TEST – STARK VARG 2024

Δεν έχουν περάσει και πάρα πολλά χρόνια από την εποχή που το τετράχρονα επέστρεφαν δυνατά στην αγορά της χωμάτινης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, και οι περισσότεροι από εσάς θυμούνται τους παλαιοημερολογίτες οπαδούς των δίχρονων να συγκρούονται με τους αναθεωρητές οπαδούς των τετράχρονων κινητήρων, για τα οφέλη αυτής της αλλαγής. Η εποχές αλλάζουν αλλά η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, και τώρα οι άλλοτε αντίθετοι δίχρονοι και τετράχρονοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους κόντρα στην νέα εποχή των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών που αναδύεται ταχύτατα στην χωμάτινη αγορά, και απειλεί με ανταγωνιστικά προϊόντα όπως το Stark Varg, που πρόσφατα έπεσε στα χέρια μας.

Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες υπήρχαν στην ζωή μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά ποτέ στην ιστορία τους δεν κατάφεραν να είναι λειτουργικές και να καλύψουν ένα μεγάλο εύρος των αναγκών μετακίνησης, στον βαθμό τουλάχιστον που το προσέφεραν τα οχήματα κινητήρων εσωτερικής καύσης. Γιατί όμως τώρα βλέπουμε τους θεσμούς να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, και την παγκόσμια κοινωνία του προηγμένου κόσμου να προωθεί την ηλεκτροκίνηση; Ο λόγος που πιστεύουμε ότι συμβαίνει αυτό είναι γιατί ζούμε στην εποχή που αυτό μπορεί πλέον να συμβεί αποτελεσματικά και όχι πειραματικά. Για να γίνει αυτό περισσότερο κατανοητό, σκεφτείτε ότι η ανθρωπότητα για την μετακίνηση της βασίζεται ακόμα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης εδώ και 150 χρόνια σχεδόν, ενώ σε όλους τους άλλους τομείς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε απίστευτο βαθμό. Ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι, στείλαμε οχήματα στον πλανήτη Άρη, και ερευνητικά διαστημόπλοια στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος με αποτέλεσμα τα τελευταία 30 χρόνια να έχουμε μάθει περισσότερα για το σύμπαν από όσα έμαθε η ανθρωπότητα τα προηγούμενα 5000 χρόνια. Και αυτό μεταφράζεται και στην καθημερινότητα μας με την πιο απλή συσκευή που έχουμε όλοι πάντα μαζί μας…τα smartphones. Αναλογιστείτε πόσες συσκευές θα χρειαζόσασταν αν το κινητό σας τηλέφωνο έπαιρνε μόνο τηλέφωνα. Τώρα έχουμε μια συσκευή που, μας συνδέει στο internet, παίζει μουσική, παίζει video, τραβάει φωτογραφίες και video, στέλνει μηνύματα, γράφει κείμενα, σκανάρει έγγραφα, έχει χάρτες και GPS και ένα σωρό άλλα που παλαιότερα θα θέλαμε ένα δωμάτιο συσκευές για να κάνουμε την κάθε μια από αυτές τις λειτουργίες ενώ τώρα κάνουμε όλα αυτά με ένα smartphone που χωράει στην τσέπη μας. Και η αναφορά στα κινητά δεν έγινε τυχαία. Έμεσα, η αγορά των κινητών και ο τρόπος που διατίθεται στου χρήστες του μέσω της αγοράς, βοήθησε τα μέγιστα στην εξέλιξη των μπαταριών, που ήταν και η αχίλλειος πτέρνα των φορητών συσκευών. Μια τέτοια συσκευή μπορούμε να πούμε ότι είναι και μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα καθώς μακριά από πρίζα έχει περιορισμένο χρόνο λειτουργίας χωρίς εύκολο τρόπο πλήρωσης. Επιστρέφοντας σε αυτό που αναφερθήκαμε πιο πάνω, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή διαθέσιμων υλικών και τεχνολογίας για την εξέλιξη των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών και της μετάβασης στην ηλεκτροκίνησης. Φυσικά αυτό συμβάλει και στον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα, για όσους έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες και ευαισθησίες για την κλιματική αλλαγή, αλλά από όσα βλέπουμε, διαβάζουμε και καταλαβαίνουμε, δεν πιστεύουμε ότι γίνεται για αυτούς του λόγους…αυτό είναι το promotion!

