Φοιτητές του Π. Δ. Μ. έφτιαξαν αγωνιστική μηχανή MotoGP3

Η αγωνιστική μηχανή της ομάδας Τyφοοn MotoRacing είναι γεγονός
Στη σημαντική επιστημονική παρουσία που έχουν σημειώσει οι ελληνικές ομάδες των τεσσάρων πανεπιστημίων όπως του Μετσόβιου, του ΑΠΘ, του πανεπιστημίου Πατρών και της Θεσσαλίας, στην κατασκευή αγωνιστικών μονοθέσιων στους παγκόσμιους διαγωνισμούς formula student έρχεται να προστεθεί η ομάδα Τyφοοn του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.).  

Η ομάδα φιλοδοξεί με την κατασκευή της πρώτης αγωνιστικής μηχανής 250 cc τη Moto GP3 να είναι η ελληνική ομάδα που θα εισέλθει στη λέσχη των ισχυρών των μηχανοκίνητων κατασκευών και θα λάβει μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Motostudent που θα γίνει τον Οκτώβριο στην πίστα Motorland Aragon MotoGP στην Ισπανία.

Τα ΑΠΕ- ΜΠΕ επισκέφθηκε τα εργαστήρια της ομάδας σε ισόγειο κτιρίου που νοικιάζει η Πολυτεχνική Σχολή στην Κοζάνη καθότι δεν διαθέτει δικά της κτίρια. Ο υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Δημήτρης Γιαγκόπουλος εξηγεί ότι «στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος 35 πανεπιστήμια κατά κύριο λόγο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός καθότι οι περισσότερες ομάδες διαθέτουν εμπειρία αφού έχουν λάβει κι άλλη φορά μέρος». Η ομάδα Τyφοοn MotoRacing τον Οκτώβριο θα πάρει το πρώτο βάπτισμα στο πώς είναι να ανταγωνίζεσαι με ομάδες που οι χώρες τους έχουν μια ισχυρή παράδοση στη βιομηχανία.

Το πρωτότυπο μοντέλο της μηχανής είναι στημένο στο εργαστήριο, έχουν ολοκληρωθεί όλα τα σχέδια και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η κανονική κατασκευή του πλαισίου της μηχανής σε τοπική επιχείρηση που στηρίζει το έργο της ομάδας. Ο φορέας του διαγωνισμού πρόσφερε τον κινητήρα τις ρόδες και τις ζάντες που είναι κοινά για όλους τους διαγωνιζόμενους και η ομάδα θα πρέπει να κατασκευάσει όλα τα υπόλοιπα που θα βαθμολογηθούν από τους διεθνείς αξιολογητές του διαγωνισμού. Η κατασκευή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι δοκιμές του μοντέλου σε αγωνιστική πίστα. Θα διαρκέσουν 2,5 μήνες ώστε να γίνουν οι παρατηρήσεις και τυχόν διορθώσεις από την ομάδα. Έχει βρεθεί επαγγελματίας οδηγός αγώνων που θα κάνει τα δοκιμαστικά στο MotoGP3 250cc ενώ ο ίδιος θα οδηγήσει τη μηχανή στην αγωνιστική πίστα Motorland Aragon MotoGP.

Ο πήχης του ανταγωνισμού είναι σκληρός και τα στοιχεία στα οποία θα αξιολογηθεί το MotoGP3 250cc της Τyφοοn MotoRacing είναι ο σχεδιασμός, η καινοτόμες ιδέες, η βιομηχανοποίηση του προϊόντος, τεστ αντοχής και φυσικά ο κανονικός αγώνας που θα γίνει σε μια από τις δημοφιλέστερες πίστες MotoGP στον κόσμο.

Μια από τις καινοτομίες που εφάρμοσε η ομάδα Τyφοοn MotoRacing είναι ότι κατασκεύασε το πρώτο ελληνικό πλαίσιο ταχείας πρωτοτυποίησης. Δηλαδή το πλαίσιο του MotoGP3 δημιουργήθηκε σε κλίμακα 1:1 με τη χρήση 3D εκτυπωτή. «Χρειάστηκαν περίπου 1000 ώρες στο εργαστήριο για καταφέρουμε να κατασκευάσουμε το πλαίσιο στον εκτυπωτή» αναφέρει ο φοιτητής Γιώργος Κουτσάκης, «κι έτσι εξοικονομήσαμε πολύ χρόνο και χρήματα από το να προβαίναμε στη μοντελοποίηση με πραγματικά υλικά». «Η καινοτομία που εφαρμόσαμε στη φάση του σχεδιασμού είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία του εγχειρήματος που βαθμολογούνται», εξηγεί ο καθηγητής Δημήτρης Γιαγκόπουλος. «Με βάση αυτή την πρακτική -συνέχισε- καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε πολλές βελτιώσεις σε πολύ σύντομο χρόνο». Θα υπάρξουν και άλλες καινοτομίες προκειμένου το τελικό μοντέλο να έχει χαρακτηριστικά πρωτοτυπίας και καινοτομίας αλλά για λόγους συναγωνισμού η ομάδα είναι πολύ φειδωλή στα λόγια της. Επιγραμματικά αναφέρθηκε ότι για πολλά βοηθητικά εξαρτήματα της μηχανής οι μήτρες τους θα κατασκευαστούν στον 3D εκτυπωτή πριν πάρουν τον δρόμο της κατασκευής σε επιχειρήσεις που συνεργάζονται και στηρίζουν το εγχείρημα της ομάδας, ενώ επίσης κάποια μέρη της μηχανής θα είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου στον τρισδιάστατο εκτυπωτή του εργαστηρίου. Επίσης θα υπάρχει καινοτομία που θα διευκολύνει την πρόσβαση στη μηχανή των ατόμων με αναπηρία.

Στο εγχείρημα της Tyφoon Motoracing συνεργάζονται ελληνικές επιχειρήσεις προσφέροντας τεχνογνωσία και βοήθεια στο τομέα του λογισμικού και των κατασκευών η ακόμη και χρήματα για να ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Σήμερα η ομάδα Tyφoon Motoracing στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης παρουσίασε τη δουλειά της στο κοινό της πόλης στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και επιχειρήσεων όπου μέσω των χορηγιών να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της αποστολής. «Χρειάζονται χρήματα για να μεταφερθεί σε τρέιλερ μηχανή και τα εξαρτήματα του σέρβις καθώς και έξοδα που αφορούν την αποστολή και διαμονή της ομάδας στην Ισπανία, σημειώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο φοιτητής Χρήστος Ξεφτέρης. Η ομάδα Tyφoon Motoracing πλαισιώνεται από 12 φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων από το 2ο έως και το 5ο έτος και τους καθηγητές Δημήτρη Γιαγκόπουλο και Γιώργο Νένε. Κουβέντα που βγαίνει από τα χείλη όλων, αλλά από τους φοιτητές με περισσότερη ένταση είναι ότι «θέλουμε να δείξουμε ότι ως νέοι επιστήμονες τα καταφέρνουμε και ότι ως Ελλάδα μπορούμε ακόμη και να παράγουμε».

Πηγή: ΑΠΕ/ ΜΠΕ

 

4128 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
Η HUSQVARNA ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ENDURO PIONEER 2025

Η Husqvarna Mobility συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της αποκαλύπτοντας το συναρπαστικό...