MXON 2024 – Η ΕΠΙΚΗ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΗΡΘΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ MATTERLEY BASIN

Το φετινό Motocross των Εθνών 2024 στο Matterley Basin είχε όλα αυτά τα στοιχεία που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς, με τους κορυφαίους αναβάτες στον κόσμο να συμμετέχουν στην αιχμή της απόδοσης τους. Μετά από 40 χρόνια συμμετοχής τους στον θεσμό, τα καγκουρό πήρα το πολυπόθητο Champerlain Trophy για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ένα έπαθλο που ήρθαν πολύ κοντά πέρσι στο να το αποκτήσουν. Όσο κι αν το όνομα Jett Lawrence είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς, πως έγινε πραγματικότητα για τους Αυστραλούς το όνειρο κατάκτησης του MXoN, ωστόσο, τα πράγματα ήταν οριακά και χρειάστηκαν δραματικές εξελίξεις στο τελευταίο σκέλος για να έχουμε αυτό το βάθρο για το 2024.

Για τρίτη φορά το Motocross των Εθνών επέστρεψε στο Matterley Basin, όπου επικράτησε και πάλι Βρετανικός καιρός με ψιλόβροχο και γλιστερές συνθήκες που έπαιξε τον ρόλο του στην έκβαση του αγώνα. Συνολικά συμμετείχαν 36 χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα, όπου καταλάβαμε την 35η θέση με τους Παναγιώτη Κουζή, Δημήτρη Μπάκα και Χρήστο Κοτούλα. Για τις τρεις πρώτες θέσεις είχαμε μια σκληρή μάχη ανάμεσα στην Ολλανδία, την Αμερική, την Αυστραλία αλλά και την κάτοχο του τροπαίου Γαλλία, με το τρίτο και καθοριστικό σκέλος να αλλάζει σχεδόν σε κάθε γύρο την κατάταξη των χωρών.

Πρώτος αγώνας MXGP-MX2
To ΜΧΟΝ 2024 ξεκίνησε εντυπωσιακά με τον Jorge Prado να παίρνει την εκκίνηση και να οδηγεί τον αγώνα ακολουθώντας την τακτική που του έδωσε το προκριματικό σκέλος της κατηγορίας MXGP το Σάββατο. Πίσω του και σε αυτό το σκέλος βρέθηκε ο Tim Gajser, με τους Jeffrey Herlings, Kay de Wolf και Jeffrey Herlings να τον ακολουθούν. Ο Herlings εκανε πρώτος λάθος χάνοντας θέσεις και λίγο αργότερα βγήκε εκτός αγώνα ο Lucas Coenen την στιγμή που είχε περάσει στην πέμπτη θέση και κινούταν απειλητικά προς τα μπροστά. Χωρίς να χάσει χρόνο ο Gajser έκανε την κίνηση του στον Prado που σε ακόμα έναν γλιστερό φετινό αγώνα έδειξε ότι έχει πρόβλημα, και σύντομα έχασε και άλλες θέσεις από τους Febvre και Eli Tomac με τον Αμερικανό να έχει περάσει στην δεύτερη θέση. Με τον Gajser άνετα πρώτο, η μάχη της δεύτερης θέσης μεταξύ του Febvre και του Tοmac είχε την σημασία της καθώς ο Γάλλος έκανε ένα καθοριστικό λάθος βγάζοντας τα γυαλιά του. Στο τέλος δεν κατάφερε να περάσει τον Αμερικάνο τερματίζοντας τον αγώνα στην τρίτη θέση, με τα μάτια του όμως σε πολύ κακή κατάσταση, γεγονός που έκανε αμφίβολη της συμμετοχή του στο τελευταίο σκέλος. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Prado που με την 26η του Oriol Olivier έφερε σε δυσμενή θέση τους Ισπανούς, αλλά ακόμα ήταν πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Στην πέμπτη και έκτη θέση τερμάτισαν οι Ολλανδοί Herlings και de Wolf παρά τις πτώσεις τους, ανεβάζοντας τους πορτοκαλί στην κορυφή της κατάταξης μετά το πρώτο σκέλος. Δεύτεροι ήταν οι Αμερικάνοι με τον δεύτερο Tomac και 17ο Cooper Webb με τους Αυστραλούς στην τρίτη θέση μετά την όγδοη θέση του Hunter Lawrence και την ενδέκατη του Kyle Webster.

