ΑΜΑ ΜΧ – Ο T.Canard πρωταθλητής στα 250cc

Με έναν απίστευτο τρόπο ο Trey Canard έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου του πρωταθλήματος AMA Motocross 250cc στην πίστα Pala της California. O Chris Pourcel για άλλη μια φορά ήταν κατώτερος των περιστάσεων την στιγμή που ο ομοσταυλος του Dean Wilson δεν είχε αντίπαλο κερδίζοντας τον αγώνα. Με δέκα νίκες έκλεισε την χρονιά ο Ryan Dungey στα 450cc.Το πρωτάθλημα επέστρεψε στην California και για πρώτη φορά στην ιστορία του AMA Motocross διοργανώθηκε αγώνας στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της πίστας Pala. Η πίστα δυσκόλεψε αρκετά του οδηγούς και εξελίχτηκε στο ιδανικό τερέν για την διεκδίκηση του τίτλου μια και ο αγώνας ήταν ο τελευταίος της χρονιάς. Στο τέλος της ημέρας οι χιλιάδες αμερικανοί φίλαθλοι πανηγύρισαν την κατάκτηση του τίτλου από τον αμερικανό Trey Canard έναντι του γάλλου Chris Pourcel, σε μια συναισθηματική ημέρα λόγω της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στις εγκαταστάσεις τηα Pala υπήρχε και πισίνα για τους VIP's.

Κατηγορία 450cc
Χωρίς να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στους τελευταίους αγώνες ο Ryna Dungey βλέπει οι νίκες να έρχονται στα χέρια του μετά από τα πολλά λάθη που κάνει ο συναγωνισμός του. Η νίκη στον τελευταίο αγώνα του έδωσε την 10η φετινή κάτι που κανένας στο παρελθόν δεν το έχει καταφέρει στην πρώτη του “rookie” χρονιά. Στο πρώτο σκέλος ο Andrew Short πήρε οριακά την εκκίνηση από τον Ryan Sipes και οδήγησε τον αγώνα. Ο Sipes στην δεύτερη θέση κρατούσε πίσω του τους Ryan Dungey και Brett Metcalfe όμως ο Dungey κατάφερε μετά από μερικούς γύρους να περάσει δεύτερος. Αμέσως ο πρωταθλητής κυνήγησε τον πρωτοπόρο, καταφέρνοντας μετά από μια μικρή μάχη να τον περάσει λίγο μετά τα μισά του σκέλους. Δύσκολα τα βρήκε ο Metcalfe με τον Sipes, όμως ο αυστραλός βρήκε τον τρόπο να περάσει στην τρίτη θέση και από εκεί και μετά έβαλε στόχο τον δεύτερο Short. Ο Dungey μπροστά κατάφερε να πάρει άνετα το σκέλος από τον δεύτερο τελικά Metcalfe που πέρασε τελικά τον Short και επέκτεινε την διαφορά τους στην βαθμολογία. Μετά από ένα εκπληκτικό αγώνα ο Sipes τερμάτισε τέταρτος κρατώντας στον τελευταίο γύρο πίσω του τον έκτο Kyle Regal που τον πίεζε. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Ben Townley.

Νίκη Νο 10 για τον Dungey των ρεκόρ.

Στο δεύτερο σκέλος ο Metcalfe πήρε την εκκίνηση και προσπάθησε να απομακρυνθεί στην πρώτη θέση αφού ο δεύτερος Short δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει και ο Dungey δεν είχε καλή εκκίνηση. Όμως στον πέμπτο  γύρο ο Metcalfe έκανε ένα λάθος και είχε μια πτώση που τον καθυστέρησε αρκετά. Έτσι και αυτόν τον αγώνα βρέθηκε να τον οδηγεί νωρίς ο Short, μέχρι να τον φτάσει και να τον περάσει ο Dungey. Πετυχαίνοντας το διπλό μέσα στην Pala ο Dungey έκλεισε το πρωτάθλημα με νίκη ολοκληρώνοντας μια ονειρική χρονιά. Δεύτερος στο σκέλος και στο σύνολο τερμάτισε  ο Short που όμως δεν ήταν αρκετό για να πάρει την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Αυτή πήγε στα χέρια του Metcalfe που μετά την πτώση του κατάφερε από την όγδοη θέση, να τερματίσει τρίτος σε σκέλος και σύνολο τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Τέταρτος τερμάτισε ο Ben Townley με πέμπτο τον Kyle Chisholm και έκτο τον Sipes.

Αποτελέσματα Pala κατηγορία 450cc.
1. Ryan Dungey  Suzuki (1-1)
2. Andrew Short  Honda (3-2)
3. Brett Metcalfe  Honda (2-3)
4. Ben Townley  Honda (6-4)
5. Ryan Sipes  Yamaha (4-6)
6. Kyle Chisholm  Yamaha (9-5)
7. Kevin Windham  Honda (7-8)
8. Justin Brayton  Yamaha (12-7)
9. Kyle Regal  Honda (5-14)
10. Nick Wey  Kawasaki (11-9)

Ο Wilson ξέρει καλά την πίστα του Pala και το έδειξε αφήνοντας πολύ πίσω τον συναγωνισμό.