H Stark Future έκανε πρώτη το μεγάλο βήμα…
Στον δρόμο της εξέλιξης των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών επιδόσεων, σχετικά νωρίς οι περισσότερες εταιρείες αντιλήφθηκαν ότι το πεδίο που στο οποίο θα έπρεπε να δραστηριοποιηθούν, ήταν το motocross. Είναι μια αρκετά ανταγωνιστική αγορά, δεν έχει τους περιορισμούς των μοτοσυκλετών μετακίνησης στους δρόμους και το κυριότερο δεν χρειάζεται μεγάλη αυτονομία κατά την χρόνο που διεξάγεται η κάθε συνάντηση ενώ επιπλέον μπορεί ενδιάμεσα ο χρήστης να φορτίζει την μπαταρία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετές προσπάθειες από πολλές εταιρείες να εισάγουν ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες όμως η πιο σοβαρή ήταν αυτή της αμερικανικής ALTA, η οποία παρήγαγε μια ηλεκτρική motocross μοτοσυκλέτα αρκετά ανταγωνιστική, όμως δεν κατάφερε στο τέλος να επιβιώσει. Σιγά σιγά και μάλλον απρόθυμα, οι μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει με πρώτη την ΚΤΜ, να φέρνουν προτάσεις ηλεκτρικών χωμάτινων μοτοσυκλετών που όμως αποτελούν συμπληρωματικές προσθήκες στην γκάμα τους, και δεν έρχονται να καλύψουν και να ανταγωνιστούν τομείς που διαπρέπουν τα μοντέλα τους εσωτερικής καύσης. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν μείνει στην εξέλιξη χωρίς να βλέπουμε προθέσεις για διάθεση στην παραγωγή ηλεκτρικών αγωνιστικών μοτοσυκλετών, με τρανταχτό παράδειγμα την motocross πειραματική μοτοσυκλέτα της Honda E-CR. Βλέποντας αυτό το μεγάλο κενό και ίσως ευκαιρία, η Stark Future σήκωσε τα μανίκια και στρώθηκε στην δουλειά για να παράγει μια μοτοσυκλέτα που θα ήταν ανταγωνιστική με το καλημέρα κόντρα στο κατεστημένο των θερμικών μοτοσυκλετών. Αφουγκράστηκε την αγορά, πήρε τον παγκόσμιο πρωταθλητή motocross Sebastien Torteli σαν δοκιμαστή και εξελιχτή της μοτοσυκλέτας, και γύρισε όλο τον κόσμο διοργανώνοντας test rides για να αποκτήσει feedback από το αγοραστικό κοινό. Το αποτέλεσμα είναι το Stark Varg, μια μοτοσυκλέτα που τάραξε τα νερά του motocross αλλά και του enduro με πιο ζωντανό παράδειγμα την απαγόρευση της συμμετοχής της μοτοσυκλέτας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Super Enduro με τον Taddy Blasuziak δύο ημέρες πριν την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος. Στο δε motocross η χώρα με την μεγαλύτερη παράδοση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό η Αγγλία, βρήκε τον τρόπο να επιτρέψει στην μοτοσυκλέτα να συμμετάσχει κερδίζοντας τον τίτλο του Βρετανικού Arenacross 2024 με τον Jack Brunell.

