που θα συνεχίσει την καριέρα του. Αυτή η επιλογή θα είναι ακόμα δυσκολότερη το επόμενα διάστημα καθώς αναμένεται να κοπούν οι δεσμοί αμερικάνικου και παγκοσμίου πρωταθλήματος και το πρώτο θύμα αναμένεται να είναι το αμερικανικό GP, που αν και είναι ανακοινωμένο και για το 2016 να γίνει στο Glen Helen ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την φετινή έκβαση του αγώνα αυτό το σαββατοκύριακο.