Δεύτερος αγώνας ΜΧ2-ΟΡΕΝ
Και σε αυτόν τον αγώνα η εκκίνηση πήγε σε Ισπανό, με τον Ruben Fernandez να οδηγεί τον πρώτο γύρο αλλά να κάνει στην άκρη αμέσως μετά την ολοκλήρωση του για να τον περάσει ο Jett Lawrence, καθώς η Ισπανία ήθελε ένα καλό αποτέλεσμα χωρίς ρίσκο. Ο Jett δεν δυσκολεύτηκε να πάρει το σκέλος από τον δεύτερο τελικά Fernandez αλλά στην κατάταξη των Εθνών οι Ισπανοί ισοβάθμησαν με τους τρίτους Γάλλους αφήνοντας πέμπτους τους Αυστραλούς, καθώς ο Olivier έκανε καλό αγώνα για την 13η θέση με τον Webster να κάνει λάθη τερματίζοντας στην 19η για τα καγκουρό. Εντυπωσιακά ο Simon Langenfelder κατάφερε να δώσει μια τρίτη θέση στην Γερμανία πετυχαίνοντας τον καλύτερο τερματισμό της μικρής κατηγορίας ΜΧ2 στον αγώνα, αλλά αυτή ήταν και η μόνη αξιοσημείωτη εμφάνιση για τους Βαυαρούς. Παρά τα προβλήματα του Glenn Goldenhoff(τερμάτισε 18ος), η πέμπτη θέση του de Wolf ήταν αυτή που κράτησε τους Ολλανδούς στην πρώτη θέση κερδίζοντας παράλληλα ο φετινός παγκόσμιος πρωταθλητής την κατηγορία της ΜΧ2 του φετινού Εθνών, την στιγμή που οι Αμερικάνοι, με την υπερπροσπάθεια του Webb που τερμάτισε μετά από κακή εκκίνηση στην 9η θέση, αλλά και την σταθερότητα του Aaron Plessingwer(7ος), κρατήθηκαν στην δεύτερη θέση. Όσο για τους Γάλλους, ακόμα ένα κακό αποτέλεσμα από τον νικητή του σκέλους της ΜΧ2 το Σάββατο, Tom Vialle(12ος), αλλά και την εξίσου με τον Febvre, κακή επιλογή να βγάλει την μάσκα του και ο Maixme Renaux(4ος), έβαλε ταφόπλακα στις προσπάθειες τους, καθώς μπορεί να βρισκόντουσαν ακόμα σε τροχιά βάθρου ωστόσο οι δύο αναβάτες τους για το τελευταίο σκέλος της ημέρας, αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα με την όραση τους.

Κατηγορία OPEN-MXGP
Το τελευταίο σκέλος της ημέρας είχε στην μπάρα όλα τα μεγάλα ονόματα της μεγάλης κατηγορίας σε ένα σκέλος που πήρε επικές διαστάσεις όχι μόνο για την τελική επικράτηση των χωρών αλλά και στο προσωπικό επίπεδο των αναβατών. Την εκκίνηση πήρε ο Tomac αλλά η πρωτοπορία του αγώνα πήγε στον Prado για μόλις ένα γύρο καθώς ο Tomac είχε διάθεση να πάρει το σκέλος για τους Αμερικάνους. Με τον Prado να χάνει θέσεις και τους Gajser, Hunter και Jett Lawrence να πιέζουν μπροστά, η νίκη του αγώνα άρχισε να γέρνει υπέρ των Αυστραλών καθώς ο Herlings πάσχιζε να ανέβει στην πρώτη εξάδα και τον Coldenhoff να μην αποδίδει και πάλι για τους Ολλανδούς. Μετά από σκληρές μάχες ο Gajser πήρε την πρωτοπορία για να την χάσει τρεις γύρους πριν το τέλος από τον Jett, που είχε υποσχεθεί ότι θα επιστρέψει για την απόλυτη κυριαρχία στον περσινό αγώνα του Ernee. Και όλα έδειχναν ότι έτσι θα γίνουν μέχρι που ο Gajser “μύρισε αίμα” βλέποντας τον Αυστραλό να κάνει λάθη και να φτάνει στον τροχό του τρεις στροφές πριν τον τερματισμό. Μην έχοντας τίποτα να χάσει τα έπαιξε όλα για όλα, χώθηκε εσωτερικά στην προτελευταία στροφή αναγκάζοντας τον Jett να κόψει και κράτησε την πρωτοπορία για τα επόμενα λίγα μέτρα μέχρι τον τερματισμό. Ο Gajser πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τον Jett για την προσπέραση στον τελευταίο γύρο του περσινού Εθνών, και έγινε ο MVP του MXoN 2024 κερδίζοντας δύο σκέλη και την κατηγορία MXGP. Φυσικά ο Jett είχε το μυαλό του στην μεγάλη εικόνα της κατάκτησης του πρώτου Εθνών στην ιστορία της Αυστραλίας, και παρά τα 21 του χρόνια έδειξε ωριμότητα μένοντας δεύτερος, και έπεσε στις αγκαλιές της ομάδας του στο τέλος του αγώνα, καθώς με τερματισμούς 2-4 των αδερφών Lawrence η Αυστραλία ήταν η μεγάλη νικήτρια του φετινού Εθνών. Άνετα στην δεύτερη θέση τερμάτισε η Αμερική καθώς ήταν αρκετή η δεύτερη θέση του Tomac και η όγδοη του Plessinger. Για την τρίτη θέση έγινε μεγάλη ανατροπή όταν οι Ολλανδοί από πρώτοι βρέθηκαν τέταρτοι πίσω από τους τρίτους Γάλλους όμως τρεις γύρους πριν τον τερματισμό ο Febvre με πρόβλημα στα μάτια του, όπως είπαμε, δεν μπόρεσε να συνεχίσει εγκαταλείποντας τον αγώνα την στιγμή που βρισκόταν στην έκτη θέση με τον Renaux στην δέκατη. Με αυτόν τον τρόπο οι Ολλανδοί κατάφεραν να πάρουν την τρίτη θέση που πάντως πάλεψαν τίμια ακόμα και για την νίκη. Στην τέταρτη θέση τερμάτισαν οι Ισπανοί με πέμπτους τους Γάλλους και έκτους τους Γερμανούς.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

2148 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2025 – ΜΕ J.SEEWER ΚΑΙ M.GUADAGNINI H DUCATI ΣΤΗΝ MXGP ΤΟ 2025

Ο Jeremy Seewer θα είναι ένας από τους δύο επίσημους αναβάτες της Ducati που θα...