ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.ΚΟΥΖΗ ΣΤΟΝ 4Ο ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΤΗΝ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 συνεχίστηκε με τον τέταρτο του γύρο και τον καθιερωμένο αγώνα της εποχής στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η πολύμηνη απραξία δεν φαίνεται να επηρέασε την αγωνιστική δεινότητα των αθλητών Στην μεγάλη κατηγορία ο Παναγιώτης Κουζής πήρε μια καθόλου διαφαινόμενη νίκη σε έναν αγώνα που κυριάρχησε ο Μανώλης Κρητικός ενώ στην ΜΧ2 ο Μάριος Κανάκης έδειξε συνοχή για να ανέβει στην κορυφή του βάθρου και της βαθμολογίας.

Η καλοκαιρινή διακοπή κράτησε λίγο παραπάνω για το φετινό πρωτάθλημα καθώς ο τέταρτος αγώνας του θεσμού που ήταν προγραμματισμένος για την Πτολεμαΐδα τον Ιούνιο, δεν πραγματοποιήθηκε δημιουργώντας παράλληλα μια σύγχυση σε ποιον αγώνα του πρωταθλήματος είμαστε στην Αρχαία Ολυμπία. Εφόσον έχουν γίνει τέσσερις αγώνες, βρισκόμαστε στον τέταρτο και από ότι φαίνεται το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί με έξι αγώνες εκτός απροόπτου. Και το λέμε αυτό γιατί πλέον οι διαθέσιμες πίστες αγώνων εξαφανίζονται η μία πίσω από την άλλη και οι διοργανωτές που αναλαμβάνουν κάθε χρόνο αγώνες για να βγει το πρόγραμμα, έχουν κουραστεί σωματικά με επίπονες διοργανώσεις κάθε χρόνο αλλά και ψυχικά, από την γενικότερη συμπεριφορά του χώρου. Κάπου εδώ ίσως θα πρέπει να γίνει και μια συζήτηση με την Πολιτεία και την ΓΓΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και γιατί όχι και τις εγκαταστάσεις, κυρίως για την ασφάλεια και μετέπειτα για την ανάπτυξη του αθλήματος. Το έχουμε πει ξανά, ότι απορούμε με την όρεξη και την διάθεση του σωματείου Α.Ο.Λ.Μ.Ο. να είναι στις επάλξεις κάθε χρόνο με διάφορες διοργανώσεις και πάντα με motocross, κρατώντας την σημαία του αθλήματος στην χώρα μας ψηλά, χωρίς να παρεκκλίνουν από τα οργανωτικά τους στάνταρντ. Και αυτός ο αγώνας δεν ήταν εύκολος καθώς χτυπήθηκε από τα καιρικά φαινόμενα το Σάββατο, δοκιμάζοντας οργανωτές και αθλητές με βροχή, λάσπη, ήλιο, ζέστη και σκόνη αλλά υπήρξαν και διαστήματα όπου η πίστα ήταν πραγματικά απολαυστική. Για τους περισσότερους αθλητές η καλοκαιρινή περίοδος συνοδεύτηκε με προετοιμασία και δεν ήταν λίγοι αυτοί που πέρασαν τις διακοπές τους σε πίστες και αγώνες του εξωτερικού, με την κορυφαία από αυτές την συμμετοχή του Παναγιώτη Κουζή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP της Τσεχίας τον Ιούλιο. Διαβασμένοι καλά το καλοκαίρι, ήρθαν στην Αρχαία Ολυμπία για να δώσουν τις εξετάσεις τους, καθώς βρισκόμαστε λίγο μετά τα μισά του πρωταθλήματος και όλοι θέλουν να βελτιώσουν τους βαθμούς τους για τον Έλεγχο του Οκτωβρίου!

