3ΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ 2018, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ – Ο Π.ΚΟΥΖΗΣ ΕΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ

Στον τρίτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2018 που πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά είχαμε ακόμα μια επίσκεψη(την πρώτη φετινή) από τον Eddie Hjortmarker τον Σουηδό επαγγελματία οδηγό αγώνων που αυτή τη φορά τα βρήκε δύσκολα με τον Παναγιώτη Κουζή στην ΜΧ1. Το ιδιαίτερο τερέν αλλά και το πείσμα με την αποφασιστικότητα του Έλληνα πολυπρωταθλητή του έδωσε την νίκη στην κατηγορία σπάζοντας την αρνητική παράδοση που είχε απέναντι στους Σουηδούς σε ελληνικούς αγώνες.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2018 μετά τον πρώτο αγώνα στις Σέρρες ανέβηκε για δεύτερη φετινή φορά στην Βόρεια Ελλάδα και τα Γιαννιτσά. Ο καλός καιρός και οι περίπου 90 συμμετοχές του αγώνα μαζί με τα πρωτοεμφανιζόμενα φέτος Quad, συντέλεσαν στο να έχει χρώμα και ένταση ο τρίτος γύρος του θεσμού και όπως πάντα το έμπειρο σωματείο του Ο.Μ.Φ.Γ. διασφάλισε την σωστή διεξαγωγή του. Έχοντας αναλάβει αρκετούς αγώνες τα τελευταία χρόνια αλλά και πιο πρόσφατα τον πρώτο αγώνα του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Motocross 2018 λίγες εβδομάδες νωρίτερα, φαίνεται πως η περιοχή έχει χορτάσει motocross και οι θεατές ήταν αρκετά περιορισμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης η προσπάθεια του σωματείου οργώνοντας την πίστα για να την κρατήσει σε καλή αγωνιστική κατάσταση μετά τα σκέλη τον Quad, δεν πέτυχε και το τερέν στα τελευταία σκέλη ήταν εξαιρετικά σκληρό και γλιστερό ανεβάζοντας την επικινδυνότητα, κάτι που φάνηκε και από τις πολλές πτώσεις που σημειώθηκαν. Παρά τις συνθήκες της πίστας διοργανωτές και αγωνιζόμενοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και το θέαμα δεν έλειψε από ακόμα έναν φετινό αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2018.

Ο Π.Κουζής έδειξε ότι είναι οδηγός παντός τερέν, κερδίζοντας για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους, Σουηδό αναβάτη. 

Κατηγορία ΜΧ1
Ο Eddie Hjortmarker είχε αγωνιστεί στην χώρα μας δύο φορές την περσινή σεζόν στο Άργος για το Νοτίου αλλά και στην Πτολεμαϊδα για το Πανελλήνιο, φεύγοντας νικητής και στις δύο περιπτώσεις έναντι του Παναγιώτη Κουζή και των υπολοίπων της κατηγορίας. Στα Γιαννιτσά όμως αυτό άλλαξε και παρά το γεγονός ότι ο Σουηδός κατάφερε να περάσει τον Κουζή και να κερδίσει το πρώτο σκέλος, στο δεύτερο κατάφερε να οδηγήσει τον αγώνα μέχρι την πτώση του που ήταν αποτέλεσμα της πίεση που του ασκούσε συνεχώς ο Κουζής. Από εκεί και μετά ο Κουζής(2-1) οδήγησε άνετα για την νίκη του σκέλους αλλά και του αγώνα απολαμβάνοντας το bonus του δεύτερου σκέλους. Ο Hjortmarker(2-1) φανερά προβληματισμένος με το σκληρό και γλιστερό τερέν του δεύτερου σκέλους βρέθηκε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για αυτόν, οδήγησε συντηρητικά για το υπόλοιπο του αγώνα, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση σε σκέλος και σύνολο. Συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία o Άρης Τσαρνάς(3-3) κατάφερε παρά τις δύο μέτριες εκκινήσεις του να βρεθεί γρήγορα στην τρίτη θέση, προσπάθησε να ακολουθήσει τους δύο πρώτους στο πρώτο σκέλος ενώ στο δεύτερο έφτασε σε πεδίο βολής τον Hjortmarker που τα είχε “παρατήσει” προς το τέλος του αγώνα. Φανερά επιρεασμένος από τις τελευταίες του πτώσεις πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία, ο Γιάννης Τουρατζίδης(4-4) δεν είχε την εκρηκτικότητα των δύο προηγούμενων αγώνων αλλά και οι κακές του εκκινήσεις τον έφεραν αντιμέτωπο με πολλές μάχες που δεν τον βοήθησαν να πλησιάσει την πρώτη τριάδα. Στο δεύτερο σκέλος πάντως ο Θεσσαλονικιός αναβάτης πλησίασε αρκετά τον Τσαρνά, χωρίς όμως να μπορέσει να τον απειλήσει. Την καλύτερη φετινή του εμφάνιση πραγματοποίησε ο Σκοπιανός Hristian Iliovski(5-6) δίνοντας σκληρές μάχες και στα δύο σκέλη για την πρώτη εξάδα με κορυφαία στο δεύτερο σκέλος με τον Γιώργο Ηλιόπουλο(8-5). Ο Iliovski τερμάτισε στην πέμπτη θέση με τον Ηλιόπουλο να καταλαμβάνει την έκτη θέση του αγώνα.