Από τις πρώτες πωλήσεις της μοτοσυκλέτας σε ολόκληρο τον κόσμο τα σχόλια ήταν κολακευτικά και πλέον ήταν θέμα χρόνου να δούμε την Stark Varg να πωλείται και στην Ελλάδα. Είχαμε δει την μοτοσυκλέτα να κυκλοφορεί στις ελληνικές πίστες αλλά επίσημα την κίνηση έκανε ο Κώστας Δέδερης με την Stark Future Hellas, που μας έδωσε την ευκαιρία να οδηγήσουμε αυτήν την πραγματικά εξωτική μοτοσυκλέτα.

Λίγα λόγια για το Stark Varg
O “Δυνατός Λύκος” μεταφράζεται στα ελληνικά το Stark Varg, είναι μια μοτοσυκλέτα 118 κιλών ζυγισμένη στην Ελλάδα και μπορεί να αποδώσει συνολικά 80 ίππους. Βγαίνει σε δύο εκδόσεις μια με έως 60 ίππους και μια με έως 80 ίππους και η μόνη τους διαφορά είναι στο πρόγραμμα που έχουν περασμένο στο λογισμικό τους, και φυσικά στην τιμή(60hp-12900 / 80hp-13900). Μαζί με την μοτοσυκλέτα ο πελάτης λαμβάνει τον φορτιστή της μοτοσυκλέτας που είναι και σταντ, εργαλειοθήκη με δύο ροπόκλειδα για την σωστή σύσφιξη των βιδών της μοτοσυκλέτας και ένα smartphone που εδράζεται στο τιμόνι και διαθέτει λειτουργίες όπως, ωρόμετρο, καταγραφή διαδρομής, κατάσταση μπαταρίας, επιλογή ρυθμίσεων στην απόδοση του κινητήρα με πέντε μεταβαλλόμενα προγράμματα που μπορούν να επιλεγούν στον διακόπτη αριστερά του τιμονιού όπου βρίσκεται και η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του κινητήρα. Επίσης το smartphone συνδέεται με το internet στέλνοντας δεδομένα της μοτοσυκλέτας στην Stark Future με την δυνατότητα να μπορεί και ο χρήστης να επικοινωνήσει με την εταιρεία μέσω της συσκευής. Δυστυχώς η συσκευή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τηλέφωνο αλλά μπορεί να υποστηρίξει προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης μέσω internet. Διαθέτει Factory αναρτήσεις της Kayaba, φρένα της Brembo δίνοντας την επιλογή του πίσω φρένου να είναι στο αριστερό χέρι και στεφάνια Excell Tagasako. Όλη η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα είναι κατασκευή της Stark Future. Η μπαταρία τώρα μπορεί να φορτιστεί πλήρως μέσα σε δύο ώρες σε κοινή πρίζα σπιτιού και έχει διάρκεια πάνω από μια ώρα σε έντονη motocross χρήση. Έχει ζωή περίπου 1200 ώρες και το κόστος της βρίσκεται στα 3000 ευρώ.

Στον μεγεθυντικό φακό
Αν και στο παρελθόν είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, ακόμα παραμένει κάτι ξένο για τα δικά μας δεδομένα και παρατηρώντας την μοτοσυκλέτα είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μια νέα κατάσταση με την δική της φιλοσοφία, που μόνο στην πράξη μπορεί να διακρίνει κανείς τι λειτουργεί και τι όχι. Φυσικά κανένας δεν μπορεί να κάνει λάθος επιλέγοντας αναρτήσεις της Kayaba και στεφάνια της Excell, ενώ τα φρένα της Brembo αποτελούν ένδειξη ότι οι Σουηδοί δεν έκαναν οικονομία με την Stark Varg. Η προστατευτική ποδιά της μπαταρίας δείχνει να είναι γερή κατασκευή ενώ αξιόλογες δείχνουν και οι CNC τιμονόπλακες. Τα κομμάτια του πλαισίου, του ψαλιδιού και του κινητήρα είναι αρκετά στιβαρά εμπνέοντας εμπιστοσύνη παρά τον σχεδιασμό τους, ενώ υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που δηλώνουν ότι έχει γίνει προσεκτική δουλειά. Τα μασπιέ για παράδειγμα διπλώνουν μέσα στο πλαίσιο ενώ η ρύθμιση της αλυσίδας γίνεται με κλίκ στους δύο αποστάτες όπως στις αναρτήσεις, με τις σχετικές ενδείξεις για περισσότερη σιγουρά.