Κατηγορία ΜΧ1
Η μεγάλη είδηση του καλοκαιριού για την κατηγορία, ήταν η μεταπήδηση του πρωτοπόρου της βαθμολογίας σε νέα ομάδα και μοτοσυκλέτα και είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον αυτό το γεγονός από μόνο του, καθώς αυτή θα ήταν η τρίτη διαφορετική μοτοσυκλέτα για τον “ψηλό” φέτος. Όπως όμως έχει δείξει στο παρελθόν, αλλά και πιο πρόσφατα στο MXGP της Τσεχίας τον Ιούλιο, δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα προσαρμογής με τις μοτοσυκλέτες. Η άλλη μεγάλη είδηση ήταν η εμφάνιση του Μανώλη Κρητικού κερδίζοντας το προκριματικό αγώνα του Σαββάτου, εμφάνιση που κατάφερε να μεταφέρει και στο πρώτο σκέλος της Κυριακής, για να έλθει η καταστροφή στο δεύτερο σκέλος αν και γενικά ο Μανώλης είχε εκπληκτική απόδοση σε σχέση με τους προηγούμενους του αγώνες. Αφού, έσκασε τον Κουζή πιέζοντας τον στο προκριματικό σκέλος κερδίζοντας την pole position, πήρε την εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και οδήγησε στον δικό του ρυθμό μέχρι την καρό σημαία. Ο Κουζής προσπάθησε αλλά δεν είχε την ροή του Κρητικού στην κατεστραμμένη πίστα και με το σκέλος χαμένο από χέρι έκανε μια έξυπνη κίνηση που ίσως να ήταν και καθοριστική για την έκβαση του αγώνα. Με τον Κρητικό 20 δευτερόλεπτα μπροστά, βγήκε στα pits και δοκίμασε νέες ρυθμίσεις αφού η απόσταση του από την τρίτη θέση του το επέτρεπε. Στο δεύτερο σκέλος, ο Κουζής ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση και έδωσε με την σειρά του τον δικό του ρυθμό στον αγώνα την στιγμή που Κρητικός βρέθηκε τέταρτος και στην προσπάθεια του να βρεθεί γρήγορα μπροστά είχε μια πτώση στον πρώτο γύρο χάνοντας πολλές θέσεις. Κατάφερε να βρεθεί στην δεύτερη θέση σχετικά γρήγορα αλλά ο Κουζής ήταν πάνω από μισό λεπτό μπροστά και έδειξε διάθεση να κρατήσει αυτή την διαφορά μέχρι το τέλος καθώς οι δύο αναβάτες επιδόθηκαν σε μάχη επίτευξης ταχύτερου γύρου που μαζί με την νίκη του σκέλους και του αγώνα, και αυτή πήγε στον Κουζή(2-1). Αυτή η νίκη ήρθε με τρίτη διαφορετική μοτοσυκλέτα φέτος για τον περσινό πρωταθλητή κάτι που στα 52 χρόνια του ελληνικού ΜΧ μάλλον δεν έχει ξαναγίνει στην κατηγορία καθώς είναι γνωστές κατακτήσεις πρωταθλήματος με δύο διαφορετικές εταιρείες αλλά ποτέ με τρεις.

Ο Μανώλης Κρητικός(1-2) σίγουρα διεκδικεί τον τίτλο του πιο βελτιωμένου αναβάτη μετά την καλοκαιρινή διακοπή, με μια εμφάνιση που μπορεί να μην του έφερε την νίκη αλλά τον κράτησε σε σταθερή απόσταση είκοσι ενός βαθμών στην βαθμολογία από τον Κουζή. Υπάρχουν αγώνες αλλά θα θέλει και την βοήθεια του Ανέστη Ράδου για να ανατρέψει την κατάσταση κάτι που δεν διαφαίνεται καθώς ο τραυματισμένος Ράδος(4-3) έδωσε σκληρή μάχη για την τρίτη θέση με τον Κύπριο πολύπρωταθλητή Χρύσανθο Γεωργίου(3-4) που συμμετείχε ως φιλοξενούμενος της SAMP Racing στον αγώνα. Ο Κύπριος εντυπωσίασε ξανά με την εμφάνιση του επιστρέφοντας στο ελληνικό πρωτάθλημα από το 2020 στην Προσοτσάνη επιδεικνύοντας ταχύτητα και τεχνική, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση της ημέρας. Επιστροφή στο πρωτάθλημα και για τον Κώστα Καράκη(6-5) που συνοδεύτηκε με μια άξια πέμπτη θέση ενώ ο Δημήτρης Μπάκας(5-6) συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα.

