ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ένα από τα σημεία του Αθλητικού Νόμου που τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί πολλές αλλαγές είναι οι συμμετοχές αλλοδαπών ή ανιθαγενών που διαμένουν στην χώρα που επιθυμούν να εκδώσουν Δελτίο Αθλητή. Πρόσφατα δεχτήκαμε και μια καταγγελία-Δελτίο Τύπου από το αθλητικό σωματείο της Κέρκυρας Α.Λ.Μ.ΚΕ. που φαίνονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Αθλητικού Νόμου.
Οι τροποποιήσεις του Αθλητικού Νόμου στο πλαίσιο των συμμετοχών εκτός των υπηκόων ομογενών και ανιθαγενών έχουν σκοπό το δικαίωμα στην άθληση όλων όσων βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο σε μια σύγχρονη κοινωνία που πλέον απαρτίζεται και από πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης αλλά και μεταναστών που έχουν έρθει και ζούνε στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η κίνηση είναι κατά την άποψη μας σωστή καθώς όπως αναφέρθηκε και μια αίθουσα συνέντευξης Τύπου στην Ευρωλίγκα του Μπάσκετ στον προπονητή της Μακάμπι Τελ Αβίβ, “ο Αθλητισμός Ενώνει”. Τα προβλήματα όμως που εγείρονται από την νέα νομοθεσία χρήζουν διευκρινήσεων, και συγκεκριμένα σε θεσμούς Εθνικών Πρωταθλημάτων και σε Εθνικές Ομάδες κατά πόσο αυτοί οι αθλητές θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και σε ποιον βαθμό. Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και ίσως πιο δίκαια αν αυτή η κατηγορία αθλητών αποκτούσε την ελληνική υπηκοότητα όπου μαζί με τα ίδια δικαιώματα που θα αποκτούσαν θα είχαν και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους ομογενείς Έλληνες υπηκόους. Και για να φέρουμε ένα παράδειγμα, στην ηλικία των 18 ετών ένας Έλληνας υπήκοος αθλητής θα πρέπει να πραγματοποιήσει την στρατιωτική του θητεία διακόπτοντας την αθλητική του δραστηριότητα ενώ ο αλλοδαπός αθλητής , που δεν έχει την ελληνική υπηκοότητα, δεν έχει αυτή την υποχρέωση.
Εμείς πριν προβούμε στην δημοσίευση της καταγγελίας, επικοινωνήσαμε με την Πρόεδρο της ΑΜΟΤΟΕ κα. Μαρία Τσεσμελή η οποία μας ενημέρωσε ότι έχει λάβει την καταγγελία από το σωματείο της Κέρκυρας και έχει ζητήσει διευκρινήσεις για το θέμα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Θα επανέλθουμε στο θέμα μόλις υπάρξει απάντηση από την Γ.Γ.Α.
Παρακάτω ακολουθεί η καταγγελία προς την ΓΓΑ του σωματείου Α.Λ.Μ.ΚΕ.:
Σε συνέχεια προηγούμενης επικοινωνία μας θα επιθυμούσαμε την παρέμβαση του αρμόδιου τμήματος ΓΓΑ καθώς επίσης της αθλητικής δικαιοσύνης για Θέμα που αφορά αθλητή του Συλλόγου μας και την άνιση και παράνομη αντιμετώπιση του από την ΑΜΟΤΟΕ. Ο συγκεκριμένος αθλητής του Συλλόγου μας Nash Christopher κάτοχος αθλητικού δελτίο ΑΜΟΤΟΕ Αγγλικής υπηκοότητας με τόπο γέννησης την Κέρκυρα και μόνιμος κάτοικος Κέρκυρας που ζει εργάζεται και φορολογείται στην Κέρκυρα συμμετείχε στο Κύπελλο Scramble αλλα Και στο Κύπελλο enduro τα οποία στους Γενικούς Κανονισμούς εγκεκριμένους από ΓΓΑ και στις προκηρύξεις τους δεν αναφέρουν πουθενά κώλυμα συμμετοχής και βαθμολόγησης σε αγώνες και τελική βαθμολογική κατάταξη κατόχων αθλητικού δελτίου ΑΜΟΤΟΕ με ξένη υπηκοότητα. Η διοίκηση της ΑΜΟΤΟΕ επικαλούμενη τον Αθλητικό Νόμο χωρίς να μας υποδείξει την σχετική παράγραφο, όπως ζητήσαμε μιας και στην σχετική αναζήτηση δεν βρίσκαμε, δεν συμπεριέλαβε τον αθλητή στην τελική βαθμολογία. Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας στο θεμα. Υποβάλλονται συνημμένα αποτελέσματα αγώνων και Γενικοί κανονισμοί και προκηρύξεις των κυπέλλων. Σας παραθέτουμε και όλα τα έγγραφα αποτελέσματα αγώνων, αθλητικό δελτίο. Βαθμολογία τελικής κατάταξης όπου λείπει το όνομα του αθλητή και προσωπικά έγγραφα αθλητή, παράγραφος του Νόμου αλλά και την προσωπική απάντηση στον αθλητή Nash Christopher από τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας ΑΜΟΤΟΕ. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας και ελπίζουμε να δικαιωθεί για όλη αυτήν την ταλαιπωρία και απαξίωση που έλαβε ο αθλητής.!
Σύμφωνα με την τροποποίηση του αθλητικού νόμου 5025/2023 αναφέρεται:
7. Στα ελληνικά ερασιτεχνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα τοπικού, περιφερειακού ή πανελλαδικού επιπέδου και στους ελληνικούς ερασιτεχνικούς αγώνες κυπέλλου, ατομικών ή ομαδικών αθλημάτων, επιτρέπεται να συμμετέχουν: α) ομογενείς, β) πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), γ) πολίτες τρίτης χώρας και ανιθαγενείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα με άδεια διαμονής σε ισχύ, ή είναι κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για την έκδοση άδειας διαμονής της παρ. 5 του άρθρου 8 ή της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4251/2014 (Α` 80) και δ) πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς που διαμένουν στη χώρα είτε ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας είτε ως αιτούντες διεθνή προστασία. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου εγγράφονται σε αθλητικά σωματεία της επιλογής τους και αποκτούν την αθλητική ιδιότητα, εφόσον πληρούν τις ηλικιακές και λοιπές προϋποθέσεις που θέτουν οι κανονισμοί της οικείας ομοσπονδίας, με την επίδειξη αντίστοιχα:
α) δελτίου ταυτότητας ομογενούς,
β) διαβατηρίου κράτους – μέλους Ε.Ε.,
γ) άδειας διαμονής ή βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για την έκδοση άδειας διαμονής της παρ. 5 του άρθρου 8 ή της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4251/2014 και
δ) άδειας διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας ή βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης διεθνούς προστασίας.».
8. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητή σε αγώνες που δεν έχουν εγκριθεί από την οικεία αθλητική ομοσπονδία.