Αήττητος παρέμεινε ο Ν.Λυρίου στην ΜΧ2, με χρόνους που ήταν ανταγωνιστικοί ακόμα και για την μεγάλη κατηγορία. 

Κατηγορία ΜΧ2
Η κυριαρχία του Νίκου Λυρίου στην κατηγορία συνεχίστηκε και στα Γιαννιτσά αγγίζοντας χρόνους που ήταν ανταγωνιστικοί και για την μεγάλη κατηγορία της ΜΧ1. Ο Λυρίου(1-1) είχε καλή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος οδηγώντας στην πρώτη θέση από την αρχή μέχρι και τον τερματισμό ενώ στο δεύτερο κατάφερε σχετικά γρήγορα να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση επεκτείνοντας το αήττητο φετινό του σερί. Δυνατές μάχες έπρεπε να δώσει ο Αλέξης Γεργαντάς(2-3) για την δεύτερη θέση του συνόλου, παλεύοντας μετά από κακή εκκίνηση με τους Φραγκίσκο Ζούνη και Παναγιώτη Παπίλα στο πρώτο σκέλος και με τον Κωνσταντίνο Μπετίνη στο δεύτερο. Ο Γεωργαντάς κατάφερε να ανέβει σε ακόμα έναν φετινό αγώνα στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Μπετίνης(4-2) πραγματοποιώντας ένα πολύ καλό αγώνα ειδικότερα στο δεύτερο σκέλος, μια εμφάνιση που τον ανέβασε από την πέμπτη θέση της βαθμολογίας, στην τρίτη. Άνοδο στην απόδοση του εμφάνισε στα Γιαννιτσά και ο Παναγιώτης Παπίλας(3-4) κάτι που αποδίδεται στην καλύτερη προσαρμογή με την καινούργια του μοτοσυκλέτα. Καλύτερες εκκινήσεις και μάχες για την πρώτη τριάδα έφεραν τον Χαλκιδαίο αναβάτη στην τέταρτη θέση της ημέρας. Την καλύτερη φετινή του απόδοση πραγματοποίησε και ο Δημήτρης Μπαξεβάνης(6-5) τερματίζοντας στην πέμπτη θέση, κερδίζοντας πολλές μάχες μέσα στην πρώτη “σφικτή” δεκάδα της κατηγορίας. Κατέλαβε την πέμπτη θέση μπροστά από τον έκτο Φραγκίσκο Ζούνη(5-6) που μια πτώση στο δεύτερο σκέλος δεν του επέτρεψε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

O Α.Σάγμαλης επικράτησε ξανά στην ΜΧ2Τ. 

Κατηγορία ΜΧ2Τ
Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας “Νέων” Αντώνης Σάγμαλης(1-1) δεν είχε τις επιδόσεις των προηγούμενων αγώνων στην ΜΧ2 όπου αγωνίζεται η υποκατηγορία του ΜΧ2Τ, ωστόσο κατάφερε άνετα να πάρει την πρώτη θέση και στα δύο σκέλη στην MX2T. Στην δεύτερη θέση μετά από πολλά προβλήματα, τερμάτισε ο Ανδρέας Ανδρέου(2-2), με τρίτο τον Κυριάκο Μπόγρη(3-3).

Δύσκολη νίκη για τον Β.Πακαταρίδη, σε μια κατηγορία όπου η νίκη φέτος είναι γενικά δύσκολη. 

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Μάχες, πτώσεις και ατυχίες καθόρισαν την πρώτη τριάδα της κατηγορίας με τον Βασίλη Πακαταρίδη(3-1) να κερδίζει την δεύτερη φετινή του νίκη στον θεσμό. Ο Πακαταρίδης είχε μια πτώση στο πρώτο σκέλος τερματίζοντας οριακά στην τρίτη θέση πίσω από τον Σταμάτη Δημολιάνη που είχε σκασμένο πίσω ελαστικό! Στο δεύτερο σκέλος όμως κέρδισε την μάχη με τον Δημολιάνη για την πρώτη θέση επικρατώντας στην ισοβαθμία του με τον δεύτερο της ημέρας Δημήτρη Βασιλείαδη(1-3). Την νίκη του στο πρώτο σκέλος δεν κατάφερε να ζευγαρώσει ο Βασιλειάδης αντιμετωπίζοντας κακή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και πτώση. Ο Δημολιάνης(2-2) πάλεψε με ατυχίες και κακές εκκινήσεις και αυτός ανεβαίνοντας τελικά στην τρίτη θέση του βάθρου. Δυνατές μάχες για την τέταρτη θέση έδωσε ο Βαγγέλης Μπαλατσός(5-4) αφήνοντας πέμπτο τον Άγγελο Συμεωνίδη(4-6) και έκτο τον Ευγένιο Τσομπάνογλου(6-5).