Κατηγορία ΜΧ2
Στην κατηγορία οι Φραγκίσκος Ζούνης και Μάριος Κανάκης έφτασαν ισόβαθμοί στην κατάταξη του πρωταθλήματος έχοντας πάει χέρι χέρι μέχρι τον αγώνα της Αρχαίας Ολυμπίας. Η ισορροπίες φαίνεται να άλλαξαν μετά το καλοκαίρι καθώς νέοι παίχτες μπήκαν στο παιχνίδι μετά τις περιοδείες τους στο εξωτερικό. Οι Δημήτρης Γανωτής, Σωτήρης Φωτάκης αλλά και οι παλιοί Νίκος Λυρίου και Σπύρος Κοσμάς ανακάτεψαν την τράπουλα χωρίς να ξεχνάμε και τους πιτσιρικάδες της ΜΧ125 Κωνσταντίνο Μερκούρη και τον πολύ ανεβασμένο στα Ολύμπια, Χρήστο Παναγιώτη Ταμβάκο. Οι εκπλήξεις ξεκίνησαν από το Σάββατο όταν ένας Λυρίου από τα παλιά, κυριάρχησε στο προκριματικό σκέλος εντυπωσιάζοντας με την εμφάνιση του. Ωστόσο την Κυριακή οι εκκινήσεις θα έπαιζαν τον δικό τους ρόλο στην έκβαση του αγώνα όπως και οι πολλές πτώσεις που αντιμετώπισαν αρκετοί από τους πρωταγωνιστές και όχι μόνο. Παρά τις κακές του εκκινήσεις και πτώσεις, ο Κανάκης(2-1) δεν αγχώθηκε και με υπομονή και επιμονή κατάφερε να βρεθεί μπροστά και στα δύο σκέλη. Δεν κατάφερε να περάσει στο πρώτο τον πολύ δυνατό Γανωτή, αλλά στο δεύτερο έκαμψε την αντίσταση του Φωτάκη που με την σειρά του είχε περάσει τον Λυρίου για την πρώτη θέση. Με αυτόν τον τρόπο ο Κανάκης(2-1) κατέκτησε τον δεύτερο φετινό του αγώνα αλλά το σημαντικό είναι ότι πλέον προηγείται 14 βαθμούς από τον περσινό πρωταθλητή Φραγκίσκο Ζούνη(4-5) που παρά τις καλές του εκκινήσεις, μηχανικά προβλήματα το Σάββατο και άσχημη πτώση στο ζέσταμα της Κυριακής τον περιόρισαν στην πέμπτη θέση της ημέρας. Πολύ κοντά στην πρώτη του νίκη βρέθηκε ο Γανωτής(1-4), κερδίζοντας το πρώτο σκέλος του αγώνα. Στο δεύτερο σκέλος “μάγκωσε’ στην μπάρα και μετά από εκπληκτική προσπάθεια κατάφερε να τερματίσει στην τέταρτη θέση που ήταν αρκετή για να τον ανεβάσει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Θα μπορούσε ακόμα και για την νίκη ο Λυρίου(3-3) αν δεν τον πρόδιδε η αντοχή του στο δεύτερο σκέλος χάνοντας την πρωτοπορία και στην συνέχεια την δεύτερη θέση. Έδειξε όμως ότι κάτι έχει βρει με την μοτοσυκλέτα του και την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, ο Νίκος ολοκλήρωσε την σεζόν με τίτλο. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Φωτάκης(8-2) κάτι που μετά την τρομακτική του πτώση το Σάββατο αλλά και την πτώση του στο πρώτο σκέλος της Κυριακής έδειχνε ανέφικτο. Μπήκε δυνατά στο δεύτερο σκέλος, πήρε την πρωτοπορία από τον Λυρίου αλλά δεν κατάφερε να αντισταθεί στην “επέλαση” του Κανάκη. Προβλήματα με τις εκκινήσεις είχε από το Σάββατο ο Σπύρος Κοσμάς(5-6) αλλά και με αντιαθλητικές συμπεριφορές αντιπάλων που τραυμάτισαν ελαφρώς τον ίδιο και την μοτοσυκλέτα του. Την Κυριακή το πάλεψε, αλλά τερμάτισε συντηρητικά στην έκτη θέση.