Κατηγορία 250cc
Όταν το πρωτάθλημα φτάνει με επτά βαθμούς στον τελευταίο αγώνα, δημιουργείται τεράστια ένταση στις τάξεις των οδηγών αλλά και των διοργανωτών. Με τις κύριες ομάδες του πρωταθλήματος Geico Honda και  Pro Circuit Kawasaki να έχουν από ένα οδηγό τους στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος, υπήρχαν σενάρια για τακτικές για αγωνιστικές δολιοφθορές από τους υπόλοιπους οδηγούς των ομάδων, με σκοπό να εξασφαλίσουν τον τίτλο στην ομάδα τους. Όμως αυτό δεν θα μπορούσε να αποδειχτεί ποτέ, καθώς ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας C.Pourcel κατάφερε να βγει εκτός αγώνα από μόνος του. Όλα έγιναν στο πρώτο σκέλος όταν ο Dean Wilson έστριψε πρώτος μετά την εκκίνηση έχοντας πίσω του τους Tom Sealy και Tyla Rattray. Ο Canard με τον Pourcel ακολουθούσαν και όλοι έτριβαν τα χέρια του για το θέαμα που υποσχόταν η εξέλιξη αυτή. Μετά από μια μάχη διαρκείας και αφού ο Sealy έμεινε πιο πίσω οι Canard και Pourcel επιδόθηκαν στην μάχη των βαθμών που έδινε η τρίτη θέση. Όσο για τους Wilson και Rattray αυτοί κατάφερναν γύρο με τον γύρο να μεγαλώνουν την απόσταση τους μπροστά. Λίγο πριν τα μισά του σκέλους ο Canard έκανε μια αποφασιστική κίνηση στον Pourcel τον πέρασε αλλά αμέσως είχε μια έξοδο με πτώση που τον έστειλε στην όγδοη θέση. Από εκεί και μετά ο Pourcel είχε έναν άνετο αγώνα στην τρίτη θέση μέχρι τρεις γύρους πριν από το τέλος όταν μια άσχημη πτώση σε ένα μεγάλο ανισόπεδο άλμα της πίστας τον έβγαλε εκτός αγώνα με εξάρθρωση στον δεξιό του ώμο. Με τους Wilson και Rattray να κάνουν το ένα δύο ο Sealy κρατήθηκε στην τρίτη θέση όπου και τερμάτισε μπροστά από τον τέταρτο Canard, που ήθελε πλέον μια θέση στην πρώτη δεκάδα για να πάρει και μαθηματικά τον τίτλο. Η πέμπτη θέση πήγε τελικά στον Broc Tickle μετά την άσχημη πτώση του Blake Wharton ενώ την εξάδα συμπλήρωσε ο Justin Barcia.

Με σταθερούς τερματισμούς στην π΄ρωτη τριάδα ο Rattray τερμάτισε δεύτερος στον αγώνα και στο πρωτάθλημα.

Στο δεύτερο σκέλος όπως είναι λογικό ο Pourcel δεν αγωνίστηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Canard να κλείσει την υπόθεση τίτλος. Ο Canard πήρε καλή εκκίνηση και έδωσε μάχη με τον Rattray για την δεύτερη θέση. Επί κεφαλής του αγώνα και πάλι από την εκκίνηση ήταν ο Wilson που ξέρει καλά την πίστα του Pala αφού προπονείται συχνά εκεί. Χωρίς προβλήματα ο Wilson ήταν ο απόλυτος νικητής του αγώνα, ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά φέτος στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Αφήνοντας τον πεισματάρη Rattray να πάρει την δεύτερη θέση σε σκέλος και σύνολο, ο Canard αρκέστηκε στην τρίτη θέση στο σκέλος που τον έφερε στο τρίτο σκαλί του βάθρου αλλά ακόμα σημαντικότερη ήταν η κατάκτηση του φετινού τίτλου από έναν οδηγό που πίστεψε σε αυτόν τον τίτλο όταν τα πράγματα ήταν άσημα για αυτόν και δεν το έβαλε κάτω ποτέ μέχρι και την κατάκτηση του. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Eli Tomac με πέμπτο τον Barcia και έκτο τον Martin Davalos που είχε μια άσχημη πτώση στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους.

Αποτελέσματα Pala κατηγορία 250cc
1. Dean Wilson  Kawasaki (1-1)
2. Tyla Rattray  Kawasaki (2-2)
3. Trey Canard  Honda (4-3)
4. Eli Tomac  Honda (8-4)
5. Justin Barcia  Honda (6-5)
6. Cole Seely  Honda (3-12)
7. Wil Hahn  Honda (7-7)
8. Broc Tickle  Yamaha (5-9)
9. Martin Davalos Yamaha (14-6)
10. Les Smith  Honda (13-11)

Το μπλουζάκι γράφει "κάθε σκέλος μετράει" και έτσι ήταν η χρονιά για τον Canard.O Canard φεύγει πρωταθλητής από τα 250cc για τα 450cc του χρόνου.

Βαθμολογίες
450cc

1. Ryan Dungey  543
2. Brett Metcalfe  398
3. Andrew Short 393
4. Ben Townley  321
5. Mike Alessi  314
6. Kyle Chisholm  266
7. Josh Grant  260
8. Ryan Sipes  234
9. Kyle Regal  224
10. Nick Wey  223

250cc
1. Trey Canard  474
2. Tyla Rattray  446
3. Christophe Pourcel 443
4. Dean Wilson  437
5. Justin Barcia  348
6. Eli Tomac 327
7. Broc Tickle  287
8. Blake Wharton  285
9. Martin Davalos  251
10. Wil Hahn  213

4021 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ 14Ο ΓΥΡΟ ΤΟΥ NASHVILLE

Ο 14ος γύρος του AMA Supercross 2024 αποτέλεσε αρνητικό σταθμό για την συνέχεια του πρωταθλήματος...