Η συσκευή τύπου smartphone είναι αρκετά εύκολη στην λειτουργία, όπως ένα κοινό smartphone και εύκολα θα μάθει κανείς να χειρίζεται τις λειτουργίες του. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είχε έρθει με το πίσω φρένο στο αριστερό χέρι και όχι με ποδόφρενο, κάτι που από την εμπειρία μας εκτιμήσαμε θετικά. Σε γενικές γραμμές η Stark Varg δείχνει απλή και απέριττη αλλά στην πιο προσεκτική ματιά γρήγορα θα καταλάβεις ότι τίποτα δεν έχει γίνει στην τύχη, παρουσιάζοντας νέες προσεγγίσεις σε πολλά σημεία.

Ανεβάζοντας δύναμη!
Με την Stark Future Hellas και τον Κώστα Δέδερη βρεθήκαμε στην πίστα της Σταμάτας για μια ιδιωτική δοκιμή της μοτοσυκλέτας, σε γνώριμα εδάφη. Η μοτοσυκλέτα που είχαμε στα χέρια μας ήταν αυτή με τους 60 ίππους, και είχε επιλεχθεί να έρθει στην Ελλάδα με 18άρι πίσω τροχό και πλαϊνό σταντ, τύπου cross-country δηλαδή. Φυσικά και ρωτήσαμε για το επιπλέον κόστος και ο Κώστας μας είπε ότι το πλαϊνό στάντ χρεώνεται επιπλέον 100 ευρώ. Πριν οδηγήσουμε την μοτοσυκλέτα, ρυθμίσαμε τις πέντε επιλογές προγραμμάτων που είχαμε στον διακόπτη στο αριστερό χέρι, ξεκινώντας με την 1 στα 25hp και 50% φρένο κινητήρα, την 2 στα 32hp και 70% φρένο κινητήρα, την 3 με 40hp και 50% φρένο κινητήρα, την 4 με 50hp και 50% φρένο κινητήρα και την 5 με 60hp και 50% φρένο κινητήρα. Ξεκινήσαμε ζέσταμα με την 1 με σκοπό να μάθουμε την μοτοσυκλέτα χωρίς ανεπιθύμητες εκπλήξεις καθώς σε περίπτωση λάθους, δεν υπάρχει συμπλέκτης να αναστείλεις την μετάδοση της δύναμης του κινητήρα στον πίσω τροχό. Η Stark Varg έχει αρκετά ελαφριά αίσθηση ενώ είναι πάρα πολύ στενή με σωστή τοποθέτηση των μασπιέ και του τιμονιού. Αισθάνεσαι άνετα πάνω της από την πρώτη στιγμή σαν να την έχει καβαλήσει ξανά στο παρελθόν. Στο οπτικό σου πεδίο βλέπεις μόνο το μπροστινό φτερό και σχεδόν τίποτα άλλο από την μοτοσυκλέτα, γεγονός που είναι εντυπωσιακό. Το πίσω φρένο όπως είπαμε είναι στο αριστερό χέρι, κάτι που βοηθάει στην οδήγηση αλλά θέλει συνήθεια καθώς πολλές φορές βρεθήκαμε να πατάμε το πίσω φρένο νομίζοντας ότι είναι συμπλέκτης ενώ και το δεξί πόδι έπαιρνε συχνά θέση να πατήσει το ανύπαρκτο ποδόφρενο. Μόλις το συνηθίσεις αυτό, τα πόδια πάντα θα μπορείς να τα τοποθετείς εκεί που πρέπει, σε στροφές και άλματα βάζοντας το σώμα σου εκεί που πρέπει για να βοηθήσεις την μοτοσυκλέτα να κινηθεί άνετα. Αν και ήταν φανερό ότι ακόμα και στην μικρή πίστα της Σταμάτας το 25hp ήταν λίγα, ωστόσο προσπαθήσαμε να βγάλουμε τα όλα άλματα καθώς η μοτοσυκλέτα μας γέμιζε εμπιστοσύνη. Χρησιμοποιώντας την φόρα μέσα στις στροφές, είχαμε την ταχύτητα να καθαρίσουμε με ακρίβεια όλα τα άλματα αν και στο μεγάλο τραπέζι θέλαμε λίγο περισσότερη δύναμη.