Κατηγορία ΜΧ300
Ο αγώνας της κατηγορία πραγματοποιήθηκε απουσία του δεύτερου της βαθμολογίας Κωνσταντίνου Τσιάτζιου, αλλά το κενό, τουλάχιστον για το βάθρο, ήρθαν να συμπληρώσουν νέες δυνατές συμμετοχές. Ωστόσο κανένας δεν μπόρεσε να απειλήσει τον Δημήτρη Μπάκα(1-1) που μαζεύει βαθμούς για να καλύψει τους χαμένο έδαφος του πρώτου γύρου. Κέρδισε άνετα τον αγώνα ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Την δεύτερη θέση κατάλαβε ο πρωτοπόρος της κατάταξης του πρωταθλήματος Κωνσταντίνος Τσάτσος(2-2) ενώ στην πρώτη του φετινή συμμετοχή στην κατηγορία ο ” νέος” Θανάσης Παπαδημητρίου(3-3) κατέλαβε την τρίτη θέση δίνοντας όμορφες μάχες και με την ΜΧ1. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Κυριάκος Μπόγρης(5-4) που ανέβηκε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με τον Ελισσαίο Αυδούλη(6-5) και τον Θανάση Χριστοδούλου(4-0) να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα.

Κατηγορία ΜΧ125
Δυνατές μάχες είχαμε στην κατηγορία μεταξύ του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Χρήστου Παναγιώτη Ταμβάκου και του Κωνσταντίνου Μερκούρη με τον Μερκούρη να έχει το πάνω χέρι αλλά να κάνει το λάθος στο πρώτο σκέλος έχοντας μια πτώση. Στο δεύτερο σκέλος ο Μερκούρης(2-1) επικράτησε πιο άνετα με τον δεύτερο Ταμβάκο(1-2) να δείχνει ανεβασμένος και έτοιμος να υπερασπιστεί την πρωτοπορία του στην βαθμολογία. Παρά τα προβλήματα πτώσεων και τραυματισμών ο Λευτέρης Παπαδάκης(4-3) ολοκλήρωσε την ημέρα στην τρίτη θέση, με τον Σόλωνα Τριανταφυλλόπουλο(3-4) τέταρτο, τον Στέλιο Γκάργκα(5-5) πέμπτο και τον Σκοπιανό Victor Andreevski(6-6) στην έκτη θέση.

Κατηγορία ΜΧ85
Ήταν θέμα χρόνου για το πότε ο Ερμής Χατζηβασιλείου θα έπαιρνε την πρώτη του νίκη, έστω και σε σκέλος, έχοντας δείξει φοβερές εκκινήσεις μέχρι τώρα αλλά και ταχύτητα για να μπει στην εξίσωση. Ωστόσο για να πάρει κάποιος νίκη στην κατηγορία θα πρέπει να την διεκδικήσει από τον Γιώργο Χατζάκη(2-1) που μπορεί να έχασε ακόμα ένα σκέλος, αλλά επέστρεψε στο δεύτερο για να πάρει την νίκη στον αγώνα, που στερήθηκε μόνο μια φορά φέτος στην Σπερχειάδα από τον Γιώργο Κουκαλιώτη. Ο Χατζηβασιλείου(1-2) ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με τον Κουκαλιώτη(3-3) στην τρίτη θέση. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Γιώργος Τσαλίκης(4-4) με τον Ανδρέα Τραγκαδα(6-5) στην πέμπτη θέση και τον Μιχάλη Πιστικό(5-7) στην έκτη.

