AMA MX 2024 – Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ H.DEEGAN ΗΡΘΕ ΣΤΟ BUDDS CREEK

Στον προτελευταίο γύρo του AMA Motocross 2024 o Haiden Deegan κατάφερε να συγκεντρώσει τους βαθμούς που χρειαζόταν για να κατακτήσει τον πρώτο του επαγγελματικό τίτλο στα 250 ενώ ο Levi Kitchen κατάφερε να πάρει τον αγώνα και να μειώσει την διαφορά του από τη κορυφή του Supermotocross 2024 που ολοκληρώνεται με τα play off’s τον επόμενο μήνα. Παρά τα προβλήματα ο Chase Sexton συνέχισε την πορεία του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στα 450.

Κατηγορία 450
Η μεγάλη είδηση του αγώνα ήταν η επιστροφή του πέντε φορές πρωταθλητή ΑΜΑ Motocross Eli Tomac στην ενεργό δράση η οποία δεν συνοδεύτηκε από κάποια σημαντική επιτυχία ωστόσο το όνομα και μόνο προκαλεί δέος στους Αμερικανούς θεατές. Στο Budds Creek όμως επέστρεψε και ο κακός εαυτός του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Chase Sexton, με τις πτώσεις να κάνουν το έργο του για άλλη μια φορά δύσκολο. Στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους ο μεγάλος του φετινός αντίπαλος Hunter Lawrence είχε καλή εκκίνηση αλλά λίγο μετά στο πρώτο άλμα, ο Justin Cooper έπεσε πάνω του με αποτέλεσμα να πέσει ο Cooper και ο Hunter να χάσει την πρωτοπορία από τον Aaron Plessinger. O Sexton ξεκίνησε στην όγδοη θέση και σχετικά γρήγορα ανέβηκε στην τρίτη, περιμένοντας από εκεί και μετά να επέλθει οι φθορά των πρωτοπόρων από την μεταξύ τους μάχη. Ο Hunter κατάφερε τελικά να περάσει τον Plessinger και να χτίσει μια διαφορά πέντε δευτερολέπτων από τους αναβάτες της Red Bull KTM. Μετά το πρώτο δεκαπεντάλεπτο του αγώνα ο Sexton ανέβασε ρυθμό, πέρασε σχετικά δύσκολα τον Plessinger και έφτασε μεθοδικά στον τροχό του Ηunter απειλώντας τον με προσπέραση. Όμως στους τελευταίους γύρους όλη αυτή η προσπάθεια πήγε στράφι όταν έχασε το μπροστινό σε μια στροφή και έπεσε, χάνοντας την επαφή με τον Hunter που πήρε από εκεί και μετά άνετα στο σκέλος. Στο δεύτερο σκέλος σενάριο επαναλήφθηκε με τους Hunter και Plessinger να δίνουν την μάχη για την πρωτοπορία και τον Sexton(2-1) να προσπαθεί να βρεθεί κοντά τους για άλλη μια φορά. Αυτή την φορά κατάφερε να τους φτάσει γρήγορα αλλά και πάλι μια πτώση τον ανάγκασε να δουλέψει σκληρά για τους πιάσει. Ο Αμερικάνος τα κατάφερε και πάλι, περνώντας τον Plessinger αλλά στο τέλος και τον Hunter στον δρόμο του για την πέμπτη σερί φετινή του νίκη. Ο Hunter(1-2) κατάφερε να πάρει ακόμα ένα σκέλος αλλά όπως δήλωσε πλήρωσε την καλή εκκίνηση που του χάρισε το πίσω ελαστικό τύπου “κουτάλα” με μειωμένη πρόσφυση για το υπόλοιπο του αγώνα. Τερμάτισε στην δεύτερη θέση χωρίς να χάσει βαθμούς από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Plessinger που πάλεψε σκληρά και στα δύο σκέλη για την νίκη αλλά στο τέλος υποκλίθηκε στην ανωτερότητα των δύο πρωτοπόρων της βαθμολογίας. Με σχετικά καλές εκκινήσεις και ίσως την καλύτερη φετινή του εμφάνιση ο Malcolm Stewart(6-5) κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση κερδίζοντας με το καλύτερο δεύτερο σκέλος την ισοβαθμία του με τον πέμπτο Jason Anderson(5-6). Tην εξάδα συμπλήρωσε ο Christian Craig(7-8) με τον Tomac(4-11) στην έβδομη θέση.