Οπότε ήρθε η ώρα της επιλογής 2 με τα 32hp για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε άνετα και το μεγάλο άλμα. Χωρίς να έχουμε επέμβει πουθενά αλλού όπως αναρτήσεις για παράδειγμα, η μοτοσυκλέτα έδειξε να αλλάζει συμπεριφορά, τόσο σε επίπεδα πρόσφυσης όσο και αναρτήσεων. Μικρή η διαφορά αλλά σε ένα βαθμό λογική καθώς ανέβηκαν τα χιλιόμετρα και η λίγη ιπποδύναμη της 1 λειτουργούσε κάπως και σαν traction control καθώς ο κινητήρας δεν μπορούσε να σηκώσει το φορτίο πρόσφυσης. Παρόλα αυτά η 2 έδειχνε να έχει την δύναμη που απαιτούσε η πίστα, δεν υπήρχε άλμα που να μην βγαίνει και η επιτάχυνση από στροφή σε στροφή γινόταν απροβλημάτιστα. Η μόνη παραφωνία ήταν το φρένο του κινητήρα που στο 70% φαινόταν ενοχλητικό και το κατεβάσαμε στο 40% όπου και το αφήσαμε. Αυτό μας επέτρεψε να έχουμε καλύτερη φόρα μέσα στην στροφή και καλύτερη αίσθηση καθώς στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες η έλλειψη κινούμενων μερών και δυνάμεων του κινητήρα δίνει την συμπεριφορά ποδηλάτου, το οποίο είναι στα θετικά αλλά θέλει συνήθεια και αυτό. Σε κάποια σημεία όπου χανόταν η πρόσφυση και ακολουθούσε άλμα, νοσταλγήσαμε την χρήση του συμπλέκτη για να ελέγξουμε καλύτερα την απόδοση της δύναμης και ίσως να θέλαμε συμπλέκτη στην έξοδο κάποιων στροφών αλλά μάλλον αυτό που σίγουρα θα θέλαμε ήταν περισσότερες ώρες με την τόσο διαφορετική μοτοσυκλέτα.

