MXGP 2024 – ΠΡΩΤΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΓΙΑ K.DE WOLF KAI T.GAJSER…ΔΥΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥΣ Ο Π.ΚΟΥΖΗΣ!

To καθιερωμένο Loket αποτελεί μια ξεχωριστή πρόκληση για όλους τους αναβάτες και εξαίρεση δεν αποτέλεσε το φετινό πέρασμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2024 από το Τσέχικο GP. Για πρώτη φορά νικητές ήταν οι Kay de Wolf στην MX2 και Tim Gajser στην MXGP κατηγορία με τον πρωτοπόρο της μεγάλης κατηγορίας να βάζει την Σλοβενία στις εθνικότητες που έχουν περάσει νικηφόρα από το GP. Καλή εμφάνιση για τον Έλληνα πολυπρωταθλητή Παναγιώτη Κουζή στην κορυφαία κατηγορία ΜΧGP στον πρώτο του φετινό αγώνα στο παγκόσμιο.

Κατηγορία MXGP
Η πίστα του Loket για πολλούς αναβάτες είναι ένα καταραμένο μέρος, όπου εύκολα μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω όπως στην περίπτωση του Jeffrey Herlings παλαιότερα, αλλά και στον φετινό αγώνα, που έχασε την νίκη μέσα από τα χέρια του. Ο Ολλανδός δεν είχε καλή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος αλλά κατάφερε γρήγορα να τεθεί επικεφαλής του αγώνα, κερδίζοντας εύκολα το σκέλος βρίσκοντας τον παλιό καλό του εαυτό όπως δήλωσε αμέσως μετά, τονίζοντας ότι η τύχη δεν ήταν με το μέρος του στο παρελθόν στο Loket. Και δεν θα ήταν ούτε αυτή τη φορά καθώς δεν πήρε καλή εκκίνηση στο δεύτερο σκέλος και έπεσε στην δεύτερη στροφή, ξεκινώντας τελευταίος. Κατάφερε μέσα σε ένα γύρο να περάσει 15 αναβάτες αλλά έπεσε ξανά όταν πάλευε για την ένατη θέση. Σηκώθηκε και με εκπληκτικό τρόπο κατάφερε από την 16η θέση να φτάσει στον τροχό του τρίτου Calvin Vlaanteren αλλά δεν είχε άλλους γύρους για να μπορέσει να τον περάσει. Με τερματισμούς 1-4 κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου και αδιαμφησβήτητα ήταν ο άνθρωπος του αγώνα!

Δεν ήταν όμως ο νικητής, καθώς ο Tim Gajser είχε δουλέψει καλά το σχέδιο του για τον αγώνα και μετά από την νίκη στο προκριματικό σκέλος και τις σχετικά καλές του εκκινήσεις στα δύο σκέλη, είχε τους αντιπάλους του εκεί που τους ήθελε για να χειριστεί τον αγώνα αλλά και την πρωτοπορία του στην βαθμολογία. Στο πρώτο σκέλος έχασε την ευκαιρία για να βρεθεί μαζί με τους Herlings και Jorge Prado που πάλευαν για την πρώτη θέση, τερματίζοντας τελικά τρίτος, ενώ στο δεύτερο ξεκίνησε πίσω από τον Prado καταφέρνοντας να τον περάσει νωρίς και να θέσει τον δικό του ρυθμό στον αγώνα. Έτσι με τερματισμούς 3-1 ο Gajser μπήκε στην λίστα των νικητών του Loket, μεγαλώνοντας το βαθμολογικό του προβάδισμα κατά δύο βαθμούς από τον Prado. Ο Ισπανός είχε την ταχύτητα στην Τσεχία αλλά μάλλον όχι την στρατηγική καθώς το arm-pump περιόρισε την απόδοση του. Με αποτελέσματα 2-2 απέφυγε τις μεγάλες βαθμολογικές απώλειες και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου σε μια πίστα όπου έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν και είναι από τους λίγους αναβάτες που απολαμβάνουν τρεις νίκες στο Loket. To ρεκόρ κρατούν με τέσσερις έκαστος, Stefan Everts και Joel Smets. Γνωρίζοντας ότι όλα μπορούν να συμβούν στο Loket οι Calvin Vlaanteren και Jeremy Seewer πίεσαν όσο μπορούσαν για να κρατήσουν τις ελπίδες τους ζωντανές για το βάθρο. Με το επεισοδιακό δεύτερο σκέλος του Herlings ήταν κοντά αλλά τελικά ο Vlaanteren(5-3) κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση από τον πέμπτο Seewer(4-6) αν και οι δύο αναβάτες δεν συναντήθηκαν σε κανένα από τα δύο σκέλη. Επιστροφή του Romain Febvre(6-5) μετά τον τραυματισμό του είχαμε στην Τσεχία, με αναλαμπές της καλής του απόδοσης αλλά και με προβλήματα(μάλλον μηχανικά) στο δεύτερο σκέλος, τερμάτισε στην έκτη θέση.