Κατηγορία 250
Φτάνοντας στον προτελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος με 70 βαθμούς πρωτοπορία ο Haiden Deegan απλά περίμενε σε ένα από τα επόμενα σκέλη να πανηγυρίσει τον πρώτο του επαγγελματικό motocross τίτλο στα 250 και κατάφερε να το κάνει με εμφατικό τρόπο κερδίζοντας το πρώτο σκέλος. Κατακτώντας το ένατο του φετινό σκέλος, ο Deegan έγινε ο 35ος διαφορετικός νικητής στα 53 πρωταθλήματα της κατηγορίας σε ηλικία 17 ετών! H κατάκτηση του τίτλου ήταν κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου εκτός από τους διεκδικητές της δεύτερη θέση του πρωταθλήματος όπου τα πράγματα είναι οριακά μεταξύ τους και έχουν την δική τους μάχη. Στο πρώτο σκέλος ο Deegan επικράτησε από την αρχή μέχρι τον τερματισμό έχοντας ενδιάμεσα μια πτώση, με τον Levi Kitchen να αποφεύγει οριακά την πτώση της πρώτης στροφής και να οδηγεί στην δεύτερη θέση. Οι διώκτες του στην βαθμολογία Chamce Hymas και Tom Vialle είχαν δουλειά να κάνουν για να βρεθούν μπροστά, με τον Hymas να καταφέρνει να περάσει τον Kitchen αλλά να πέφτει στην συνέχεια, και τον Vialle να αναρριχάται και να τερματίζει στην δεύτερη θέση περνώντας και αυτός τον Kitchen.

Στο δεύτερο σκέλος όμως ο Kitchen παρότι αγωνιζόταν αδιάθετος κατάφερε να πάρει την εκκίνηση και να αντέξει στην πίεση του Hymas στους πρώτους γύρους. Η μάχη της πρώτης θέσης μεταφέρθηκε για την δεύτερη όταν ο Vialle ανέβηκε και πάλι θέσεις για να απειλήσει το βάθρο της κατηγορίας. Hymas και Vialle τερμάτισαν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα με τον Kitchen(3-1) να κερδίζει τον τρίτο του φετινό αγώνα, αποκτώντας έτσι μαξιλαράκι ασφαλείας από τον τρίτο της βαθμολογίας Vialle(2-3). O Γάλλος είχε καταπληκτικούς αγώνες στο Budds Creek αν και του έλειψαν οι εκκινήσεις, κατάφερε όμως να πάρει την δεύτερη θέση και να αποκτήσει ικανοποιητική διαφορά από τον τέταρτο στο πρωτάθλημα Hymas. Σχετικά αδιάφορος προ το τέλος του σκέλους ο φετινός πρωταθλητής Deegan(1-10) κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση του βάθρου με τον Hymas(8-2) να πληρώνει την πτώση του στον τελευταίο γύρο του πρώτου σκέλους μένοντας εκτός βάθρου στην τέταρτη θέση. Καλές εκκινήσεις αλλά και πολλά λάθη έφεραν τους Jalek Swoll(6-4) και Julien Beaumer(4-7) πέμπτο και έκτο αντίστοιχα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 24/8/2024 Ironman IN.

2093 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGO 2024 – VIDEO ΜΕ ΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 17ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Παρακολουθήστε στο video που ακολουθεί τα στιγμιότυπα του 17ου γύρου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2024...