Όσο ικανοποιημένοι και να είμασταν με την 2 επιλογή, έπρεπε να δοκιμάσουμε και τις υπόλοιπες για να έχουμε άποψη για τις ικανότητες του Stark Varg. Στην 3 και τα 40hp, το γκάζι άρχισε να γίνεται λίγο περισσότερο διασκεδαστικό, αλλά ταυτόχρονα και πιο απαιτητικό καθώς η ευθείς μίκραιναν απότομα, έπρεπε να πιέσεις περισσότερο στα φρένα και πλέον το άνοιγμα του γκαζιού χρειαζόταν πιο χειρουργικές κινήσεις. Η νευρικότητα στα σαμάρια στις εξόδους των στροφών αυξήθηκε κατακόρυφα και το σπινάρισμα του πίσω τροχού ερχόταν απρόσμενα γρήγορα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν ήθελε η μοτοσυκλέτα να σε πετάξει κάτω και παρέμενε πάντα σταθερή κοιτώντας ευθεία. Το σκληρό και σκονισμένο τερέν σίγουρα δεν βοηθούσε την πρόσφυση του πίσω τροχού στην απόκριση του κινητήρα των 40hp και σύντομα θέλαμε να περάσουμε στις άλλες δύο επιλογές με τελικό στόχο τα 60hp, αν και είχαμε ψυλλιαστεί στο τι πρόκειστε να συμβεί. Περνώντας στην 4 και τα 50hp, όπως είναι λογικό τα προβλήματα της 3 επιλογής πολλαπλασιάστηκαν ενώ η μοτοσυκλέτα άρχισε να γίνεται αρκετά νευρική στο τιμόνι και το πλαίσιο, δείχνοντας ότι κάτι δεν πάει καλά και κάτι πρέπει να αλλάξει. Αυτό το πακέτο, άρχισε να φέρνει οδηγικά λάθη και ανασφάλεια. και στην προσπάθεια να τα διορθώσεις ανοίγοντας το γκάζι, δεν έμοιαζε και καλύτερη επιλογή. Έχοντας πιάσει το νόημα περάσαμε στην επιλογή 5 και τα 60hp όπου δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Στο ελαφρύ άνοιγμα του γκαζιού στην ευθεία ένοιωθες τα τακούνια του πίσω τροχού να ξεκολλάνε από το λάστιχο και σχεδόν σε κάθε στροφή δεν σε έφταναν τα φρένα. Χωρίς να υπάρχει λόγος να μείνουμε σε κάποια άλλη επιλογή, επιστρέψαμε στην 3 η οποία μας επανάφερε στην τάξη, την ασφάλεια και την διασκέδαση μια καλοστημένης μοτοσυκλέτας. Εκεί οι αναρτήσεις αν και ήταν σεταρισμένες για αναβάτη 15 κιλών περισσότερων, λειτουργούσαν υποδειγματικά με αρκετά μαλακές ρυθμίσεις ενώ και τα φρένα βρισκόντουσαν σε αρμονία με το υπόλοιπο σύνολο καθώς δεν χρειαζόταν να τα πιέσεις.

Άλλο φρούτο…!
Το λάθος που δεν πρέπει να κάνει κανείς με την Stark Varg, είναι να την συγκρίνεις με τις γνωστές μέχρι σήμερα motocross μοτοσυκλέτες. Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη και αδράνειες που ασκούν δυνάμεις στην μοτοσυκλέτα, ούτε γιατί έχει το πίσω φρένο στο τιμόνι ελευθερώνοντας τα πόδια από το έργο του φρεναρίσματος και των εναλλαγών ταχυτήτων(που δεν υπάρχουν). Η μοτοσυκλέτα πατάει αλλιώς στο έδαφος και βάζει με τον δικό της τρόπο την δύναμη κάτω, αφού στο τέρμα άνοιγμα του γκαζιού θα πάρεις ακαριαία την δύναμη που έχεις επιλέξει νωρίτερα στο smartphone. Δεν βγάζει όλη του την δύναμη σε ένα συγκεκριμένο σημείο στροφών όπως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης και δεν υπάρχουν δίσκοι συμπλέκτη για να περιορίσουν την μετάδοση της δύναμης στην αλυσίδα και τον πίσω τροχό. Αυτή η συνθήκη θα επιφέρει άμεσο σπινάρισμα του πίσω τροχού, επηρεάζοντας την ήρεμη λειτουργία της μοτοσυκλέτας. Χρειάζεται λοιπόν σύνεση και σωστή σκέψη στην επιλογή της δύναμης που θα ζητήσεις από το Stark Varg, ανάλογα με το τερέν και την σχεδίαση της πίστας, για να ανταμειφθείς, με την ομαλή λειτουργία των αναρτήσεων και του πλαισίου και την ανάλαφρη ποδηλατική αίσθηση σε κάθε στροφή και άλμα.

Ευχαριστούμε τον Σταμάτη Κριεμάδη για την παραχώρηση του χώρου.

4065 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ OFF ROAD ΓΡΑΝΑΖΙ JTF1901 RB ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΟ ΣΤΗΝ BIKE ALERT

Η JT Sprockets παρουσίασε πρόσφατα το νέο της Off Road εμπρόσθιο γρανάζι με λάστιχο JTF1901RB,...