Κατηγορία ΜΧ2
Οι χαοτικές συνθήκες και οι ανατροπές στην κατάταξη του αγώνα συνεχίστηκαν και στο Loket για την μικρή κατηγορία. Πτώσεις για πολλούς αναβάτες συμπεριλαμβανομένων και τον διεκδικητών του τίτλου, εγκαταλείψεις όπως αυτή του περσινού πρωταθλητή Andrea Adamo, επανεκκινήσεις μετά από κόκκινες σημαίες ήταν μερικά από αυτά που περιλάμβανε το menu. Η μάχη όμως για την τελική επικράτηση έπεσε στα χέρια των Kay de Wolf και Lucas Coenen με τον Simon Langenfelder να μπαίνει ανάμεσα τους. O πρωτοπόρος της βαθμολογίας Κay de Wolf(3-1) δεν είχε καλό προκριματικό σκέλος χάνοντας πέντε βαθμούς από τον Lucas που πήρε ακόμα μια pole position. Στα σκέλη της Κυριακής δεν τον βοήθησαν οι εκκινήσεις του και μάλιστα στο πρώτο σκέλος είχε και μια τρομακτική πτώση σε ένα άλμα που αιφνιδίασε πολλούς αναβάτες μέσα στο σαββατοκύριακο. Με υπομονή και επιμονή κατάφερε να ανακάμψει από τα λάθη και τις κακές του εκκινήσεις και να βρεθεί στην πρώτη τριάδα και στα δύο σκέλη κερδίζοντας μάλιστα το δεύτερο. Η μεγάλη προσπάθεια του στο τέλος ανταμείφθηκε με την πρώτη νίκη της καριέρας του στην Τσεχία, ξεσπώντας σε δάκρυα κατά τις απονομές, απόδειξη της έντασης και του πάθους που κατέβαλε για αυτό το αποτέλεσμα. Μεγάλη προσπάθεια για την νίκη κατέβαλε και ο Simon Langenfelder(2-2) σε έναν αγώνα όπου βρέθηκαν πολλοί συμπατριώτες του από την γειτονική Γερμανία για να τον υποστηρίξουν. Βρέθηκε πολύ κοντά αλλά τελικά έμεινε στην δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο τον L.Coenen(1-4) που σε ακόμα έναν αγώνα δεν έκανε υπομονή εκεί που χρειαζόταν, υποπίπτοντας σε λάθη που του στέρησαν την νίκη. Συνολικά πάντως το GP ήταν καλό για αυτόν, καθώς κατάφερε να έρθει κατά τρεις βαθμούς πιο κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας. Με κακές εκκινήσεις λάθη, πτώσεις αλλά και πολλές μάχες, ο Liam Everts(5-3) κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση αφήνοντας πέμπτο τον Mikkel Haarup(4-5) που και αυτός έδωσε πολλές μάχες στην πρώτη εξάδα. Στην έκτη θέση τερμάτισε ο Rick Elzinga(6-6) που σε ακόμα έναν αγώνα ο “rookie”, δεν μπόρεσε να μετουσιώσει τις καλές του εκκινήσεις, σε ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Πρώτος φετινός αγώνας στο Παγκόσμιο για τον Παναγιώτη Κουζή
Οι πολλές φετινές αλλαγές στην αγωνιστική καριέρα του Παναγιώτη Κουζή, δεν σταμάτησαν την επιθυμία του να κοντραριστεί με τους παγκόσμιους ή αν θέλετε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο υψηλότερο επίπεδο του motocross για ακόμα μια χρονιά. Στην γεμάτη, σαραντάρα μπάρα της κορυφαίας κατηγορίας MXGP, ο Παναγιώτης κρατήθηκε “όρθιος” παρά τις πολλές πτώσεις στην απαιτητική πίστα, έδωσε τις μάχες του και έφυγε με την 32η θέση και πολλές πληγές στις παλάμες στην προσπάθεια του να ακολουθήσει τον ρυθμό και την ένταση των αγώνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ελπίζουμε να συνεχίσει να προσπαθεί βάζοντας την ελληνική σημαία στους ιστούς των εκδηλώσεων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 28/7/2024 Lommel Βέλγιο.

2053 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
AMA MX 2024 – O H.DEEGAN ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΜΠΡΑΝΤΕΦΕΡ ΜΕ ΤΟΝ T.VIALLE ΣΤΟΝ ΟΓΔΟΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ WASHOUGAL

Στον όγδοο γύρο του ΑΜΑ Motocross 2024 παραλίγο να είχαμε την μεγάλη ανατροπή στα 250...