Ο Μ.Κανάκης κρατήθηκε στην μοτοσυκλέτα του, και ίσως και στο πρωτάθλημα της ΜΧ85, σώζοντας μια πτώση σε ένα μεγάλο άλμα της πίστα από τον δυνατό αέρα. 

Κατηγορία ΜΧ85
Με αντίπαλο τον δυνατό αέρα του δεύτερου σκέλους την Κυριακή που παραλίγο να ρίξει σε ένα άλμα τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας και αήττητο την φετινή σεζόν Μάριο Κανάκη(1-1) ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της κατηγορίας στα Γιαννιτσά. Ο Κανάκης κέρδισε άνετα με δεύτερο τον Νικόλα Κοσιάβελο(2-2) που δείχνει σημαντική βελτίωση φέτος από αγώνα σε αγώνα καταφέρνοντας μετά τα προβλήματα του Γιώργου Μαυράκη, να ανέβει στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Νικόλας Κανελλόπουλος(4-3) κερδίζοντας την μάχη του βάθρου με τον τέταρτο τελικά Σταύρο Βαγγελακάκη(3-5). Μηχανικά προβλήματα με πτώση και τραυματισμό περιόρισαν τον Γ.Μαυράκη(10-4) στην πέμπτη θέση της ημέρας, πέφτοντας από την δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα, στην τρίτη. Την εξάδα συμπλήρωσε ο τοπικός Γιώργος Γκαλίπης(7-6).

Διπλή νίκη και επεισοδιακή για τον Δ.Γανωτή στην ΜΧ65, μένοντας μόνος στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Κατηγορία ΜΧ65
Με αντίπαλο τον ίδιο του τον εαυτό ο Δημήτρης Γανωτής(1-1) κυριάρχησε στην κατηγορία και παραλίγο στο πρώτο σκέλος να χάσει την πρώτη θέση όταν έπεσε λίγα μέτρα πριν την γραμμή του τερματισμού και αναγκάστηκε να τερματίσει σπρώχνοντας με τα χέρια την μοτοσυκλέτα του . Στην δεύτερη θέση τερμάτισε και στα δύο σκέλη ο Μιχάλης Σακελαρίου(2-2) άνετα και αυτός ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Σωτήρης Φωτάκης(3-3). Πολύ καλή εμφάνιση από τον τέταρτο Γιάννη Καλογιαννίδη(4-4) με τον Γιώργο Βαγενά(5-6) να συνεχίζει την ανοδική του πορεία στους τελευταίους αγώνες καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση. Στην έκτη θέση τερμάτισε ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης(7-5). Στην βαθμολογία, ο Γανωτής ξέφυγε από την ισοβαθμία του στην πρώτη θέση που είχε με τον Φωτάκη.

Πρεμιέρα στα Quad με τον Κ.Ντούζο να παραμένει στην κορυφή. 

Κατηγορία Quad-Quad B
Με την εκκίνηση να παίζει σημαντικό ρόλο ξεκίνησε το πρωτάθλημα των Quad στα Γιαννιτσά. Ο περσινός πρωταθλητής Κώστας Ντούζος(3-1) κατάφερε να κρατηθεί στην τρίτη θέση στο πρώτο σκέλος όπου δεν είχε καλή εκκίνηση ενώ στο δεύτερο έφυγε μπροστά κερδίζοντας, σκέλος και αγώνα. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο νικητής του πρώτου σκέλους Martin Milev(1-3) που είχε ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις με τον Ντούζο σε αποτελέσματα, χάνοντας στην μεταξύ τους ισοβαθμία με το bonus του δεύτερου σκέλους. Πολύ καλή εμφάνιση από τον Αλέκο Κατσινέλη(4-3) ειδικά με την τρίτη θέση του δεύτερου σκέλους που τον ανέβασε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Άτυχος ο Βασίλης Τριανταφύλλου(2-0) που μετά την δεύτερη θέση στο πρώτο σκέλος, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο δεύτερο από μηχανική βλάβη. Στην κατηγορία Quad B οι Ραφαήλ Κυριακίδης(1-1), Πρόδρομος Κυριακίδης(2-2) και Νικόλαος Χριστόπουλος(4-3) ήταν οι νικητές του αγώνα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 14-15/4/2018 Χαλκίδα.

1152 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΦΩΤΟΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ

Παρά τις δυσκολίες, ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην...