AMA/FIM SX 2019 – ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ C.WEBB, C.SEXTON KAI D.FERRANDIS

Η εντυπωσιακή σειρά 17 αγώνων του AMA/FIM Supercross 2019 ολοκληρώθηκε στο Las Vegas όπου ο Cooper Webb κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στην μεγάλη κατηγορία, ξεκινώντας την χρονιά ως outsider. Στα 250 μετά τα απρόσμενα γεγονότα στους προηγούμενους αγώνες με τον Austin Forkner, ο τίτλος της Ανατολή κατέληξε εύκολα στα χέρια του Chase Sexton ενώ στην Δύση ο Adam Cianciarulo “αυτοκτόνησε” επιτρέποντας στον νικητή του αγώνα Dylan Ferrandis να στεφτεί πρωταθλητής.

Η Red Bull KTM έχει εξελιχθεί σε εργοστάσιο παραγωγής πρωταθλητών, γεγονός που στο πρόσωπο του C.Webb μετουσιώθηκε απόλυτα την φετινή χρονιά. 

Κατηγορία 450
Με την μεταγραφή του στο “εργοστάσιο παραγωγής πρωταθλητών” της Red Bull KTM o Cooper Webb βρέθηκε στο περιβάλλον που επιθυμούσε για να επιστρέψει σε κορυφαίο οδηγικό επίπεδο μετά από τα δύο χρόνια αμφιταλαντεύσεων της απόδοσης του στην μεγάλη κατηγορία. Στην πρώτη του χρονιά με τους πορτοκαλί κατάφερε να πετύχει την πρώτη του νίκη στα 450 και μετά από άλλες έξι που ακολούθησαν μέσα στην χρονιά, έβαλε τον εαυτό του στην διεκδίκηση του τίτλου. Στο Las Vegas, ο Webb έπρεπε απλά να προκριθεί στον τελικό και να τερματίσει στην πρώτη εικοσάδα του τελευταίου αγώνα της χρονιάς. Με μόνο τον Eli Tomac να τον απειλεί για το πρωτάθλημα, ο Webb πήρε καλή εκκίνηση στρίβοντας τρίτος μετά την εκκίνηση του τελευταίου αγώνα της σεζόν και δεν προσπάθησε να απειλήσει τους Tomac και Marvin Musquin που οδηγούσαν τον αγώνα. Στο τέλος, κάτω από το φως των βεγγαλικών ο Webb επέστρεψε στους τίτλους, αυτή τη φορά κατακτώντας τον πρώτο του στην μεγάλη κατηγορία, συνεχίζοντας την παράδοση της ΚΤΜ-Husqvarna των τελευταίων ετών. Από την άλλη μεριά ο Tomac το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να κερδίσει τον αγώνα κάτι που κατάφερε να κάνει μετά από εξαιρετική εκκίνηση, οδηγώντας από την αρχή μέχρι και τον τερματισμό στην πρώτη θέση. Η νίκη φυσικά, από μόνη της δεν μπόρεσε να φέρει τον πολυπόθητο τίτλο στον οδηγό της Kawasaki και τώρα εστιάζει στην υπεράσπιση του τίτλου του στο AMA Motocross που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες στο Hangtown. Δεύτερος στον αγώνα και τρίτος στο πρωτάθλημα τερμάτισε ο Marvin Musquin ολοκληρώνοντας μια χρονιά που ξεκίνησε με προβλήματα για τον Γάλλο κατά την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά κατάφερε να πάρει δύο νίκες και να μπει στην διεκδίκηση του φετινού τίτλου. Αντίθετα ο Ken Roczen έδειξε ότι άφησε πίσω του τις προβληματικές χρονιές και πέτυχε τον φετινό του στόχο που δεν ήταν άλλος από το να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα. Βρέθηκε κοντά σε νίκες την φετινή σεζόν και μια ανάσα από το βάθρο στον τελευταίο αγώνα όμως ο Webb δεν του επέτρεψε κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση. Επιστρέφοντας μετά από τραυματισμό ο Zach Osborne έδειξε στους τελευταίος αγώνες να προσαρμόζεται πολύ γρήγορα στην μεγάλη κατηγορία και η πέμπτη θέση στο Las vegas δεν αποτελεί έκπληξη. Δυνατές εμφανίσεις πραγματοποίησε ο Cole Seely στους τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος, καταφέρνοντας να πάρει την έκτη θέση στο κλείσιμο της χρονιάς, αποτέλεσμα που το χρειαζόταν στην αναζήτηση συμβολαίου για το 2020.

Το πρωτάθλημα τελειώνει με την πτώση της καρό σημαίας στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, κάτι που ο Dylan Ferrendis προφανώς θα το θυμάται για την υπόλοιπη του επαγγελματική καριέρα. 

Κατηγορία 250 Ανατολή – Δύση
Σε έναν αγώνα έμελλε να κριθούν τα δύο πρωταθλήματα της κατηγορίας αφού Ανατολή και Δύση συναντήθηκαν στο καθιερωμένο μικτό τελευταίο αγώνα shoot-out της κατηγορίας. Μετά τον απρόσμενο τραυματισμό του πολυνίκη της Ανατολής Austin Forkner δύο αγώνες πριν, η ομάδα του Procircuit Kawasaki ήθελε μια τέταρτη θέση του πρωτοπόρου της Δύσης Adam Cianciarulo για να κατακτήσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πρωταθλήματα. Παρά όμως το γεγονός ότι η ομάδα σε Ανατολή και Δύση είχε κερδίσει τους 10 από τους 17 αγώνες, αυτό δεν ήταν αρκετό για να πανηγυρίσει κανέναν από τους δύο τίτλους. Ο Dylan Ferrandis έκανε αυτό που έπρεπε φεύγοντας μπροστά από την αρχή και ο Cianciarulo με προσοχή κατάφερε να βρεθεί στην τρίτη θέση. Όμως από το πουθενά, δύο γύρους πριν τον τερματισμό ο AC έκανε ένα μοιραίο λάθος πέφτοντας μόνος του, κάτι που είχε σαν επακόλουθο να πληγώσει άσχημα την μοτοσυκλέτα του. Προσπάθησε μετά βίας να τερματίσει σε περίπτωση που κάτι συνέβαινε στον Ferrandis αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε και ο Ferrandis πέτυχε την δεύτερη του νίκη στο πρωτάθλημα, κατακτώντας έτσι τον τίτλο της Δύσης. O Ferrandis, έγινε μετά τους Michael Pichon(’95/’96 Ανατολή), Stephane Roncada(2000 Ανατολή), Christophe Pourcel(2009/2010 Ανατολή) και Marvin Musquin(2015 Ανατολή) ο πέμπτος Γάλλος που κερδίζει τίτλο στα 250 supercross και ο πρώτος των τρικολόρ που κατακτά τον τίτλο της Δύσης.  Το βάθρο του αγώνα συμπλήρωσαν οι οδηγοί της Honda RJ Hampshire και Cameron Macadoo στην μάχη τους για την τέταρτη θέση της βαθμολογίας στην Δύση, με τον Hampshire τελικά να επικρατεί. Αγώνα πρωταθλήματος έκανε ο Chase Sexton τερματίζοντας στην τέταρτη θέση καταλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο ο 19χρονος τον πρώτο του τίτλο στα 250. Αν και δεν κατάφερε να απειλήσει μέσα στην χρονιά το φαβορί της Ανατολής Forkner, o αναβάτης της Honda όπως δήλωσε για να πάρεις τον τίτλο πρέπει να εμφανίζεσαι σε κάθε αγώνα.  Ο Sexton ήταν ο πρώτος αναβάτης στην κατάταξη της ανατολικής ακτής με τον Alex Μartin να ακολουθεί στη πέμπτη, ενώ ο Colt Nichols συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα της κατηγορίας.

Μια εβδομάδα πριν ο C.Sexton κέρδισε τον πρώτο επαγγελματικό αγώνα της καριέρας και μετά από επτά ημέρες πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο στα 250. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

947 More posts in SUPERCROSS category
Recommended for you
AMOTOE – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΜΟΤΟΕ ME TA PAPASTAVROU SHOPS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Η ΑΜΟΤΟΕ, στα πλαίσια της εξεύρεσης οικονομικών προσφορών για την ένδυση των...