Κατηγορία ΜΧ65
Όμορφες μάχες είχαμε στην μικρή κατηγορία από τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας, με τον επικεφαλής του πρωταθλήματος Κωνσταντίνο Τραγκαδα(1-1) να φεύγει τελικά με διπλή νίκη αφήνοντας δεύτερο τον Δημήτρη Φωτόπουλο(2-2). Μάχες είχαμε και για τις υπόλοιπες θέσεις με τον Αντώνη Τσιγκόλη(4-3) να επικρατεί του Ιάσων Αρώνη(3-4) για την τρίτη θέση, μια μάχη που έχει και βαθμολογικό ενδιαφέρον για την τρίτη θέση της βαθμολογίας μετά τον τραυματισμό του Θεόδωρου Στρούγκη. Την εξάδα συμπλήρωσαν ο Ιωάννης Κουκαλιώτης(7-5) και ο Ιωάννης Γιαγκούδης(6-7).

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό που ξεκίνησε την χρονιά στην νέα του κατηγορία, ο Δημήτρης Βαγγελάκος(1-1) δεν βιάζεται στις εκκινήσεις και σταδιακά πλησιάζει στην πρώτη θέση στην οποία έχει τερματίσει σε όλους τις φετινές συναντήσεις σε σκέλη και αγώνες. Μετά την Σπερχειάδα ο Νίκος Σωτηρόπουλος(4-2) τον ακολούθησε ξανά στο βάθρο αυτή την φορά εντός έδρας στα Ολύμπια κερδίζοντας με καλύτερο τερματισμό στο δεύτερο σκέλος τον τρίτο τελικά Σταμάτη Δημολιάνη(3-3) που πέρασε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Χρήστος Κοτούλας(2-6) που ανέβηκε θέσεις και στα δύο σκέλη διεκδικώντας το βάθρο. Ο Θανάσης Αυγέρης(7-4) δεν είχε τις εκκινήσεις αλλά και τον ρυθμό για να βρεθεί μπροστά και η πέμπτη θέση της ημέρας του κόστισε πέφτοντας στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Στην έκτη θέση τερμάτισε ο Γιώργος Κυπραίος(5-5).

Κατηγορία Senior
Το μεγάλο αήττητο σερί του Μάρκου Καρασακαλίδη σε αγώνες που έχει συμμετάσχει στην Senior έσπασε στην Αρχαία Ολυμπία με τον Δημήτρη Κεραμιδά(1-1) να κερδίζει το πρώτο σκέλος ερχόμενος από πολύ πίσω μετά από πτώση ενώ στο δεύτερο η καλή του εκκίνηση τον έφερε σε πλεονεκτική θέση, για να φύγει με την διπλή νίκη του αγώνα. Ο Καρασακαλίδης(2-2) ήταν δεύτερος παραμένοντας στην κορυφή της βαθμολογίας με σημαντική διαφορά ενώ στην τρίτη θέση είχαμε για πρώτη φορά φέτος τον Ανάργυρο Ζέρβα(4-3) που επικράτησε του τέταρτου Παναγιώτη Τσιμπρή(3-5). Στην πέμπτη θέση είχαμε τον Άδαμο Πράσσο(5-4) με έκτο τον Σωτήρη Βαγενά(7-6).

Κατηγορία Women
Στην κατηγορία γυναικών δεν είχαμε εκπλήξεις ή καλύτερα δεν είχαμε απρόοπτα καθώς οι αδερφές Λάμπρου επικράτησαν ξανά με την Ιωάννα(1-1) να παραμένει αήττητη και την Αμαλία να την ακολουθεί στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ενώ η Δέσποινα Πασαλή(3-3) επέστρεψε στους αγώνες και στο βάθρο της κατηγορίας αφήνοντας την Μαρία Μπάκα(4-4) στην τέταρτη θέση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 28-29/9/2024 Κρηνίδες, Καβάλα.



4090 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
BS BATTERY – ΝΕΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΙΟΝΤΩΝ ΛΙΘΙΟΥ BSLi-02 ΜΑΧ ΓΙΑ ΟFF-ROAD ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ

Η νέα ενισχυμένη μπαταρία ιόντων λιθίουBSLi-02MAXτης BSBATTERYαποκλειστικά για εκτός δρόμου μοτοσυκλέτες, διαθέτει νέο ανθεκτικό εξωτερικό...